Glaasje op? Laat je rijden (Karasev Victor / Shutterstock.com)

Als u mij door de jaren heen een beetje gevolgd hebt als blogschrijver, weet u dat de onderwerpen van mijn verhaaltjes nogal gevarieerd zijn.

Toeristische informatie, interessante artikelen van diverse websites in het Engels, Frans, Duits of Zweeds, aankondigingen van komende evenementen, geschiedenis van Thailand, reizen in het algemeen en met KLM in het bijzonder, over restaurants en nog veel meer.

Mijn persoonlijk leven

Daarnaast heb ik veel, heel veel verhaaltjes gemaakt over mijn leven: hoe ik in Thailand terecht gekomen ben, hoe ik de familie van mijn Thaise vrouw een paar treedjes op de maatschappelijke ladder heb kunnen laten stijgen, over mijn bezoeken aan het dorp in de Isaan, hoe ik het mogelijk maakte, dat de familie van een houten krot in een stenen huis kon gaan wonen, over mijn rondreizen door Thailand, interviews met Nederlandse ondernemers en twee opeenvolgende ambassadeurs en nog veel meer.

Over mijn persoonlijk leven heb ik verteld over mijn geslaagde loopbaan van marine naar de zakenwereld, over mijn hobby’s van voetbal, scheidsrechteren en poolbiljarten, over de jarenlange uiteindelijk vergeefse strijd van mijn vrouw (met mij aan de zijlijn) tegen de gevolgen van borstkanker, over het overlijden van een schoolvriendje van onze zoon. Ook dit rijtje is gemakkelijk ruim aan te vullen.

Open en eerlijk

In mijn verhalen over persoonlijke belevenissen ben ik altijd open en eerlijk, op zich niets bijzonders, want dat ben ik ook als we elkaar zouden ontmoeten. Ik ben geïnteresseerd in andere mensen, heb respect voor ze en wens, of eigenlijk verlang, dat zij ook respect voor mij hebben.

Het moest een keer gebeuren

Met die achtergrond is ook het verhaal over de alcohol-controle ontstaan. Ik had het gerust kunnen doodzwijgen, maar ik vond dat ik het moest vertellen. Dat was geen “stoer” gedrag, zoals iemand opmerkte en ik heb ook niet getracht het als een ludiek gebeuren te schetsen.

Ik was niet “ladderzat”, ik reed ook niet “met een stuk in mijn kraag”, maar had officieel te veel bier gedronken. Klaar! De toch wel hoge boete, die ik betaald heb, is niet helemaal weggegooid geld. Ik heb er van geleerd en ik heb mijzelf beloofd dat het nooit meer zal gebeuren. Het eind van mijn verhaal is duidelijk, dacht ik zo!

Kritiek

Er was nogal wat kritiek op mij het verhaal en mijn gedrag. Soms wel terecht, hetgeen ik mij ook wel aangetrokken heb, maar soms kreeg ik ook de indruk met  moraalridders te maken te hebben. Het gezegde “wie zonder zonden is, werpe de eerste steen” is hier wel van toepassing. Nooit iets fout gedaan in het verkeer, dat bij nader inzien tot ongelukken had kunnen leiden? Nou, gefeliciteerd dan!

Positief

“Gelukkig” voor mij waren er ook reacties van mensen, die het ook wel een keer is overkomen of kennis hebben van iemand, die met die alcohol-controle te maken heeft gehad. Buiten hun reactie’s kan ik zelf ook nog wel verhalen vertellen van mensen, die inderdaad ladderzat of met een stuk in de kraag met auto of motor naar huis gaan. Die alcohol-controles zijn daarom op zich goed, want ik kan u verzekeren, dat er dagelijks tig mensen in beschonken toestand thuis trachten te komen van een avondje stappen.

Tenslotte

Ik heb getracht uit te leggen, dat mijn daad onbezonnen, dom, onverantwoord en niet goed te praten was. Wellicht, en dat hoop ik dan maar, dat het verhaal anderen tot inzicht brengt hetzelfde te doen als ik: Niet gedronken? Ga met je eigen vervoermiddel naar huis! Wel gedronken? Laat je naar huis rijden!

23 reacties op “Mijn reactie op het commentaar op “Het moest een keer gebeuren””

 1. Luc zegt op

  Moderator: Onleesbaar door te veel schrijffouten en/of het ontbreken of verkeerd gebruik van leestekens. Dus wordt niet geplaatst.

  • Sjaakie zegt op

   Deze reageerder zal wel teveel gedronken hebben…
   Zo kun je eenieder wel een sneer geven, zou me niks aantrekken van de negatieve reacties Gringo waar je in alle openheid je verhaal vertelde, menigeen zou er niet aan toe komen, je zat ook maar net aan de verkeerde kant van het lijntje, hebt publiekelijk spijt betuigd en je beurs getrokken, finito.
   Je verhaald over een zeer breed palet met lezenswaardige schrijfsels, zoals ook je alcohol verhaal, chapeau.
   Hoop nog veel van je verhalen te kunnen blijven genieten.

  • Mirjam zegt op

   Beste Luc,

   U zou uw eigen eerste zin eens nader moeten bekijken. Enige interpunctie zou ook de leesbaarheid verbeterd hebben.

   Verder: de hoofdletter o is onjuist, na een dubbele punt hoort geen hoofdletter.

   Naast moraalridders over iemands alcohol gebruik, hebben we ineens een moraalridder over taalgebruik?
   In dat geval is een opfriscursus Nederlands voor de man goed idee.

 2. Bert zegt op

  Ach wat andere zeggen en schrijven………………..
  Belangrijkste is dat je nu je les hebt geleerd en in het vervolg niet meer onder invloed aan het verkeer deelneemt. Zo zie je maar, een mens is nooit te oud om te leren.

 3. Dick zegt op

  Ik ben het helemaal met Gringo eens en met name over die moraalridders. De braafste jongetjes van de klas staan weer op. Iedereen overkomt wel eens iets, ook ik ben gepakt en kon het afkopen met 10.000 baht
  Mooi, gebeurt een keer en daarmee basta.
  Gringo, petje af voor het stuk en je reactie.

 4. henk zegt op

  Ik vind het heel goed dat je er zelf voor uitkomt fout bezig te zijn geweest, ikzelf heb ook jaren geleden regelmatig te veel gedronken om te rijden ben gelukkig nooit aangehouden maar heb wel ingezien dat ik fout bezig was. Verstand komt met de jaren.
  Een goede kennis van mij zegt dat haar man nooit met een glaasje op rijd, nou ik tref hem regelmatig in de kantine van de voetbalclub maar hij ziet geen voetbal alleen bier. Hijzelf zegt ook niet te rijden met alcohol.
  Zelf heb ik gezien dat hij al teveel bier gedronken had en daarna nog bij ons 2 flesjes, sommigen mensen zeggen niet graag dat ze iets fout doen.
  Ik vind het knap om je fouten toe te geven.
  Glaasje op laat je rijden.

 5. Rene van Merkesteyn zegt op

  Sluit me helemaal aan bij Dick! Gringo, heel erg bedankt voor je eerlijke en herkenbare verhaal en het laatste wat we nu zouden moeten doen is je veroordelen om je 0,1 teveel!

 6. johny zegt op

  Inderdaad Gringo, iedereen maakt wel eens een foutje. Ik vind het heel moedig van jou dat je daar ook voor durft uitkomen. Opletten nu!

  • chris zegt op

   Rijden onder invloed is geen overtreding, een foutje, zoals door rood rijden of verkeerd parkeren maar een misdrijf.
   Daar geldt het strafrecht voor. En dat betekent dat het niet kan worden afgedaan met een boete maar dat je moet voorkomen en met een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf naar huis gaat en bij herhaling ontzegging van de rijbevoegdheid voor jaren. Dat gegeven staat dan ook op je strafblad.
   In het geval dat dit mij in Nederland gebeurd zou zijn zou ik geen docent in Thaialnd kunnen zijn. Daarvoor heb je namelijk een verklaring van goed gedrag nodig en die krijg je in Nederland niet met een strafblad.

   • TheoB zegt op

    Goed dat je dit aanhaalt, Chris. Maar hoewel het lang kan duren, geldt het strafblad niet voor eeuwig.
    Zie voor NL: https://www.justid.nl/organisatie/JDS/registratie.aspx
    En voor BE: https://justitie.belgium.be/nl/themas_en_dossiers/straffen_en_boetes/strafregister

 7. John Chiang rai zegt op

  Ik wil ook geen moraalridder zijn,en geef daarom met schaam toe dat ik deze zelfde grens ook wel eens bereikt heb.
  Alleen als je de titel van jou verhaal leest,, het moest een keer gebeuren” krijg je als buitenstaander op zijn minst de indruk,dat je met een bepaalde regelmaat over deze grens ging.
  Een grens waarvan bekend is,dat je zeker in het erg onberekenbare verkeer van Thailand,grote schade kunt aanrichten.
  Anders als in het verkeer van veel andere landen,waar alcohol in het verker ook niet juist is,ben je vooral in Thailand,nog meer aangewezen op een goed reactie vermogen.
  Hoed af voor het eerlijke verhaal en jou eigen inzicht dat je het zelf ook verkeerd vindt,en wie weet heeft de boete jou voor grotere problemen in de toekomst beschut.

 8. pieter zegt op

  Ha ja zal mij ook nooit gebeuren; nou ja tot de 1e keer
  Natuurlijk kijk ook ik uit,maar ja idd wie zonder zonde is…..
  En moraalridders ? zullen er blijven
  Succes met meer verhalen !!

 9. Rob zegt op

  Beste Gringo,
  het was niet handig van je, maar ik heb je niet veroordeeld, wat ik wel heb veroordeeld is de idioterie dat als je volgens de normen teveel gedronken hebt en de politie geeft je daarvoor een boete vervolgens gewoon je weg weer mag vervolgen, dat is Thaise logica, nou schiet mij maar lek.

 10. Henk zegt op

  Gringo : altijd lees ik jou stukjes en die zijn inderdaad nogal gevarieerd .Wat je nu schrijft weet eigenlijk een ieder die jou kent of jou stukjes leest op Thailandblog .Jij hoeft niet te overdrijven om iets duidelijk te maken ,jij hoeft niet te doen alsof je roomser bent dan de Paus ,dat is ook wat de meeste mensen waarderen in jou schrijven .Jij hoeft niet te schrijven dat de politie zich maar beter bezig kan houden met boefjes vangen omdat ze daar op dat moment mee bezig waren en wel de boefjes die met teveel alcohol op de bike of achter het stuur van de auto kruipen .Jij accepteert tenminste de gevolgen van JOU eigen fout .Wat zou de wereld en met name Thailand er mooi en vooral gezellig uitzien als ze meer van jou soort hadden want daar is het de kunst om de Medelanders en ook de Thaise mensen zo diep mogelijk de grond in te stampen .

 11. Rudolf zegt op

  Het eerste verhaal was prima, kan iedereen gebeuren, hetzij wegens een borrel teveel, hetzij wegens een andere misrekening.
  Vergeet nooit dat voor velen andermans zonden per definitie veel en veel erger zijn. Die mensen zullen nooit veranderen en verdienen eigenlijk niet teveel aandacht.

 12. Sir Charles zegt op

  Iets fout doen in het verkeer met een slok op is van een geheel ander perspectief en uitgangspunt dan zonder.
  Te gemakkelijk om criticasters weg te zetten als zijnde moraalridders.

 13. Jochen Schmitz zegt op

  Lezende het verhaal dat iemand fout is geweest om alcohol te nuttigen en dan te rijden is nu genoeg. De betrokkene weet zelfs heel goed dat het niet goed was en hij zou in de toekomst dit niet meer doen.
  Belangrijker vind ik weet iemand het goede nieuws dat 150.000 renteniers in de toekomst het T30 niet meer hoef in te sturen?
  Kun je lezen in de Bangkok Post (business nieuws van 12/10.2019. Dit lijkt mij veel beter dan iemand te veroordelen die 1 keer in de fout is gegaan.

 14. Ben Berrens zegt op

  Een prima Gringoiaans verhaal, mijn complimenten. Vraagje : kan je in Thailand bij een eventuele positieve blaastest, vragen om een nauwkeuriger bloed test??( met de waarschijnlijke kans dat er van die 0,001 niets meer overblijft) .

  • Jacques zegt op

   Beste Ben, een bloedtest geeft zeker niet de uitslag dat het promillage alcohol in het bloed minder is als dat je blaast. Eerder het omgekeerde is aan de orde, omdat deze test een veel exactere meting is. In Nederland is het wel zo geregeld dat er een wachtperiode is alvorens te prikken, waardoor er weer alcohol afgebroken kan worden op natuurlijke wijze en de uitslag wel weer wat minder hoog zou kunnen zijn. Gringo had ook na het nuttigen van een aantal biertjes een aantal uren kunnen wachten en in de tussentijd over gaan op vruchtensapjes, waardoor het alcohol promillage dus al minder hoog was of beter nog nee kunnen zeggen, want hij was al voornemens om te gaan rijden. Dat er aan hem geen rijverbod werd opgelegd vind ik onbegrijpelijk. Zo hou je de overtreding in stand en moet je twijfelen aan de integriteit van de controlerende politiemensen. Het motto is en blijft glaasje op laat je rijden.

 15. Peter zegt op

  PAAR te veel op … kan gewoon gebeuren… in snap niet dat ze daar zo over kunnen zeuren.
  en ik twijfel of de score 0.6 ook wel 0.6 was…. bij 0.5 doorrijden geen geld… en bij 0.6 kassa en geld van de witte man.
  Geld gat gewoon in de pocket, en na werk nemen ze een biertje of 10 en rijden dan gewoon naar huis.
  Niemand kontroleerd de Politie….!!!

  P.

 16. Leo Th. zegt op

  Gringo, tot voor enkele jaren verbleef ik meerdere keren per jaar in Pattaya in de omgeving van Food Mart aan Thappaya Road. Bracht graag een paar uurtjes in de avond door aan de snookertafel bij Mike’s snooker aan Second Road en dronk daar dan 2 á 3 flesjes Heineken. Op de terugweg per motorbike naar mijn apartement vermeed ik dan Thappaya Road omdat ik wist dat er met enige regelmaat alcoholcontrole was op deze weg ter hoogte van Sugar Hut. Heeft helemaal niets met stoerdoenerij, waar jij door iemand van beschuldigd werd, te maken maar was om eventuele problemen te voorkomen. Hoewel ik bij controle beslist onder het wettelijk strafbaar vastgestelde alcoholpromillage van 0,5 zou blijven had ik namelijk van Thaise motorbike taxi drivers, ook vaak in Mike aanwezig, gehoord dat de agenten alleen al bij het vermoeden van alcoholgebruik door een toerist graag een financiële bijdrage verlangden. Op een bepaald moment verschenen er echter op Thailandblog ook verhalen van farangs dat je bij het vermoeden van alcoholgebruik mee moest naar het politiebureau. Dat risico wilde ik niet meer lopen en heb toen besloten de motorbike ‘s-avonds maar niet meer te nemen. Sommigen vonden jouw financiële boetedoening van 19.000 baht te weinig. Ik vind het een absurd hoog bedrag, niet enkel voor jou maar des te meer voor een Thai met een doorsnee inkomen. In Nederland zou je bij het besturen van een scooter, met een promillage van 0,6, zoals bij jou geconstateerd is, een bekeuring van € 125,= hebben gekregen.

 17. Erwin Fleur zegt op

  Beste Gringo,

  Nee! Ik doe dat ‘nooit, 555, ik vind dat de meeste en vooral in Pattaya feesten.
  De eerste die niet heeft deel genomen aan het verkeer in Pattaya “liegt”!

  Het is niet goed maar vele komen om dat de regels zijn om af te kopen en/of aan je laars te lappen.
  Ik zelf laat onze auto altijd bij het hotel of familie, deze rede is makkelijk en een Bath taxi cq motor
  taxie doet wonderen voor een kleine betaling.

  Ik ‘bewonder’ jou/u geleden leven, ‘dit zegt alles over het doorzettings vermogen op dit blog’.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 18. L.Burger zegt op

  Laat die deugkneuzen maar voor wat het is.
  Als dit als dat.
  En zelf nog geen winkelwagentje kunnen beheersen als ze nuchter zijn.
  Proost!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website