Je maakt van alles mee in Thailand (98)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
16 maart 2022

(SOMRERK WITTHAYANANT / Shutterstock.com)

Je kunt al heel lang meelopen in Thailand en nog altijd dingen meemaken om je over te verbazen. Het volgende verhaal van bloglezer Gerard Plomp geeft een beetje aan hoe de man/vrouw verhoudingen in de Isaan in elkaar steken. Let wel, voegt hij er aan toe, het is natuurlijk niet overal zo, maar het komt wel vaker voor hier.

Dit is het verhaal van Gerard Plomp 

Een “baan” in de Isaan

Een nicht van mijn vrouw, laten we haar Nok noemen, woont 2 dorpen verder en als we in de buurt zijn gaan we altijd even langs. Nok is een mooie en hardwerkende vrouw van 36 jaar met 3 baantjes en 2 kinderen. Ze werkt als kamermeisje in een naburig resort, maakt bovendien kanom (snoepgoed en koekjes), die ze verkoopt op de plaatselijke markten en winkeltjes in de buurt. In de avond verstelt ze dan nog kleding, kortom ze is altijd bezig om haar gezin draaiende te houden.

Dan de andere “steunpilaar” van het gezin, laten we hem Lamstraal noemen, want zo noem ik hem. Lamstraal is nooit verder dan 2 meter verwijderd van een fles lao khao en heeft een soort liefdesrelatie met een haan. De keren dat ik hem zie heeft hij telkens dat beest op schoot en masseert hem grondig. Ik heb hem nog nooit op enige vorm van werk kunnen betrappen.

Groot was dan ook mijn verbazing, toen ik Nok een keer vroeg waar Lamstraal was, dat zij antwoordde dat hij was werken. Na ongeveer een uurtje te hebben bijgepraat met Nok verscheen plots Lamstraal op zijn brommertje met zijn haan op schoot en een flink stuk in zijn kraag.

Op weg naar huis vroeg ik mijn vrouw waarom Nok had verteld dat Lamstraal naar zijn werk was, terwijl toch overduidelijk was, dat hij gewoon had zitten zuipen met zijn vrienden. Mijn vrouw vertelde mij, dat de hanengevechten en de bijbehorende weddenschappen als baan gezien werden bij een groot deel van de mannelijke bevolking en dat de vrouwen hier maar in meegingen om conflicten te voorkomen.

Ik blijf mij verbazen!


» Laat een reactie achter


Rating: 4.56/5. From 9 votes.
Please wait...

4 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (98)”

 1. Caspar zegt op

  Zo liepen er nog meer van dat soort Lamstraal rond in het dorp maar de meesten zijn niet meer onder ons!!
  Een was iedere dag dronken maar op een avond aangereden op de fiets (zonder licht) en morsdood vlak bij mijn huis, de andere s,avonds komt met een vaart op de motorbike langs ons huis ik dacht waarom stopt die niet want het is een kruising van wegen een forse klap ik ga kijken en ja hoor ook morsdood tegen een boom ligt die.
  Zo kan ik nog wel verder vertellen 55555 van de lao khao gebruikers je kan het kopen per glas in de dorpswinkel dat vergif, ik heb er eens aan geroken wat een troep.

 2. peter zegt op

  ACh zeker een keer het proberen waard.

  Zelfs een keer een alcohol drank geprobeerd gemaakt van Tantanod. Officiële naam Borassus flabellifer, engels Palmyra palm
  Groeien hoog in de bomen. Lijkt qua uiterlijk een beetje op mangosteen, zijn echter wat groter..
  Verkochten ze aan de kant van de weg. Maken ze ook koekjes, frisdrankjes en deserts mee, zoet.Lekker uit het handje, de vrucht zelf.
  Ook de bloemen worden gebruikt, maar is dan duurder.
  Vanwege het suikergehalte dus ook goed te gebruiken voor fermentatie en dus alcohol.
  Typisch, ook qua reuk, smaakt een beetje bitter. Had niet het idee dat het veel alcohol bevatte.
  Wordt ook niet gedestilleerd en denk gewoon na fermentatie in flessen gedaan, troebel.

  Maar gelukkig geen campari. Dat heb ik dus maar echt een keer in mijn leven gedronken, zoals de reclame toen destijds al zei.

 3. Jan Scheys zegt op

  Toch mogen we niet veralgemenen omdat ik veel Thaise mannen ken die zeer hard werken. Zo’n lamstralen lopen er bij ons ook rond. mensen die hun ganse leven werkloos zijn en te lui om te werken grr dus niet alleen in Thailand.

 4. fred zegt op

  Ik zie alle dagen in de Isaan de gevolgen van het drinken van dat vergif. Het blijft me verbazen dat deze harddrug legaal is terwijl je voor een grammetje cannabis een hoop ellende mag verwachten.
  Alle dagen zie ik met eigen ogen wat een schade dit goedje toebrengt aan de gebruikers maar ook aan hun naasten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website