Laatste vrijdag werd Lung addie getipt dat er hoog bezoek aankwam. De Minister van Sport en Toerisme zou de volgende dag, zaterdag, een bezoek brengen aan Coral Beach en dit in het kader van het uitbreiden en spreiden van het toerisme naar het meer zuidelijker deel van het land. Daar zit wel iets in voor de lezers van het blog, dus Lung addie zal er bij zijn.

Weerasak Kowsurat is de naam van de Minister van Sport en Toerisme. Een 52 jarige die zijn opleiding, in rechten, genoot aan de Harvard Universiteit. Spreekt dus perfect Engels, wat het voor Lung addie natuurlijk een stuk gemakkelijker maakt.

Een samenvatting van een gesprek van ongeveer 1 uur.

Reeds 30 jaar zijn er problemen in de toeristische sector van Thailand. Dit kwam doordat er gewoon geen enkel departement echt verantwoordelijk was voor de opvolging en uitbouw van een degelijk beleid. De toeristen kwamen en gingen en dat was het. In 2008 waren er dat een 15 miljoen, in 2017 waren er dat reeds 35 miljoen en de verwachtingen voor de komende jaren ligt zelfs nog stukken hoger. Amper 15 jaar geleden werd het ministerie opgericht en dan nog een samenvoeging van twee totaal verschillende items: Sport en Toerisme. Het ministerie beschikt over amper 130 medewerkers welke dan nog niet specifiek opgeleid zijn voor een taak in de toeristische sector. Ze zijn dan ook nog verantwoordelijk voor het uitreiken van allerhande vergunningen wat maakt dat ze eigenlijk met de echte taak, het toerisme. zich weinig of niet kunnen bezig houden.

Dit heeft natuurlijk gevolgen op verschillend gebied. Het grootste probleem ligt hem niet bij de accommodatie, doch bij de concentratie. De meeste toeristen gaan enkel naar een paar hotspots als: Bangkok, Pattaya, Phuket, Koh Samui, Chiang Mai, welke door de reisbureaus, als ook intern, gepromoot worden. Dit maakt dat deze regio’s gewoon overbelast worden en er verder zoveel ruimte is waar geen gebruik van gemaakt wordt. Deze overbelasting zorgt dan op zijn plaats voor enorme milieuproblemen. Zuiver water, propere stranden, enorme schade aan het koraal, afvalbergen die niet tijdelijk verwerkt kunnen worden…. Als er zo verder gewerkt wordt zal het toerisme Thailand gewoon slachtoffer van zijn eigen succes worden en dat beseft de Minister maar al te goed.

Toerisme is niet enkel poen scheppen, doch er voor zorgen dat het in de toekomst instant kan gehouden en verder uitgebouwd kan worden. Het is tenslotte een heel belangrijke bron van inkomsten voor Thailand welke een groot aantal jobs verschaft aan de Thaise bevolking. Hij wil zich daarom focussen, tenminste als de tijd hem dit toestaat, op een andere aanpak van het toerisme. In de eerste plaats een grotere spreiding. Deze mogelijkheid ziet hij ten zuiden van Hua Hin waar zich de meest mooie stranden van de Gulf bevinden. Hier is nog voldoende plaats voor een verdere uitbouw.

Hij ziet ook mogelijkheid tot het beter gebruik maken van de technologische mogelijkheden zoals internet. Een meldpunt waar de locals problemen kunnen melden, Problemen zoals aantrekkelijke sites die een opknapbeurt nodig hebben en waar de plaatselijke overheid niet de middelen of personeel voor heeft.

Weerasak Kowsurat – Minister van Sport en Toerisme

Het concentreren van de overheidsdienst Toerisme. Momeneteel zijn er eigenlijk twee instanties verantwoordelijk voor het toerisme: TAT (Tourism Authority of Thailand) en het Ministerie van Sports and Tourism. De ene (TAT) zorgt voor de klanten en de andere (MST) zorgt voor de infrastructuur. Hij vergelijkt dit als het runnen van een restaurant waar de ene zorgt voor de klanten de andere voor het voedsel zonder dat de klantenvoorziening weet heeft van hoeveel mensen er van eten kunnen voorzien worden.

Ja, hij beseft het wel degelijk dat er de komende jaren nog enorm veel werk aan de winkel is wil Thailand zijn positie in de toeristische niet zien verloren gaan aan buurlanden, zoals Cambodja welke, zij het wel door tussenkomst van de Chinezen, een steeds groter aandeel aan het veroveren zijn. Kijk maar eens wat er in Sihanouckville aan het gebeuren is.

Eigenlijk zou het gesprek veel langer kunnen duren want vele vragen konden niet gesteld worden. Enkele heel belangrijke:

Hoe zit het met de locale bevolking? Zitten die wel te wachten op een toeristische uitbreiding naar deze regio? Deze provincie is reeds een der meest welvarende van Thailand. Iedereen heeft werk, het zij in de palm-rubber-durian-koffie-scampi en vooral visvangst. Een uitbreiding van het toerisme zou betekenen dat een groot deel van deze activiteiten plaats zal moeten maken voor de toeristische sector. Hoe zien de plaatselijke mensen dit?

Hoe zit het met de afvalverwerking? In de wijde omtrek is er zelfs geen enkel waterzuiveringsstation. Het afvalwater zomaar in zee lozen zou een ramp voor de visvangst betekenen.

Hoe het personeelsprobleem op lossen? In een toeristische bedrijvigheid heb je specifiek opgeleid personeel nodig. Mensen die buiten het Thais ook nog andere talen machtig zijn en dat is gewoon een ramp hier. In de land- en woningbouw moet nu al beroep gedaan worden op arbeidskrachten uit Myanmar doch deze zijn onbruikbaar in de toeristische sector, behalve dan als onderhoudspersoneel.

We blijven het verder opvolgen. New Nordic Coral Beach is een mooi voorbeeld dat de verdere evolutie duidelijk zal maken en wat Lung addie wekelijks op de voet volgt.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Leven als Single Farang in de Jungle: Hoog bezoek uit Bangkok.”

  1. Pompoei zegt op

    Moderator: Dit is de laatste waarschuwing. Als je door blijft gaan met beledigende en generaliserende opmerkingen over Thai dan blokkeren wij jou.

  2. Eric zegt op

    De minister heeft een frisse blik in zijn ogen. Hopelijk krijgt hij tijd om richting te geven en plannen uit te voeren.

  3. lung addie zegt op

    Deze man is idd intelligent, bekijk zijn Harvard opleiding. Dit is feitelijk zijn tweede ambstermijn. Hij bekleedde de post in 2008 voor twee jaar. Dit waren de ‘turbelente jaren’ van Thailand waar er andere problemen waren dan sport en toerisme. Hij werd aangesteld door het cabinet van toenmalig regeringsleider Thaksin. Na de militaire coup werden al deze mensen op nonactief gesteld en vervangen door de militairen. Hij werd opgevolgd door Kobkarn Wattanavrangkul, een dame gekend als, ik citeer, ” media-savvy figure known for her always-rosy take on Thai tourism”. Uiteindelijk hebben de militaire machtshebbers hem opnieuw aangesteld als minister, hoewel hij geen militair maar een burger is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website