Vijf jaren zijn opnieuw verstreken sedert ik mijn tweede Thaise rijbewijs behaalde. Wat gaat de tijd toch snel. Het eerste rijbewijs was, toentertijd één jaar geldig, nu is dit twee jaar en mijn tweede vijf jaar. In een periode van vijf jaar kan er heel wat veranderen en de ervaring leert ons dat het overal in Thailand: same same but different is.

Dus, verleden week donderdag toch maar eerst naar het provinciaal administratief centrum, waar Land and Trafiek center gevestigd is, de nodige, en hopelijk correcte, info gaan verzamelen. Kwestie van niet verschillende malen opnieuw te moeten terugkeren omdat er toch nog ergens iets ontbreekt. Vriendelijk te woord gestaan door een Thaise bediende. De eerste vraag welke ze stelde: heb je “werkvergunning” ? Neen want ik werk niet. Geen commentaar verder. Lung addie kon dus naar de bevoegde diensten om het nodige te verzamelen.

Daar het inschrijvingsbewijs op de Ampheu ook vijf jaar oud was moest ik een nieuw hebben. Op de Ampheu, verleden vrijdag, geen enkel probleem. Het oude inschrijvingsbewijs zat in de computer en enkel een aanpassing van mijn paspoortnummer diende gemaakt te worden. Ik heb sedertdien een nieuw internationaal paspoort, dus een correctie was natuurlijk nodig. Hier waren de kosten NUL THB.

Een attest van de doctor was ook nodig. Dus naar het hospitaal, waar ik het vijf jaar geleden ook verkreeg, om een nieuw te bekomen. Werd er gewogen, gemeten en de bloeddruk werd genomen. Neem je medicijnen? Neen… goed, 100THB en een keurig, in een omslag gestoken document, werd me overhandigd.

Voor de rest had ik enkel nog twee kopieën van mijn paspoort, visum, het doctorsattest en inwonersattest nodig. Dat was het ….

Gisterenochtend dus naar het transport office, gewapend met de nodige documenten, tot bekomen van de nieuwe rijbewijzen. Kreeg een volgnummer toegewezen, 34 en moest even mijn beurt afwachten. Eerst de “fysical tests”. Kleurentest: rood-groen-geel. Daarna de reactietest: gas geven en remmen. Hierna kwamen twee testen die ik vorige keer niet moest afleggen: de dieptezichttest en een oogtest waarin ik, onder een grote invalshoek groen en rood moest herkennen. Het leukste was de dieptezichttest, dat geval met de twee koordjes waar je op afstand twee lichtgevende stokjes op een zelfde afstand voor-achter moet brengen. Daar ik deze test vroeger nooit moeten doen heb vroeg ik om enige uitleg. Niemand kon me die uitleg mondeling, in het Engels, geven, dus volgde een demonstratie van de persoon die de test afnam…. Dit tot jolijt van enkele andere aanwezigen. Doch ik had begrepen wat de test inhield.

Geslaagd voor alles en dus op naar de balie. In de computer werd ook hier een correctie van mijn paspoortnummer gemaakt en kon ik een stoeltje verder voor de digitale foto. Twee minuutjes later spuwde de machine mijn nieuwe rijbewijzen uit waarmee ik terug naar de balie kon voor afrekening.

De prijs was: 505THB voor het autorijbewijs (5 jaar) en 255THB voor het motorrijbewijs ( 5 jaar )

Alles bij elkaar was ik in minder dan één uur terug buiten en ben ik weer gerust voor 5 jaar auto en motor rijden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Leven als Single Farang in de jungle: Vernieuwen van het Thaise rijbewijs”

 1. Hennie Em zegt op

  Lung Addie

  Zojuist mijn rijbewijzen, auto en motor, nog even gecheckt, daar ik dacht dit jaar te moeten vernieuwen.
  Dag van afgifte 21 july 2008 en geldig tot 13 maart 2019 dus meer dan 10 jaar geldig, om precies te zijn 10 jaar en 7 maanden.
  Weet niet of dit uitzonderlijks is nl. meer dan 5 jaar geldig.

  • gust zegt op

   Inderdaad hennie,mijn laatste hernieuwing juni 2015 en geldig tot juni 2026.Maar in Thailand kunnen de reglementen verschillen van straat tot straat en van dorp tot dorp.

  • stevenl zegt op

   Op je rijbewijs staat ook de eerste datum van afgifte.

   Standaard is het echt maar 5 jaar (+ de termijn tot de volgende verjaardag) geldig.

   • lung addie zegt op

    Hier staat klaar en duidelijk, zelfs in onze jaartelling op:

    datum van afgifte ( Issue date ) 15 august 2017
    verval datum ( Expire date ) 16 May 2023 ( die 16 mei is mijn geboortedatum) dus de expire date is afhankelijk van je geboortedatum !!! Het zou dus bijna 6 jaar geldig zijn.

 2. Klaas zegt op

  Beste Lung Addie,

  Even een vraagje ; welk type visum had U nodig voor deze vijf jarige verlenging?
  Anderhalf jaar geleden wilde ik mijn vijf jaar geldige rijbewijs weer verlengen met nog eens vijf jaren.
  Toen bleek dat niet te kunnen met mijn toeristen visum. Alleen voor een verlenging van twee jaren was mogelijk. Mijn aanvraag deed ik op Phuket.

  • lung addie zegt op

   Beste Klaas,
   ik zou het niet weten daar ik een Non Imm O heb met telkens een jaarverlenging als “retired”. Mijn eerste rijbewijs, 6 jaar geleden, was ook met een retirement jaarverlenging op basis van een Non Imm O visum. Hoe het zit met een toeristenvisum zul je best eens vragen bij het plaatselijk Transport Office, daar kunnen ze de correcte info geven. Het kan nogal eens verschillen van plaats tot plaats.

  • Fon zegt op

   Je hebt idd een Non Immigrant visa nodig.
   Wij moeten dit jaar voor het eerst een verlenging van 5 jaar aanvragen. We wonen niet permanent in Thailand, maar een half jaar Thailand en een half jaar in NL. Moeten we, naast ons huidige Thaise rijbewijs (2 jaar geldig), ook ons NL rijbewijs en dan ook wellicht een intern. rijbewijs (ANWB) overleggen?

   • lung addie zegt op

    Neen, ik hoefde voor de vernieuwing GEEN internationaal, noch nationaal Belgisch rijbewijs meer voor te leggen. Dat was enkel bij een eerste aanvraag van een Thais rijbewijs nodig. ( zie vorig artikel van Lung addie over het bekomen van een Thais rijbewijs ) Enkel de Thaise rijbewijzen, welke ik vroeger verkreeg. Ook dat is ergens logisch daar vaste bewoners anders in hun thuisland of via de ambassade een nieuw internationaal rijbewijs zouden moeten aanvragen. Hoewel …. logisch en Thaise administratie zijn niet steeds zo evident.

 3. mat zegt op

  Elke 5 jaar moet ik mijn rijbewijs verlengen, geen probleem, even van te voren checken of er iets verandert is, en dan naar het gebouw waar je je rijbewijs ook moet halen, toch een kilometer of 15 buiten Pattaya, Alleen ben ik nooit binnen 1 uur buiten, maar duurt.e.e.a toch snel 4 tot 5 uur, waarvan je de meeste tijd zit te wachten, en naar een video van een Thaise monnik moet kijken, waar ik uiteraard niets van versta. Maar het is maar 1 keer in de 5 jaar, dus so what??

 4. NicoB zegt op

  Ik heb dezelfde vraag voor Lung Addie als Bram.
  Geel Tabien Baan heb ik van de Amphur, tot heden geen ” inschrijvingsbewijs “.
  Bij een adreswijziging werd het oude Tabien ingenomen en een nieuw verstrekt.
  NicoB

  • lung addie zegt op

   Heb je ooit de vraag gemaakt naar een “inschrijvingsbewijs”? Daar je een geel Tabien Baan hebt geldt dit als inschrijvingsbewijs en is het onnodig een ander te hebben. Dat “geel boekje”, waar je in voorkomt, komt uit het feit, zoals ik schreef, dat je deel uitmaakt van een Thaise familie. Indien je GEEN deel uitmaakt van een Thaise familie en geen “geel boekje” jouw naam en eventuele gegevens bevat, moet je tenslotte ook over een inschrijving kunnen beschikken, indien nodig.

 5. lung addie zegt op

  Beste Bram,

  Dat je enkel via het “gele boekje” op de Ampheu kan ingeschreven worden is natuurlijk weeral een fabel. Het is wel NIET de inschrijving van het voertuig dat ik bedoel, daarvoor heb je hier een document van de immigratie nodig. Dit voor het bekomen van het “blauwe boekje” als eigendomsbewijs van de wagen. Ik heb daar ooit een artikel over geschreven, verschenen op het blog hier: “aankoop van een nieuwe wagen op eigen naam”.

  Ik maak GEEN deel uit van een Thaise familie, ben niet gehuwd met een Thaise en woon hier reeds sedert jaren in het zelfde huis. Toen ik mij de eerste keer op dit adres liet inschrijven op de Ampheu had ik nodig: een afspraak met de burgemeester ( pujaaibaan )
  een getuige die bevestigde dat ik daar woonde
  de eigenaar, met zijn eigendomstitel ( chanote ) van het huis.
  het huurcontract, geregistreerd bij “landoffice”
  pasport en visum …..

  Er werd toen een document opgemaakt dat ik daar wel degelijk woonde en ingeschreven was bij de Ampheu. Kon dit document maar in één officieel exemplaar verkrijgen met in het midden een “rode” ( zeer belangrijk 5555 ) stempel. Dat was geen enkel probleem.

  Indien dit niet zou kunnen dan zou je enkel, deel uitmakend van een Thaise familie, ingeschreven kunnen worden, wat ergens niet logisch is daar je voor bepaalde administratieve zaken een “officieel woonadres” nodig hebt.

  Dit is trouwens de reden waarom ik steeds duidelijk aangeef: ga eerst naar de betreffende dienst en vraag hen wat je nodig hebt als documenten. Hier krijg je dan de nodige info, welke, nogal plaatsgebonden kan zijn/is, vereist door de diensten en vermijd men nutteloos heen en weer geloop tot ergernis van iedereen.

 6. Gerrit zegt op

  Tja,

  Toevallig vorige week mijn 2e jarige vervangen door een 5 jarige (2 x)

  Nou in Bangkok gaat dat niet zo eenvoudig, kom om 9.15 uur binnen, papieren waren in orde, zelfde als bij Lang Addie, maar ik kreeg volgnummer 227 en geen nummer 34 toch even een verschil van…………

  Verder hetzelfde ritueel, hoefde ook geen film te kijken (scheelt weer een uur), dan wachten, wachten, wachten, effe eten na 1.00 uur gaan we weer verder. Ben uiteindelijk om 02.15 uur aan de beurt, duurt ook nog een behoorlijke tijd voor alles in de computer zit en dan mag ik op de stoel, voor de blauwe wand gaan zitten. Daarna kreeg ik “eindelijk” mijn twee nieuwe rijbewijzen.

  Nieuwsgierig geworden welk nummer er nu uitgegeven werd. Wat denk je 535………..
  Die komen vandaag nooit meer aan de beurt.

  Moraal van het verhaal; ga nooit naar Bangkok om je rijbewijs te vernieuwen.

  Groetjes Gerrit
  P.S. Ik had ook het gele boekje en een jaar visa.

  • lung addie zegt op

   Bangkok is een metropool…..met miljoenen inwoners. Chumpon is een provinciestadje met enkele tienduizenden inwoners. Normaal dat er hier een pak minder mensen om een rijbewijs komen. Ja, dat is het voordeel van “in de jungle” te wonen.

 7. Fon zegt op

  Je hebt idd een Non Immigrant visa nodig.
  Wij moeten dit jaar voor het eerst een verlenging van 5 jaar aanvragen. We wonen niet permanent in Thailand, maar een half jaar in Thailand en een half jaar in NL. Moeten we, naast ons huidige Thaise rijbewijs (2 jaar geldig), ook ons NL rijbewijs en dan ook wellicht een intern. rijbewijs (ANWB) overleggen?

  • NicoB zegt op

   Hoe het elders zit weet ik niet, als je een geldig Thais rijbewijs hebt, heb je in Rayong geen internationaal rijbewijs meer nodig en ook geen Nederlands rijbewijs. Vraag voor de zekerheid bij het buro waar je je nieuwe rijbewijs wilt gaan afhalen.
   NicoB

  • l.lagemaat zegt op

   Bij het verlengen van een Thais rijbewijs hoeft geen intern. rijbewijs (ANWB) overlegd worden.

   • Fon zegt op

    Goed om te weten. Dank voor je reactie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website