Kerst en oudejaarsviering

Door Charly
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
23 december 2019

(Seika Chujo / Shutterstock.com)

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.


Kerst en oudejaarsviering

Na de uitstekende ervaring van vorig jaar, ook deze keer weer gekozen voor het kerstavond buffet op 24 december van het Pannarai hotel. Daar omheen wat overnachtingen geboekt bij hetzelfde Pannarai, zodat het een mini-vakantie wordt.

Er zijn nogal wat restaurants die op kerstavond hun slag willen slaan en met diner/buffet aanbiedingen komen om gasten te lokken. Dit jaar lijken het er weer meer te zijn dan vorig jaar. Blijkbaar wil men tijdens de kerstdagen het niet bijster geslaagde jaar proberen in een keer een forse opkikker te geven

Opvallende nieuwkomer in dit genre is daSofia. Voor het eerst komt daSofia ook met een kerstavond diner. Ik ben helaas niet erg onder de indruk van hetgeen daSofia aanbiedt. Het meest geschrokken ben ik toch wel van de prijs die ze hiervoor willen rekenen, namelijk 950 baht. Dit is naar mijn mening een volstrekt kansloze aanbieding, waarvan hooguit een paar van hun vaste klanten gebruik zullen maken. DaSofia maakt volgens mij de volgende fouten:

 1. In het aangeboden menu is een glas, overigens uitstekende, witte wijn inbegrepen. Dat moet je niet doen. Niet iedereen is gediend van het aangeboden drankje en het drankje werkt prijsopdrijvend voor de menuprijs.
 2. Het niet kunnen kiezen uit gerechten. Het is een van tevoren vastgesteld menu met mosselen en seabass vis als hoofdgerechten. Je zult maar niet van vis houden.
 3. De menu prijsstelling is met 950 baht veel te hoog.

Blijkbaar heeft daSofia nu de smaak goed te pakken, want er wordt ook een oudejaarsavond diner aangeboden. Ook hiervan is de prijs pittig te noemen, 950 baht. Deze keer kan er wel beperkt gekozen worden, namelijk uit twee hoofdgerechten. In het oudejaarsmenu is weer enige drank opgenomen.

De hamburger- biertent Brick House heeft ook een aanbieding voor de kerstdagen.Zowel op kerstavond als op 1e en 2e kerstdag kun je daar genieten van een vast samengesteld diner. Hier wel de mogelijkheid, maar wel zeer beperkt, om een keuze te maken uit de aangeboden gerechten. Hiervoor wordt de hoofdprijs van 880 baht per persoon gevraagd (voor kinderen tot 10 jaar wordt 440 baht gerekend). Neem een lunchpakketje mee, want de wachttijd wil bij Brick House nog wel eens aardig oplopen. Een tot twee uur wachten is daar geen zeldzaamheid, zeker niet op dit soort feestdagen.

Good Corner komt ook met een kerstdiner aanbieding. Voor een zeer schappelijke prijs van 495 baht. De samenstelling van het diner ziet er nog steeds ongeveer hetzelfde uit als drie jaar geleden, helaas was het toen niet om te hachelen. Bijzonder slecht. Dat zal dit jaar vermoedelijk niet anders zijn, want er zijn geen andere koks in de keuken gekomen.

Ook het Centara hotel dingt mee naar een volle bezetting en naar een grote omzet op kerstavond. Centara biedt een uitgebreid buffet aan voor maar liefst 1.200 baht per persoon. Ik moet wel zeggen dat het aangeboden buffet zeer uitgebreid is. Over de kwaliteit durf ik geen uitspraken te doen. En zo zijn er vele kerstavond diner/buffet aanbiedingen te vinden.

Ik ga ze hier niet allemaal opsommen. De mensen die in Udon of omgeving wonen zijn mans/vrouws genoeg om hun weg te vinden. Daarbij spelen persoonlijke voorkeuren en beschikbaar budget natuurlijk een grote rol. Zoals gezegd zelf wederom gekozen voor de aanbieding van het Pannarai hotel. Het is in mijn de ogen de beste keuze, gelet op kwaliteit, keuzemogelijkheden en prijsverhouding. Voor de zeer schappelijke prijs van 499 baht per persoon wordt een zeer gevarieerd buffet menu aangeboden (voor kinderen 250 baht). Het menu bevat ruwweg de volgende samenstelling (en sorry, maar niet alle in het Engels genoemde gerechten zijn eenvoudig in het Nederlands te vertalen):

Salade bar: met ijsberg lettuce, green oak, red coral, beetroot, red beans, pumpkin en sweet corn;

Tevens kruiden: Parmezaanse kaas, bacon, groene olijven, caper cucumber, pickled, croutons, gesneden uien en gesneden kruiden;

Dressings: French dressing, Thousand island dressing, Italian dressing, ceasar dressing, balsamic dressing en sesam dressing;

Brood station:

Broodjes, stokbrood, bruinbrood, brood met noten, en nog veel meer soorten brood en boter;

Soups:

 • Miso soep
 • Kreeftensoep (lobster bisque) met brandy;

Hoofdgerechten:

 • Gestoofde lamspoot met fettucini
 • Rundvlees massaman met roti
 • Gebraden kip drumstick met bbq saus
 • Lasagna met spinazie en gestoofd vlees
 • Gebraden kalkoen in plakjes
 • Gebraden varkensvlees met Thaise kruiden saus
 • Groenten, peterselie aardappels, gebakken rijst met krab, gestoomde rijst;

Dessert:

 • Kaasplankje met Edammer kaas, Goudse kaas en Emmenthaler, crackers
 • Carrot, selery fresh en dry fruit
 • Cream brullee
 • Caramel custard
 • Selectie van vers fruit
 • Selectie van cakes
 • Icecream
 • Crepe suzet
 • Chocolade fondue.

Deze keer ook een paar Nederlandse vrienden met hun Thaise eega’ s overtuigt van de kwaliteit van dit buffet. Zo doende gaan we met ongeveer acht personen hiervan gezamenlijk genieten. Ik ben benieuwd hoe zij dit kerstavond buffet zullen ervaren.

Het wordt ongetwijfeld een hele gezellige avond, waarbij het leuk is om weer zonder te hoeven nadenken met elkaar in het Nederlands te kunnen kletsen. Ook onze vrienden blijven overnachten in het Pannarai hotel, zodat het nuttigen van een paar alcoholische versnaperingen geen problemen gaat opleveren.

Met oudejaarsavond blijven we met de kinderen en hun aanhang gezellig thuis en gaan dan genieten van vele gerechten die met de mookataa en de houtskook gril worden klaar gemaakt.

Ik wens alle lezers en de redactie heel plezierige kerstdagen, een goed uiteinde van het jaar en natuurlijk de beste wensen en veel gezondheid voor 2020.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Kerst en oudejaarsviering”

 1. Chris zegt op

  Ik doe eigenlijk al jarenlang niks aan Kerst, met uitzondering van de kerstboom em kerststal in mijn huis. Daar zijn een aantal redenen voor:
  – Ik leef in Thailand, tussen de Thais en geen enkele buitenlander en de Thais in mijn omgeving hebben niks met Kerstmis;
  – de echte familie-kerstsfeer is er dus niet evenals het koude weer;
  – als 25 en 26 December op werkdagen vallen (zoals in 2019), moet ik gewoon werken tenzij ik vrij neem maar daarvoor is geen enkele reden. Vorig jaar was de Kerstweek een examenweek op mijn universiteit.
  – op mijn faculteit is er wel een gezamenlijk eindejaarsfeestje met uitwisseling van cadeautjes.
  – 31 December en 1 Januari zijn feestdagen.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Chris,

   Ik neem aan als leeraar dat jou leerlingen hier toch wat van mee krijgen of niet?
   Ik neem ook aan dat wat je schrijft heeft te maken met het feit dat je niet de tijd
   krijgt om vrij te nemen.

   Maar goed, ieder zijn mening.
   Hier toch een fijne kerst en nieuwjaar toe gewenst en hoop dat jij nog lang
   bij Thailandblog blijft bloggen.
   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 2. Tino Kuis zegt op

  Peter (voorheen Khun) schreef eens dat ‘eten een nationale obsessie is in Thailand’.

  https://www.thailandblog.nl/eten-drinken/eten-een-nationale-obsessie/

  Dankzij Charly weten we nu dat dit ook geldt voor veel Nederlanders in Thailand! Fijn dat we nu weten wat er allemaal te eten is in Udon Thani, Charly. Ik wens jullie allemaal een mooi en smakelijk 2020 toe!

  • Een nationale obsessie, klinkt natuurlijk beter dan dat ik een kop maak: Thai houden ook van lekker eten. 😉

   • Tino, ik zag trouwens dat dit jouw 3.000-ste reactie was.

    • Tino Kuis zegt op

     OK, dan is dit mijn 3001-ste reactie.

  • Leo Th. zegt op

   Nou Tino, de genoemde gerechten van het menu zijn voor mij in ieder geval geen aanleiding om mij hals over kop naar Udon Thani te begeven en deel te nemen aan het kerstbuffet in het Pannarai hotel. En hoewel Charly het buffet bijzonder aanprijst zou ikzelf gezien de prijsstelling van 499 baht mijn verwachtingen niet te hoog inschalen. Maar op culinair vlak ben ik dan ook erg verwend. Voor Charly is het samenzijn met enkele Nederlandse vrienden, waarschijnlijk degenen waarmee hij ons in een vorige inzending kennis heeft laten maken, minstens net zo belangrijk als de geserveerde gerechten. Dus ik wens Charly en zijn gezelschap een aangename kerstavond toe.

   • Charly zegt op

    @Leo Th
    Een leuke en positieve reactie Leo. Ik ben het met je eens dat je voor 499 baht geen culinaire hoogstandjes mag verwachten. En inderdaad, het gezellig de avond doorbrengen met wat vrienden is zeker zo belangrijk. Afgelopen jaar ook het kerstavond buffet bij Pannarai genomen, en ik moet zeggen dat het uitstekend was. Daarom dit jaar niet geaarzeld om hier wederom te boeken.
    Om ervoor speciaal naar Udon over te vliegen zou voor mij ook een brug te ver zijn.

    Met vriendelijke groet,
    Charly

 3. Sjaak S zegt op

  Vóór de kerst en tijdens de feestdagen speel ik veel kerstmuziek (meestal Amerikaanse) en kijk ik graag naar echt gezapige kerstfilms. Ik vind het prachtig wanneer de stad vol met lichtjes is en verheug me over de decoraties.
  Maar wij gaan nergens heen. We gaan naar geen kerstgala’s of diners of weet ik wat voor uitspattingen. Gewoon thuis met zijn tweetjes. Mijn vrouw wilde in het begin wel wat aan kerstmis doen (voor mij), maar nu doet ze het niet meer… gelukkig.
  Waarom zou ik dan ook kerst vieren? Ik ga al lang niet meer naar de kerk.

  Het gekke is, dat ik vroeger vaker in Thailand kerst vierde dan nu en toen woonde ik er niet, maar moest er soms vanwege mijn werk zijn. Dan werd op kerstavond en ook op oud en nieuw een diner rondom de pool van het hotel georganiseerd. Dat was heel leuk en gezellig…maar die tijden zijn voorbij….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website