Hoe lang slaapt u in Thailand?

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
3 oktober 2019

Moeten we echt acht uur slapen per nacht?  We denken dat het ‘normaal’ is om ‘s nachts acht uur te slapen, maar veel mensen delen hun bedtijd anders in. Van bifasisch slapen – een korte nacht en een siësta – tot zes dutjes van twintig minuten. Ook de totale slaapduur is geen vaststaand gegeven.

Die zogenaamde bifasische slaap zou volgens experts hét patroon zijn dat de natuur voor ons in gedachten had en dat wij verstoord hebben door de gloeilamp en de achturige werkdag. Het blauwe licht van gsm’s en iPads deden er vervolgens nog een schep bovenop. Monofasisch slapen – zeven tot acht uur in een ruk — komt haast alleen in ontwikkelde, geïndustrialiseerde landen voor.

Slaapgewoonte

Vorige week stond er in het Algemeen Dagblad een interessant artikel, waarin een aantal internationale onderzoeken naar slaapgewoonten wordt besproken. U kunt dat artikel lezen op deze link: www.ad.nl/

Slaapschema’s

In dit artikel staat ook dit overzicht van diverse “slaapschema’s”:

 • Monofasische slaap: de meeste mensen brengen één blok van gemiddeld acht uur slapend door. Totaal: 8 uur of 33 procent van je dag
 • Gesegmenteerd slapen: twee periodes van 3,5 uur. Totaal: 7 uur of 29,9 procent van je dag.
 • Bifasisch slapen: een hoofdslaapsessie van 4 of 5 uur, en een kortere sessie van anderhalf uur op een ander moment. Totaal: 6,5 uur of 27 procent.
 • Dual core: een slaapsessie van 3,5 uur gevolgd door één van anderhalf uur en een powernap van 20 minuten, zoals gewenst verdeeld over de dag. Totaal: 5,3 uur of 22,2 procent.
 • Everyman: een blok van anderhalf uur wordt aangevuld met vier of vijf powernaps van 20 minuten. Totaal: 2,8 tot 3,2 uur slaap, of 11,6 tot 13,2 procent.
 • Uberman: zes tot acht powernaps, om de vier uur. Totaal: 2 uur slaap of 8,33 procent.

Slapen in Thailand

Mijn slaapgewoonte is door mijn verhuizing naar Thailand wel degelijk veranderd. In Nederland als werkend persoon gewoon ’s avonds rond 11/12 uur naar bed en een uur of zes, zeven slapen. Natuurlijk met uitzonderingen (weekend, reizen, jetlag, feestjes, enz.) en af en toe bij lange autoritten even parkeren voor een powernap.

Hier in Thailand kan ik niet met de gewoonte meegaan, die vooral op het platteland geldt: als donker wordt, ga je slapen en als het weer licht wordt, ga je aan het werk. Hier slaap ik ook, maar ’s nachts minder. Vier a vijf uur vind ik al een prestatie, maar er komt wel altijd een middagdutje bij. Aanvankelijk was dat middagdutje een slaapje van een uurtje na de lunch, maar ik merk dat het uurtje langzamerhand steeds langer wordt.

Lezersvraag: Hoe zit het met uw slaapgewoonte in Thailand?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Hoe lang slaapt u in Thailand?”

 1. Alex Ouddiep zegt op

  Gluurt u gerust in mijn nachtleven op het platteland:
  20-24 slapen
  24-2 veranda, wakker, hondengeblaf, maan, NRC, internet,
  2-6 slapen

  • Jasper zegt op

   Idem ditto met een sterretje, behalve dan dat ik tussen 24-3 mij nog wel eens bezondig aan een goede krimi….

 2. timker zegt op

  Sinds ik in Thailand woon ga ik tov NL ruim een uur eerder slapen, ergens tussen 22:00 en 22:30u. en omdat ik overdag veel water drinken wordt de slaap 1x onderbroken door drink/plas moment (ergens rond 4u.). Na mindere nachten of erg inspannende ochtenden wil het gebeuren dat ik op een rustige middag een kleine wegtrekker heb en daarna een wakker schrik moment.

  • timker zegt op

   PS – Ik word ‘s-morgens om ca. 6 u. echt wakker om de hond los te laten en de tuin water te geven, waarna we om 07:15u. meestal gaan ontbijten.

 3. Dirk zegt op

  Het zelfde ritme als Gringo, ik ga om een uur of negen naar bed, slaap vier, soms vijf of zes uur.
  Dan in de nacht internet en Euro tv, gisteren om een uur of drie genoten van Ajax, dan soms nog een klein tukkie en in de middag om een uur of 1 seista van een uurtje of 2.
  Dat ritme heb ik nu al een flink aantal jaren hier in Thailand, maakte me daar in het verleden soms zorgen over, maar zou nu niet anders meer kunnen.

 4. Sjaak S zegt op

  Dacht ik dat het aan mijn arbeidsverleden als steward lag, dat ik zo slecht slaap…maar het blijkt gelukkig dat ik ook maar een normaal mens ben.
  Ik ga meestal tussen 9 en 10 uur ‘s avonds naar bed en sta dan tegen 4 uur op. Gisteren lag ik pas om 11 in bed, omdat wij vrienden ontmoet hadden (die dan pas waarschijnlijk uit gingen).
  Om vier uur, kopje (grote mok) koffie, even alle ongewenste emails verwijderen, Quora, Thailandblog lezen en dan, een half uurtje later zet ik mijn Rosetta Stone aan. De koffie is dan al op een temperatuur dat ik deze kan drinken. Na nog geen tien minuten leren, vallen mij de ogen dicht. Zo vervelend is het. Dus ga ik weer naar bed, waar ik niet kan slapen. Dan weer opstaan en proberen verder te leren…zie daar het lukt.
  Heb ik mijn les af, dan is het rond half zes. Dan gebeuren er nog twee spannende dingen… ga ik die ochtend fietsen, dan kijk ik nog interessant nieuws, om zes uur ontbijten, om half zeven de fiets checken en langzaam maar zeker de tocht voorbereiden. Om kwart voor zeven vertrekken en dan al naar gelang wij (twee fiets-buddy’s) heen gaan, naar het ontmoetingspunt. Tussen tien en elf zijn we dan weer thuis.
  Ga ik die ochtend niet fietsen… dan heb ik nog een half uur lichaamsoefeningen met mijn nieuwste spel: beatsaber, met lasersabels in een virtuele wereld gekleurde blokken door midden klieven. Goed voor geest, lichaam en coördinatie.
  ‘s Middags een powerslaap van tussen tien en twintig minuten en ‘s avonds … nou ja.. zoals iedere dag.

  • Rob V. zegt op

   Sjaak als je in slaapt valt van Rosetta, probeer de moderne en goedkopere concurrent eens. L-lingo Thai. beschikbaar als app (eerste 5 van 105 lessen gratis, totaal 20 euro), online (proefles) etc. En 1 les kun je in een kwartiertje doen. Tenzij je natuurlijk juist graag in slaap valt. 😉

   • Sjaak S zegt op

    Bedankt Rob…ik heb die app al gekocht en ben er nu ook weer aan begonnen. Ik laat altijd moeilijk los. De oude Rosetta heb ik al 10 jaar, en is uitgebreid. Maar super vervelend. Jammer dat de nieuwere Rosetta geen Thais heeft. Ik oefen daarmee Japans en vind hem beter dan L-lingo. De laatste is wel het beste alternatief naar mijn mening.

 5. Paul zegt op

  Net zoals in Nederland: 20.00 kopje koffie, 22.00 tijd voor een biertje ( 1 glas) 00.15 een borrel en 01.00 uur slapen. Als een roos! Tot de ochtend 08.00 à 08.30. Tenzij een schoonzus het in haar hoofd haalt om om 06.15 (!) te bellen naar mijn vriendin met de vraag……….. of ze groente wil hebben 🙂 Dan is het wel meteen einde oefening, zeker als je als fervente carnivoor geen liefhebber van groente bent.

  Als ik vroeg op moet, bijvoorbeeld 05.00 uur om een vlucht te halen, dan ga ik echt niet eerder slapen en wakker worden is dan ook geen probleem, zonder wekker. Maar om kwart over zes bellen voor groente……. Moest ze maar niet meer doen.

  Maar ik ben een slecht voorbeeld: Ik wilde als peuter al geen middagdutje doen. De huisarts was daar makkelijk in: Dan heeft hij gewoon geen slaap. Maar ja, toen waren er nog geen “logen” die allemaal zo hun “modellen” hanteren. Als twintiger had ik ruim voldoende aan 5 uur slaap per dag en een nachtje overslaan was ook geen probleem, gewoon een kopje koffie meer. Dat lukt nu niet meer. Ook geen probleem.

  .

 6. chris zegt op

  Normaal patroon op door-de-weekse dagen:
  naar bed: rond 22.00 uur.
  wakker worden en opstaan: rond 06.00 uur.
  Ontbijt om 06.30 uur; Tv-computer
  Verlaat de condo om 07.30 uur om naar mijn werk te reizen.
  In een ruk door slapen; word nooit wakker in de nacht tenzij van grote herrie.

 7. Christiaan zegt op

  In Nederland sliep ik vrijwel altijd 7 uur onafgebroken.
  Nu in Thailand is dat ook 7 uur maar meestal in 2 delen (3 en 4 uur) . Ik ben dus volgens het verhaal een gesegmenteerde slaper.
  Middagdutjes zijn aan mij niet besteed, want dat gaat ten koste van de nachtrust.

 8. Hans zegt op

  Ik woon en werk hier in Thailand, ben 62 en slaap hier als een roos. Dat is overigens overal het geval. Door de jaren heen is gebleken dat er niet veel is dat mij wakker houdt.

  Op werkdagen ben ik tussen 18.30 en 20.30 thuis en het is dan tijd om even bij te praten of soms eens samen voor de buis. Mijn betere helft werkt ook en moet om 07.00 de deur uit. Voor haar zit de dag er rond 22.00 op en ik blijf dan nog even voor de buis plakken om via het internet Nederlandse sport te kijken of de een of andere serie.

  Tegen middernacht douchen en naar bed. In mijn geval wil dat zeggen: gaan liggen 2 a 3 keer draaien en keren en we zijn vertrokken. De wekker gaat om 07.00 en dat is nodig want anders slaap ik tot een uur of 9 a 10.

  Hoewel er in de slaapkamer airconditioning aanwezig is wordt de verkoeling verzorgt door Hatari onze trouwe fan.

  Ik moet bekennen dat als er iets is dat mij zorgen baart het wel het idee is niet (meer) te kunnen slapen zoals dat nu is. In de vriendenkring hier in Thailand hoor ik af en toe huiveringwekkende slaaproutines…

  Ik wil verder nog even Sjaak S feliciteren met zijn speeltje. Nooit van gehoord maar ziet er wel erg leuk uit. Ik sluit niet uit dat ik dat eens ergens ga proberen en mogelijk aanschaffen 😀

 9. RonnyLatYa zegt op

  Iedereen zal inderdaad wel een slaapschema hebben dat het best bij hem past of zou passen.
  Probleem is dat dit ideale slaapschema niet altijd overeenkomt met de dagelijkse bezigheden (werk en sociaal leven) en dan beginnen meestal de problemen…

  Maar welk schema ook, uiteindelijk is het toch de kwaliteit van het slapen dat telt, want dat zal bepalen hoe uitgerust iemand opstaat en hoe fit hij/zij de dag dan doorkomt denk ik dan.

  In Thailand moet ik met weinig rekening houden en ik heb ook niet echt een vast slaapschema. Hangt volledig af van wat er die dag gebeurd is. Ik ga dan ook meestal slapen als ik “vaak” (Vlaams voor slaap) krijg en sta op als ik wakker wordt. Dat is voor mij het beste slaapschema 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website