Je maakt van alles mee in Thailand (84)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
8 april 2024

Hendrik Jan de Tuinman kent u. Hij stuurde een prachtig verhaal over zijn activiteit als amateur-tuinman in aflevering 70. Door de leuke reactie’s en duimpjes werd Hendrik Jan weer enthousiast, kroop achter het toetsenbord en vertelt over hoe het verder gegaan is met zijn bloemenborder in Jomtien.

Dit is deel 2 van Jan Hendrik de Tuinman

Hiermee wil ik terugkomen op de mooie bloemenborder naast het zwembad van Viewtaley 5c in Jomtien. Over de aanleg had ik geen twijfel. Wel over het onderhoud in de 6 maandelijkse periode van mijn afwezigheid. Mijn vrees dat de tuindames door het fantastische resultaat, elders met succes promotie hadden gemaakt was bewaarheid. Ook de trouwe badmeester is met de noorderzon verdwenen. Er is nu nog maar één ‘tuinman’ met de bekende bezem en heggenschaar. Iedere plant, in het algemene gedeelte, die het waagt met zijn kop boven het maaiveld uit te steken is levensmoe.

De tuin of de bar

Mijn vrouw, geboren en getogen in de Isaan, vindt het niet leuk en ook niet nodig dat ik als 82 jarige in de tuin werk. De reden dat ze het overbodig vindt is, dat mijn planten er alleen maar zijn om naar te kijken en niet om op te eten.  Ik heb haar de keuze gegeven tussen het spelen in de tuin of met de bloemenmeisjes in de bar. Die keuze was uiteraard niet moeilijk.

Na 3 weken bijna iedere dag, langzaam en met aandacht, een paar uur bezig te zijn geweest heb ik de tuin weer onder controle. Iedere plant heeft zijn eigen privéplekje en ze staan er allemaal tevreden en vredig mooi te wezen. Tijdens deze aanpassingen was ik nederig op mijn knieën bezig een paar planten er voorzichtig met een mooie kluit eruit te halen om ze te verplanten. Ineens hoor ik een harde boze stem die zegt, ben je planten aan het stelen?! Ik antwoord met een gebaar van mijn vinger voor mijn mond en ondertussen schichtig in de richting van de badmeester kijkend. Zijn vermoeden wordt dus bewaarheid. Hij gaat direct op hoge poten naar kantoor maar is even later wel zo sportief om zijn excuus aan te bieden.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Bij het zwembad mag alleen nog in het restaurant gerookt worden. Dat voorkomt meterslange peuken in mijn border. Verpakkingen van de versnaperingen van groot tot klein, ruim ik dagelijks op en deponeer ze in de afvalbak die wat verderop staat. Wanneer alles schoon en netjes verzorgd is komt er onbewust een rem om rommel neer te gooien.

Doktersblik

Het is niet alleen voor mijzelf gezond om iedere morgen te zwemmen. Ook de planten, die ik als mijn kinderen beschouw, varen er wel bij.

Met een doktersblik observeer ik ze of ze het naar hun zin hebben en zie op een gegeven moment aan de kleur dat een groep bloeiende planten en een gedeelte van de ligusterhaag er pips uitzien.  Spoedig ontdek ik, dat ze verzuipen in het vuile afwaswater waar de zeepbellen opdrijven.

De beneden bewoners hebben namelijk een wasmachine op hun balkon staan. Normaal gaat de afvoerslang naar het bekende putje. Deze is blijkbaar verstopt waardoor ze het maar tussen mijn planten lozen.

Om dit probleem elegant op te lossen schrijf ik een vriendelijk briefje in het Engels dat een 3 jarig kind kan lezen. Om alles nog aardiger over te laten komen voeg ik een nieuw 100 baht biljet toe met op de envelop Happy New Year. Keurig opgerold, om de afbeelding van de Koning niet te beschadigen. Zorgvuldig verpakt in plastic en in het uiteinde van de afvoerslang gestopt die ik netjes teruggeschoven had. Ziezo dacht ik; dit probleem is opgelost!

Tot mijn stomme verbazing staat de volgende morgen de wasmachine weer vrolijk zijn rondjes te draaien. De afvoerslang spuit zijn dodelijk gif tussen mijn weerloze planten. De Thaise huurders hebben totaal geen benul waar ze mee bezig zijn. Vanaf hun balkon kijken ze nu op een kaal wordende bruine ligusterhaag en kwijnende planten, het interesseert ze geen fluit. Ik onderdruk mijn neiging om ze zelf, in onvervalst Nederlands, hun huid vol te schelden maar verschuil me wijselijk achter de smalle rug van mijn geliefde bedrijfsleidster. Mijn royale nieuwjaarsfooi is nog geldig en ze loopt braaf met me mee. Je hoeft bepaald geen Dr. Maarten te heten om te constateren dat mijn patiënten lijden aan ernstige voedselvergiftiging.

Mijn droom

Die nacht droom ik dat mijn stuk tuin geregistreerd staat als cultureel  erfgoed onder de naam: ‘noikeukenhof.’ De bescherming valt nu dus onder het leger. Mijn idee om de hoogste baas met Sinterklaas te verwennen met een armvol Rolexen blijkt een goede investering te zijn. Één belletje van de bedrijfsleidster is voldoende om het leger te mobiliseren. Reeds dezelfde nacht worden de moordenaars van hun bed gelicht en stevig ondervraagd. Omdat beide personen de Thaise nationaliteit hebben moeten ze bekennen hoeveel geld ze in huis hebben. Dat is een nieuw biljet van 100 Bath. Precies voldoende om de boete te betalen. Op herhaling van het delict staat echter een afschuwelijk zware straf; ze moeten dan aan mij hun excuses aanbieden.

De waarheid is dat de hoogste Piet van de bewakingsdienst, behangen met vele gouden ornamenten, de boosdoeners vermanend heeft toegesproken. Dat heeft prima geholpen.

Boem Boem

Het blijkt dat zelfs mijn planten beïnvloed worden door de slechte naam van Pattaya. Boem boem in de vorm van een orgie is de normaalste zaak van de wereld. Overal verschijnen de resultaten. Om een harmonisch geheel te behouden tussen al die seksverslaafden is af en tot de hand van de meester noodzakelijk.

Zelf geniet ik ook heel erg van de tuin. Het geeft me energie en zorgt ervoor dat ik echt aanwezig ben. In de loop der jaren heb ik oog gekregen voor de details en blijf me verbazen over de wonderen van het universum. Er moet toch een hogere macht zijn. Het slotwoord is van

Loesje zegt:

“Vaak zijn we zo bezig met onze eigen beslommeringen, onze eigen situatie in het leven, dat we ons voor al het andere afsluiten. In dit proces verliezen we het gevoel voor perspectief. Een manier om het gevoel dat je vastzit in je problemen te wijzigen, is weg te zweven in de ruimte en eerbied te voelen voor de onmetelijkheid en schoonheid van het universum: de verbazingwekkende kleuren en energieën van de kosmos. Vanuit dit hogere niveau, omringd door de planeten en andere hemellichamen, kunnen we onze problemen met een andere blik bekijken. Nieuwe oplossingen lijken zich als heldere, nieuwe sterren aan te dienen.”

10 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (84)”

 1. Andy zegt op

  Wederom een leuk stukje geschreven door Hendrik Jan de Tuinman en met de nodige humor doorspekt. ,het is alsof je er “zelf” bij bent.
  Zal zeker indien, de mogelijkheid bestaat de bloemenpracht op Vieuw Talay 5 c eens bewonderen.
  Ga zo door Hendrik Jan, zodat men in ook in Jomtien eens ïets “begrijpt van de inzicht van een wat oudere Farang.
  met vriendelijk groet

 2. Caspar zegt op

  Ik ben haar wachter. Loop de ronde
  Hier hoort vooral de orde in de tuin,
  de aangeharkte paden en de koude tegels
  bewaakt te worden. Hier zijn regels.

  GR CASPAR

 3. Osen zegt op

  Beste tuinman, het zou zeer leuk zijn als je ook foto’s van je tuin wil plaatsen. Zal in de toekomst indien mogelijk eens persoonlijk een kijkje komen nemen. Je stukje is zeer vermakend en lees graag meer van je. Bedankt voor je tijd!

 4. pjoter zegt op

  Geweldig ook deze is weer leuk om te lezen en om te grinniken.
  Van mij mag je wel doorgaan met schrijven heerlijk.

 5. Johan 2 zegt op

  Ik ben zelf geen tuinman-type, maar een mooie tuin kan ik zeker waarderen. En degene die een tuin met liefde opbouwt en bijhoudt, staat bij mij hoger in aanzien dan een bar-hang-type of, nog erger, een respectloze / zielloze vervuiler. Het lijkt me echter frustrerend als er geen mensen zijn die het stokje kunnen of willen overnemen. Zodat iedere keer als je een tijdje niet bij de tuin bent geweest, je er een vergane glorie aantreft. Toch doe je iets hemels en zouden mensen er een lering uit moeten trekken. Appreciatie en de omgeving schoonhouden is toch wel het minste wat je van een mens mag verwachten. Ook ik heb zin om daar eens te kijken. Indien de strenge badmeester het toelaat, zal ik meteen een paar peuken en wat plastic uit de border weghalen.

 6. Maryse zegt op

  Beste tuinman, prachtig geschreven! Mooi zo’n passie en knap ook op je 82ste. Chapeau!
  Ik woon in Jomtien dus kom ik ook binnenkort kijken (als dat mag van de bewaking…)

 7. Ruud zegt op

  Bedankt voor het posten.
  Met veel plezier (en wat ergernis) betreffende de wasmachine recreanten.
  Plezier voornamenlijk, dat je veel tijd steekt in onderhoud van de tuin, en dat veel oplevert n.l. de gezondheid van de planten maar ook die van je zelf !

  Groet Ruud

 8. Fred S zegt op

  Wat een heerlijk geschreven stukje weer. Om te smullen. Barry Stevens zou zeggen: “vooal doogaan” .

 9. winlouis zegt op

  Prachtig geschreven Hendrik, ik geniet met U mee, van al de zorg en aandacht dat je op Uw leeftijd nog over hebt voor Moeder Natuur.! Ik hoop dat die onwetende mensen eens gaan begrijpen wat ze allemaal aanrichten aan Uw mooie bloemen en planten. Herwin.

 10. Frans zegt op

  Dankjewel voor je tekst én voor je goede werken in de tuin!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website