Leven in Thailand: Water en licht

Door François Nang Lae
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
20 november 2017

Water, dat zou geen enkel probleem zijn op ons landje. Met een put van een metertje of 30 zouden we er wel zijn. Met al die onder water staande rijstvelden en de kanaaltjes langs de weg leek dat inderdaad vanzelfsprekend. Tot geleidelijk aan duidelijk begon te worden dat het bruikbare water toch wat dieper zat dan verwacht. We hadden ons inmiddels al voorbereid op zo’n 100 te boren meters, toen op een feestje iemand wist te vertellen dat “vrienden van” die in hetzelfde gebied woont meer dan 200 meter diep hadden moeten gaan.

Omdat verhalen van iemand die iemand kent die iemand kent die ergens woont die iets heeft meegemaakt meestal in de loop van het doorvertellen flink worden aangedikt namen we dat nog met een paar korrels zout. Totdat we bij de puttenboorder zaten, die na enig doorvragen vertelde dat hij toch minstens wel zo’n 150 te boren meters verwachtte. Vanwege die flinke diepte vond hij een 4 inch pijp wat te storingsgevoelig en adviseerde hij dringend de, uiteraard duurdere, 5 inch. En al even uiteraard kon hij niet garanderen dat hij op 150 meter diep al in het water zat. Het kon ook 200 of 250 meter worden. Stoppen op 150 meter kan, maar dan worden we wel geacht die boormeters te betalen, helaas dan zonder dat we een betrouwbare werkende bron hebben.

Dat was dus even slikken. De puttenboorder sprak geen Nederlands, maar begreep uit het overleg tussen Mieke en mij wel dat hij de opdracht wel eens mis kon gaan lopen. Hij probeerde alsnog de goedkopere 4 inch pijp in de strijd te werpen. Helaas had hij zo goed beargumenteerd waarom dat onverstandig was, dat dat voor ons geen optie was, nog afgezien van dat het open einde qua diepte sowieso een te groot risico vormde, ook bij de goedkopere pijp. Zijn vrees was terecht. De put werd afgeblazen.

We konden nu natuurlijk zelf in de put gaan zitten, maar daarmee zouden we nog steeds geen water naar boven kunnen krijgen. Dus werd het een avondje zoeken naar alternatieven, met als resultaat een oplossing die zo voordehandliggend is dat we ons verbaasd afvroegen waarom we dat niet meteen hadden bedacht: regenwater. Er valt hier meer dan genoeg, alleen niet zo mooi verspreid over het jaar. Er is dus een flinke opslagcapaciteit nodig, maar die is in prijs altijd nog slechts een fractie van de kosten van een diepe put. Er is inmiddels al veel praktijkervaring mee opgedaan, en die is positief.

Inmiddels hadden we ook eens geïnformeerd of we niet gewoon een aansluiting uit Nong Noi, het gehucht dat op zo’n 400 meter van ons landje ligt, konden krijgen. Dat kon, als we zelf materiaal en arbeid wilden betalen. Dat wilden we wel, want de kosten daarvan zijn weer een stuk lager dan die van het regenwateropvangsysteem.

Gisteren bewees de pickup zijn diensten dus weer eens, toen er 400 meter waterleidingpijp opgehaald moest worden. De Thaise bouwmarkt blijft ons verbazen. Waar je in de Gamma of Praxis de meeste tijd kwijt bent met zoeken naar een personeelslid dat je kan helpen, moet je hier oppassen dat je er niet over struikelt. Meestal staan ze in groepjes bij elkaar te ouwehoeren, of zitten ze op de grond op hun mobieltjes te staren. Maar als je ergens geïnteresseerd gaat staan kijken komen er wel meteen een of meer kijken of ze kunnen helpen.

En helpen, dat is hier ook echt helpen. De dag ervoor hadden we een bosmaaier gekocht. Die krijg je niet in de doos mee; nee, die wordt ter plekke gemonteerd en daarna wordt midden in de winkel de benzinemotor gestart om te kijken of hij het wel doet. Zoals je ziet is er een ploeg van 3 man en 1 vrouw mee bezig, waarbij “bezig” overigens een andere betekenis heeft dan we gewend zijn. De verkoper van de waterleidingpijp trommelde een ploegje van 3 helpers op en de rollen werden netjes voor me opgeladen en vastgesjord. Hoewel je hier soms pickups ziet rijden met een lading van een metertje of 4 hoog, besloten ze wel dat deze farang niet meer dan 4 rollen tegelijk mee mocht nemen. Het moest dus in twee keer, en ook de tweede lading werd door dezelfde ploeg enthousiast vastgezet. Kom daar maar eens om bij de bouwmarkt in Nederland.

Met hak en houweel werd de bijna 400 meter geul van Nong Noi naar de dichtstbijzijnde hoek van ons landje uitgehakt. Een zware klus in de brandende zon. Waar de grond zo hard was dat er extra tijd nodig was om erdoor te komen, werd tijdelijk een parasolletje geplaatst.

Ondertussen werd duidelijk dat een ondiepere put wel degelijk zin had voor het bewateren van de tuin. Het ondiep gevonden water is wel minder zuiver en de bron kan droog vallen, dus als enige watervoorziening is het onbetrouwbaar, maar in aanvulling op het “stads”water kan het prima. De ondiepeputtenslager kon meteen aan de slag. Een prachtig schouwspel om de ploeg aan het werk te zien. Nederlanders referen graag aan het feit dat ze “keihard gewerkt hebben” om zo de grote welvaart waarin we leven te rechtvaardigen. Als dat echter de rechtvaardiging is, verdienen de Thaise werkers een veel grotere welvaart en een dubbel zo hoge AOW.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=zNl-SWYLeX0[/embedyt]

En zo vielen alle stukjes netjes op hun plaats en heeft ons landje sinds gisteren een waterbron én een aansluiting op het waterleidingnet. De regenwateropvang komt er ook nog wel, maar de opslagcapaciteit daarvoor kan een stuk omlaag, zodat we alsnog keurig binnen het totale waterbudget blijven.

Nu hopen we dat zich voor de stroomvoorziening een zelfde scenario ontwikkelt. Aansluiten op het net kost een astronomisch bedrag, nou ja, voor Thaise begrippen dan, maar op dat punt zijn we al behoorlijk ingeburgerd, dus ook wij spreken van astronomisch. De plannen voor zonne-energie liggen daarom al klaar. Ien, de buurboer, is echter de buurt aan het rondgaan om steun te krijgen voor een verzoek om de boerenpercelen aan te sluiten op het elektranet. Als hij een boer of 10 weet te interesseren wordt dat via een voordelige regeling geregeld. In dat geval komt de stroomvoorziening langs ons landje te lopen en wordt de aansluiting ineens betaalbaar. Ook dan gaan we zonnepanelen installeren, maar hoeven we minder opslagcapaciteit in de vorm van peperdure accu’s te hebben.

Kortom, er is van alles gaande. De mooie luchten krijgen we er trouwens helemaal gratis bij.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Leven in Thailand: Water en licht”

 1. ruud zegt op

  En dan maar hopen, dat het gehucht genoeg water kan leveren.
  Vorig jaar heb ik maandenlang water met een truck moeten laten komen, omdat de waterleiding van het dorp droog stond.
  Dit jaar stond de boel constant onder water.
  Dit sinds ze de weg verhoogd hebben en mijn grond nu lager ligt dan de weg.
  Ik zal de aarde moeten laten ophogen.
  Maar als ze de weg nog twee keer verhogen, zal ik mijn huis ook moeten verhogen.
  Maar ik heb geen idee hoe.
  Waarschijnlijk een 20 cm dikke laag tegels leggen in en om het huis.
  Ik heb nog wel zoveel ruimte onder het plafond.
  Alleen moet ik dan oppassen in de deuropeningen.

 2. Jozef zegt op

  Echte Thaise waarheden…
  Soms moet je het niet te nauw nemen…
  Succes met de verdere werkzaamheden.

 3. Rob Tha Mai zegt op

  Denk er om het “gemeente”water is niet drinkbaar en kan bruin zijn en in het droogseizoen kan er plotseling geen water te komen voor dagen. Dus zorg dat er een water opslagtank aanwezig en laat het Gemeente water hierin lopen.

 4. co zegt op

  Ik neem aan dat je weet dat je het water dieper dan 10 meter niet omhoog kan zuigen, dat moet je oppompen

 5. Chris van het dorpje zegt op

  Wij gebruiken regenwater om te drinken ,
  en het water uit de grond om te koken , wassen , douchen en zo .
  Onzer put is maar een meter of 15 diep .
  Drink zelf al 11 jaar het regen water ,
  wat we in potten van steen opvangen
  en het water erin bijna 1 jaar blijft
  en heb nog nooit problemen gehad
  en de rest van de familie ook niet ,
  Maar zo als Rob zegt , het gemeente water is niet drinkbaar !

  • Khun Klahan zegt op

   Beste Chris v h dorpje,

   Dat is interessant, mijn Thaise familie wonen ook in een dorpje in Sakon Nakhon net bij de grens van Udon Thani vlakbij Road 22. We hebben ook zo’n grote regen ton waar we regenwater opvangen die via de golfplaten dak naar regenpijp stromen.

   Ik heb nooit geprobeerd water van te drinken enkel per ongeluk bij douchen en ja dan krijg je diarree toestanden. Ik weet niet of de douche uit de ton of gemeente water netwerk komt. Ze heeft ook en put met water en pomp. Dat allemaal moet ik es ooit bestuderen, me zusje spreekt weinig Engels.

   Ze kopen veel van die grote 18 liter water kannen om te drinken en soms koken. Koken doet ze wel uit de ton.

  • ruud zegt op

   Ik zou dat regenwater toch eerst koken, of filteren voor je het drinkt.
   Dat water komt waarschijnlijk van het dak en je weet nooit, of er iets mee kan spoelen, waar je ziek van kunt worden, ook al is dat misschien nog nooit gebeurd.
   Een dooie rat (of vogel) op je dak bijvoorbeeld, of parasieten van dat (dooie) beest.

   • Hendrik S. zegt op

    Vogelpoep etc.

   • Chris van het dorpje zegt op

    Bevoor we dat regenwater opvangen ,
    laten we dat dak een week of 10 dagen
    door sterke regen schoonmaken .
    Beste Khun Klahan ,
    Wanneer je keen automatische waterpomp
    heeft bij die regen ton komt je water voor de douch
    waarschijnlijk van de gemeente en dat kan je niet drinken .
    Water van de put is soms te drinken en soms niet ,
    maar we gebruiken het ook om te koken
    en zo veel ik weet moet je water doch 8 minuten laten koken ,
    om bacteries te vernietigen en ik weet zeker ,
    dat mijn vrouw dat niet doet .
    Vooral de waterkoker voor de koffie –
    wanneer dat lampje brand wordt het water gebruikt ,
    dan heeft het water misschien 30 seconden gekookt .
    Daar uit denk ik , dat het water uit de put ook te drinken is .

 6. rori zegt op

  Hi Francois
  Wij pompen water op vanuit 20 meter diepte met een diepte pomt station op 15 meter (soort dompelpomp).
  Dat water is ook bijna helder maar niet helemaal.
  Is wel drinkbaar.
  Wij hebben een filter installatie staan met osmose filter. koolstof filter en UV anti bacterieel lamp erop.

  Ooit daaraan gedacht? Een 4 koloms waterfilter een zuiveringsstation te installeren.
  Wij hebben twee tanks
  1 van ongeveer 150 liter en een van 1000. De eerste is voor DRINKWATER en de tweede voor de rest waar we schoon water bij nodig hebben (douche en schoonmaak). Het water gaat eerst in de grote tank en daarna via koolstof-, osmose-filtrr en uv-lamp naar de kleinere (drinkwater) tank.

  Installatie staat altijd aan dus water niveau altijd hoog.
  Hebben 3 aparte systemen: vuilwater (direct van de voorfilter (steen en sponsfilters) = 1, Schoon water (na voorfilter een fijn (keramische) filter = 2, N koolstof, osmose en Uv lamp = 3.
  De toiletten staan op ongezuiverd water 1.

  Misschien een idee?

  Heb geprobeerd een foto toe te voegen weet niet hoe dat moet.
  Maar hier wat links van een paar voorbeelden.

  Oh bij HOME PRO hebben ze ze te koop. Weet de prijzen zo niet meer.
  Hebben van die blauwe cilinders als filterhuizen.

  Slechts VOORBEELD http://www.ampac1.com/blog/wp-content/uploads/2016/04/AP4K-LX.jpg

  https://www.linkedin.com/pulse/ro-plant-1000lph-package-drinking-water-treatment-technologies

  Ons systeem LIJKT op deze.
  https://www.youtube.com/watch?v=nwyjiiavRTE

 7. Tino Kuis zegt op

  Jullie hebben het er maar druk mee! Wat ga je doen als alles achter de rug is?

  Wij hadden vroeger een gewone waterput 10 meter diep, voor alles behalve drinkwater. Een vriend nam een flesje mee naar huis voor analyse: geen nitraten, nitrieten of andere chemicaliën. Drinkwater kwam uit de kratten met 20 flessen die retour gingen. Veertig baht per krat.

  We hebben ook overwogen een bron te slaan, een artesische bron, kwelwater, in het Thais น้ำบาดาล naam baadaan (hoog, midden, midden), voor 20.000 baht (in het Jaar 2000), 20-40 meter diep maar deden het uiteindelijk niet. Daar hadden we spijt van want de put stond af en toe droog……

  • Francois Nang Lae zegt op

   Drinkwater is inderdaad niet het grootste probleem. Die kratten water worden hier bezorgd à 32 baht.

 8. Cees 1 zegt op

  Wat ik echt niet kan begrijpen is dat mensen werkelijk het regenwater of putwater drinken. Waarom het risico nemen dat je allerlei bacteriën of wormen binnen krijgt? Voor 20 baht heb je 20 liter drinkwater.
  Of je koopt flessen bij de Makro. Zelfs mijn arme Thaise buren kopen drinkwater.

  • walter zegt op

   Regenwater is ernstig vervuild in Thailand en het consumeren hiervan is slecht voor de gezondheid. Ik ben zelf een week in het ziekenhuis opgenomen geweest door het drinken van dat water. Mijn vrouw kookte het eerst liet het afkoelen en goot het in glazen flessen die in de koelkast bewaard werden. Was onvoldoende en ze is zich rot geschrokken, gemeentewater gebruiken voor wassen, douchen ed. Koken doet ze met drinkwater uit flessen.

 9. Rob E zegt op

  Zonnepanelen verdien je hier nooit terug aangezien er geen subsidie op zit. Wil je savonds hier ook licht van hebben dan heb je een aanzienlijke hoeveelheid batterijen nodig en wordt het nog duurder. Een of meerdere airco’s er op laten werken gaat haast niet want dan de omvormers te duur. Al met al een project mischien leuk voor het mileu alhoewel die accu’s ook sterk vervuilen. Maar bijzonder slecht voor je portemonee.

  Beste is de handen in elkaar slaan en met de buren electriciteit aan laten leggen.

  • Khun Klahan zegt op

   @ Rob E, inderdaad is het duur en niet hetzelfde als in EU waar je geld terug krijg. Voordelen ervan is scheelt wel hoop energierekening a ฿10 per unit (in de stad). Stel je voor je voor je gebruikt s’avonds electra via de accu’s en schakeld gemeente elektra uit…tel maar es uit hoeveel maandelijkse rekening van de elektriciteit minder wordt door de solar energie. Overdag dacht ik ook gewoon te kunnen doen ivm de lange zon dagen.

   @ François, ik dat niet handig om een windmolen bij te bouwen van staal, dynamo, fietsketting, aansluitingen naar stroomkasten en accu’s. Die dingen DIY klussen kan u allemaal vinden via YouTube…daar maak ik graag gebruik van om ideeen op te doen als ik iets wil bouwen.

   • Chris van het dorpje zegt op

    We hebben een energierekening van rond de 330 baht per maand .
    Daar voor hoef ik echt keen dure zon panelen met nog
    duurdere accu’s te hebben .
    Dat is iets van 100 euro per jaar en dat is echt niet duur .
    Gebruik je wel airco , dan wordt het wel duurder ,
    maar dan heb je ook veel meer zon panelen nodig .
    Ik denk , dat het probleem nog stets die accu’s zijn .

   • Francois Nang Lae zegt op

    Dank je voor de tip. Youtube is inderdaad goud waard om ideeën op te doen en om te zien hoe je dingen zelf knutselt. Wind is waar wij zitten volgens mij niet zo’n betrouwbare energiebron. Er staat altijd wel een licht briesje, maar echt waaien doet het er zelden.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Rekenen kunnen we gelukkig zelf ook goed. Zoals ik al schreef zijn de aansluitkosten op het net heel hoog. Dat komt omdat we ver van de dichtstbijzijnde mast afzitten. Solar aanleggen is voor ons goedkoper dan een netwerkaansluiting. Met moderne accu’s niet alleen leuk voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Zelfs zonder subsidie. Alleen als de boeren (buren hebben we niet) een aansluiting voor hun landjes voor elkaar krijgen wordt netstroom een optie.

 10. Khun Klahan zegt op

  Beste François,

  Bonjour…zeer leuk verhaal om te lezen, ik denk om ooit te wonen in de dorp te wonen bij me familie. Huis mag ik zowiezo bouwen want ik heb en stuk grond gekregen van mijn Thaise moeder. Maar als boer werken in de hitte is me toch wat.

  In uw verhaal bracht je me wat ideeen erop wat ik meschien kan gebruiken bij me zusje en broertje of bij me moeder. Dat handboren lijkt me slim en goedkoop ivm vrachtwagen/pick-up met boor installatie.

 11. Francois Nang Lae zegt op

  Dank voor alle reacties. Leuk om te zien hoe iedereen weer anders tegen de dingen aankijkt. En natuurlijk is het ontroerend om te zien hoe anderen zich zorgen maken om ons welbevinden en onze gezondheid ;-). Wees gerust: we kennen de kwaliteit van het water hier en drinken niet zo maar wat uit de grond komt of uit de lucht komt vallen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website