Klantenkaarten in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
1 februari 2013

Vroeger verzamelden wij punten of we plakten zegels, die wij bij onze aankopen kregen, soms gratis, soms tegen betaling.

Toen ik nog in Nederland woonde, hadden we in een keukenla allerlei spaarkaarten en –boekjes liggen en de verkregen zegels en punten werden daar in opgespaard. Op gezette tijden mocht (!) ik er voor gaan zitten en de zegels inplakken of de punten tellen. Inleveren deed ik beslist niet, we waren niet rijk, maar ik heb dit soort van sparen altijd armeluisgedoe gevonden.

Ik herinner mij natuurlijk de te kopen punten bij Albert Heijn, 5 cent per stuk en als je voor 49 gulden had gespaard, kon je het boekje inleveren en kreeg je 52 gulden contant. Bij de Keurslager kreeg je de punten gratis, een vol boekje (had je 50 gulden besteed) leverde 1 hele gulden op. Mijn vrouw was er gek op, net als op de kortingscoupons in folders en advertentiebladen: “tegen inlevering van deze bon, een tweede pak waspoeder voor de halve prijs”of zoiets. Dan stond er nog bij: alleen vandaag! Als zij daar van wilde profiteren, mij best, ik ging beslist niet met zo’n bonnetje naar de winkel.

Ook de Shell en Texaco gaven zegels bij het tanken van benzine en daar ik nogal veel kilometers maakte, gingen die boekjes aardig snel vol. Ik moest ze dan wel krijgen, want als de bediende het vergat, vroeg ik er niet om. Ik vond dat zo kinderachtig: “je vergeet mijn zegeltjes!”. Texaco gaf geld terug voor volgespaarde kaarten, bij Shell kon je cadeaus in hun winkel kiezen. Daar had mijn vrouw (niet ik natuurlijk!) een flink aantal mooie en sterke handdoeken van verzameld. Dat laatste moet wel 25 jaar geleden geweest zijn en geloof het of niet, enkele handdoeken gebruik ik nog steeds hier in Thailand.

Ik weet niet of punten sparen of zegeltjes plakken nog steeds gebeurt in Nederland. Ik wil aannemen, dat het een aflopende zaak is, want de functie van punten sparen om op de een of andere manier geld te verdienen wordt toch steeds meer overgenomen door de klantenkaarten. Een plastic kaartje, zo groot als een creditcard, die allerlei winkels verstrekken, soms tegen betaling, soms gratis, maar in ieder geval nadat je jezelf hebt laten registreren. Het is een aardige marketing tool, want men kan per klant precies nagaan wat en hoeveel men gekocht heeft en bovendien is het een vorm van klantenbinding. .

Hier in Thailand is het niet anders, ook hier kun je heel wat klantenkaarten verzamelen. Zelf heb ik er geen, maar mijn Thaise vrouw (doen alleen vrouwen aan deze gekte?) heeft er een hele rits in haar portefeuille. Tesco-Lotus, Big C, HomePro, Toys ‘R Us, Mike’s Shopping mall en nog zo wat. Op Thaisvisa las ik deze week een forumdiscussie over dit fenomeen. Er waren er op tegen, dat je geregistreerd werd, want dat schaadt de privacy en anderen vonden dat geen probleem als het maar geld opleverde. Daar stonden ook enkele voorbeelden van en ik kon van die miserabele besparingen en cadeautjes niet enthousiast worden. Alleen Home Pro werd geprezen, maar die man kocht zijn gehele interieur bij die winkel en kon op die manier met zijn klantenkaart een behoorlijke korting scoren.

Toch nog een positieve afsluiting dan. Mijn vrouw heeft dus een klantenkaart van Mike’s Shopping Mall hier in Pattaya, waar zij jaarlijks 100 of 200 Baht voor betaalt. Die kaart, die alleen aan Thai’s verstrekt wordt, levert 10% korting op elke aankoop van kleding, schoenen, sieraden, tassen, enz. Toch mooi meegenomen, nietwaar?

11 reacties op “Klantenkaarten in Thailand”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Ik heb er een van Luk Dot,150 bath voor betaald,een jaar geldig en is goed voor 10 % korting.
  Heb zo’n beetje al mijn meubels daar gekocht,dan is die 150 bath voor die kaart peanuts.
  Heb die kaart zelf geregeld,dus ze maken geen onderscheidt tussen Thai en Farang.
  Kaart wordt direct gemaakt voor je,staat ook niet op naam,dus je kan hem aan je kennisen uitlenen.

 2. ReneThai zegt op

  Ik heb The1Card van Tops , Central , B2S ,Robinson enz .

  Een prima kaart die recht geeft op veel kortingen , 2 voor de prijs van 1 , enz

 3. Elly zegt op

  Er staat in de laatste alinea van het stukje dat een klantenkaart van Mike’s Shopping Mall alleen verstrekt wordt aan Thai’s maar ik ben een echte Nederlandse, blond,
  en ik heb ook zo een kaart . Deze kost 100 Baht.

  • Gringo zegt op

   Logisch, Elly, regels in Thailand zijn er om van af te wijken . Voor een charmante, blonde Nederlandse vrouw doe je toch zeker alles!!

   • Elly zegt op

    Leuke reactie maar er wordt niet van de regels afgeweken want ik ken meerdere farangs die die kaart hebben. Als die alleen voor Thai zou zijn zouden ze dat kunnen zeggen als ik de kaart kom verlengen maar ik heb nog nooit enige reactie daarop gehad. Het enige wat ze zeggen is 100 Baht!

 4. René van Br. zegt op

  We hebben o.a. een kaart van de Tesco Lotus bij aankoop van boodschappen laten scannen. Dit kan ook bij de foodcourt in de Tesco. Vervolgens ieder kwartaal een brief thuis met daarin diverse kortingsbonnen en ook bonnen voor cash korting.
  Ook een M Genaration card van Major cineplex. Bij bioscoop bezoek laten scannen, dan korting en punten voor gratis kaartjes. Ook punten bij o.a. Major bowl en IMAX theater en nog diverse andere zaken (staan achter op de kaart aangegeven). Daar we regelmatig naar de bioscoop gaan regelmatig gratis kaartjes.
  En niet te vergeten de kaart van Swensens. Tien procent korting, bij twee coups van 150 Thb toch 30 Thb. Wn. Ik meen op dinsdag 50 procent korting, maar dan wel een kaal ijsje zonder toeters en bellen. Kaart is trouwens verlopen, even kijken wat een nieuwe kost.

 5. Jacques zegt op

  Beste Gring, ik heb eens even in de portefeuille van mijn vrouw gekeken. Het valt bij ons wel mee. Tesco Lotus, Amway, Paragon/Emporium/The Mall en Index Living Mall. Geen BigC, opvallend want daar doen we de meeste boodschappen. Zelf heb ik maar één kaart: mijn Nederlandse credit card.

  Ik mis in jouw Nederlands overzicht de Airmiles. Ik was blij dat ik in Thailand een Shellpomp ontdekte. Praxis, V&D, A.H. vindt je hier allemaal niet. Maar toen ik bij de Shell om Airmiles vroeg deden ze net of ze er nog nooit van gehoord hadden. Ik moet de Shell er nog op aanschrijven. Zo mis ik wel heel veel punten.

  • William zegt op

   Beste Jacques, ik doe ook regelmatig boodschappen bij Big-C., en gebruik hierbij mijn
   Big-C klantenkaart., bij de uiteindelijke kassabon staan altijd de bonusbedragen die bij
   een volgend bezoek aan de supermarkt worden afgetrokken., de bonusbedragen afhankelijk
   van je bestedingsgedrag varieert van ca. 20, 40 bath tot soms wel 200 tot 300 bath.
   Ik vind dit toch de moeite waard, met vriendelijke groet william

   • Jacques zegt op

    William, je hebt helemaal gelijk. Mijn vrouw heeft zich een keer laten registreren bij BigC en dat registratienummer geeft ze elke door als we bij de kassa staan. Het nummer wordt braaf ingetikt. Het pasje is ze, denk ik, kwijt. Elke keer weer een verrassing wat de bon oplevert. 200 bath was tot nu toe de hoofdprijs.

 6. ruud NK zegt op

  Vorige week een nieuwe tandenborstel gekocht bij Boots. De meisjes daar vonden dat ik een klantenkaart (gratis) moest nemen voordat ik betaalde. Leverde mij 10%, bijna 200 bath korting op.

 7. Peter@ zegt op

  Je bent een dief van je eigen portemonnee als je geen klantenkaart neemt-
  Trouwens bij AH betaal je 10 cent i.pl.v. 5 cent per zegel, je krijgt nu dus 52 euro.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website