In het kader van het ‘Riviera Project’, wat een uitbreiding van het Thaise toerisme meer naar het Zuiden beoogt, worden hier in mijn streek, Chumphon – Pathiu, nogal wat nieuwe initiatieven genomen. Langs de kust, Hat Bo Mao, Hat Bangson … worden er volop nieuwe resorts gebouwd, hoewel er reeds verschillende resorts bestaan en in feite een heel lage bezettingsgraad hebben.

Het is dus mikken op de toekomst. Zo worden er ook volop nieuwe fietspaden aangelegd ter uitbreiding van de Scenic Route van Hua Hin naar het Zuiden langs de kust.

Enkel nieuwe resorts bouwen of een megaproject, zoals New Nordic Coral Beach, het 5 sterren hotel Sara, heeft weinig zin indien er geen mogelijkheden aanwezig zijn om de toeristen een verder aangenaam verblijf te bieden. De mensen willen trouwens wat meer dan een godganse dag aan het strand of aan een zwembad door te brengen. Dat is allemaal goed en wel, doch dat gaat snel vervelen, zeker als er al eens een regendag is waarbij buitenactiviteiten als strandliggen, strandwandelingen, fietsen… niet mogelijk zijn. Dit is een van de algemene klachten welke Lung addie hoort als hij een gesprek aangaat met de toeristen hier.

Lung addie had het reeds vroeger opgemerkt dat er te Bangson iets nieuws gebouwd werd doch wist niet wat het was… weer een nieuw resort? Dus, toen de borden verschenen, welke naar de plaats verwezen, met als tekst: ‘HELIO BEACH CLUB’ nam Lung addie te tijd even een kijkje te gaan nemen.  Hij werd onmiddellijk verwelkomt door een lid van de staff en dan nog in goed verstaanbaar Engels. De uitbaatster verscheen ook en ik vertelde wat ik er kwam doen: een kijkje nemen om er dan eventueel een verslag over te schrijven voor het Thailandblog. Een heel gezellig praatje met Orawin, de uitbaatster, in perfect Engels, (had jaren in Canada verbleven en gestudeerd) liet meer licht schijnen op de bedoeling van dit nieuw project.

De Helio Beach Club biedt de mogelijkheid om voor een vaste prijs, 250THB/dag (150THB voor kinderen <10j), een volledige dag gebruik te maken van de totale infrastructuur welke als ‘5 sterren’ accommodatie vermeld staat. Deze biedt: fitness (met voldoende mogelijkheden), poolbiljart, tafelvoetbal, zwembad, kajak, strandzetels en een speelcorner voor de kinderen met talrijke spellen. Natuurlijk is er ook een restaurant met een voldoende uitgebreide menukaart zowel Frang- als Thaifood. Als kers op de taart: een met aircon gekoelde koffieshop met een bakkerijtje met huisgebakken gebakjes. Orawin is van beroep namelijk ‘bakker’. Momenteel is er nog geen mogelijkheid tot overnachten maar daar komt in de nabije toekomst verandering in. 3 Kamers, die plaats zullen bieden aan elk 4 personen, worden gebouwd boven een bestaande ruimte en zullen dus een prachtig zicht op zee en vooral op de mooie zonsondergang over de, iets verder liggende, heuvels bieden. Bedoeling is niet mensen te ontvangen voor langere tijd doch mogelijkheid te bieden te overnachten (na bijvoorbeeld een party).

Vrijdag, 1/3, kwam een delegatie van het TAT Helio bezoeken om het project verder te promoten. Lung addie werd hierbij uitgenodigd en was dus ook, samen met Professor Gobbelijn, aanwezig. De afspraak was 16.00u en de mensen van TAT waren punctueel op tijd. Zo een 15 mannen en vrouwen, werkzaam voor TAT, waren aanwezig, namen foto’ss, maakten gretig gebruik van de bestaande infrastructuur en… ja hoe zou het anders kunnen: van het aangeboden buffetdiner. Mooie job hebben die mensen wel.

Aan Orawin stelde Lung addie enkele vragen waaronder: op welk soort gasten mikken jullie? Het antwoord was duidelijk en niet verwonderlijk wegens de ‘5 sterren’ classificatie. Gericht naar zowel de beter gegadigde Thai als Farang. De prijzen voor de menu’s zijn niet hoog te noemen: voor minder dan 200THB heb je er reeds een spaghetti bolognese, kipfilet, porksteack… Lung addie moet dit wel later nog eens testen naar kwaliteit en kwantiteit. Wat Lung addie dan wel een hoge prijs vindt is de prijs van een portie French fries: 99 THB! Zouden dan wel huisgemaakte French fries en geen McDonald frieten zijn.

Ook de ‘patisserie’ vindt Lung addie prijzig, die heb ik reeds geproefd en was gewoon excellent te noemen. De prijs voor drank, vooral het bier, met enkel kleine flessen in aanbod, is gewoonweg te hoog. Daar zal nog met Orawin over gesproken worden. Niet dat Lung addie een zware drinker is, totaal niet, maar er wel van houdt om rustig ergens te genieten van een goed gesprek met Professor Gobbelijn, in het gezelschap van Mr Leo of Chang. Mogelijk, nog uit zoeken, willen ze op deze manier, met hoge bierprijzen, een bepaald cliënteel weren? Mensen die zuiver ergens gaan om te drinken zullen daar zeker niet komen en dus ook geen overlast voor de andere gasten veroorzaken.

Beoordeling Lung addie: voor de dagjestoerist zeker een aanrader om deze plaats te bezoeken, vooral als deze mensen in gezelschap van kinderen zijn. Het personeel is voldoende Engelstalig om Faranggasten te ontvangen. Het strand ligt er heel netjes bij en ook de infrastructuur straalt een zekere vorm van standing uit. De toiletten en douches zijn kraaknet. Het is heel goed gelegen: op een 7tal km van de luchthaven, op een 8km van het treinstation van Pathiu. Er werd bij het bouwen en inrichten op geen Bahtje gekeken, dat is duidelijk.

Er zullen wel nog enkele aanpassingen moeten gebeuren. Zoals het beter kenbaar maken via internet en niet, zoals nu enkel via Facebook. Op de menukaarten vermelden dat in de prijzen de VAT 7% en Servicefee 10% niet inbegrepen zijn want dat kan voor verrassingen zorgen bij het afrekenen.

Volgende week is Lung addie op een andere, nieuwe, ‘afspanning’ uitgenodigd en zal dat zeker bezoeken met mogelijk een bijbehorend verslag voor het Thailandblog.

 1. de naam ‘Helio’ werd gekozen naar het Grieks woord voor zon… echter een klein foutje want dan zou het HelioS moeten zijn…..

5 reacties op “Leven als Single Farang in de Jungle: Chumphon Helio Beach Club”

 1. simon de Goede zegt op

  Lung addie,

  Je hebt gelijk dat het losse woord in de naam Helios zou moeten zijn.
  In een samengesteld woord, heliograaf bijvoorbeeld, maar ook Heliomare, het revalidatiecentrum, is de ‘S ‘ niet nodig.

 2. Fernand zegt op

  Besteed lung Addie,
  Misschien haalden ze het idee vanuit vietnam,in Danang is een Helio center,het is groot en er is ook een avondmarkt bij.china beach op minder dan 2km,heel veel buitenlandse resto,,koffieshops enz…nu expats thailand verlaten door allerlei problemen vandaar de aanwezigheid TAT?

 3. Lung addie zegt op

  Beste Fernand, ik denk niet dat ze hun mosterd in Vietnam gingen halen hoor. En wat betreft de aanwezigheid van TAT, dat is in het kader van het Riviera Project. Dacht je nu werkelijk dat TAT wakker ligt van die enkele expats die Thailand verlaten of gaan verlaten? Het zijn wel de toeristen die het meeste geld binnen brengen en niet die enkele farangs die dan ook nog niet kunnen voldoen aan de immigratieregels.

 4. Sietse zegt op

  Lung Addie,
  Hartelijk dank voor de uitgebreide aanbod en mogelijkheden in jouw omgeving van de nieuwe projecten Kijk uit naar het volgende verslag. Groet.

 5. l.lagemaat zegt op

  Beste Lung Addie,

  Een leuk verslag over het Riviera project!

  Maar zoals je terecht opmerkt dat andere resorts een hele lage bezettingsgraad hebben, vind ik dit een moedige daad!
  De meerwaarde, na een paar keer grondig het stukje gelezen te hebben, kan ik niet ontdekken!

  Weer een stuk mismanagement van de TAT, niet gehinderd door enige kennis op het gebied van toerisme!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website