Je maakt van alles mee in Thailand (60)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
22 februari 2024

In Pattaya is er een Nederlandse vereniging, die pakweg 25 jaar geleden is opgericht. Bloglezer en -schrijver Dick Koger stond aan de wieg bij het tot stand komen van de vereniging. Hij was de eerste voorzitter en heeft daarna meerdere functies binnen de vereniging bekleed. Lange tijd was hij ook de redacteur van de Nieuwsbrief, waarin hij naast allerlei verenigingsnieuws verhalen publiceerde over zijn belevenissen in Thailand. We gaan er in deze serie een aantal opnemen.

Na het verhaal over Dolf Riks is dit de tweede keer, dat hij in de serie “Je maakt van alles mee in Thailand” aan het woord komt. Hij maakt in de Isaan een huwelijk op zijn Thais mee en schreef daarover het volgend verhaal:

Een huwelijk op zijn Thais

We komen vroeg in de ochtend aan in BanLai, een dorpje in het Noordoosten van Thailand. De familie zit aan de Mekong (niet aan de rivier, maar aan de whisky). Dit doet me het ergste vrezen, maar, wat we niet wisten, was het feit dat de zoon des huizes net die dag zou trouwen.

En een trouwfeest in de Isaan begint al vroeg. Om acht uur vindt er in het huis van de bruidegom een plechtige gebeurtenis plaats. De bruidegom en twee vrienden, als paranimfen in het wit gekleed, zitten voor een oude man. Lange onbegrijpelijke gebeden worden afgeraffeld. Gelukbrengende touwtjes worden om zijn arm gebonden.

Daarna gaan we met een gezelschap van zo’n dertig mannen en vrouwen naar het huis van de bruid. Hier wordt weer gedronken. De bruid wordt nog elders bewaard. Op een gegeven moment gaan we met zijn allen op pad. De bruidegom met zijn paranimfen voorop. Van de andere kant nadert eenzelfde stoet met de bruid en haar gezellen voorop. Op tien meter van elkaar staan beide partijen stil.

Eén van de paranimfen gaat naar voren om haar hand te vragen. Quasi verontwaardigd wordt dit verzoek afgewezen. De ander probeert hetzelfde. Helaas voor hem, hetzelfde resultaat. Dan gaat de bruidegom aarzelend naar voren en, gelukkig, nu is het raak. Ze omhelzen elkaar en kennelijk is dit het sein voor nog meer feestvreugde.

Terwijl oudere vrouwen voortdurend met drank rondgaan, vindt in het huis van de bruid nog een soortgelijke plechtigheid als tevoren in het huis van de jongen plaats. Daarna is er feest en iedereen wordt dronken, inclusief ikzelf.

6 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (60)”

 1. keespattaya zegt op

  Heel herkenbaar. Toen ik in 1999 met mijn ex vriendin bij haar thuis kwam had men ook een feest georganiseerd omdat ze meeging naar Nederland. Om 7 uur in de ochtend zaten de buren al half dronken aan de whisky bij haar thuis. En ook mijn arm zat op een gegeven ogenblik vol met die touwtjes. Mezelf maar wat aangepast en ook een fles bier om 7 uur in de ochtend naar binnen gewerkt.

 2. GeertP zegt op

  Ik trouwde in 1995 in Nederland en in 1996 gingen we het in de Isan nog eens over doen.
  Mijn vrouw had mij maar heel weinig verteld over het hoe en wat en ik had eerlijk gezegd ook niet aangedrongen.
  Ik dacht ,ik laat het gewoon op mij afkomen en dan zien we wel,achteraf gezien had ik dat beter niet kunnen doen.
  Hoewel ik toen lichamelijk in topvorm was waren de inspanningen in die temperaturen mij teveel geworden,alle plichtplegingen waarin er geen tijd was om fatsoenlijk te eten,een gebrek aan ( geen) slaap en de nodige alcoholische versnaperingen werden mij op de 2de dag fataal,tijdens de ceremonie met de 9 monniken ging ik out.
  Volgens een tante van mijn vrouw was dat een slecht voorteken,inmiddels zijn we 25 jaar getrouwd dus dat valt wel mee.
  Voor de genodigden op een isan bruiloft is het een onvergetelijke belevenis,voor het bruidspaar is het 2 dagen topsport.

 3. frank h vlasman zegt op

  wordt er door de Thai echt zoveel gedronken als ik lees in de verhalen en commentaren? Ik heb in de jaren dat ik in Thailand vacantie vierde niet meegemaakt terwijl ik toch echt (veel) thai””kenissen””had. HG.

  • Danzig zegt op

   Zeker niet overal en door iedereen. In mijn directe (boeddhistische) schoonfamilie drinkt niemand een druppel. Die komen uit het diepe zuiden van Thailand, Yala. Misschien is dat wel een verschil en drinken Isaners gewoon (veel) meer alcohol.

  • GeertP zegt op

   Frank,in mijn beleving is het zo dat ” de Thai” voor zover die bestaat moeite heeft met stoppen.
   Een Thai gaat door tot hij omvalt.
   Voordat iedereen over mij heen valt,dit is natuurlijk niet bij iedereen het geval maar in mijn omgeving beleef ik het wel veel.

  • khun moo zegt op

   Het ligt aan het gezelschap en omgeving waar je verblijft.

   Uit eigen ervaring in de afgelopen 40 jaar kan ik je vertellen dat er in Isaan veel en veel teveel thaise whisky gedronken wordt.

   Niet door iedereen natuurlijk, maar alcohol verslaving naast drugs gebruik is een groot probleem in geheel Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website