Als je zoals ik in Pattaya woont, moet je je op gezette tijden voor verschillende (visa)formaliteiten bij het Immigration Office in Soi 5 Jomtien vervoegen.

Ik heb als gepensioneerde te maken met de jaarlijkse verlenging van mijn retirement visum, elke 90 dagen melden, dat je nog steeds in Pattaya woont en voor mijn jaarlijks uitstapje in april naar de Filippijnen heb ik een Re-entry Permit nodig.

Retirement visum

Vorig jaar mei heb ik mijn retirement visum verlengd en dat ging uitermate soepel. Natuurlijk, je moet de benodigde paperassen verzorgd hebben maar ik was snel aan de beurt en stond binnen 5 minuten weer buiten. De assistente van de ambtenaar controleerde mijn papieren, alles in orde en ik kan de volgende dag mij paspoort met verlengd visum weer ophalen.

90 dagen melding

Voor de 90 dagen melding moest je steeds weer kopieën maken van paspoort en visum en dat is ook verleden tijd. Ergens vorig jaar al kreeg ik een papier van de ambtenaar met een streepjescode en sindsdien zijn die kopieën niet meer nodig. Ik meld me nu met paspoort en het reeds door de computer ingevulde informulier bij de ambtenaar, die wat in zijn computer rommelt en mij vervolgens een nieuw papier met streepjescode overhandigt voor de volgende melding. Fluitje van een cent met nauwelijks wachttijden.

Re-entry Permit

Die Re-entry Permit dan! Bij dat “loket” is het altijd erg druk en de wachttijd kan zo maar enkele uren zijn als de receptionist je tenminste een nummertje geeft. Vaak zegt hij ook: “kom morgen maar terug, vandaag wordt het niets.”

Zo ook in januari, ik kwam voor de 90 dagen melding en dacht tegelijkertijd de Re-entry Permit te kunnen regelen. Mis! Veel te druk. Oh, zei de receptionist, u gaat pas in april, dus u hebt nog zeeën van tijd. Ja ja, ik ken dat. Vorig jaar zette ik een beetje grote mond op en kreeg alsnog een nummertje voor laat in de middag. Kostte evengoed nog twee volle uren!

Vandaag was het anders

Je weet nooit wat een goede dag of een goed tijdstip is om de wachttijd voor een Re-entry Permit zo kort mogelijk te houden, maar vandaag (vrijdag de dertiende) waagde ik het er maar weer eens op. Het resultaat was, dat ik nog nooit zo snel toestemming heb gekregen het land tijdelijk te verlaten zonder dat mijn Retirement visum in gevaar loopt.

Het hele kantoor van Immigration is veranderd. Alle bureau’s van de ambtenaren staan nu aan de zijkanten tegen de muren en het publiek wacht in het midden met veel meer ruimte dan voorheen. Ik heb het idee, dat het personeel ook flink is uitgebreid. Drie jongedames staan klaar om papieren te controleren en omdat dat in mijn geval in orde was, begeleidde één van hen mij direct naar een ambtenaar, een vriendelijke wat oudere dame. Gegevens worden in de computer gecheckt, er wordt flink gestempeld en na controle door een hogere ambtenaar kreeg ik mijn paspoort met Re-entry Permit terug. Ik ben hooguit 10 minuten binnen geweest.

Met de ervaringen van voorheen in mijn gedachten, was deze snelle afhandeling werkelijk ongelooflijk. Je zou er haast plezier in krijgen zo af en toe naar Immigration in Jomtien te gaan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Immigration Pattaya: Service wordt steeds beter!”

 1. John vanGelder zegt op

  Geweldig Gringo
  Hier in Phuket is het altijd erg druk en hoop dat dit in hier ook zo zal gaan, moet voor mijn 90 dagen
  eind maart weer stempelen ben benieuwd want hier raak je vele uren kwijt aan wachten en nog eens wachten en geweldig dat je geen copieen meer hoeft te maken en het heen en weer van copy machine en weer terug naar je plaats

  • dontejo zegt op

   Hallo Gringo,

   Goed nieuws, Vanaf vandaag kan de 90 dagen melding online!!
   Geen gewacht meer.

   Groet, Dontejo.
   Link:: http://www.immigration.go.th/

 2. bob zegt op

  je kunt je re-entry natuurlijk ook direct bij het verlengen van het jaarvisum aanvragen. Wel zo eenvoudig en geen wachttijd. Je kunt die éénmalige re-entry gebruiken wanneer je wilt.

 3. NicoB zegt op

  GROOT NIEUWS!
  Ben er nog niet aan toe, de 90 dagen melding kan nu ook via internet! Dit is de link:
  http://extranet.immigration.go.th/pibics/online/tm47/TM47Action.do
  Zie voor verdere info op de site die je hierbij hebt.
  Bedenk wel altijd dat je de verlenging van je Visa tijdig moet blijven doen en let daarbij op de verloopdatum van je paspoort, je krijgt voor je visa verlenging nooit langer dan tot de einddatum van je paspoort!
  Bij immigration gaven ze mij uit eigen beweging die waarschuwing als je voor de 90 dagen melding kwam.
  Hopen dat dit perfekt werkt.
  NicoB

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Toch oppassen
   Momenteel betreft het een HTTP en geen HTTPS verbinding waardoor uw gegevens zichtbaar zijn voor onbevoegde.
   (http://nl.wikipedia.org/wiki/HyperText_Transfer_Protocol_Secure)

 4. riekie zegt op

  Nou hier in bueng kan idiaal de emigratiedienst niks invullen paspoort afgeven tikken je naam in alles automatische binnen 5 minuten ben je weer buiten de beste die ik tot nu toe heb meegemaakt toppie

 5. NicoB zegt op

  Aanvulling. Conform het op de bedoelde site gegeven voor beeld door Immigration kom ik tot het volgende resultaat.

  Je kunt apply doen vanaf 15 dagen voor je due date t/m uiterlijk 7 dagen vóór je due date ( inclusief de due date zelf en incl. de zaterdag en de zondag ), dus de 13e t/m de 20e, is gedurende 8 dagen.
  MAAR …. NIET gedurende de 7 dagen voor je due date ( inclusief de due date zelf en incl. de zaterdag en de zondag ), dus de 21e t/m de 27e kun je geen apply meer doen via internet, is 7 dagen.
  Zo komt men dus aan de 15 dagen.
  Dat zou een hele mooie verbetering zijn, misschien ingegeven om het wat rustiger te krijgen bij Immigration gezien de nieuwe mogelijkheid voor toeristen om de 30 dagen te kunnen verlengen?
  Hoe dan ook, het lijkt goed nieuws.

 6. will zegt op

  hi

  waarom vraag je geen multiple entry aan bij je jaarvisum . ik heb altijd 1 year + multiple+ retirement

  ik ga zo dikwijls buiten als ik wil.

  misschien is proberen ?

  succes

  will

  • bob zegt op

   Wel zo duur (extra Bht. 2000) als je maar één entry nodig hebt. Je kunt altijd bijkopen.

 7. marino goossens zegt op

  Je kan het nu ook online doen je aangifte van 90 dagen report.Je krijgt na enkele dagen een bericht dat je moet afprinten.

  groeten

  marino

 8. Monte zegt op

  De regering is bezig om de 90 dagen meldingsregistratie via internet te laten plaatsvinden. Er schijnt een wbsite te zijn.is voorlipig een proef.Dit zou een hele opluchting zijn voor vele.

 9. janbeute zegt op

  Waarschijnlijk woon ik in het verkeerde gedeelte van Thailand , namelijk omgeving Chiangmai .
  Verlenging retirement visa kan sinds enkele jaren via de computer op een Queue on line systeem .
  Is mij eenmaal gelukt van af het bestaan , voor de overige jaren en ook nu voor dit jaar dus , alle datums zijn al RESERVED .
  Dus weer vroeg opstaan voor dag en dauw rond 5 uur in de morgen en op de bike van Pasang naar CM .
  Aan komende daar is het zo als altijd , al vol van mensen .
  Na een nummer te hebben verkregen en daarna weer een ander nummer ( als je geluk hebt anders is het kom morgen early terug ) heb je kans dat je rond de middag aan de beurt bent .
  Voor mij is ook nog een bijkomend probleem dat mijn verlengings aanvraag valt rond Songkran .
  En daar sta je dan tussen de backpackers uit de hele wereld in je nette pakje .
  Nu 11 jaar hier in Thailand te wonen , twee stief kinderen te hebben groot gebracht die de Universiteit hebben voltooid .
  Ben je nog steeds op het zelfde nivea als iedere toerist of willekeurige backpacker .
  90 dagen meldings plicht , ik las op Thaivisa .com gisteren en vandaag DAT DIT NU ONLINE KAN .
  Of het ook werkt moet nog blijken , maar dat las ik .
  Normaal duurt de 90 dagen melding nog steeds hier in CM en de gehele procedure met al zijn kopieen uiteraard , ongeveer 2 a 2,5 uur .
  Ben er na 11 jaar dan ook spuug zat van en overweeg om mijn retirement visa aanvraag dit jaar te laten doen door een erkend visa kantoor in CM .
  Kost geld natuurlijk , en ook dan moet je zelf even voor een korte tijd aanwezig zijn , om de ambtenaar te laten zien of te kunnen overtuigen dat je nog daadwerkelijk leeft en bestaat hier in Thailand .
  Aangezien ik nu belastingplichtig ben in Thailand wil ik proberen of ik de kosten die gemaakt worden door het visa kantoor , aftrekbaar kan maken bij de Thaise fiscus op mijn belasting opgave voor het jaar 2015 .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website