Je maakt van alles mee in Thailand (62)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
28 februari 2024

In Thailand kom je nogal eens waarzeggers tegen en … zeg nou zelf, voor slechts 100 baht een blik in de toekomst werpen, wie wil dat nu niet? Heeft u het al eens geprobeerd en…..kwam het uit?

De beheerder van Thailandblog, Peter, deed het en schreef er in 2016 een verhaal over dat mooi past in onze serie “Je maakt van alles mee in Thailand”.

Fortune teller……of?

Zie hier mijn gedachte, toen ik besloot met mijn vriendin naar een waarzegster te gaan. De Thai smullen van geesten, magie, bijgeloof en occulte zaken. Zet de tv maar aan en je wordt er mee doodgegooid.

Geloven tegen beter weten in

Van mij mag het. Ergens in geloven, tegen beter weten in, doe ik al jaren. Aan het begin van ieder nieuw voetbalseizoen maak ik mijzelf wijs, dat mijn cluppie, Feyenoord, wel eens landskampioen zou kunnen worden. De wens is immers de vader van de gedachte. Probeer in Nederland, maar eens een waarzegger te vinden die dat hardop durft te beweren.

Hoewel ik niets heb met Jomanda’s, kaartleggers, wichelroedelopers en piskijkers, maak ik de geestenverering, die de Thai bezigen, niet belachelijk. Ze doen maar. De Thai zijn een tolerant volkje, dus dat mogen ze ook van een farang verwachten.

Waar- of onwaarzegger?

Bij het animistische geestenpluspakket in Thailand, krijg je standaard een waarzegger erbij geleverd. En dat is rete-handig. Zie je er even geen gat meer in, dan is de hoop gevestigd op de toekomst. In dat geval komt de ‘fortune teller’ om de hoek kijken. Bij ons bijna letterlijk, want deze dame woont een paar Soi’s verder.

In een gekke bui stelde ik voor om naar de waarzegster te gaan. Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik. Heb ik in ieder geval weer wat om over te schrijven, dat is die paar euro wel waard. Mijn vriendin was opgetogen over mijn bovennatuurlijke raadplegingen. Zij heeft veel ontzag voor de kunsten van deze verlichte geesten. Na een Massaman curry te hebben verorberd, togen we met volle maag op onze motorbike naar de lokale buurtwaarzegster. De 100 baht fee voor de paranormale dienstverlening, nog snel even in de broekzak gepropt.

Aan het huis en de auto ervoor te zien, was dit een bovenmodale ‘zweefteef’. Dat is ook geen kunst, ze voorspelt natuurlijk iedere week de juiste lottogetallen inclusief de kleurencombinatie. Ja, zo kan ik ook in een dikke auto rijden. “Wat jammer toch dat ik deze gave niet heb”, dacht ik enigszins cynisch.

“Wie is daar?”

Toen mijn vriendin even kenbaar maakte dat er gasten waren, moest ik aan een flauw mopje denken. Klop bij een waarzegger op de deur en als deze roept “wie is daar?”, dan weet je dat het een charlatan is.

Eenmaal plaatsgenomen in een afgescheiden ruimte van de woonkamer begon het ritueel. Aan de hand van mijn geboortedatum, werd al snel een aantal conclusies getrokken. Daarna begon het kaartleggen. Ik mocht ook vragen stellen, de antwoorden kwamen via de kaarten tot mij. Mijn vriendin fungeerde als vertaler.

Na het relaas te hebben aangehoord, bleek dat ik de komende tijd vooral moest oppassen voor een ongeluk, mijn rug in de gaten moest houden en na mijn verjaardag zou de Zilvervloot binnenvaren. Ze adviseerde mij om op mijn verjaardag een aantal loten te kopen. Op mijn 57ste zou ik last krijgen van gezondheidsklachten. Op de vraag of mijn vriendin en ik bij elkaar zouden blijven (die bonusvraag kwam van mijn duifje) wist ze stellig te bevestigen dat wij ‘soulmates’ voor het leven waren.

Boeddhabeeldje

Omdat het niet vaak gebeurt dat een ‘farang’ de poorten van de Thaise geestenwereld betreedt, dacht deze ‘fortuine-teller’ te maken te hebben met exemplaar in de categorie: naïef en onervaren.

Van 100 bahtjes kan een Thaise schoorsteen natuurlijk niet roken, daarom besloot ze over te gaan op fase twee van het spel: ‘Hoe klop ik een naïeve farang geld uit de zak’. Een oud Siamees gezelschapsspel, dat ook populair is onder sommige Thaise bardames.

Er werd druk overleg gepleegd met mijn vriendin en gewezen naar een Boeddhabeeldje op een kartonnen doos (ik vermoed dat er nog meer van dat soort beeldjes in de doos zaten).

Deze werd door mijn vriendin opgepakt en op tafel gezet. Op een papiertje werd mijn naam gezet. Dat beeldje moest ik schenken aan een monnik in een tempel en deze zou dan mijn Karma wat oppoetsen.

Het enige wat ik nu nog hoefde te doen is het beeldje af te rekenen aan mevrouw de waarzegster. “You must pay” zei mijn vriendin en lachte als een boer die kiespijn heeft, zij zag immers de bui al hangen. “How much?” vroeg ik zo onschuldig mogelijk. Daar was ik dan toch wel benieuwd naar. “Eh, 1900 baht”, zei mijn vriendin zachtjes. “For what?”, vroeg ik in vloeiend steenkolen-Engels. Ze wees naar het beeldje. Nu was dit niet mijn eerste dag in Thailand. Ik wist dat je die beeldjes overal kunt kopen voor een prijs, tussen de 200 – 300 baht, afhankelijk van hoe goed je kunt afdingen.

“But if you don’t want, you don’t have to do” verzuchtte mijn vriendin. Nou, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Een beleefde, maar resolute “No!” was het resultaat. Mijn vriendin verontschuldigde zich verlegen richting de Jomanda-kloon, die een paar keer er een ‘Mai Pen Rai’ uitgooide.

Amateur

De sessie werd afgesloten en even later stonden we buiten. Deze ‘fortune teller’ is een amateur, zo liet ik mijn vriendin weten. “Als ze echt in de toekomst kan kijken, wist ze dat ik het beeldje niet zou kopen en had ze dat niet aangeboden.”

Mijn vriendin keek me aan alsof ze water zag branden. “Farang don’t understand”, mompelde ze.

We waren de straat amper uit en ik had bijna een aanrijding met een motorbike die ik niet aan zag komen. Mijn vriendin zuchtte een keer en zei: “Now you know….”

15 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (62)”

 1. Caspar zegt op

  En hoe is het met de zilvervloot en nog last van je rug 55555.
  Hier in het dorp zit ook een waarzegster groot huis en grote auto op de oprit , ze komen van heinde en ver weg naar haar toe!!

  • De Zilvervloot is helaas in een andere haven gaan aanleggen. Mijn rug blijft een zwak punt, maar volgens mij had mijn lief dat al aan haar verklapt.

 2. Jef zegt op

  Peter, bedankt voor dit zaaaalige verhaal over de waarzegster. !
  Zulke verhalen maken mijn dag goed maar tevens besef ik dan meteen ook weer hoe hard ik “mijn” Thailand mis.
  Topverhaal,
  Grtjs

 3. ruud zegt op

  Ik heb het niet geprobeerd en het kwam uit, er gebeurde ook niets.

 4. Jan S zegt op

  Echt een prachtig verhaal. Ik zie het helemaal voor me.

 5. Herman zegt op

  Het prachtige aan de Thaise cultuur vind ik dat zelfs jonge mensen bij een fortune-teller langs gaan alvorens een voor hen belangrijke beslissing te nemen. Ik vroeg mijn vrouw eens of deze jonge mensen zelf niet nadenken. Of course, zei ze. Just als matter of good feeling, legde ze uit, omdat jonge mensen in Thailand per definitie zich onzeker voelen. Zelf nadenken is niet altijd aangeleerd, en wordt door ouderen niet altijd geapprecieerd. Dus wat rugdekking is nooit verkeerd.

 6. Rudolf P zegt op

  Het mooiste aan dit leuke verhaal waren de laatste 3 woorden. Now you know. Zoiets tovert makkelijk een lach op mijn gezicht.
  Op de tweede plaats, Farang don’t understand. Zooooo herkenbaar.

 7. GeertP zegt op

  Hoe het kan weet ik niet,waarschijnlijk is er een rekenmodel,maar ik heb mijn hand laten lezen in Nederland,
  India en Thailand,bij allen kreeg ik 83 als te bereiken leeftijd.
  Toeval?,of toch een rekenmodel?

  • RonnyLatYa zegt op

   Stel dat je de 83 bereikt dan kan je stellen dat ze gelijk hadden
   Maar meteen moet je verder, want alles in gereedheid brengen en regelen want even later op je verjaardag kan het dan al voorbij zijn… of ergens in dat jaar dan toch 😉

  • Herman zegt op

   Doet mij denken aan volgend gedicht van PNvanEijck: https://ace.home.xs4all.nl/Literaria/Poem-Eijck.html

  • Jan S zegt op

   Toen mijn telefoonnummer van mijn zaak veranderde van 12675 naar 32 58 83 kon ik dat niet onthouden.
   Toen bedacht ik: Ik ben 32 wil tot mijn 58ste werken en 83 worden. Ik ben gestopt toen ik 58 was maar volgend jaar ik 83 !!
   Dus ik denk toch even naar een waarzegster te om er 93 van te laten maken.

  • khun moo zegt op

   Mooie leeftijd toch.
   Wellicht heb je haar een fooi gegeven en dat had je niet gedaan wanneer ze 64 gezegd had.

   Overigens wanneer je iemand een getal onder de 10 vraagt , is het antwoord vaak 7.
   probeer maar eens uit.

   Ik herrinner me nog de brabantse boer uit de jaren 70 die wekelijks het weer voorspelde.
   Midden in de herfst voorspelde hij in de volgende week een dag net flinke verhoogde temperaturen en jawel hij had gelijk.
   Op die dag branden zijn boerderij af.

   Mischien is er meer tussen hemel en aarde.

 8. Johannes zegt op

  Op een goede dag zat ik in mijn eentje, achter een kop koffie op een terras bij de ingang van walkingstreet in Pattaya te kijken naar al het schoons en minder schoons dat aan mijn blik voorbij kwam toen ik aangesproken werd door een Indiase man die zich voorstelde als helderziende en waarzegger. Hij wist mij voorwaar te zeggen dat ik mij alleen voelde en op zoek was naar een vrouw. Het gefutsel met het kaartje waarop ik spontaan en zonder na te denken de naam van een mooie bloem moest schrijven ging helaas de mist in. Elke helderziende en een beetje psycholoog had geweten dat ik aan Atropa Bella Donna en niet aan rozen zat te denken. In veruit de meeste gevallen zijn waarzeggers min of meer bedreven (amateur)psychologen. Serieuze helderzienden lopen niet te koop (in de letterlijke zin) met hun waren. Ik was in 2002 drie weken lang te gast bij Romo Henk Loogman. Een oude Nederlandse katholieke pater die een priesteropleiding en het “Pengobatan alternativ” in Purworejo op Java leidde. Hij was een eenvoudige, bescheiden man maar in heel Indonesië bekend. Elke dag kwamen honderden! mensen inclusief vooraanstaande politici en artsen van het National University Hospital in Jakarta om raad en genezing naar hem toe. Ik zat elke dag naast hem en zag met eigen ogen en hoorde met eigen oren dingen die geen enkele psycholoog hoe knap dan ook zou kunnen weten. Het waren overwegend moslims die hem consulteerde en hij vroeg nooit om geld. Het hele gebouw, zijn levensonderhoud en zijn uitgebreide personeelsstaf werden gefinancierd door donaties van zijn dankbare rijke patiënten.

  • khun moo zegt op

   ja, hoe kon de waarzegger weten dat iemand dat in zijn eentje een kop koffie drinkt en al het moois bekijkt , wat voorbij komt, interesse zou hebben in zo iets moois.

   Ik denk dat mijn vrouw , over dezelfde magische krachten beschikt wanneer we samen in pattaya op een terrasje zitten en ik alles aanschouw wat voorbij komt.

   Behalve de toekomst voorspellen , denk ik dat ze ook nog gedachten kan lezen.
   stof tot nadenken.

 9. Fred zegt op

  verschillende vriendinnen van mijn thaise vriendin gaan regelmatig naar een waarzegster.
  mijn vriendin en ik gaan regelmatig ook mee, zoals gisteren.
  een enkele keer laten we zelfs een waarzegster aan huis komen.
  meestal zijn er 3 of 4 “klanten” tegen doorgaans 300 bht per persoon.
  en vaak laat ik me ook “behandelen”.
  de handen worden gelezen, verschillende soorten kaarten worden geschud en gelegd.

  de toekomst die voorspelt wordt, bestaat vrijwel altijd uit:
  – binnen kort, binnen 2 manden of soms binnen 2 jaar krijg je heel veel geld in handen.
  – over enkele maanden, of soms enkele jaren moet je een tijdje beter op je gezondheid letten.
  – in de liefde ga je spoedig de vrouw, resp. man van je leven ontmoeten.
  – het is voor mij nu een perfecte tijd om mn huis in NL te verkopen.
  – ernstige ziektes worden nooit voorspelt.

  na het bezoek aan de waarzegster, gaan we doorgaans naar een tempel.
  dan kunnen de voorspellingen door Boehda goedgekeurd worden.
  en daarna natuurlijk ergens wat eten.

  maar ja, de waarzegsters weten, dat ik daar met mn thaise vriendin ben.
  en dan kan iedereen zelf invullen wat de waarzegster althans voor mij gaat voorspellen.

  alles bij elkaar altijd een gezellige dag.
  wat wil een mens nog meer ??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website