Aan festivals geen gebrek in Thailand, er is wel altijd iets te doen. Als vaste bewoner, die niet wil opgesloten leven in zijn jungle, steeds een welgekomen afleiding in het dagelijkse leven.

Hoewel het “Loi Khratong” (drijvende krans) Festival het einde van het regenseizoen, volle maan November, betekent, heb ik info gevonden dat dit festival: Traditional Long Boat Race, het einde van de Boeddhistische Lente zou inluiden. Het noemt: “Wan ook pan sa” (schrijfwijze?) en is de dag dat de monniken, na 3 maand verplicht verblijf in HUN eigen tempel, opnieuw elders mogen verblijven. Dit is in Oktober. Net als de Thaise uurregeling zijn de seizoenen mij hier een raadsel. Na de zomer komt hier blijkbaar de “lente” (regenseizoen) en na de lente dus de winter en na de winter onmiddellijk de zomer. ??? Er zal hier op het Blog wel iemand zijn die dit allemaal haarfijn kan uitleggen.

Maar goed, het is dus Long Boat Race op het Koninklijk Kanaal te Chumphon. Lung addie merkte de voorbereidingen van het festival een paar dagen geleden. Was op weg naar de ‘Farang Shop”, gelegen naast dit kanaal. Dit is een Thais familiebedrijfje dat vlees uit Australië invoert, versnijdt en levert aan restaurants op Koh Samui, Koh Tao, Koh Panghan… De “Farangshop” genoemd maar als echte naam: “Food Supply Shop”, sommigen noemen het ook de Canal Shop of de Container Shop.

Eerst een woordje uitleg over het “Kings’ Canal, Khlong Huawang –Panang-tak”. Het kanaal is er nog niet zo heel lang. Vroeger was het gewoon een klein riviertje,

“Mae Thatapao”, dat uit het binnenland (zelfs niet ver) kwam en uitmondde in zee, te Chumphon. Na de doortocht, zowat 25 jaar geleden, van de tyfoon ‘ Gay 1989’ kwam daar verandering in. Deze zware tyfoon had lelijk huis gehouden in de streek hier en enorm veel schade aangericht in Chumphon. De zee was de stad binnengestroomd en op sommige plaatsen stond het water tot 3m hoog in de huizen. Sporen hiervan zijn zelfs, na zoveel jaren, nog steeds merkbaar. Het was een ware catastrofe voor de lokale bevolking. Het merendeel van de toen nog houten huizen werd totaal vernield. Dit is trouwens één der redenen waarom er hier in de streek praktisch geen houten huizen meer te vinden zijn. Na de wederopbouw werden ze vervangen door stenen woningen (Filmbeelden van de doorgang van Gay zijn te bekijken in het Koninklijk Museum van Chumphon).

Na de doorgang van Gay kwam ZM de Koning de streek bezoeken om zich van de omvang van deze catastrofe te vergewissen en de bevolking een hart onder de riem te steken. Wijs als een Koning beaamt, gaf hij de gouden raad en opdracht een groot kanaal te graven, daar waar het vroegere riviertje was en …. een catastrofe als voorgaande zou nooit meer plaats vinden. De gouden raad van de Koning werd gevolgd en inderdaad, sedertdien is Chumphon niet meer overstroomd. Ik vermeld in de rand wel dat er sedertdien wel nog een doortocht van een zware tropische storm is geweest, nl in 1997 met als naam “Linda”. Door de aanwezigheid van het kanaal waren er geen noemenswaardige overstromingen in de stad Chumphon.

Als dank en eerbewijs aan de Koning wordt nu elk jaar de Koninklijke Long Boat Race georganiseerd op dit kanaal. Dit jaar gaat het festival door op 23-24-25 september. Een zeer kleurrijk festival met tal van prachtig versierde boten . De winnaar van de race ontvangt een Koninklijke trofee. Hier in Chumphon heeft het festival dus niets te maken met een gelijkaardig evenement dat plaats vindt in Lang Suan, dat is de “Dragonboat Race” en veel grootser opgezet is.

Zo een long boat wordt bemand door 30 roeiers, zowel dames als heren. De afstand is 1000m en verloopt stroomopwaarts. Bij de aankomst klimt de eerste roeier als een kat naar de neus van de boot om daar, een boven het water hangend attribuut te grijpen. De competitie gaat steeds tussen twee boten en is een afvallingswedstrijd. Geurende de race worden de teams vanop de oever aangemoedigd door hun cheerleaders. Het is een evenement wat veel toeschouwers trekt, het ontbreekt er natuurlijk niet aan de nodige decibels en eetkraampjes allerhande. Ook de pers is, TV, radio … zijn goed vertegenwoordigd.

Samen met het Belgisch Farang Team uit Chumphon, bestaande uit: Dominique, Frank, Jan en Lung addie , zullen we België op dit evenement waardig vertegenwoordigen. Niet als deelnemer maar wel als toeschouwer….. We moeten toch met iets beginnen en een trofee, als long boat race winnaar, zit er voorlopig niet in …. Mogelijk behalen we een trofee in een andere specialiteit waar de Belgen sterk in zijn? ….. in te vullen door de lezer.

Kijk eens op volgende link naar de video welke laat zien hoe bij de aankomst een long boat crashed op het aankomst/mediaplatform en dit platform tot zinken brengt. Lung addie was hier verleden jaar getuige van: lovepattayathailand.com/media-platform-sinks-after-a-long-boat-accident/

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Leven als single Farang in the jungle: Het Long Boat Race festival te Chumphon”

  1. gonny zegt op

    De verslagen van Lung Addi bewaar ik altijd als laatste om te lezen, mooie verslagen en altijd informatief en positief.Daar word een mens vrolijk van,wederom een stukje cultuur wat op ons lijstje van bezoeken staat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website