Klussen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
23 april 2021

(sarawuth wannasathit / Shutterstock.com)

Nee, ik ben geen doe-het-zelver en ook geen klusjesman, je mag wel zeggen, dat ik twee linkerhanden heb. In Nederland was het zo, dat mijn auto moest rijden en als die weigerde, kon ik wel met een (on)wijze blik onder de motorkap kijken, maar dat hielp geen zier, want ik heb er de ballen verstand van.

Hetzelfde gold voor de wasmachine, het televisietoestel, de stereoinstallatie, enz, allemaal apparaten, die ik gekocht had om naar behoren te functioneren en als één van die dingen werk weigerde, raakte ik geïrriteerd.

Pingeltje

Dus als ik een pingeltje onder de motorkap hoorde of er brandde een rood lichtje op het dashboard ging ik met de auto naar de garage. Het euvel werd – meestal in mijn afwezigheid – keurig verholpen en even zo keurig kreeg ik een forse rekening gepresenteerd. Of de reparatie al dan niet nodig was of zelfs dat er iets gebeurd was, kon ik niet controleren.

Deed de wasmachine het niet, dan de Servicedienst gebeld, die je na lang wachten vertelde, dat een monteur er over 14 dagen op een donderdag naar zal kijken. “Sorry, donderdags kan niet, want dan is er niemand thuis”. “Tja, we komen alleen op donderdag in uw woonplaats, dus u moet zorgen, dat er wel iemand thuis is. Na een hele dag wachten, kwam de monteur dan tegen een uur of vier, verving een zekering – wist ik veel – en met de voorrijkosten was ik bijna 100 gulden kwijt.

Gereedschap

Ik was dus van anderen afhankelijk, ook als er iets in huis moest gebeuren. Een nieuw leertje in een lekkende kraan? Moest je mij niet laten doen, dat kwam zeker niet goed. Plafond witten of behangen? Ik werd al duizelig als ik er aan dacht. Ik had wel gereedschap, hoor, een hamer, nijptang, combinatietang, wat schroevendraaiers en ander spul, dat ik gemakkelijk op een plankje van pakweg 40 x 50 cm kwijt kon. Ik beschikte zelfs over een 750 Watt Black & Decker boormachine, die ik eens op een verjaardag kreeg.

Klussen

Oh, ik heb het wel geprobeerd, hoor! Een gaatje in de muur boren om een schilderij op te hangen? Gegarandeerd, dat ik op een kiezelsteen stuitte en er een flink stuk beton op de vloer viel. Het gat kon ik weer dichten met vloeibaar beton. Lichtschakelaar stuk in de badkamer? Ik ging naar de buurt doe-het-zelfzaak, nee, niet naar Praxis of Gamma, daar zou ik verdwalen tussen al die mannen, die zich verlekkeren aan boormachines, werkbanken, slijptollen, gereedschapsets, enz., en kreeg goed advies van de eigenaar voor de juiste lichtschakelaar. Ik vroeg nog of het wel zou passen en het antwoord was: “Mijnheer, alles is in Nederland genormaliseerd, dus het past altijd”. Op zondagmorgen had ik mooi even tijd om dat klusje te doen en wat gebeurde? Juist, het paste niet. Ik had een opbouwschakelaar meegekregen en had om een inbouwschakelaar moeten vragen. Ik kan er nog wel meer voorbeelden van noemen, maar waar het om gaat is, dat ik nooit aardigheid in klussen heb gehad, omdat het nooit lukte. Het omgekeerde is ook waar, het lukte niet, omdat ik er geen aardigheid in had. Ik was en ben nog altijd zo trots als een pauw als ik een TL-buis met succes vervang.

Klussen in Thailand

Wat dit al betreft, ben ik hier in Thailand geheel uit de zorgen. Ik heb een tamelijk groot eigen huis en omdat de Thaise bouwkunst nu niet altijd perfect is en er bovendien ook gewone klusjes voorkomen, kan een goede klusser of DHZ-er zijn lusten aardig botvieren. Mijn Duitse buurman liet mij laatst zijn kist vol gereedschap zien, dat hij in de loop van de tijd bij elkaar had gekocht en nu naar Thailand had laten komen. Ik dacht, wat moet je er mee, maar hij vond, dat hij heel wat geld kon uitsparen aan dure monteurs en klusjesmannen door het zelf te doen.

Net in die tijd brak bij mij een kunstof waterleiding, omdat ik er op ging staan om het waterniveau in de tank te controleren. Mijn vrouw babbelde wat met een bouwvakker, die in de buurt aan het werk was en met een uur was het euvel verholpen. Hij ging naar een winkel om wat leidingwerk te kopen, maakte alles in orde en en passant reinigde hij de tank nog even van binnen. Kosten 160 Baht voor de gekochte spullen en nog eens (Hoeveel kost het? Up to you!) 200 Baht voor het werk. Daar ga je toch zelf niet voor aan het werk en de jongen had een prima verdienste die dag.

Afvoer in de badkamer op een of andere manier verstopt. Nog dezelfde dag regelt mijn vrouw een mannetje met 2 handlangers. Gat in het verlaagde plafond gemaakt, stuk leidingwerk wegzagen en vernieuwen, plafond weer netjes dichtmaken en het probleem is weer opgelost. Kosten? Een fractie van wat je in Nederland alleen al met voorrijkosten kwijt zou zijn.

Kortom, voor elk klusje in en rondom het huis is wel iemand te vinden, die dat voor een habbekrats klaart. Mijn vrouw heeft inmiddels best een aardig “netwerk” van klusjesmannen, die, al naar gelang het probleem, graag even langskomen, want zij weten, dat zij goed betaald worden Niet alleen de prijs is belangrijk, maar ook het vertrouwen in het vakmanschap telt zwaar en dat kun je als Farang toch maar moeilijk vaststellen. Hoe goed dat vertrouwen ook is, mijn vrouw moet er wel bij blijven om te controleren of ze doen wat afgesproken is. De kostenafspraak is meestal een bedrag voor werkloon plus de gekochte materialen.

Scooter onderhoud en reparatie

Ook een probleem met één van onze 2 scooters wordt eenvoudig opgelost. Als er in Nederland iets mis is met je fiets is (geen lekke band natuurlijk, want dat kan ik zelfs repareren) ga je naar de fietsenmaker, die zegt, kom over 3 dagen maar terug, dan is de fiets weer rijklaar. Hier vind je talloze werkplaatsjes, waar bromfietsen en scooters gerepareerd worden of de olie ververst, de dichtstbijzijnde is op 150 meter afstand van mijn huis. Veel, niet alle, van deze werkplaatsen zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week open) en je wordt meteen geholpen, zeker als het (weer) om een lekke band gaat, die je niet, zoals bij een fiets, zelf even plakt. Na pakweg 10 minuten heb je een gloednieuwe binnenband voor 150 Baht en een buitenband voor 400 Baht. Geen Formule 1 kwaliteit natuurlijk, maar je kunt er weer een poosje mee vooruit.

Boodschappen

Voor allerlei kleine boodschappen maak je gebruik van de overal aanwezige motorbike-taxichauffeurs. Ze kunnen je ergens naar toe brengen, maar je kunt ze ook met een boodschap wegsturen als het je zelf niet uitkomt om te gaan. Voor ons halen ze met regelmaat de telefonisch bestelde “food”, gaan ze even naar het postkantoor met een pakketje, rijden naar de apotheek voor wat medicijnen, enz.

Schoenreparatie

Zo omslachtig en niet goedkoop als het kan zijn in Nederland, zo simpel en voor weinig geld laat je je schoenen repareren door een mannetje, gezeten op een klein krukje en met de bekende drievoet voor zich, die je ergens in een winkelstraat aantreft. Naast hem vaak nog iemand met een Singer naaimachine, net zo oud als de naaister zelf, die al je verstelwerk en aanpassingen van kleding verzorgt.

Wassen

Wassen doen we zelf in een wasmachine, die gewoon water verbruikt, dus zonder verwarming. Dat kan volgens mij nooit schoon worden, want sommige stukken, denk aan handdoeken e.d., moeten in de kookwas. Mijn Thaise vrouw vindt dat idee weer iets typisch Farangs en beslist niet nodig. Wassen doen we zelf, zei ik, maar dat geldt niet voor kleding dat gestreken moet worden. Mijn vrouw heeft daar het land aan en dus gaat die was naar één van de talloze “laundries”, waar je meestal de volgende dag je wasgoed keurig gestreken en op hangertjes weer afhaalt.

Ten slotte

Tja, daar zit je dan, niets actief om handen, want bijna alles wordt voor je gedaan en je kunt alle tijd besteden aan je vrouw, zoon en hobby’s. Dat bevalt mij best, ik ben ontzettend goed in dat nietsdoen.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


Rating: 4.78/5. From 9 votes.
Please wait...

17 reacties op “Klussen in Thailand”

 1. Wim Feeleus zegt op

  Dat gebrek aan ook maar enige technische kennis en inzicht verbaast mij Gringo. Je hebt zelfs een (weliswaar summiere) radiotechnische opleiding gehad op de verbindingsschool in Amsterdam gedurende je marinetijd. Dus die opbouwschakelaar meenemen in plaats van een inbouwschakelaar is nogal pijnlijk.
  Ikzelf beschik over een deel van het huis wat is ingericht als werkplaats voorzien van een stellingwand vol gereedschappen en materialen voor bijna elke denkbare klus. Niet dat ik alles zelf kan repareren maar niet al te moeilijke problemen probeer ik zelf op te lossen want in Nederland zijn de kosten voor vakmensen flink aan de prijs! Als ik lees wat de kosten in Thailand zijn voor het verhelpen van allerlei problemen dan zou ik echter ook in mijn hangmat gaan liggen wachten tot de klus geklaard was….

 2. peter zegt op

  Nou gelukkig funktioneert dat bij jouw allemaal prima
  Ik heb jammer genoeg heel andere ervaringen opgedaan.
  Ik heb nl een huis laten bouwen en gedurende de hele bouw was de ellende niet te overzien
  Ik moest de bouwers constant in de gaten houden . Ik zal me beperken tot enkele voorbeelden.
  Ik had tegels gekocht voor het hele huis en voor de zekerheid 10 m2 extra gekocht. Nadat ze een
  poosje bezig waren viel me op dat de stapel afvaltegels wel erg snel groeide . Toen zag ik dat ze voor
  elk stukje tegel, hoe klein ook steeds een nieuwe tegel namen en de rest gewoon weggooiden.
  Toen de tegels er eenmaal in lagen moest er geschilderd worden . Zonder iets op de betegelde vloer
  te leggen begonnen ze de klus, met als gevolg dat alles onder de verf zat . Het heeft ons 3 dagen gekodt
  om het enigzins schoon te krijgen. De inrit werd gebetonneerd , ik had een cementwagen besteld , opeens
  kwamen ze op het idee om te gaan lunchen . Ik zag dat de cement begon uit te harden en na veel
  woedend aandringen gingen ze verder. Het lukte nog net het cement een beetje op de plaats te krijgen.
  Mijn goede gereedschap werd overal verkeerd gebruikt , de schroevendraaier was een beitel, de waterpomptang een hamer enz.
  Bijna alles ging fout en als ik alles vooruit had geweten was ik er nooit aan begonnen.
  Wasgoed wegbrengen? Ik heb dat gedaan en kreeg de eerste keer alle witte was rood gekleurd terug.
  Ik heb nu mijn eigen europese wasmachine, wat een verademing.
  Ook eens een klusje in de kamer laten doen toen alles al ingericht was. Er moesten nog wat stukjes
  tegel tegen een trap geplakt worden . Ik ging even naar buiten om extra gereedschap te halen , toen
  ik terug kwam was het kwaad al geschied. Ik zag al van buiten dat de hele kamer nevelig was.
  De klusjesman was binnen met een slijptol bezig de tegels op maat te maken. Weer dagen schoonmaken
  voor ons. Dit zijn echt maar enkele voorbeelden en ondanks dat ik ook niet zo technisch ben komen
  ze er bij niet meer in. Misschien kan ik de tuin laten doen maar vrees dat ze de goede planten
  voor onkruid zullen aanzien. Hoe meer ik zelf doe hoe rustiger ik leef.

  • Ferdinand zegt op

   Dit soort ervaringen heb ik in Nederland ook al meegemaakt.

   • Ben Korat zegt op

    Dan waren het toch zeker geen Nederlanders neem ik aan.

  • Pieter zegt op

   Zoooo herkenbaar, breek me de bek niet open.
   En, ze hebben overal verstand van….zeggen ze.
   Bij mijn huis is de interieurbouwer halverwege boos weg gelopen, notabene de enige die op voorhand nog een contract met mij wilde hebben ook.
   Nou, één voorbeeld dan, hij zou ook de keuken maken met een hardhouten bovenblad, daar moest een dubbele spoelbak in, die werd keurig aangeleverd met tekening, hoe die moest worden ingebouwd.
   Tja, op dat moment was ik er net even niet bij, met tot gevolg dat het gat te groot geworden is, en ik nu tegen een smerige kitrand zit aan te kijken, talloze voorbeelden heb ik.
   Maar eerlijkheid dient te vermelden dat ik voorheen een huis in Nederland heb laten bouwen, waar ook van alles wat mis kon gaan, mis ging. T.e.m. gescheurde vloeren toe. Of bovenvloeren die net 2 cm op de steunmuren stonden.

 3. Jasper zegt op

  Gringo, ik ben het gierend met je eens. De klussen die zij doen voor de prijs van een biertje, je begint er zelf niet eens aan. Voel mij ook niet meer schuldig: mijn vrouw regelt het, en ik ben het betaal station. Klaar. Vraag mij ook niet meer af of dit nu een markt conformtarief is, of dat we de 3e wereld aan het uitbuiten zijn.
  Zij zijn blij, en wij ook.
  Ding is alleen wel dat er dan weinig anders overblijft dan op Internet bivakkeren, als pensionado.

 4. Luit zegt op

  Ik betaal altijd zeer goed aan de klusjesmannen en hoop dan dat ze bij een volgend probleem snel komen, nou dat valt nog tegen. Ja als je een partner hebt is het natuurlijker een stuk makkelijker (goedkoper). Leuk stukje, bedankt. >>>>

 5. Mr Bojangles zegt op

  🙂 mooi stuk. of gerepareerd…

 6. rentenier zegt op

  Het is inderdaad zo dat vooral op het platte land voor elk karweitje gemakkelijk iemand te vinden is die het even komt doen voor ‘n habbekrats. In Nederland ben ik altijd een Doe Het Zelver geweest en dat raak je niet kwijt. Ik werkte in de gezondheidszorg of Sociale sector en als ik na m’n werk thuis kwam, trok ik mijn oude kloffie aan en ging klussen. Of het ‘n oud huis was, antiek, klassieke auto, met logisch nadenken en het nodige gereedschap kwam ik een heel eind.
  Ik heb het probleem van snel overgewicht krijgen als ik niks doe, dus ik zie het bezig zijn als ‘n activiteit die me helpt om niet te zwaar te worden en in goede conditie te blijven. Ik ben daarom nooit lid van een sportschool geweest. In Thailand heb ik altijd in huurhuizen gewoond en zocht in de goedkope sector waar wat onderhoud aan was en dat calculeerde ik in. Nu heb ik een vriendin die mij niet toestaat om geld uit te geven aan herstel van het bezit van iemand anders. Ik doe toch wel wat want het huis is groot en oud, er is altijd wel wat te doen dus mijn gereedschap kisten blijven niet gesloten maar ik zou het verblijf graag wat veraangenamen maar mag niets investeren. Ik heb nog ‘n oude pickup voor de werkzaamheden maar het is eenvoudig om materialen zonder bijkomende kosten thuis te laten bezorgen. Dus de pickup wordt langzamerhand ook overbodig omdat we nog een comfortabele reiswagen hebben. Nu overwegen we toch maar om een stuk land te kopen waar ik zelf iets op ga bouwen zodat het geen verspilde energie en tijd is en het geld goed besteed. Nu moet ik het evenwicht zien te vinden en zorgen dat mij dat niet te veel gaat bezig houden. Maar met niks doen gaat mijn gezondheid achteruit en verveel ik me al dat ik regelmatig online ben. Ik kookte ook altijd zelf en ging zelf winkelen en naar markten maar dat wil mijn vriendin graag voor mij doen en zorgt zelfs een beetje overdreven goed voor mijn natje en droogje (wel gezonde voeding). Ik mis ook het koken want dat was ook min of meer een hobby sinds ik 3 kinderen vele jaren alleen heb opgevoed die nu volwassen zijn, Hobbies zijn heel belangrijk. Ik rook en drink niet en het verminderd tevens de behoefte om dagelijks gezelschap op te gaan zoeken. Het is ook altijd wat.

 7. thaiehans zegt op

  Gelukkig kan ik alles zelf doen en heb een volledig uitgeruste werkplaats met TIG en MIG lasapparatuur, lintzaag een tafel zaagmachine , boormachine, compressor en wat nog meer de bevriende garage houder liep het water uit zijn mond toen hij mijn Snap-On gereedschap toren zag. Ik heb hier eens een badkamer fitnessruimte, carport en keukentje laten bouwen bij mijn eigen gebouwde zwembad en heb na 1 1/2 muurtje de boel omgeschopt omdat die 5 cm uit het lood stonden en de bouw-(niet)vakkers naar huis gestuurd en toen het zelf afgebouwd nu na 9 jaar staat alles nog perfect en werkt alle elektriciteit ook nog steeds. Voor mij geen plaatselijke mensen meer die zeggen dat ze alles kunnen, ik heb nog wel een tuinman die het verschil niet weet tussen een dennenboom en een bananenboom, maar wel het gras kan maaien nadat ik hem zeker een maand of twee had uitgelegd hoe de motormaaier werkte, maar ik heb er daar geen last meer van van pijn in mijn rug als ik zou maaien en dat voor 1000baht per maand. En ik ben altijd bezig ik verveel me geen moment, wat ik bij andere farangs vaak zie die dan maar een biertje gaan drinken.

 8. l.lagemaat zegt op

  Een leuk verhaal Gringo.
  Grapje: “Ik houd van werken, ik kan er uren naar kijken!”

  Klussers of klunzen?!
  Mijn 3e airco reparateur/controleur kan ik bij iedereen aanbevelen.
  De eerste klusser maakte bij een probleem keurig het filter schoon, wat ik zelf kan en doe en de airco
  zou gerepareerd zijn.Nee dus!
  Bij de waterpomp verving de eerste klusser een onderdeel wat hij als nieuw bestempelde!
  Zijn opvolger kwam wel met een nieuw onderdeel.
  Altijd zelf goed bij de les blijven en laten ze de onderdelen maar zien!

  Zou er niet een systeem te bedenken zijn dat b.v. 10% boven op de rekening betaald moet worden en deze wordt gebruikt om nutsvoorzieningen te verbeteren.Bij een reparatie van 500 Baht is dat slechts 50 Baht meer.
  Voor hogere bedragen een lager percentage!
  Bezwaren: Of deze belasting wordt niet afgedragen of ontdoken.

  Triest maar waar! In Nederland moet de bevolking voor veel artikelen vanaf 1 jan.2018 i.p.v. 6% naar 21 % gaan betalen!
  Een tube tandpasta b.v.gaat daardoor 15% in prijs omhoog en nog vele andere artikelen.
  Wie gaan er op vooruit in Nederland? De AOW-ers zeker niet:: geen indexatie, wel priijsverhogingen!

  • Pieter zegt op

   Betreft de laatste alinea, daarom zijn er ook zoveel 65 plussers naar Thailand vertrokken, hier is het hoge BTW percentage 7%, inderdaad een lachertje ter vergelijking met Nederland, hoewel….de luxe dingen zijn hier over het algemeen weer duurder. En een busje scheerschuim koop ik 300ml voor 1€, maar hier in Thailand betaal ik voor 165ml reeds 160 thb. Maar ja dat is dan weer de monopolie positie van de multinational.

 9. hans zegt op

  vergeet nooit de wijze woorden van mijn overleden vader………….. armoede maakt handig.

  • Willy zegt op

   Zeer mooie uitspraak waar veel waarheid achter schuilt!

   We hebben hier destijds ook een huisje gebouwd, welke miserie we allemaal meegemaakt hebben tijdens de bouwwerken zal ik (bewust) niet opsommen.

   Tijdens de bouwwerken had mijn schoonvader toezicht gehouden (wij waren toen nog in België). De aannemer is een goede vriend van hem, dus van enige correctieve maatregelen was er weinig sprake (gezichtsverlies weet je wel …). Achteraf gezien valt de prijs/kwaliteit verhouding ergens wel mee.

   Moest ik ooit herbeginnen zou ik heel wat meer zelf doen hoor. Ik vrees, nu we al wat ouder worden, dat we waarschijnlijk niet meer zullen verhuizen. We zijn gelukkig met onze Thaise familie rondom ons – dit geeft ons een goed gevoel van veiligheid.

   Ik denk wel dat er in Thailand heel wat bekwame vakmensen rondlopen maar dat die voor de grotere en duurdere bouwfirma’s werken. Van een goedkope arbeidskracht die van alle klusjes ‘iets’ kent mogen we niet veel verwachten.

 10. Jacobus zegt op

  Klussen vind ik af en toe wel leuk. Vooral electrische klusjes. Het geeft een zekere vorm van voldoening. Maar bevoordeeld metselwerk moet je bij mij niet mee aankomen. Via een buurvrouw hebben we ook kennis aan een klusjesman. Al jaren. Hij kan alles. Een muurtje in de badkamer. Een dagje werk. De tuin bijhouden, een grote boom regelmatig kortwieken, Tegelen, de oprit van de straat naar parkeerplaats aansmeren/repareren.. Mijn vrouw belt en de volgende dag is hij er. En altijd dezelfde prijs. Voor een halve dag rekent hij 300 en voor een hele dag 600 baht. Hij komt alleen voor zo’n tijdsperiode en zorgt er zelf voor dat hij die met nuttige werkzaamheden vol maakt. Ik geef hem altijd 100 baht tip en een biertje. Beiden gelukkig.

 11. Pieter, zegt op

  .
  ‘Gelukkig heb ik nu de juiste vakmensen gefilterd maar weet van mijn eerste bouw, dat ik hetzelfde mee moest maken door totaal verkeerde zogenaamde handige vakkundige mensen! Als voorbeeld: had een metselaar aan het werk, die na zeggen al 30 jaar zijn vak uitoefende. Zit in de stoel te kijken, en de stenen werden al schever gemetseld? Liep naar de metselaar (..) toe, en vertelde mei Tong’ (niet recht’) Waarop hij zijn spullen pakte en vertrok! (Gezicht verlies) de aannemer liet het afbreken, en een ander nam het over, die zijn vak beter verstond! Als ik een Tip mee mag geven. Als u een aannemer in handen neemt, vraag dan om zijn laatste bouwwerkzaamheden te bekijken! Dit geeft direct een goed overzicht van zijn kunnen’

  Pieter Udon Thani
  .

 12. Gerard zegt op

  Leuk verhaal.
  Nog enkele voorbeelden wat er allemaal mis gaat bij een huis bouwen in Thailand.
  Fundatie putten graven tijdens het regenseizoen, 2 weken op voorhand, dan leegzuigen met een pomp zonder zeef.
  grote fundatiepalen plaatsen ipv stalen kolommen zoals op de tekening staat.
  Zelf waterleidingen geplaatst ivm dubbele muur, worden weer weggehaald om vervolgens op een verkeerde plaats weer terug te leggen.
  Draagbalken voor tweede vloer worden verkeerd om gelegd. dus niet over de draagmuur. Dus nu een verende vloer. Issolatie zo aanbrengen dat er dat er een olifant doorheen kan lopen.
  Gypsplaten aanbrengen zonder dwarsrail. Tegels zo aanbrengen dat het water niet afloopt. Raamopeningen te groot maken, zodat je extra verluchting krijgt. Warm en koud water andersom aansluiten. Etc. etc.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website