g0d4ather / Shutterstock.com

Sinds ongeveer drie jaar is in Thailand nu het alcoholvrije bier van Heineken te koop. Heineken 0.0 is te koop in bijna alle supermarkten zoals 7-Eleven, Family Mart, Tesco Lotus en de Makro, zowel in flesjes als in blikjes.

In de meeste supermarkten staat dit alcoholvrije bier in dezelfde koeling als het alcohol bevattende bier en de overige alcoholische dranken. Met als gevolg dat in de uren dat er geen alcohol verkocht mag worden, het ook niet mogelijk is om Heineken 0.0 te kopen. Reclameren dat dit toch mogelijk moet zijn omdat er immers geen alcohol in dit bier zit, heeft meestal geen zin. Het antwoord blijft: Mai daai (kan niet).

Bij mij in de buurt is er (gelukkig) een 7-Eleven waar wel nagedacht is en de Heineken 0.0 niet tussen de alcohol bevattende dranken staat maar in dezelfde koeling als waar de softdrinks in staan. Hier is het geen probleem om Heineken 0.0 te kopen in de uren dat er geen alcohol verkocht mag worden. Maar deze 7-Eleven is een uitzondering.

Was vanochtend nog in de grote Makro aan de Sukhumvit Road in Pattaya waar ook de Heineken 0.0 momenteel verstopt zit achter een grote afscherming voor alle alcoholische dranken. Ondanks dat op het aangeplakte papier val te lezen: “all sell of alcoholic beverages are not permitted during to 30 April 2020” is het onmogelijk om alcohol vrije bier te kopen. Het motto is blijkbaar: bier = bier!

Het is volgens mij een gemiste kans dat ook het alcohol vrije bier in deze periode waarin geen alcohol verkocht mag worden, bijna nergens te koop is. Dit zou een mooie promotie zijn geweest voor de verkoop van alcohol vrij bier in Thailand. De meeste Thai (en farang?) kennen dit bier niet. Als ik in een bar vroeg om Heineken 0.0 kreeg ik meestal of ‘normale’ Heineken of Cola Zero. Ik ben erg blij met het alcohol vrije bier want ik drink nagenoeg geen alcohol en het is een prima alternatief voor alleen maar water of soda en drankjes met veel suiker of suiker vervangers.

Ingezonden door Gerard

22 reacties op “Lezersinzending: Heineken 0.0 en het alcohol verbod in Thailand”

 1. Cornelis zegt op

  Als illustratie hoe de Thai kijken naar dit alcoholvrije bier: enige tijd geleden lag er een voorstel bij de Thaise ministerraad om de belasting op dat product te verhogen omdat, zo redeneerde men, het drinken van dit product mensen zou leiden naar het drinken van wél alcohol bevattende dranken, en dat de consumptie daarom zou moeten worden ontmoedigd. Dus in plaats van het te zien als een alternatief voor het drinken van ‘gewoon’ bier, wordt er naar gekeken als een bedreiging…….
  Of het voorstel het gehaald heeft is me ontgaan, maar hoe dan ook is de gedachte erachter een nogal vreemde……,,

  • Cornelis zegt op

   Aanvulling: ik vond het betreffende artikel zojuist terug.
   https://www.khaosodenglish.com/news/business/2019/04/12/govt-mulls-tax-hike-on-non-alcoholic-beer/

  • eddy zegt op

   maar canabis is wel een drugs , dus niet vergeljiken normaal alcohol bier en 0% alcohol vrij bier …

   • Johnny BG zegt op

    Hier gaan we weer.

    Alcohol is ook een drug. Zou het nog niet bekend zijn dan zou alcohol volgens de regels nooit toegestaan worden.
    Het gaat dus om een oude drug en de overheden zijn er maar al te blij mee omdat ze nu belastingen kunnen heffen.
    Overheden zijn vertegenwoordigers van de kiezers en hierbij nogmaals het bewijs dat de kiezer er een dubbel moraal over na houdt.

    • Rob V. zegt op

     Ben het niet vaak met je eens, maar inderdaad Johnny, om het feit dat alcohol een (hard)drug is kunnen we niet heen.

     https://www.drugsadvies.nl/drugs/verdovende-drugs/alcohol

 2. RonnyLatYa zegt op

  Eigenlijk zou Heineken, of dit nu met of zonder alcohol is, al sowieso niet bij het bier mogen staan 😉

  • Heineken is een ‘middle off the road’ biertje. Geen uitgesproken smaak. Freddy heeft nooit de ambitie gehad om het lekkerste biertje te maken, wel de meestverkochte. Hollandse koopmansgeest. Ik vind die 0.0 van Heineken overigens niet te drinken. Wel lekker is Warsteiner alcoholvrij. Benaderd de smaak van normaal bier het best. Maar goed, smaak is nogal persoonlijk.

   • Rob V. zegt op

    De meeste mensen kunnen bieren (pils) amper onderscheiden. Heineken of Jupiler, in een blinde test (onder Vlamingen) maakt het geen verschil. Google maar eens op zulke tests. Waar wel een duidelijk verschil in zit is 0,0. Ik heb er enkele geprobeerd, smaakt toch anders dan een echt biertje. Doe mij maar een paar bier en stoppen als je ze voelt zitten ipv een sloot alcohol vrij achterover slaan. Uiteraard geen druppel alcohol op als he nog moet rijden.

    Dat het voor sommige een 0,0 wel een alternatief is geloof ik wel. Dat zou de Thaise overheid ook kunnen promoten: drink niet maar als je perse iets wil hebben wat een beetje op bier lijkt, pak eens een 0,0. Of zouden de mensen achter Singha en Chang hun netwerk gebruiken om dit tegen te houden? Net zoals de huidgr biermarkt praktisch ontoegankelijke is voor kleine vissen. De redenen waarom kleine Thaise bieren over de grens worden gemaakt, als import kan het wel maar dan prijzen ze zich weer uit de markt door tarief heffingen.

    • chris zegt op

     Heineken (en ook Heineken 0.0) is voor de gemiddelde Thai veel te duur. Ik drink eigenijk altijd Chang of Singha maar de hele buurt drinkt hier Leo omdat je voor hetzelfde geld meer flessen hebt. (en dus langer plezier hebt voor je dronken bent).
     Heineken 0.0 in Thailand positioneren als een alternatief voor bier dat de gewone Thai drinkt is naar mijn mening zinloos.Het kan wel in de bars en durdere uitgaansbuurten, voor de meer welgestelde, oudere en verantwoordelijke Thais.

     • Rob V. zegt op

      Er zijn ook andere (potentiële) spelers, Singha heeft ook eens 0,0 overwogen. Dat kan dan goedkoper dan een Heineken die met o.a. met import tarieven te maken krijgt. Koken we opnieuw bij het monopolie verhaal uit. De Thaise biermarkt is niet zo gezond als zou kunnen (of moeten?). Dat buiten hrt monopolie op 0,0 geen grote markt zal halen lijkt mij eveneens evident, in Nederland doe je de meeste drinkers er ook geen plezier mee. Met campagnes zoals De BOB, geniet maar drink met mate en dergelijke bereik je meer. Naast harde aanpak van beschonken bestuurders met goede pakkans (meer fuiken).

      Daar zullen de ‘laat Thailand geen Nederland worden!!’ lezers het wel niet mee eens zijn, maar ik zie liever minder slachtoffers door alcohol gebruik terwijl toegang tot bier e.d. behouden blijft. Dan kan de verantwoordelijke gebruiker toch nog van zijn of haar harddrug genieten. Of een 0,0 nemen.

      • Johnny BG zegt op

       Het zou wel heel vreemd zijn als Heineken hun 0.0 niet in Thailand zou laten brouwen zoals het met hun ander bocht wel gebeurd en er daardoor dus wel een prijsvoordeel is.

 3. Peter van Amelsvoort zegt op

  In Hua Hin bij de Makro is Heineken 0.0 gewoon te koop, Blikjes en dozen met flessen staan bij de niet alcoholische dranken. Gisteren toevallig twee sixpacks blikjesgekocht, best goed te drinken.

 4. Fernand Van Tricht zegt op

  Ik heb pas Heineken 00 ontdekt bij 7.11.
  Staat ook bij de andere bieren.
  Er hangt wel een sticker bij dat je het kan kopen 24 op 24.
  Heb er al enkele gedronken bij mijn eten en het valt goed mee.Nu is de verkoop van alcohol verboden en was de koeling ook afgesloten voor H 00.
  Ik nam een 6 tal flesjes en de meisjes zegden..dat kan niet.Ze gingen naar boven vragen of het wel mocht..ja het was in orde.

  • Bert zegt op

   De dames kunnen het zien aan hun kassa. Verboden dranken geven een blokkade als het artikel wordt gescand.

 5. Bert zegt op

  Ik zat afgelopen februari in de restauratie van de trein van Surat Thani en bestelde eten. De dame vroeg: “Wilt u er een bier bij?”
  Nu weet ik dat bier in Thaise treinen verboden is en vroeg verbaasd. “Heeft u werkelijk bier?”
  Ze kwam terug met een blikje Heineken 0.0 en trok het open. De serveerster was er van overtuigd dat dit écht bier was. Toen maar opgedronken, maar liever een échte Singha of Chang, hoewel een San Miguel ook best goed smaakt.Een light bier met toch 5%.

 6. HansNL zegt op

  Zo af en toe een (paar) pilsjes gaan er bij wel in.
  Ging dus.
  Sedert een oogoperatie een paar jaar geleden kan mijn lijf alcohol niet meer verdragen, maar ik lust toch wel een pilsje.
  De verschijning van Heineken 0.0 was voor mij een heerlijkheid.
  Bier zonder alcohol, ideaal.
  Lekker?
  Ach, Leo en Chang zijn ook niet ideaal.

 7. rentenier zegt op

  Omstreeks 2000 had ik nabij Bangkok een handels kantoor. Ik las over opstarten van controles op alcohol in het verkeer en dacht bij mezelf, dit is het moment om alcohol vrij bier in Thailand te introduceren. Ik vond Holsten bier uit Duitsland die geen agentschap in deze omgeving van het verre Oosten hadden. Ze stuurden folders en 2 tray’s van 24 half liters blikjes o,o % Alcohol Bier naar mij. De opdruk was in het Arabisch en Engels. Het heeft mij 2 dagen gekost op de Cargo afdeling van Don Muang omdat ik niet accepteerde dat ik het met 33% invoer belasting zoals alcoholisch bier moest importeren. Hun redeneerden ook ‘Bier is Bier. Maar er zit geen Alcohol in dus is het een ‘Beverage’ en daar zit maar 3% import belasting op. Het gin mij niet om die 24 Liter bier maar als ik orders van container ladingen zou krijgen dan maakt het een heel verschil Ik had een mooie koelbox met ijs waar ik voor ieder bezoek een tray van 6 blikjes kon aanbieden en meteen laten proeven. Ik had een leuke secretaresse bij me en een goed verkoop verhaal. Mijn doel was ’traial-orders’ te krijgen, een mix-container vol maar….waarom drinkt een Thai bier? om dronken te worden. Dan ga je toch geen alcohol vrij bier drinken! Zo simpel dacht men en ik kreeg het niet verkocht. Ik vond het zelf niet lekker maar ik ben geen drinker. Ik was toen de eerste die het invoerde en misschien de trend gezet voor alcoholvrij bier als Beverage importeren.

  • Johnny BG zegt op

   Red Bull (Krating Daeng) was in Europa ook niet direct een succes verhaal en zie nu.

   Het idee was goed maar in de biermarkt zal de kapitaalkrachtige winnen. Buckler werd afgezeken door een grachtengordel grappenmaker maar uiteindelijk komt het produkt er toch wel.
   Zieltjes rijp maken is het credo en dat kost wat tijd en jammer dat het niet gelukt is.

  • chris zegt op

   Twee opmerkingen:
   1. In deze tijd kun je geen produkt meer verkopen dat je zelf niet ziet zitten of niet leuk of lekker vndt, maar dat je aleen verkoopt voor het geld;
   2. De Thais zijn helemaal geen echte bierdrinkers maar drinken gemiddeld veel meer sterke drank. Thailand komt op een 44-ste plaats.
   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_beer_consumption_per_capita

 8. PaulW zegt op

  Ik ben een zeer matig alcohol drinker en vindt Heineken 0.0 een uitkomst en ook best wel lekker.

 9. Fred Blokker zegt op

  Ja Heineken 0.0 is een uitstekend alternatief voor iemand die rijden moet

 10. Klaas zegt op

  Mijn ervaring is, dat het personeel bij de winkels er niets aan kan doen, dat je iets niet kunt kopen.
  Het artikel wordt gescand en de computer zegt, dat het niet mag worden geleverd. Heeft ook niets te maken met in welk schap het staat.

  Ter illustratie, ik wilde rond 15:00 bij de Makro een fles sushi-azijn kopen, er niet bij stilstaand, dat daar alcohol in zit. Ook de kassière had daarvan geen idee, maar de computer verbood de verkoop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website