Ongewild verspillen de Thais een redelijk pak energie. Spaarzaam met energie omgaan is hen totaal onbekend. Aan de hand van dit artikel enkele ludieke voorbeelden, zomaar gegrepen uit het dagelijkse leven.

Mijn buurman verstaat er zich niet uit dat Lung addie sommige maanden (zelfs de meeste) minder elektriciteit verbruikt dan wat hij doet. Nochtans, ik heb veel meer elektrische apparaten dan hij heeft. Ik kook bijna dagelijks met elektriciteit, heb een heet water boiler … airco, twee koelkasten, een diepvriezer… Dus even een analyse gemaakt:

Als ik het licht aansteek in een ruimte schakel ik het licht uit als ik de plaats verlaat. Hij niet… dagelijks, dag in dag uit branden er twee TL lampen van 60W. Voor wie… voor wat?

Mijn tuinverlichting, bestaande uit 4 spaarlampen van elk 15W, gaan automatisch aan en uit (dag nacht dedector in de lampen), doch als ik ga slapen schakel ik die uit. Waarom schakel je die uit? Omdat ik er geen geniet meer van heb. Ik zie mijn tuin niet als ik slaap… ja maar een ander ziet die toch… Zijn buitenverlichting blijft gans de nacht aan en soms ook gans de dag als hij voor dageraad vertrekt en ze vergeet uit te schakelen. Geen spaarlampen, geen dag-nachtdedector, maar wel twee gewone gloeilampen van elk 60W.

Mijn carportverlichting is uitgerust met een bewegings-dag/nacht dedector en gaat enkel aan als het dus nodig is. De zijne wordt aangeschakeld als hij wegrijdt en uitgeschakeld ( als hij het niet vergeet ) uren na zijn vertrek bij thuiskomst. Weer een dubbele TL van elk 60W.

Mijn frigos en diepvriezer zijn hedendaagse. Hij heeft zijn frigo, zo een met een glasdeur, gratis gekregen en gebruikt die… een echte energievreter.

De TV staat van ’s morgens aan en gaat uit als hij gaat slapen…. Thuis of niet thuis, kijken of niet kijken….

De airco gebruik ik enkel in de slaapkamer. Voor de rest kan ik me gemakkelijk bedruipen met ventilatoren die dan ook enkel gebruikt worden in de plaatsen waar ik vertoef. Daar ik niet ver van zee woon hebben we hier nogal wat ‘koele’ wind van over zee. Ik heb de airco in de slaapkamer, enkel nodig in de echt hete maanden: april/mei. Als het eventueel te koel wordt dan zet ik die in een lagere stand en doe niet, zoals sommige Thais doen: een buitendeur of venster openzetten of zich in een warm deken wikkelen.

Ik ga nu een bovengrondse vissen/plantenvijver bouwen met een inhoud van +/-7000 m³ . Hierop komt een tweetraps filtersysteem wat ik zelf ga bouwen. Ik overweeg om de pomp, die een 500W/u zal verbruiken, te voeden met zonne-energie. Even berekenen of het de moeite zal lonen, maar ik denk het wel: 500W x 24u = 12kW/dag x 30 = 360kW/maand … wat is de prijs hier per kW … +/- 5THB = 1800THB/m = 21.600THB/j … Het zal geen jaren duren voor de investering teruggewonnen is denk ik.

24 reacties op “Leven als single Farang in de jungle: Het mysterie van “den ellentriek””

 1. Lung addie zegt op

  mijn excuus: een foutje in de text geslopen…. de bovengrondse vijver is geen 7000m³ maar wel 7000 liter, dus 7 m³.
  Lung addie

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Volgens mij is het begrip spaarzaam hun zo wie zo onbekend. Of het nu om energie gaat of om geld. Zal mijn vrouw eens vragen of er wel een Thais equivalent bestaat voor spaarzaamheid.

 3. Arjen zegt op

  Bestaan er TL balken van 60 Watt?

  Over zonne enregie valt veel te doen. Tenzij je een (dure) pomp koopt die rechtstreeks op een PV module kan worden aangesloten. heb je accu’s nodig. In Thailand is het niet zo eenvoudiig om grid-tied te gaan, echter alleen met een grid-tied systeem, is er binnen een redelijke termijn (8-10) jaar sprake van “terug verdienen”

  Maar er over denken is heel leuk!

  Wij draaien bijna volledig op zonne energie, het grid was stukken goedkoper….

  Arjen.

  • ruud zegt op

   Bent u niet bang voor blikseminslag in uw zonne-systeem?
   Het onweert hier heel wat vaker dan in Nederland.

   • Arjen zegt op

    Die vraag had ik nier verwacht, maar nee, daar ben ik niet bang voor….

 4. pw zegt op

  De eindconclusie v.w.b. de kosten klopt zo ongeveer wel.

  De natuurkundige kant iets minder.

  Watt is een eenheid van vermogen. Dat is gedefinieerd als energie per tijdseenheid.

  Die eenheid is Joule per seconde. 1 Watt = 1 Joule/sec.
  De eenheid Watt / u is daarom onjuist.

  500 Watt zal bedoeld zijn. Dat is dus 500 J/s.

  In Joule per jaar wordt dit dan 500 * 3600 * 24 * 365 = 15768 Mj.

  1 KWh (dit is energie) is ongeveer gelijk aan 3.6 Mj.
  Als 1 KWh (oude eenheid, liever niet gebruiken) 5 Baht kost, is de prijs van 1 Mj 1.3889 Baht.

  Dat zijn de kosten per jaar: 15768 * 1.3889 = 21900 Baht.

  • Lung addie zegt op

   “bijna” volledig eens met de deskundige uitleg van PW…. behalve waar hij schrijft: (oude eenheid, liever niet gebruiken) …..

   Doe eens navraag bij de mensen en vraag hoeveel er de eenheid “Joule” kennen? Joule is idd de eenheid van energie en de Watt van vermogen. De Joule wordt in de “omgang”, bij electriciteit, amper gebruikt. het is een eenheid die eerder bij warmte dan bij electricteit nog gebruikt wordt, tenzij door de natuurkundigen.
   De Joule is de “energie” nodig om een voorwerp 1m te verplaatsen… is het in de hoogte dan is die Joule zelfs gekoppeld aan de valversnelling welke reeds niet overal op aarde dezelfde is. Algemeen in Nederland en Belgie 9.81m/s² ….
   Ik heb nog nooit een energiefactuur gezien met de berekening in Joule
   Ik heb omzeggens nog nooit een electrisch toestel gezien waar je het verbruik kan uit afleiden uitgedrukt in Joule …. wel allemaal in Watt ….
   Hier in Thailand zelfs in “UNITS” …. ben zeker moest je, bij de electriciteitsleverancier, vragen: zijn die UNITS in Watt of in Joule men meewarrig het hoofd zou schudden en als antwoord krijgen: MAAI RUUE

   En na de deskundige berekening zal er zeker geen enkele Nederlander zijn electriciteitsfactuur in Joule willen hebben want het zou hem, voor het zelfde toestel 300THB/jaar meer kosten dan in Watts ….. LOL

   • pw zegt op

    Natuurlijk staat op een elektrisch toestel het verbruik in Watt.
    De energie die het ding gebruikt hangt namelijk af van de tijdsduur dat het aan staat.
    Watt is behoorlijk standaard. Men gebruikt geen pk meer.

    Bij het verplaatsen van een object over een afstand van 1 meter, moet ook de benodigde kracht betrokken worden. Bij de valversnelling is dat inderdaad Fz = m.g

    Op het laatste adres waar in in Nederland woonde, kregen we de rekening wel degelijk in GJ. Wel zo handig want alle energiebronnen worden in dezelfde eenheid afgerekend. In dat licht een goed idee om ook de calorie overboord te gooien.

    Dat ze hier in Thailand in ‘units’ werken lijkt me logisch. Ik moet er niet aan denken een Thai uit te leggen wat een KWh is.

 5. RonnyLatPhrao zegt op

  Mijn schoonzuster heeft de rare gewoonte om het licht aan te steken als ze gaat slapen.
  In het begin vroeg ik waarom ze dit deed. Anders kan ze niet slapen zei ze.

  .

  • l.lagemaat zegt op

   Sommigen zijn bang voor geesten daarom moet het licht blijven branden,
   Tenzij zij met nog iemand slapen. (Heb mij dit meerdere malen laten vertellen)

   • fred zegt op

    Klopt. Alleen is voor heel veel alleen met licht.

 6. Daniel VL zegt op

  Ik heb voor de lampen die het meest aan zijn deze vervangen door LED kost iets meer bij aankoop maar ik verschoot van de besparing. Eveneens een andere frigo aangeschaft. Dat is iets anders. Bij ons heeft men klasse A met dikke 4 cm isolatie. In Thailand kent men dit blijkbaar niet En de afkoeling van het gas is ingebouwd in de zijkant die dan ook nog maar 2 cm dik is. Het oude system met de koeling achteraan kent men nog bij diepvriezers.

  • Arjen zegt op

   Ik heb altijd begrepen dat de vlakke condensors op de koelkasten hier is omdat het een tropenuitvoering is. Die condensors zijn overigens veel groter dan de condensor op een NL koelkast. Hier beslaan ze meestal de twee zijkanten en de achterzijde.

   En overigens, het gas koelt niet af in de condensor, maar wordt vloeibaar gemaakt. En bij dit proces komt warmte vrij.

   Arjen

  • Mr. Bojangles zegt op

   Klopt, men gelooft mij niet, maar led-lampen heb je binnen een jaar terugverdiend.

 7. Nicole zegt op

  Toch vind ik dat hier redelijk veel spaarlampen en ledlichten gebruikt worden. Ga maar eens in een bouwmarkt kijken. Een gewone TL buis vind je haast niet meer. allemaal ledlampen. Gewone spotjes, moeilijk te vinden. wat betreft verouderde temperatuur ben ik het volledig eens. Die vreten stroom.
  Ik denk dat het deels toch te maken heeft met opvoeding, want ik ken toch ook veel Thai die juist heel zuinig zijn met verbruik

 8. Hendrik van Geet zegt op

  Gebruik nu meer en meer 3-5 watt LED in samen werking met censoren. Volgens mij gebruikt Air ASIA dit als een baken als ze over Isan vliegen. 2 houses bill 1000-1200 incl. pool pomp , water pomp 2 x koelkast en wijn fridge. Ok dat is als Alleen vrouw en dochter thuis zijn. Ik ben goed voor bath 500 Meer en Pendel heen en weer.

  Echter aan de kust in Bang Saray, betalen we 2 x zo veel, ook hier LED en censoren maar de Prijs per kwu is veel hoger dan in Isan. Huis en pool zijn groter etc, maar nog steeds een fractie van Wat men in Nederland betaald. Happy camper.

 9. fred zegt op

  Als je nog maar ziet hoe een Thai met de auto of scooter rijdt heb je wel onmiddellijk begrepen dat hij niet weet of het van geen belang is dat roekeloos rijden nu éénmaal meer energie zie brandstof kost….

  Het is ook heel normaal dat een Thai zijn 3 liter Diesel pick-up stationair een half uurtje laat draaien terwijl hij iets gaat eten langsheen de weg……blijft de auto koel natuurlijk. Luchtverontreiniging hebben deze mensen nog nooit horen over spreken.

  Thais hun weelde is nu éénmaal sneller geëvolueerd dan hun algemene kennis van zaken en of opleiding.

  • Arjen zegt op

   En toch, veel Thai rijden ook in het donker zonder licht aan om brandstof te besparen.

 10. Luc zegt op

  Laat ook eens weten dat een TL lamp van 60 watt het verbruik is van de lamp zelf : Daar komen verbruik van balast bij en warmte van de lamp en in totaal komt dat op 158 <watt : Dus TL van 60 watt verbruikt 158 watt met armatuur en balast. De zelfde TL met led lampen kost duurder maar verbruikt slechts 25 watt voor de zelfde lichtsterkte .Even rekenen / Bij dagelijks branden ong.10 uur is dit binnen het jaar uitgespaard.
  Versta er mij totaal niet aan dat nieuwe 7/11 winkels die 24 uur met tl werken nog gewone lampen gebruiken , maar denk zal niet lang meer duren. Heb ervaring met eigen electro winkel en zeker 200 TL leds die de oude vervangen hebben en verbruik op amperemeter gemeten van volle uitslag naar bijna niks meer : denk nog 15 %..

  • Arjen zegt op

   Dit klopt niet! Ik heb het nagezocht . Een TL lamp van 60 Watt verbruikt ook 60 Watt (+/- tolerantie).
   Veel vervangings LED lampen die je in een TL armatuur kan stoppen gebruiken ook de ballast, alleen de starter moet dan verwijderd worden. Als zou kloppen dat en TL lamp van 60 Watt 158 Watt gebruikt zou een LED vervanging in dat geval ook (158-60)+25=123 watt gebruiken. Ruw weg verbruikt een LED lamp ongeveer 0,1 X de energie van een gloeilamp en ongeveer een kwart van een spaar- of TL lamp, bij dezelfde hoeveelheid licht.

 11. Hans zegt op

  Mijn Thaise vrouw laat nog dagelijks het licht in huis branden overdag. De afzuigkap laten aanstaan ook al staat niets meer op het vuur. En na 12 jaar huwelijk moet is er het nog niet veel beter geworden. Dus heb ik al mijn lampen maar vervangen door led lampen (1W -3W). En misschien moet ik voor de afzuigkap maar zonnepanelen aanschaffen.

 12. teun zegt op

  In het hoogseizoen (zomer) verbruik ik (met 2 airco’s alleen ’s nachts aan; overdag beneden 2 fans) en de normale (af)wasmachines ca TBH 1.700 p/m (= ca E 43,- p/m). Moet je in NL eens om komen. Als je hier dus erg je best doet kun je misschien 35 % besparen ofwel E 15 p/m. Alle kleine beetjes helpen maar echt zoden zet het m.i. niet aan de dijk.

  • pw zegt op

   Sommigen denken als Thai: uitsluitend aan de portemonnaie.
   Het gaat om de besparing van energie, dus het streven naar een beter milieu.

   Daar is een enorme winst te boeken als de Thai zouden kunnen denken.
   Wat dacht je bijvoorbeeld van de energie die nodig is om 540 miljoen (!!) plastic zakken per dag te produceren en te vernietigen? Met deze zakjes op een rij kun je vier keer de aarde rond!

   Een verantwoordelijk minister zou zo kunnen uitrekenen dat die geplande kolencentrales in Krabi nergens voor nodig zijn.

   Het probleem moet aan de wortel aangepakt worden. Inderdaad: opvoeding en educatie.

 13. rene23 zegt op

  Mijn bungalowtje aan zee heeft helemaal geen electriciteit.
  Dat is pas besparen !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website