Vele farangs, wonende in Thailand, klagen nogal eens dat er, daar waar ze wonen, nooit iets te beleven valt. Doch niets is minder waar, je moet enkel weten wat er te gebeuren valt en dan maar de moeite doen om, als farang, ook aanwezig te zijn. Zo doet ook de “vliegende reporter” van het blog het, valt er iets te beleven dan gaat hij er heen, wil hij er bij zijn.

Verleden vrijdag had Lung addie, bij zijn wekelijks bezoek, samen met zijn Thaise buurman, aan Coral Beach, vernomen dat er volgende zaterdag aan Thung Sang Beach, Ampheu Pathiu, een “Salengshow” was. Iedereen zal wel weten wat een saleng is maar voor dezen die het niet weten, dat is de Thaise naam van een motorbike met zijkar. Dingen waar Lung addie zich nogal eens aan kan ergeren, vooral als hij ‘s avonds met de wagen de weg op moet. Ze zijn vaak heel slecht of zelfs niet verlicht en nemen bijna even veel plaats als een wagen in op de openbare weg. Alleen, je ziet deze ondingen vaak nogal laattijdig. Er gebeuren dan ook veel ongevallen met deze vervoersmiddelen welke in principe niet op de weg zouden mogen.

Thung Sang Beach is een heel mooi, rustig strand, gemakkelijk bereikbaar vanaf de Scenic route. Het is wel enkel geschikt als een relaxplaatsje voor een rustige strandnamiddag. Er zijn, buiten openbare toiletten, geen andere voorzieningen als restaurants of shops. Enkel tijdens de weekends zijn er mobiele eetstalletjes. Thung Sang Beach is één der meest noordelijke stranden van de Ampheu Pathiu. De plaatselijke overheid staat in voor het onderhoud van het strand, een zeer gewilde picknickplaats voor de Thaise mensen.

Bedoeling van deze “activiteit”, georganiseerd door de plaatselijke overheid, is het promoten van de plaatselijke middenstand en meteen een sociaal evenement opbouwen. Dit is het tweede jaar dat deze activiteit op Thung Sang Beach plaats vindt. Lung addie wou het natuurlijk meemaken en, gewapend met de camera deze keer, per Old Lady Steed, naar de plaats van het delict, zo een 2Okm van zijn woonplaats. Het was wel een bewolkte dag maar geen regen in het verschiet, dus prima weer om te biken, met als voordeel: bij een samenloop van veel volk een parkeerplaats te vinden.

De organisatie was prima. Voldoende veiligheidspersoneel, behulpzame wegpolitie en zelfs het leger was aanwezig, hetzij zonder vertoon van enige wapens, waarom ook? Dit is wel het Zuiden maar niet de streek waar dagelijks problemen zijn. Hier leven de verschillende entiteiten heel vreedzaam met elkaar.

Langs de grote weg, welke langs de kust hier loopt, was, net voor de toegang tot Thung Sang Beach, de verzamel- en opstelplaats van de versierde salengs. Hier kon ik reeds de kleurrijk versierde salengs in ogenschouw nemen. Er werd voor de versiering zowat van alles gebruikt wat gewoon in de natuur te vinden is: palmbladeren, coconutbladeren, fruit, groenten … als het maar kleur gaf kon het gebruikt worden. De decoratie stond in het teken van de activiteit welke de middenstander uitoefende. Zo was er een bedrijfje dat ijscrème maakte, een snorkel-duikers bedrijfje, groenten verkopers, trouwfeestorganisatie, de verschillende resorts en ook New Nordic Coral Beach had zijn eigen saleng. Deze had Lung addie zelfs laatste vrijdag zien opbouwen en decoreren op het terrein van Coral Beach.

Om 15.00 uur reed dan, onder begeleiding van de wegenpolitie, de kleurrijke stoet naar Thung Sang Beach en werden de salengs daar ten toon gesteld aan het groot opgekomen publiek welke hun waardering met handgeklap te kennen gaf.

Aan het Thung Sang strand mochten natuurlijk de nodige eetstalletjes niet ontbreken. Een Thai moet kunnen eten als hij ergens heen gaat. Een groot springkasteel en trampoline stond voor de kleintjes gratis ter beschikking. Ook werden er door verschillende deelnemers gratis proevertjes als fruit, drankjes en zelfs ijscrème ( met veel succes ) aangeboden. Er was ook een podium met, in de Ampheu Pathiu, wereldberoemde zangers en zangeressen opgesteld. Na de salengshow was er namelijk een beachparty waar de jeugd zich kon vermaken. Wat opviel: nergens werden alcoholische dranken verkocht. Natuurlijk zullen dezen, welke niet zonder kunnen, hun eigen voorraad stiekem bij zich gehad hebben.

Ondanks het feit dat Lung addie deze activiteit bij de farangs in Saphli, een week vooraf, had aangekondigd, was Lung addie de enige farang aanwezig bij deze gezellige en bezienswaardige activiteit, op de Amerikaanse eigenaar van Sarahotel en de Noorse manager van Coral Beach na. Deze waren er echter om hun zaak te promoten bij het publiek.

Where we go next?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Leven als Single Farang in de jungle: Thung Sang Beach – De Salengshow”

 1. Sjaak S zegt op

  Leuke reportage! Dat had ik graag zelf ook willen zien. Gelukkig gaan mijn vrouw en ik wel eens leuke Thaise evenementen bezoeken. Zij luistert heel veel radio en dan komt er altijd wel eens iets.

  En wat die “ondingen”, genaamd Saleng betreft: ik rijd er ook een met plezier voor de grotere boodschappen bij een Macro of gewoon wanneer ik iets moet transporteren. Ik heb zelfs drie jaar geleden onze hele huishouden naar het nieuwe huis gebracht! Ik vind het een prachtige vinding. 🙂

 2. ozo zegt op

  Het laatse restje thailand zonder farangs .
  Mag het ?

 3. lung addie zegt op

  Innige deelneming Sajaak S maar ik verkies een ander vervoermiddel dan zoiets. Ja, je kan er er zelfs een verhuis mee doen maar ik zou echt niet graag in Uw plaats zijn. Ik kan beter.

  • Sjaak S zegt op

   Beste Lung Addie, goed voor je dat je “beter” kunt. Ik kan dat ook, maak je geen zorgen en je hoeft ook geen medelijden te hebben. Ik vind deze saleng een geweldige uitvinding, want dat zou weer eens in Nederland verboden zijn.
   En als het niet verboden zou zijn, moest je er een afsluitbare deksel op zetten, wanneer je iets gaat kopen. Hier in Thailand laat ik gewoon alles erin en niemand die me iets weg pakt. Natuurlijk kan het gebeuren, maar na vijf jaar Thailand is dat nog nooit gebeurt.
   Laatst kocht ik in Hua Hin een fitnesstrainer. Dat was een grote kist van 60 kg, die ik samen met de verkoper op de laadbak van mijn saleng legde. Hij vond het geweldig en maakt er een foto van.

   Wat het rijden betreft, zo kun je met een saleng kleinere bochten maken dan met een gewone motor, je kunt ook op plaatsen rijden, waar het gevaarlijk is om met de motor te komen (landwegen na of tijdens regen). Je zult er ook niet gauw mee omvallen.
   Alles wat je wel moet doen, is dat je gezien wordt in het verkeer. Ik heb achteren op de laadbak een groot reflecterende vlakte, die van ver goed te zien is. Ik rijd als het kan, niet in het donker en zeker niet op een drukke weg.
   Ik woon niet in de stad, maar op het platte land. Zit altijd in de buitenlucht. Niet in een muffe, enge auto-cabine. Heb dan ook geen airco nodig, betaal nauwelijks benzine en heb ook nauwelijks onderhoudskosten.
   Mijn vrouw en ik hebben het er wel eens over een auto aan te schaffen, maar dan meestal alleen wanneer we in een shopping mall zijn en er weer eens reclame gemaakt wordt. Ik heb nog steeds geen auto nodig en mis deze ook niet. Toen ik in Nederland er een had, stond deze ook soms een hele week ongebruikt in de oprit.
   Wanneer je in een stad woont, kan ik me voorstellen dat het handiger is om met een auto in de file te wachten, want dan kun je naar muziek luisteren en de airco aanzetten. Hier op het platteland mis ik de auto alleen wanneer ik echt grote hoeveelheden moet transporteren. Maar de meeste winkels brengen de spullen aan huis, meestal gratis, soms voor een paar baht. Mensen transporteren doe ik niet en ons wordt ook niet gevraagd! En ik schaf zeker geen auto aan voor anderen.
   Ja, een auto ziet er iets beter uit, verschaft je “status”, maar ik blijf, zolang ik kan, daarmee rijden.
   Jij zult waarschijnlijk ook niet op een motor rijden of wel?

 4. Rob Urbach zegt op

  Leuke beschrijving van een plaatselijk evenement zo uit het Thaise leven gegrepen. En zo zullen er overal waar expats zich bevinden kleurrijke en lokaal ingevulde activiteiten plaatsvinden. In ons dorp meldt het dorpshoofd of zijn assistent om 6 uur in de ochtend via de luidsprekers wat er die dag te verwachten is. Doet me een beetje denken aan mijn vakanties aan campings in Frankrijk. Zo worden we elke dag op de hoogte gehouden van wat er sperlt en kan je zelf bepalen waar je naar toe gaat of aan deel gaat nemen.
  De saleng is niet weg te denken in ons dorp. Als ik ‘s morgens mijn 2 kinderen met de saleng naar school breng ben ik echt niet de enige. Toen we nog geen auto hadden werd het voertuig veelvuldig gebruikt voor personenvervoer, maar vooral om allerlei zaken naar en van de boerderij te transporteren. Ook nu nog maak ik graag gebruik van onze saleng als ik naar ons land ga. Steevast gaan dan 3 van onze 6 honden mee. En alleen al van zo’n ritje hobbelend over de zandweg met kuilen en slalommend tussen de kuddes buffels en koeien kan mijn dag niet meer stuk.

 5. geenmiss? zegt op

  Die shows gaan na zo’n 10 ook nogal heel erg allemaal op elkaar lijken. Altijd is er overigens ook een verkiezing van een ”miss saleng” (en soms ook nog mister) en een KaraOK of playback-show voor het kleine grut.

 6. Falang Belgium zegt op

  Prachtige verhalen

 7. ton zegt op

  Ik kan me helemaal vinden in het verhaal van Sjaak. Ik heb ook geen auto heb die ook niet nodig, maar de saleng is perfect.
  Wat daar allemaal mee vervoerd word wil jij soms niet in je auto hebben

 8. lung addie zegt op

  Beste lezers,
  eigenlijk gaat mijn inzending totaal niet over het feit of een “saleng” HET vervoermiddel bij uitstek is of niet. Doch wegens de reacties wil ik wel een paar zaken netjes op rij zetten. Ik heb er me vandaag nog speciaal over geinformeerd.
  De saleng is in Thailand een voertuig dat in feite NIET op de openbare weg zou mogen rijden. het is een gemodifieerd voertuig en dat is eigenlijk niet toegestaan. Ik heb wel begrip voor de Thais die er noodgedwongen gebruik van moeten maken. Haal ze allemaal van de weg en er zullen ferme problemen ontstaan in het dagelijkse leven, vooral op het platte land, en dat niet alleen in Isaan, maar zelfs meer hier in het zuiden. De saleng is hier namelijk onmisbaar voor de mensen om hun dagelijkse kost te verdienen. Vooral in de palmolie plantages. Vele plantages zijn voor een ander voertuig ondoordringbaar. Met de saleng wordt het gekapte fruit naar de pickup gebracht en overgeladen. Doch, vele mensen kunnen zich geen tweede voertuig veroorloven en maken dus voor alles en nog wat gebruik van het enige vervoermiddel waarover ze kunnen beschikken; de saleng
  Weze echter op de hoogte van het feit dat zo een combinatie: motor plus zijwagen niet KAN verzekerd worden. De motor wel, doch niet in combinatie met de zijwagen. Bij een keuring, en ja, die bestaat ook in Thailand, geraak je er niet mee door de keuring. Dus, indien er al naar de keuring gegaan wordt moet de zijkar weggenomen worden. Ze hebben geen eigen rem en meestal ook geen eigen verlichting. De motor zelf is niet ontworpen om een zijdelingse belasting te dragen en gedraagt zich dan ook totaal anders in een noodsituatie daar de zijdelingse belasting de motor gewoon van de weg haalt en je nooit weet waar je ermee gaat landen.
  Verzekeren is niet mogelijk, dus ook de wegenbelasting betalen is niet mogelijk. Indien je dan toch een verzekering voor de motor hebt trekt de verzekering onmiddellijk alle verantwoordelijkheid in indien er een zijkar ( saleng ) aan bevestigd is. Dus neem je eigen risico maar en kom dan klagen dat je als farang steeds in de fout bent!!!!

  En JA mr Sjaak S … ik heb wel een motor, een scooter en ook een auto. Heb tevens drie salengs in het bedrijf die enkel in de plantages gebruikt worden en die ik niet toesta op de openbare weg te gebruiken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website