Klussen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
30 juli 2018

Nee, ik ben geen doe-het-zelver en ook geen klusjesman, je mag wel zeggen, dat ik twee linkerhanden heb.

Mijn auto moet rijden en als die weigert, kan ik wel met een (on)wijze blik onder de motorkap kijken, maar dat helpt geen zier, want ik heb er de ballen verstand van. Hetzelfde geldt voor de wasmachine, de TV, de stereo-installatie, enz, allemaal apparaten, die ik gekocht heb om naar behoren te functioneren en als één van die dingen werk weigert, raak ik geïrriteerd.

Dus als ik een pingeltje onder de motorkap hoor of er brandt een rood lichtje op het dashboard ga ik met de auto naar de garage. Het euvel wordt – in mijn afwezigheid – keurig verholpen en even zo keurig krijg ik een forse rekening gepresenteerd. Of de reparatie al dan niet nodig was of zelfs dat er iets gebeurd is, kan ik niet controleren.

Boormachine

Doet de wasmachine het niet, dan de Servicedienst gebeld, die je na lang wachten vertelt, dat een monteur er over 14 dagen op een donderdag naar zal kijken. “Sorry, donderdags kan niet, want dan is er niemand thuis”. “Tja, we komen alleen op donderdag in uw woonplaats, dus u moet zorgen, dat er wel iemand thuis is. Na een hele dag wachten, komt de monteur tegen een uur of vier, vervangt een zekering – wist ik veel – en met de voorrijkosten was ik bijna 100 gulden kwijt.

Ik ben dus van anderen afhankelijk, ook als er iets in huis moest gebeuren. Een nieuw leertje in een lekkende kraan? Moet je mij niet laten doen, dat komt niet goed. Plafond witten of behangen? Ik word al duizelig als ik er aan denk. Ik had wel gereedschap, hoor, een hamer, nijptang, combinatietang, wat schroevendraaiers en ander spul, dat ik gemakkelijk op een plankje van pakweg 40 x 50 cm kwijt kon. Ik beschikte zelfs over een 750 Watt Black & Decker boormachine, die ik eens op een verjaardag kreeg.

Oh, ik heb het wel geprobeerd, hoor! Een gaatje in de muur boren om een schilderij op te hangen? Gegarandeerd, dat ik op een kiezelsteen stuit en er een flink stuk beton op de vloer valt. Het gat kan ik weer dichten met vloeibaar beton. Lichtschakelaar stuk in de badkamer? Ik ga naar de buurt-doehetzelfzaak, nee, niet naar Praxis of Gamma, daar verdwaal ik tussen al die mannen, die zich verlekkeren aan boormachines, werkbanken, slijptollen, gereedschapsets, enz., en krijg goed advies van de eigenaar voor de juiste lichtschakelaar. Ik vraag nog of het wel past en het antwoord is: “Mijnheer, alles is in Nederland genormaliseerd, dus het past altijd”. Op zondagmorgen heb ik mooi even tijd om dat klusje te doen en wat gebeurt? Juist, het past niet. Ik heb een opbouwschakelaar meegekregen en had om een inbouwschakelaar moeten vragen. Ik kan er nog wel meer voorbeelden van noemen, maar waar het om draait is, dat ik geen aardigheid in klussen heb, omdat het nooit lukt. Het omgekeerde is ook waar, het lukt niet, omdat ik er geen aardigheid in heb. Ik ben al zo trots als een pauw als ik een TL-buis in de garage met succes vervang.

Bouwvakker

Wat dit al betreft, ben ik hier in Thailand geheel uit de zorgen. Ik heb een tamelijk groot eigen huis en omdat de Thaise bouwkunst nu niet altijd perfect is en er bovendien ook gewone klusjes voorkomen, kan een goede klusser of DHZ-er zijn lusten aardig botvieren. Mijn (Duitse) buurman liet mij laatst zijn kist vol gereedschap zien, dat hij in de loop van de tijd bij elkaar had gekocht en nu naar Thailand had laten komen. Ik dacht, wat moet je er mee, maar hij vond, dat hij heel wat geld kon uitsparen aan dure monteurs en klusjesmannen door het zelf te doen.

Net in die tijd brak bij mij een kunststofwaterleiding, omdat ik er op ging staan om het waterniveau in de tank te controleren. Mijn vrouw babbelde wat met een bouwvakker, die in de buurt aan het werk was en met een uur was het euvel verholpen. Hij ging naar een winkel om wat leidingwerk te kopen, maakte alles in orde en en-passant reinigde hij de tank nog even van binnen. Kosten 160 Baht voor de gekochte spullen en nog eens (Hoeveel kost het? Up to you!) 200 Baht voor het werk. Daar ga je toch zelf niet voor aan het werk en de jongen had een prima verdienste die dag.

Afvoer in de badkamer op een of andere manier verstopt. Nog dezelfde dag regelt mijn vrouw een mannetje met twee handlangers (gezicht onherkenbaar vanwege de bivakmuts, alsof ze dit klusje nog even doen voordat ze de bank om de hoek gaan overvallen). Gat in het verlaagde plafond gemaakt, stuk leidingwerk wegzagen en vernieuwen, plafond weer netjes dichtmaken en het probleem is weer opgelost. Kosten? Een fractie van wat je in Nederland alleen al met voorrijkosten kwijt zou zijn.

Klusje

Kortom, voor elk klusje in en rondom het huis is wel iemand te vinden, die dat voor een habbekrats klaart. Contact maken met een kundig iemand is gemakkelijk door even te praten met de motorbike-taxichauffeurs in de buurt. Als er al niet een handige jongen bij henzelf is, dan weten zij vaak wel “een vriend”, die het klusje opknapt. Voor de wat grotere karweitjes gaat mijn vrouw “de markt op” en laat verschillende mensen komen en een prijsopgave te doen. Niet alleen de prijs is belangrijk, maar ook het vertrouwen in het vakmanschap telt zwaar en dat kun je als Farang toch maar moeilijk vaststellen. Hoe goed dat vertrouwen ook is, je moet er wel bij blijven om te controleren of ze doen wat afgesproken is. De kostenafspraak is meestal een bedrag voor werkloon plus de gekochte materialen.

Ook een probleem met één van onze twee motorbikes is eenvoudig opgelost. Als er in Nederland iets me je fiets is (geen lekke band natuurlijk, want dat kan ik zelfs repareren) ga je naar de fietsenmaker, die zegt, kom over 3 dagen maar terug, dan is de fiets weer rijklaar. Hier vind je talloze werkplaatsjes, waar motorbikes gerepareerd worden, de dichtstbijzijnde is op 150 meter afstand mijn huis. Veel, niet alle, van deze werkplaatsen zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week open) en je wordt meteen geholpen, zeker als het (weer) om een lekke band gaat, die je, niet zoals bij een fiets, zelf even plakt. Na pakweg 10 minuten heb je een gloednieuwe binnenband voor 150 Baht en een buitenband voor 400 Baht. Geen Formule 1 kwaliteit natuurlijk, maar je kunt er weer een poosje mee vooruit.

Die eerdergenoemde motorbike-taxichauffeurs gebruik je ook voor andere klusjes. Ze brengen jou ergens persoonlijk, maar je kunt ze ook met een boodschap wegsturen als het je zelf niet uitkomt om te gaan. Voor ons halen ze met regelmaat de telefonisch bestelde “food”, gaan ze even naar het postkantoor met een pakketje, rijden naar de apotheek voor wat medicijnen, enz.

Zo omslachtig en niet goedkoop als het kan zijn in Nederland, zo simpel en voor weinig geld laat je je schoenen repareren door een mannetje, gezeten op een klein krukje en met de bekende drievoet voor zich, die je ergens in een winkelstraat aantreft. Naast hem vaak nog iemand met een Singer naaimachine, net zo oud als de naaister zelf, die al je reparaties, aanpassen van kleding verzorgt.

Wassen doen we zelf in een wasmachine, die gewoon water verbruikt, dus zonder verwarming. Dat kan volgens mij nooit schoon worden, want sommige stukken, denk aan handdoeken e.d., moeten in de kookwas. Mijn Thaise vrouw vindt dat weer iets typisch Farangs en beslist niet nodig. Wassen doen we zelf, zei ik, maar dat geldt niet voor kleding dat gestreken moet worden. Mijn vrouw heeft daar het land aan en dus gaat die was naar één van de talloze “laundries”, waar je meestal dezelfde dag je wasgoed keurig gestreken op hangertjes weer afhaalt.

Dienstmeisje

Schoonmaken van het huis is ook een hele klus. Aanvankelijk deden we dat samen, hoewel mijn vrouw wel erg raar opkeek, toen ik de stofzuiger pakte. Dat heeft ze een Thaise man nog nooit zien doen. Wat later haalde ze daarvoor een kennis in huis, die met een paar dagen in de week een aardige verdienste had. Nu hebben we het ultieme bereikt, want we hebben een inwonend dienstmeisje. Mijn vrouw heeft een jonge dame uit haar dorp hulp geboden door haar in dienst te nemen. Zij heeft een eigen kamertje en verzorgt de gehele huishouding. Hoe lang dat duurt, weet ik niet, want als zij Pattaya wat beter leert kennen, vrees ik, dat zij snel een betere (?) en beter betaalde baan zal trachten te krijgen.

Tja, daar zit je dan, niets actief om handen, alles wordt voor je gedaan en je kunt alle tijd besteden aan je vrouw, zoon en hobby’s. Dat bevalt mij best, ik ben ontzettend goed in nietsdoen, maar daar staat tegenover, dat je wel in gewicht aankomt het in het algemeen matige eten. Moet toch maar eens in zo’n gym kijken of ik daar wat kan afvallen.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Klussen in Thailand”

 1. NicoB zegt op

  En … wat is het geworden? De gym en afvallen? In elk geval wel de pooltafel en wandelen.
  Dienstmeisje nog aanwezig?
  Toch al aardig op gang gekomen.
  Ik klus van alles en nog wat, heb er aardigheid in en daarom komen er niet zo veel mannetjes over de vloer, maar duidelijk, het kan in Thailand met gemak, kan me voorstellen dat wonen in Thailand voor jou ideaal is, die tevredenheid uit je soms ook in je fraaie bijdragen aan Thailandblog.
  Groet.
  NicoB

  • Gringo zegt op

   Het verhaal dateert van december 2010, dus ruim 6 jaar geleden en er is wel het een en ander veranderd.
   Nee, Nico, de gym is niets geworden, het is inderdaad pooltafel en wandelen. Echt afgevallen ben ik ook niet, maar als ik zo rondkijk, dan valt mijn postuur enorm mee. Probeer het wel steeds weer, maar echt serieus ben ik er niet mee bezig. Komt ook wel door mijn redelijk geregeld leven en een goede gezondheid

   Ook dat dienstmeisje is allang verleden tijd. Over inwonende gasten zal ik nog een keer een apart verhaaltje maken, je gaat het amper geloven!

 2. Christina zegt op

  Ik denk maar zo je zult wel andere kwaliteiten hebben. Gr Christina

  • rudy zegt op

   Beste Albert,

   Ik hoop dat ik me niet vergis, is al een tijdje geleden dat ik je heg gezien, ik herken je verhaal perfect, we wonen in dezelfde stad, en je verhaal klopt tot op het woord, tot op de schoenmaker en de oude dame, met de al even oude naaimachine, bv in soi buakhao, heb je ook nog een kleine werkplaats ertegenover, die voor 100 bth het batterijtje in je horloge vervangt, en ik heb ook mijn vriendin nodig om veel te vinden, en idd het is ongelooflijk wat motorbike jongens voor jou kunnen doen, als je er 40 bth bijsteekt, en veel doen ze zelf.

   Moet dringend nog eens naar soi Diana naar megapool, om bij te praten onder het genot van een biertje!

   Het ga je goed!

   Rudy.

  • Gringo zegt op

   Zo is het maar net, Christina!
   Mijn beste kwaliteit staat overigens in de laatste alinea: nietsdoen, ha ha!

 3. Freddie zegt op

  Ik hou van mensen die zo ontwapenend eerlijk zijn als jij, Gringo. Beetje lachen met jezelf, altijd zelf-relativerend. Ik kon trouwens nét hetzelfde geschreven hebben, mijn twee linkerhanden dienen zeker niet om te klussen, hà ! Maar soms ben ik wel verlegen dat ik zo onhandig ben. Schilderen en behangen kan ik dan weer wél, en koken, en poetsen, en strijken. Maar als iemand een afvoerbuis komt repareren of wat dan ook, sta ik er met een rooie kop bij. De man zal denken : wat een sukkelaar, die farang.

 4. Roel zegt op

  Ja Gringo een mooi verhaal en het is gewoon zo dat je voor de kosten waarvoor een Thai het klusje klaart je zelf beter kunt gaan zitten, vooral met de warmte hier.

  Wij hadden ook altijd een vaste klusjes man, jaren en een goede kennis brak zijn pols met verwijderen van jaloezieen, heb de man meegenomen naar hem om alles te klaren. Maar de klusjes man verkreeg zovele werk aldaar in direkte omgeving dat ik nu ook opeens afspraak moest maken. Voorheen bellen en hij kwam.
  Bij mijn vorige huis dat ik aankochte nog wat klusjes gedaan ten tijde dat ik in NL verbleef, was goed al was de prijs wat hoger. Later in mijn huis die ik had verhuurd ging de pomp kapot om druk op de kraan te houden. Dat kon anders zei hij, zonder pomp, ik heb de watertank ca 4 meter in de lucht staan. Gewoon met wat pvc pijpen tot boven de tank om luchtdruk te krijgen. Klaargemaakt maar vroeg zoveel geld ineens dat ik zei hier klopt niks van, een klusje van pakweg 2 a 3 uur en aan materiaal 300 bath, ruim geschat, hij wilde nu ineens 5000 bath voor alles. Ja waarom zo duur, ja de andere falangs betalen mij ook goede prijzen en jullie hebben toch voldoende geld. Heb gezegd dat ik eerst alles wilde controleren, maar hij vroeg mij toch alvast 1000 bath te betalen wat ik deed. Ja ik had druk op de kraan, maar mijn warmwaterboillers werken niet, he hoe kan dat, de klusjesman gebeld ja dat weet ik ook niet, misschien zijn ze wel kapot, 3 stuks in 1 keer kapot ging erbij mij niet in. Heb deze losgehaald en daar stond dat de boilers dur 1,2 bar druk moeten hebben om automatisch aan te slaan en om warm water te verkrijgen. Ik heb de waterdruk in de kraan gemeten en deze was maar 0.9 bar. Dus het systeem werkte niet. Later zelf maar nieuwe pomp gekocht en aangesloten, werk van klusjes man verwijderd en toen werkten ook de warmwater boilers weer. Hij heeft nooit meer gebeld voor de rest van het geld en wij bellen hem ook niet meer.

  In het begin toen ik hier kwam wilde ik mijn huis laten opschilderen, nu dan maar offertes vragen, toch een hele klus met die 2 verdiepingen. De 1e die kwam kijken zei ik heb geen meetlint bij me dus kom vanmiddag alles wel inmeten, heb gelijk gezegd dat hij niet meer hoefde te komen, absoluut geen ervaring. De 2e was wat duidelijker maar had geen stijgermateriaal en dat moest ik eerst zelf gaan kopen. Ja dan ook maar niet. De 3e kwam, liep om de woninge zei mij de prijs alleen voor het werkgedeelte, saus kon ik zelf kopen, maar de primer moest ik kopen bij de zaak waar hij het ook kocht omdat hij de primer belangrijker vond dan de saus. Ik heb hem de opdracht gegund, hij sprak uit ervaring en dat was achteraf geen slechte keus. Ze zijn zo gemiddeld met 5 man bezig geweest en dat 1 maand lang zo ongeveer. Wat een goede werkers waren dat en een goede aannemer. Kwam op een morgen om 8.00 melden dat ze vandaag niets zouden doen inzake verwachte regen, hij wilde niet verven of in de primer zetten als de muren nat waren of een te hoge vochtigheid had. Wij hebben een ontzettende goede tijd gehad met de werkers en ook de baas, toen het bijna klaar was,( moest nog 1 emmer saus komen die was besteld in Bangkok maar was wat werk betreft niets meer.) hebben wij eten gemaakt en natuurlijk volop drinken voor de werkers en dus alles gezellig afgesloten, ook nog iedere werker een tip gegeven als dank voor hun prestatie. Toen ze het af moesten maken wilde ieder werker weer met de baas mee om het laatste te doen. De baas stond gewoon versteld hiervan, maar ze kwamen allemaal en ronde de enorme klus af.

  Heb natuurlijk al veel meer laten doen en is mij altijd goed bevallen, de kleine klusjes doe ik wel zelf.

 5. Sjaak S zegt op

  Als het even niet hoeft, komt er bij mij geen klu(n)sjesmanneke over de vloer. De ene vraagt zonder iets na te meten horrende prijzen, de ander verzekert weer goed werk en maakt er een puinzooi van en weer een ander vindt dat hetgeen ik wil niet kan en wanneer een Thai zoiets zegt, is mijn lieve Thaise vrouw ook moeilijk te overreden om het toch op mijn manier te doen.
  Ik ben geen vakman. Alles behalve een vakman. Toch heb ik een vijver uit beton gemaakt (heb ik al over geschreven) die nu al vier jaar bestaat en die ik waarschijnlijk nooit door iemand zo had laten maken.
  Vorig jaar liet ik een dak leggen, omdat ik het zelf niet aandurfde. Dit jaar heb ik een even groot dak zelf in elkaar gezet. De prijs van het dak dat ik liet maken? 8000 Baht, het evengrote dak dat ik zelf maakte? Ongeveer 2500 Baht! Niet groot, 2,50 m x 3,30… het andere was misschien 50 cm langer…
  Ik was lekker bezig en heb ook het gevoel dat ik iets goeds gepresteerd heb! Ik denk dat ik dit jaar alleen al meer dan 15000 Baht gespaard heb, door dingen zelf in de hand te nemen. Ik geef toe, sommige dingen zijn niet zoals een vakman het maken zou (een beetje scheef), maar het werkt allemaal.
  De enige die in de loop van het jaar of volgend jaar mag komen, is een tegellegger. Dat durf ik niet aan. Ik denk dat ik dat echt zo scheef maak als maar wat. En ook grote vlaktes beton laat ik door anderen doen. Maar alles andere…. mijn kleine zwembad zal ik zelf maken… het gat is al gegraven zonder graafmachine, maar met houweel en een schop en mijn eigen twee handen… even wachten totdat het regenseizoen voorbij is…

 6. Leo Bossink zegt op

  Beste Gringo, wat weer treffend neergezet. Ik ben zelf ook zo’ n iemand met twee linkerhanden en inmiddels ook op een leeftijd dat ik liever lui dan moe ben. En voor mensen met twee linkerhanden en / of geen zin om zelf te klussen is Thailand inderdaad een paradijs. Ook mijn Thaise vrouw weet, in geval er iets kapot is of verbeterd moet worden, altijd wel weer iemand in de naaste omgeving te vinden. En dan is het probleem([pje) de zelfde dag nog opgelost voor weinig geld.
  Bij grotere “projecten” extra opletten, want er zitten natuurlijk ook Thai tussen wier twee linkerhanden nog onhandiger zijn dan die van je zelf.

  Groeten,
  Leo

 7. Nicky zegt op

  Mijn man vind het heerlijk om te klussen en heeft hier dan ook een hele schuur die volgestouwd is met gereedschap. Zaagtafel, kisten vol met goed degelijk gereedschap, meerdere cirkelzagen, boormachines, frese, enz. Meer spijkers en schroeven dan bij menig bouwmarkt. Hij heeft pas een hele slaapkamer gemaakt.
  En niet zo maar ff in mekaar geflanst hoor. Want als mijnheer iets maakt is het pietje precies. Met de micrometer. Dubbel ledikant met achterwand, incl. dekenkist, nachtkastjes, mooie commodekast erbij..
  Alleen stofferen laat hij doen bij een klein bedrijfje, die net zo nauwkeurig werken als hij.
  Hij vermaakt zich prima

 8. WM zegt op

  vandaag in Nederland voor een lekkende gootsteenafvoer op zoek geweest naar een klusjesman.
  Allemaal op vakantie of geen tijd. Uiteindelijk was iemand bereid langs te komen, gevraagd naar prijsindicatie
  € 145,–, bestaande uit uurloon € 65,–, voorrijdkosten (in zelfde kleine plaats) € 45,–, materiaalkosten € 10,–, de rest zal wel BTW zijn geweest. Heb daarvoor bedankt, ben toch maar zelf gaan klussen, lastig, want niet zo jong meer, kruipen half in aanrechtkast, minder kracht in handen etc..
  Uiteindelijk gezien dat er een leertje ontbrak/kapot was. vervangen, weg lekkage. € 144.50 bespaard !

  Maar dan mis ik de vriendelijke, betaalbare service van Thailand enorm.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website