Je maakt van alles mee in Thailand (71)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
13 maart 2024

Iedereen, die in Thailand is geweest of er zelfs nog woont maakt wel eens iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons mee. Het hoeft niet spectaculair te zijn, maar zo’n gebeurtenis blijft wel hangen. Wat is er nu leuker dan dat voorval op te schrijven en het op Thailandblog terug te zien? Dus doe mee, schrijf het op en stuur het aan de redactie via het contactformulier met eventueel een door uzelf gemaakte foto. Als u de serie volgt, weet u, dat elke bijdrage heel veel waardering krijgt van de lezers.

Neem bijvoorbeeld Frans de Beer, die al vele jaren met zijn vrouw een huis bewoond in Nakhon Sawan. Na al die jaren gebeurt er wel eens wat waar je niet op rekent. Frans schreef er het volgende verhaal over.

De loodgieter

Het gebeurde ergens vorig jaar, dat de wastafel in de kleine badkamer van de muur af gebroken was en dus niet gebruikt kon worden. In Nederland gaan we dan even Googelen om een goede loodgieter te vinden die dit kan verzorgen. In Thailand kan dit helaas niet. Daar ben je aangewezen op je lokale contacten. Alle airco apparaten worden bij ons door een kennis naar volle tevredenheid geleverd en onderhouden en wij vroegen hem of hij ons een goede loodgieter kon aanbevelen. Hij wist er wel eentje en zou hem langs sturen.

Toen de beste man kwam hebben wij hem de afgebroken wastafel laten zien en hij zei dat het geen probleem was om deze te repareren. Hij ging meteen aan de slag en na een uurtje of twee zei hij dat hij klaar was. Ik ging het resultaat bekijken en het bleek, dat hij de afvoer zonder een waterstop had aangesloten. Ik vertelde hem, dat dat niet de bedoeling was, want er zat immers ook een waterstop op voordat de wastafel afbrak. Hij zei dat de waterstop kapot was, waarop ik hem de opdracht gaf dan maar een nieuwe te kopen, want zonder waterstop wordt het water afgevoerd, maar de stank uit de septic tank krijgen wij ervoor terug.

De man is toen een nieuwe gaan kopen en nog een uurtje zoet geweest met deze in te bouwen. Toen hij wederom zei dat hij klaar was ben ik weer gaan kijken. Hij had de aan- en afvoer omgedraaid, waardoor het waterreservoir naar voren stak in plaats van naar onderen. Ik heb toen maar op een papier een schets gemaakt hoe zo een ding werkt en hoe hij aangesloten dient te worden. Na een uurtje verder werken was hij dan toch echt goed aangesloten.

Alles bij elkaar is hij ruim een halve dag bezig geweest om een wastafel tegen de muur te monteren en de aan- en afvoer te monteren. Wij moesten hem 200 Baht loon geven. Hier hebben wij maar 500 van gemaakt, maar een loodgieter was het beslist niet.

19 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (71)”

 1. Rob zegt op

  Hoi Frans, omdat jij de beste man kon vertellen hoe het wel moest begrijp ik niet dat je het niet zelf gedaan hebt.
  Ja ik weet het nu heb je een arme sloeber toch nog een beetje geholpen.

 2. Arnie zegt op

  ik vind dat nog een behoorlijk hoge fooi voor slecht werk!

  • Johnny BG zegt op

   Dat heet kamlang jai.
   Ook iemand die niet goed is toch belonen voor het werk wat verricht is. Hier heeft hij weer van geleerd en de volgende keer gaat hij niet de hoofdprijs vragen voor een ander klusje.
   Leven en laten leven en begrip hebben. We praten niet over een uurloon van 35 euro per uur.

   • peter zegt op

    Ik zie dit nu precies andersom. De Thai kennende gaat hij dit wel doen, hij denkt: dat ging makkelijk……

 3. Leo Th. zegt op

  Ik bewonder je geduld in deze ‘loodgieter’ en het siert je dat je hem voor zijn tijd en arbeid meer heb beloond dan dat hij vroeg. Overigens is het in Nederland tegenwoordig niet zo eenvoudig meer als jij veronderstelt om een goede loodgieter te vinden door even te googelen. Velen komen na een loodgieter via Google ingeschakeld te hebben, met name als zij uitgaan van de bovenste zoekresultaten, bedrogen uit doordat zij geconfronteerd worden met torenhoge rekeningen en soms ook nog eens met slechte resultaten. Voorrijkosten, uurlonen, zeker ‘s-avonds en in het weekend, waar bijv. een chirurg niet aan kan tippen en allerlei andere bijkomende kosten kunnen zorgen voor een rekening waarvan je met zijn tweeën bij wijze van spreken een vliegticket naar Thailand kan kopen. Regelmatig wordt daar door consumentenprogramma’s voor gewaarschuwd.

  • Roger zegt op

   Wat wil je Leo, niemand wil nog echt werken met zijn handen. Een echte stiel aanleren doet de jeugd niet meer, dat is te lastig. Ze willen enkel ingenieur of dokter worden, dit meestal nog onder druk van de ouders.

   Ik ken enkele zeer goede vakmensen in België en die verdienen veel meer dan een gemiddeld maandloon. Ze moeten heel wat uurtjes kloppen, dat wel, maar op het eind van de maand zijn ze goed betaald.

   Ik heb het geluk dat ik zowaar alles kan en heb in mijn leven al heel wat geld bespaard. Hier in Thailand kan en mag je bepaalde werkzaamheden niet zelf uitvoeren. Als ik die Thaise prutsers soms bezig zien daar ktijg ik toch wel grijze haren van.

 4. Willy zegt op

  Wij hebben dit ook meegemaakt. Wastafel bij het toilet geïnstalleerd zonder zwanenhals. Ook bij ons kwam de stank terug de woning in. Uitgelegd hoe en wat en toen gerepareerd. Hij is eigenlijk een rubberboomsnijer maar naast ons heeft hij nu een geheel nieuw huis gebouwd.

 5. janbeute zegt op

  Dit zo eens weer met veel plezier te hebben mogen lezen, ben ik toch maar wat blij dat ik het instalatie werk zowel elektra als loodgieter rondom het huis zelf nog kan doen.
  Want ik heb vele huizen gezien hier in Thailand in al die jaren en breek me de bek niet open.

  Jan Beute.

  • lung addie zegt op

   ja, toen ik hier de extensie aan het huis liet bouwen heb ik ook de elektra en het sanitair ook zelf gedaan…. daar mochten ze zelfs niet aan raken. Idem dito toen mijn vriendin, in Isaan, een huisje liet bouwen voor haar ouders, heb ik ook zelf de elektra en het sanitair daar geinstalleerd…. wou niet dat de ouders om het leven kwamen door elektrocutie….. Weet nog toen de elektriciteit daar aangesloten werd, tijdens mijn afwezigheid, dat ik de melding kreeg dat er NIETS werkte…. de heren van de elektriciteitsmaatschappij hadden de N op mijn aarding aangesloten …. en daarvoor kon ik een ritje van 850km maken…..

   • Arno zegt op

    Lung Addie,

    Elektriciteit is een verhaal apart.
    Randaarde wat is dat?
    Ze staan je aan te kijken of ze water zien branden wanneer je een randaarde wandcontactdoos aan ze laat zien en op de randaarde wijst.
    Stroomdraden worden een beetje aan elkander geknoopt en wat tape er omheen, want lasdoppen hebben ze nog nooit van gehoord schijnbaar.
    Bij vrienden van mij eens een spanningszoeker schroevendraaier op de trommel van de wasmachine gehouden en het lampje in deze schroevendraaier ging branden.
    Niet vreemd op die manier dat er wel eens een huis affikt of iemand ge-elektrocuteert word.
    Zo als helaas met zoveel, ze doen maar wat.

    Gr. Arno

 6. khun moo zegt op

  De afgebroken wastafel.
  Daar heb ik herinneringen aan.

  Enkele jaren geleden had ik een bungalowtje gehuurd waar de wastafel net buiten de douche cabine aan de muur bevestigd was.
  De eerste dag dat we in het bungalowtje verbleven, even een douche genomen en bij het verlaten van de douche even met 1 hand steun gezocht op de wasbak.
  Je kunt namelijk gemakkelijk uitglijden bij verlaten van een douche kabine.
  Ik had de wasbak slechts licht aangeraakt, maar deze viel spontaan van de muur, net naast mijn voeten.
  Gelukkig was dat zware ding niet op mijn voeten gevallen.
  Blijkbaar was er ook geen goede loodgieter in het verleden aan het werk geweest,
  Wel direct een andere bungalow gekregen en even de wastafel geinspecteerd.

 7. Jan Scheys zegt op

  Ik ken Thailand en zijn bewoners heel goed maar ik zou NOOIT zo’n werk laten uitvoeren zonder mijn toezicht! Dat is om problemen vragen en zeker na de eerste fout… Waarom er de 2de keer niet blijven bijstaan om te zien dat alles goed aangesloten werd? Eigen schuld dikke bult.

  • Bart zegt op

   En ik heb al meegemaakt dat onder mijn toezicht de Thaise ‘vakman’ geduldig luisterde naar mijn opmerkingen en rustig verder deed met wat hij verkeerd bezig was. Zijn mooie glimlach kreeg ik er gratis bij.

   Het is allemaal makkelijk praten Jan maar een Thai wil geen bevelen van een Farang.

   • Gerard zegt op

    Dit klopt als een bus Bart.

    Toen ik destijds gebouwd heb in Thailand hield mijn schoonvader toezicht op de werken, samen met mijn vrouw. Er werd zelfs naar hem zo goed als niet geluisterd, er liep van alles verkeerd! Een regelrechte schande.

    Toen we ten einde raad dreigden om niet te betalen werden een aantal ‘vakmannen’ vervangen door anderen. Er werd dan ook afgesproken dat, als er nog iets verkeerd liep, we dit moesten melden aan de eigenaar van het bouwbedrijfje. De fouten werden dan opeens wel rechtgezet.

    Dus een farang, die wordt vriendelijk uitgelachen in zijn gezicht en als je pech hebt doen ze inderdaad gewoon verder.

 8. Hugo zegt op

  Hallo Frans,
  Hier heb ik toch wel twee opmerkingen over.
  Wastafelafvoer in Thailand wordt op de ‘grijze’ waterafvoer aangesloten, dan wel rechtstreeks op de waterafvoer rondom het huis. Een stankafsluiter is dan niet nodig maar wel handig om ongedierte tegen te houden.
  Ten tweede vind ik het een handeling van een toerist om zo’n grote fooi te geven. Dat de originele rekening maar 200 Baht was, erg laag dus, is geen reden om dan maar 300 Baht fooi te geven en zeker niet als de loodgieter een kluns is. Som nam na.

  • Mark zegt op

   Menig Thai denkt dan: Farrang jai die. Witneus met een goed hart 🙂

  • PEER zegt op

   Nou Hugo,
   Dát noemt ‘n Thai “nam yai”
   Bovendien is Frans geen toerist, maar woont al jaren in Thailand.
   Die € 13= is geen fooi maar arbeidsloon, en de goeie man zal Frans op z’n wenken bedienen in de toekomst, al zal het wel geen loodgieterswerk zijn.
   Ik heb ooit ‘n electricien in Ubon gehad die verrekte goed werk levert, ook had hij ‘n stompvoet en slechts 2 vingers aan z’n rechterhand.
   Hij werkte nog met zo’n “veilige” bamboo-ladder.
   Durfde geen bedrag te noemen wat ik hem schuldig was.
   Heb hem meegenomen naar HomePro, rechtstreeks naar de aluminium ladders.
   “Zoek er maar eentje uit”, hij durfde níét dus heb ik hem de beste gegeven die er stond.
   Ik kan hem áltijd bellen voor ‘n karwei.

   • Frans zegt op

    Een vakman die met een ladder aan de elektriciteit werkt zou in principe NOOIT een aluminium ladder mogen gebruiken. Een bamboo ladder is vele malen veiliger.

 9. Sjaak S zegt op

  In deze zin is een spelfout: het moet “bewoont” zijn en niet “bewoond”.
  Neem bijvoorbeeld Frans de Beer, die al vele jaren met zijn vrouw een huis bewoond in Nakhon Sawan.
  Dat is na vier jaar nog niemand opgevallen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website