Zoals vooropgesteld was het de bedoeling om gedurende ons verblijf in Isaan een beetje verder te werken aan de afwerking van het in aanbouw zijnde huisje van onze Mae Ban, Pa Pit. A, die ook een handige Harry is zou Lung addie hier in bijstaan.

Eerste gedachte was het plafond te installeren daar dit gemakkelijker met twee dan alleen gaat. Doch deze plannen moesten gewijzigd worden wegens het feit dat het dak onvoldoende waterdicht is en reeds vervangen dient te worden. We gaan dus eerst het sanitair verder afwerken alsook de voedingslijn voor de elektriciteitsaansluiting. In feite zou een dagje werk ruim volstaan om dit te verwezenlijken, zeker met twee personen.

Alle waterpijpen waren reeds een paar weken voordien door Lung addie geplaatst, het was dus enkel het toilet, de lavabo en de douchesproeier installeren en aansluiten. Van het toilet en de lavabo moesten wel nog de afvoerbuizen geplaatst worden. Dit leverde geen enkel probleem op. De betegeling werd netjes doorboord met kleine gaatjes in een cirkel met als diameter deze van de afvoerbuis en dit op gepaste hoogte en daarna uitgehakt. Geen enkel tegel werd op die manier beschadigd. Door een familielid, welke werkzaam is in de bouw, werd een drilboor aangeboden om dit werkje te doen, doch Lung addie sloeg dit aanbod netjes af. Bedoeling was een gepast gat in de muur te maken en niet de halve muur af te breken. Intussen deed A de montage van het binnenwerk van de doorspoelbak, alles netjes volgens het bijgeleverde plan.

Lung addie en A konden heel goed samenwerken. Het enige probleem was soms de taal. Een Nederlander en een Vlamimg hebben vaak totaal andere benamingen voor gereedschappen en hulpmiddelen. Wij Vlamingen gebruiken vaak Franse woorden als het om deze benamimgen gaat: een knie is bij ons gewoon een coude of als we het netjes willen zeggen, een bocht. Een koppelstuk is voor ons een manchon, Een overgang van mannelijk naar voruwelijk ( binnen- of buitendraad) is een mal-femelle ….. ja, kon soms eens tot verwarring leiden, maar het lukte allemaal best.

Gebrek aan toeschouwers en “raadgevers” hadden we ook niet. Er waren verschillende mensen, die zelfs nog nooit een echt zittoilet gezien hadden, die kwamen raadgeven. Dat de afvoer door de muur ging en niet door de vloer bleek hen wel een raadsel, tot het eindresultaat zichtbaar was. De afvoer gaat namelijk naar twee betonnen, in serie geplaatste, putten en zullen werken als septische tank. Er is daar namelijk geen riolering en het uiteindelijke afvoerwater moet naar een grachtje achter het huisje.

Dan het “moment supreme”, waterdruk, voor zover je van druk kon spreken, op de installatie zetten. Alles leek op het eerste zicht in orde, geen zichtbare lekken …. Dan maar de voedingslijn voor de elekriciteitsaansluiting afwerken. Bij gebrek aan een ladder moest ook hier geimproviseerd worden. Een ‘kakkewal stelling’ werd aan elkaar geflansd en Lung addie kreeg de raad er zelf niet op te klauteren maar wel een familielid… nee, hoe gaat die dan de leidingen plaatsen zoals Lung addie dat wil? Met twee man de wankele stelling in positie houden en er maar zelf opkruipen leek beter.

En dan kwam het onheilsbericht: een deftig lek in de waterleiding. Het water kwam uit de muur, de leiding die naar de douchesproeier gaat lekt … hoe kan dat? Alles was bij installatie gecheckt, zelfs dubbel gechekt en toch was er nu een lek, en dan nog geen kleintje. Op een hoogte van ongeveer 1 meter kwam er water uit de muur en van tussen de muurtegels. Daar zat enkel een volle, doorlopende buis, geen enkele verbinding… een lek in een volle doorlopende buis? Ik zou nog aanvaarden als het een reeds vroeger gebruikte buis zou geweest zijn, maar een nieuwe buis? Ja, toen de tegels geplaatst werden was ik er niet bij …. nagels in de muur geklopt om een draad te spannen? Wie zal het weten maar ondertussen zit ik wel met de gebakken peren en moet een oplossing vinden. De betegeling er af halen en de muur openkappen is geen optie, krijg je nooit deftig hersteld.

A en Lung addie bespreken het probleem en met het boerenverstand van twee landen samen komen we tot een vergelijk: we kunnen gelukkig langs de buitenkant een nieuwe leiding aanleggen, de lekke leiding afsluiten met een kraan en zo zijn we ook gered, met het minste werk en ook met het minst storend effect op de afwerking van de badkamer. Vandaag kan dat niet meer wegens gebrek aan het nodige materiaal, dus morgen dan maar. Het werkje zal amper 2 uur in beslag nemen, dus ipv vroeg in de ochtend naar het Zuiden te vertrekken zal het rond de middag zijn en, tijd hebben we, Lung addie toch, zat.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Leven als Single Farang in de Jungle: Een dagje klussen in Isaan”

 1. Ton zegt op

  Ongetwijfeld mooi resultaat. Nederlander en Vlaming werken aan huis, niet aan een eigen huis maar voor een Thai. In dat verband een vraagje: gedacht aan een werkvergunning? Het gaat er op het platteland wellicht wat minder streng aan toe, maar buitenlanders werken voor een ander en duidelijk zichtbaar voor velen. Het door farang zonder werkvergunning uitvoeren van een waarschijnlijk voor Thai voorbehouden beroep: zelfs uitzetting zou een mogelijke sanctie kunnen zijn. No problem? Ik houd mijn mond hoor 😉 En veel succes.

  • lung addie zegt op

   Oh ja, ik heb reeds gedacht aan een werkvergunning, maar het blijft bij denken, dat vind ik reeds vermoeiend genoeg. En dat duidelijk zichtbaar voor velen: ja ja, die velen dat zijn een dan een paar familieleden die er wonen, daar midden in de nowhere van Isaan. Die mensen zijn reeds gelukkig als ik hun verbrande stopkontacten eens gratis vernieuw. Daar is het nog leven en laten leven. De soep wordt nooit zo heet geeten als ze opgediend wordt.

   • Ton zegt op

    Ik heb dezelfde ervaring, dat het in “het binnenland” wel meevalt. Maar ben toch op mijn hoede,
    Kreeg in ons appartementencomplex de raad om toch maar te stoppen om even mee te helpen wat rommel in de tuin weg te halen; beter om maar lui bij het zwembad rond te hangen. Genoeg verhalen van farangs die aan de kust een restaurantje bezitten en het zelfs niet moeten wagen om bij uitzondering zelf een klant even een schoon bestek of asbakje te brengen, want als men hem betrapt, dan heeft hij een grote uitdaging.
    https://www.thaivisa.com/forum/topic/975233-what-exactly-happens-to-farangs-who-are-caught-working-without-permit/
    Desalniettemin: succes met de bouw en veel plezier.

 2. l.lagemaat zegt op

  Mooi beschreven!

  Ik heb ” mijn Thaise bouwvakkers” laten zien dat je inderdaad kleine gaatjes boort om een juiste doorgang te maken en niet met een drilboor een gat slaat! Nog nooit zoveel open monden naar een farang zien staren!

  Farang is ไม่โง (mai ngo) = niet dom!

  Ook om een afvoer mooi af te werken: even een vochtige spons over de specie rond de pijp en later netjes afwerken

 3. LOUISE zegt op

  Gelukkig hadden wij in een aanval van verstand iemand ingehuurd die onze bouw in de gaten hield, daar wij nog niet geemigreerd waren.

  Maar met inrichten van de slaapkamer, toen wij al in Thailand woonden, kregen wij ineens een hele grote boor door de muur.
  Wij hebben gewoon beiden in een deuk gelegen.
  Zoiets maak je alleen in Thailand mee.
  Alle kamers zijn zo goed als recht (waterpas)
  Deze opmerking kwam van de gordijnen maker.

  Ik kan alleen maar iedereen aanraden, die hier gaan bouwen, om elke dag aanwezig te zijn, want voor je het weet zit de keukeen aan de andere kant van het huis als waar jij hem geteknd had.
  Ik weet het, een zeer extreem voorbeeld, maar men begrijpt wat ik bedoel.

  LOUISE

  • Zwarteb zegt op

   Inderdaad er boven op zitten iedere dag is het beste.
   Zijn momenteel ons huis aan het verbouwen.
   Zijn alle twee ik en mijn partner iedere dag aanwezig.
   Ondanks duidelijk afspraken gaat er iedere dag iets mis of verkeerd.
   Syphon voor wastafel en aanrecht heb ik zelf moeten aansluiten, ze snapten er niks van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website