Je maakt van alles mee in Thailand (72)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
15 maart 2024

Een paar dagen geleden hadden we verhaal van Jose Sleegers met haar hartekreet zo snel als mogelijk naar Thailand te kunnen gaan. Vandaag Phetraa Phetraa, die juist in Thailand wil blijven, maar helaas voor haar, naar Nederland terug moet. Zij overpeinst hieronder over hoe het in Thailand is, hoe het in Nederland zal zijn en wanneer zij weer terug kan komen in Thailand.

Het verhaal hebben we met toestemming overgenomen van de Facebook pagina van Thailand Community.

Dit is het verhaal van Phetraa Phetraa

Hoopvol in Pattaya

Vanwege wettelijke verplichtingen en medische zaken vertrek ik vandaag met veel tegenzin weer terug naar Nederland. Na een verblijf van 9 maanden zal het zo meteen wel weer wennen zijn om terug te zijn in Nederland. Er is veel gebeurd (in de wereld) in de tussenliggende tijd. Ik heb met een schuin oog het nieuws in Nederland een beetje gevolgd, ik moet zeggen dat ik regelmatig geschrokken ben van allerlei beladen onderwerpen waar wekenlang veel over gediscussieerd en gedemonstreerd is. Wat mag ik nog wel en niet zeggen? Welke woorden, uitdrukkingen en grappen mag ik niet meer gebruiken?

En natuurlijk niet te vergeten: ‘Covid-19’. Wel of geen mondkapjes, wel of geen anderhalve meter afstand houden en zo kunnen we nog even doorgaan. Het eeuwige polderen over de juiste maatregelen in een land waar een groot gedeelte schijt heeft aan de opgelegde regels. Het is allemaal maar onzin, het is een griepje word er geroepen. Dan heb ik het nog niet over de complottheorie-denkers. Zucht, ik word er zo moe van. Ik zal ook weer moeten wennen aan de mensen die in Nederland wonen, aan de korte lontjes, aan de arrogantie en betweterigheid, aan diverse vormen van discriminatie en aan homohaat en geweld

Dit zijn allemaal dingen die in Thailand heel anders zijn of ze gaan er anders mee om. Hier in Thailand is er meer respect en je wordt in je waarde gelaten. Je bent gast van het land, en je respecteert de regels en past je aan, heel erg gemakkelijk en dat wordt door de Thai gewaardeerd. Ik ben me er ook van bewust, dat Thailand zal veranderen zolang wereldwijd het coronavirus actief blijft. Nog meer mensen zullen werkloos worden, geen geld hebben voor eten en de huur van hun onderkomen. Ik zal het allemaal op een afstand moeten volgen, hopelijk komen er snel betere tijden voor iedereen. Uithuilen en weer opnieuw beginnen met de wetenschap dat het anders moet.

Ik zal Thailand enorm missen, het ontspannen leven, de aangename temperatuur, het eten en zo zijn er nog een tal van dingen die in Nederland niet mogelijk zijn.

Thailand, ik hoop je snel weer te zien en te genieten van al dat moois dat je te bieden hebt.

9 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (72)”

 1. Jozef flemming zegt op

  Jose, door je verhaal te lezen staan de tranen me in de ogen.
  Ook ik verlang zo hevig om terug naar mijn geliefde Thailand te gaan, alwaar ik de laatste 30 jaar nooit minder dan 4 maanden heb kunnen doorbrengen.
  En ja, bereid je maar voor op je terugkeer naar NL, zal een harde dobber zijn, temeer omdat we geen perspectief hebben om terug te kunnen keren.
  Ik wens je veel sterkte en trek,je op aan de vele mooie warme herinneringen die,je koestert.
  Grtjs, Jef uit B

 2. John zegt op

  Ook ik ben aangedaan door je verhaal, en heb het idee dat ik heel goed weet hoe jij je moet voelen.
  Ik ben in dit prachtige land de laatste 20 jaar ongeveer een keer of 30 geweest, en sinds een jaar woon ik hier ie een leuk huis aan de kust.
  Ook al ben ik hier nog maar een jaar, ik moet er niet aan denken om terug te moeten naar het Nederland wat jij net zo treffend hebt weten te omschrijven.
  Ik wens je heel veel sterkte en positiviteit , en dat je op redelijke termijn weer kan terugkeren naar hier…

  Gr, John.

 3. Rob zegt op

  Ja Jose ik ben blij voor je dat je het zo naar je zin hebt in Thailand, maar kijk toch ook even verder dan je roze bril, want je zegt onder andere dat er in Thailand meer respect is, dan help ik je even herinneren aan de minister van volks gezondheid die ons Europeanen vieze blanken noemde of iets van die strekking.

  Ik heb dat hier in Nederland nog geen politicus horen zeggen, dus ja je hebt gelijk dat er in Thailand een bepaalde vorm van respect is voor anders denkenden, zolang je maar binnen het keurslijf van de machthebbers blijft.

 4. PEER zegt op

  Allez Jeff,

  Probeer het es ‘n beetje positiever te zien!
  Ikzelf vertoef ook elk jaar 6 mnd in Thailand, Isarn. En nu dat ik terug in Europa ben, probeer ik er ook wat van te maken.
  Zo slecht hebben we het niet hier! Je kunt je overal bewegen, sporten, winkelen, golfen, noem hetzelf maar op. Ik trek nu op m’n fiets door Europa en zit Italië aan het Gardameer.
  Ok, ergens naar binnen: even mondkapje op en dat mag dan weer af. In de supermarkt, waar het druk is, hou je dat ding op uit beleefdheid naar anderen. Dat hebben we geleerd in Thailand, hè?
  En ik blijf de hoop én verwachting houden dat we binnen paar maanden weer naar Azië trekken.
  Savoir vivre

  • Jozef flemming zegt op

   Winkelen mag je enkel alleen, je partner moet buiten wachten, en ook nietvlanger dan 30 minuten.
   Op restaurant slecht met 4 personen maximum en verwacht wordt dat je de komende weken in je eigen bubbel van deze 4 mensen blijft, toch niet allemaal confortabel vind ik.
   Ach ja, Europa heeftvhier geote kans gemist om aan hetzelfde eind te trekken wat betreft de regels, niemand krijgt er kop noch staart aan.
   Vr grtjs

  • PEER zegt op

   SUPPLETIE
   inmiddels zijn we bijna 4 jr verder en achteraf is de hele Covid-toestand reuze meegevallen.
   Ikzelf heb 1 verblijf in Thailand, 4e kwartaal 2020, niet kunnen doen.
   Maar vanaf jan ‘21 weer als vanouds naar Isaan kunnen gaan.
   Wát ‘n rust in de corona-tijd! Zelfs op de vliegvelden geen stress en gejaag; rustig inchecken.
   1 minpuntje: de Covid-19 regels om Thailand binnen te geraken.
   Maar daardoor was het mogelijk om van Thailand te genieten.
   Het is weer stressen op Savarnabhum.

 5. janbeute zegt op

  Mooi verhaal Petra, het is niet voorniks dat ik hier weer 15 jaar permanent verblijf.
  Dat gezeur altijd in de lage landen over van alles en nog wat en dit moet zus en dat moet zo.
  Maar wat omtrent het korte lont aan gaat, het lont bij vele Thais wordt ook steeds korter.
  Sterkte toe gewenst.

  Jan Beute

 6. Frank Kramer zegt op

  Hoi. Dank voor jouw stukje en sterkte met de terugkeer.
  ik kom al 20 jaar in Thailand en de laatste jaren voor 4 maanden per keer. mijn omgeving in Nederland begrijpt er in de praktijk weinig va. Ik vertel wel eens aan mensen dat niet zozeer steeds die reistijd van 20 uur naar mijn kleine huisje daar zwaar weegt, maar veel meer de cultuurschok. En mensen reageren dan standaard met de veronderstelling dat ik zou bedoelen, de schok om van Nederland (in hun ogen top) naar een land als Thailand te gaan en dan nog wel naar een dorpje op het platte land. Maar nee, de schok is steeds andersom. Van naar mijn beleving een warme samenleving, met veel humor, aandacht en cultuur, naar Nederland. Het begint al met de lawaaierige passagiers in het vliegtuig. Het geduw, getrek en voordringen in de aankomsthal.

  een enkele keer geven mensen, die nog nooit in Thailand waren, mij wel telefoonnummers van mensen die er ook een keer naar toe willen gaan. Dan kun je elkaar opzoeken en gezellig samen een biertje gaan drinken. Wel, in de praktijk ga ik Nederlanders daar juist uit de weg. waarom naar de andere kant van de wereld gaan, om daar dezelfde verhalen aan te horen als waar in in Nederland al voor vertrok.

  Nederland is als rijk land, redelijk georganiseerd. Veel vrijheid en voorzieningen. maar geef mij maar mijn lieve dorpje. s’morgens ontbijten met de kids van de lagere school. Koffie drinken met enkele buren. Babysitten bij mijn huisbazin. Lonken met de mooiste dame van het dorp. Helpen met de voorbereiding van alweer een collectieve maaltijd bij de tempel. en regelmatig een pijnlijke massage bij een van de oudere dames in het gemeenschapshuis.

  Weemoed!

  • PEER zegt op

   Ja Frank,
   Ook ik krijg wel es adressen en telnrs van Nederlanders die in Th resideren.
   Ik woon deeltijds, 6 mnd, in Ubon Ratchathani en vind ‘t heerlijk om niks te móéten.
   Ben ik die andere helft in Nederland, dan leg ik me wél wat plichten en karweien op.
   Ik zou ‘ns dicht mogen groeien.
   Ik heb in Thailand paar internationale kennissen en kan met die mensen goed door één deur.
   Helaas zit het halfjaartje erop en kan aan de slag in ‘t Brabantse.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website