Het is koud in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
18 december 2013
Het is koud in Thailand

Wie gedacht had, dat het in Thailand altijd mooi weer is en dat altijd de zon schijnt met hoge temperaturen, komt in deze periode bedrogen uit. Het is vooral in de avond en ’s nachts koud in Pattaya met 18° C en door de zeewind een gevoelstemperatuur van zelfs 16° C.

Op de brommer is een windjack onontbeerlijk en thuis gaan ramen en deuren dicht, airco in de slaapkamer niet nodig. Maar het kan nog erger, in de bergen van Doi Inthanon in Chiang Mai zijn bomen en planten bedekt met rijp bij een temperatuur van -2° C. Het Thaise KNMI waarschuwt voor onweer met windstoten en hagel in het Noorden en Noordoosten. Verwacht wordt, dat de temperaturen in die gebieden 8 à 10 graden beneden “normaal” kunnen worden tot aan komende zondag.

De regering gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht om noodzakelijke maatregelen te nemen. Zo worden gebieden met een temperatuur onder de 15 graden gedurende drie dagen tot rampgebied verklaard, zodat bewoners recht hebben op noodhulp.

De minimum temperatuur in Chiang Mai was gisteren 14° C. Met in sommige gebieden vorst aan de grond. In Chiang Rai en Phayao werd 19° C. gemeten en in Mae Hong Son 11° C. De plaatselijke diensten voor de volksgezondheid waarschuwen vooral jongeren en ouderen, vooral in de hoger gelegen gebieden, om zich warm te kleden.

Ook  Buriram heeft met met 15° C te lijden van de kou, terwijl het er ook nog – zeer ongebruikelijk in deze tijd van het jaar – flink geregend heeft. De provinciale overheid meldt, dat meer dan 300.000 mensen warme kleren en dekens nodig hebben. Hulpverleners hebben in het district Lahan Sai en Ban Kruat al 1000 dekens en andere hulpgoederen uitgedeeld.. Ook werd  er een 20.000 liter watertank geïnstalleerd in het dorp Ban Somjit in het district Lahan Sai.

De eerste doden vanwege deze koudegolf zijn al gevallen. In Udon Thani werd een 51-jarige Thai dood aangetroffen in een tent. Artsen verklaarden dat de man, slechts minimaal gekleed, stierf van de kou en regen, nadat hij in een dronken bui in slaap was gevallen. In Phrae werd een 62-jarige Thai bevangen door de kou en overleed.

Bron: The Nation

19 reacties op “Het is koud in Thailand”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Hier waar ik woon (Isaan) is het ook koud. De thermometer geeft in de ochtend en avond max 16C aan. Vele locals lopen in dikke kleding en gaan overdag massaal de bossen in om hout te sprokkelen. In de avond zitten ze dan rond een kampvuur zich te warmen. Gisteravond in de auto last van condensvorming aan de binnenkant van de voorruit. In de auto met 6 man was het warmer dan buiten, dus op het raam koelde de lucht af en het teveel aan vocht sloeg neer.
  Twee jaar terug werden er dekbedden uitgedeeld aan de armere mensen van het dorp. De overheid liet 20 dekbedden brengen. Het dorpshoofd deelde er 16 uit en 4 verdwenen er bij hem binnen. Ik was daar al eens binnen geweest en het viel me toen op dat er 6 dekbedden op een kast lagen; nu liggen er dus 10 !

 2. Cees zegt op

  Hier in Chiangdao (Chiangmai) was het vanochtend om 6 uur 7 graden.Pas na een uur of elf word het bijna 20 graden.Dit is voor het eerst weer, na jaren van veel te warme winters.Toen ik hier 9 jaar geleden ging wonen was het van eind november tot begin februari.zo koud of soms nog kouder 4 graden en overdag bleef het vaak onder de 20 graden.De mensen hier in het dorp zitten dan s avonds bij een vuurtje thee te drinken.Want in huis is het te koud(met die dunne houten wandjes)

 3. ron zegt op

  I verblijf momenteel in surin,
  De thermometer gaf vanmorgen om 6:30 uur 11° !! Aan. Maar de zon kwam al snel op, en overdag was het wel redelijk te doen.
  +/_ 20°. Zo koud heb ik het s’morgens nog niet eerder meegemaakt hier.brrrrr!

 4. kanchanaburi zegt op

  Ik weet niet hoelang jullie in Thailand komen ,maar de normale temparatuur gedurende de wintertijd is overdag rond de 25 en in de avond en nacht 14-15 Gr.

  • Gringo zegt op

   Niet de wijsneus uithangen, Kanchanaburi, Cees heeft het in zijn reactie over 7 en 20 graden, Ton noemt 11 en 20 graden.
   Dat is dus ruim onder wat jij als normaal beschouwt, akkoord?!

   De kou veroorzaakt een hoop narigheid vooral voor de Thais, die in huizen wonen, die niet voor deze temperaturen gemaakt zijn. Dat was de kern van mijn boodschap!.

 5. wim zegt op

  Hallo Lezers,

  Gisteren met de bus van Chiang Rai naar Chiang Mai en vandaar een auto gehuurd naar Mae Hong Son,
  afgezien van de 4 uur rijden in het donker met allemaal haarspeld bochten, hadden mijn
  Thaise vriendin en ik het erg koud, heb onderweg vergeefs naar de kachel gezocht in
  de auto maar helaas, er bestaan dus auto’s hier die niet voorzien zijn van een kachel!!!!!!

  • Jan Dekker zegt op

   Er bestaan hier sommige auto’s die met kachel zijn uitgerust zoals de duurste editie van Mitsubishi Mirage.

 6. JacquesKoppert zegt op

  Gringo, jij brengt goed onder woorden waar we hier in Thailand op dit moment het meest door getroffen worden. De kou en met name de onaangename wind. Nooit gedacht dat ik hier onder een dubbel dekbed zou moeten slapen. De huizen in Thailand zijn niet gebouwd voor deze omstandigheden. Dekens en warme kleren zijn hard nodig. Zelfs in de auto zou ik de verwarming aan willen zetten, maar die zit er niet in.

  Een vraagje. Waarom helpt de installatie van een groot waterreservoir om de kou te verdrijven? Er komt toch geen heet water uit, neem ik aan.

  • Gerrie Q8 zegt op

   Goede vraag Jacques, kan me niet voorstellen dat hierdoor een warme golfstroom wordt gecreëerd. Zie net op TV dat er in Chiang Mai 2 graden wordt afgegeven met vorst op de grond. Vruchtenbomen in de knop dus besproeien ter voorkoming van bevriezing!!

 7. Jack zegt op

  Waar ik ben in Bangkok is het anders bloedheet, gisteren morgen zat ik buiten te eten toen stond er veel wind, en ik zat in de tocht, toen kreeg ik het even koud. Ik ging de zon in en begon weer te zweten.

  • ronnyladphrao zegt op

   Bloedheet zou ik het nu niet noemen.
   Geen temperaturen zoals we bij de andere kunnen lezen maar het is toch een pak frisser de laatste dagen.

 8. Roger Hemelsoet zegt op

  Bij mij in Dan Khun Thot is het ’s nachts 20 graden in onze living met de vensters open en overdag klimt het kwik niet hoger dan 23 graden met de deuren en vensters open. De weerkundige dienst geeft voor Korat (Nakhon Ratchasima) min. 12 graden ’s nachts en max. 23 graden overdag. We hebben nog wat winterkleren en dekens over van toen we nog in Belgie woonden en die komen nu goed van pas. Moest het nog kouder worden, hebben we nog ’n aantal slaapzakken liggen die we dan zouden kunnen gebruiken, maar zo’n vaart zal het we niet lopen volgens mijn gedacht. Gewoonlijk duurt de koudeperiode hier maar ’n week en daarna wordt het alweer warmer. Voor het einde van de week geeft men trouwens al 27 graden aan voor Korat. Wel heeft er hier eergistermorgen vroeg, ’n dikke mist gehangen nadat het de avond ervoor flink geregend had, maar dat is slechts bij die ene morgen gebleven.

 9. H van Mourik zegt op

  Hier bij ons in Isaan gaan vandaag, morgen en overmorgen de temperaturen dalen tot zo’n 11C in de nachtelijke uurtjes. Zelfs in steden als Udon Thani, Khon Kaen en Korat zullen de temmperaturen tot zo’n 11C gaan dalen.
  Het stadje “Loei” worden jaarlijks nog de koudste temperaturen gemeten.,met zelfs sneeuw + ijs in de bergen in de provincie van Loei.

 10. andre lenoir zegt op

  We verblijven al een tijdje in Chiang Mai, ook daar heeft een vriend van ons vannacht slechts 8 graden gemeten, natuurlijk is het deze tijd van het jaar kouder, maar de mensen van hier zeggen zelf dat dit de koudste temperaturen zijn sinds jaren, vooral de wind maakt het erg ‘koud’.., raar is wel te zien dat hier nu mensen zelfs met 15a 20 graden overdag dikke jassen dragen ! Voor ons een beetje aclimatiseren we vertrekken helaas eind van de maand terug naar belgie..,maar hopen snel terug hier te zijn en dan waarschijnlijk voor de volgende jaren..! We Love Thailand en zeker Chiang Mai, en af en toe eens wat frisser.. is geen drama !! Grtjs ,)

 11. Rob phitsanulok zegt op

  Ook hier in Phitsanulok uitzonderlijk koud. We zitten buiten ,maar ik als Hollander zit met een dikke sweater aan. Het is echt uitzonderlijk alhoewel ik me een paar geleden ook een paar koude dagen kan herinneren maar niet zoals nu. Heel bijzonder, de honden hebben extra dekens in de kooi en wij een lekker Hollands dekbed.

 12. Jan Dekker zegt op

  Hier in Donsila (CR) was het vanmorgen buiten 7 en binnen 12 graden. We hebben gelukkig een elektrisch kacheltje maar die kan zelfs de kou niet aan.
  Morgen een inverter kopen. Zeker weten.

 13. R.Vorster zegt op

  Gisteren was het in Maastricht 13 c (hoog voor de tijd van het jaar ) en zaten de mensen buiten op terrasjes ! Tis maar wat je gewend bent !

 14. kanchanaburi zegt op

  Niet alleen de duurdere auto’s hebben verwarming, auto’s die naar Europa verscheept worden hebben allen een verwarming, o.a de ford Fiesta,ranger en meerdere merken.

 15. Bert Van Eylen zegt op

  Het is de normale gang van zaken in deze periode van het jaar dat de temperatuur zakt.
  Vanaf de 2de week in december tot halverwege januari komt de wind uitzonderlijk uit het Noorden.
  Het is ook tijdens deze maand dat nog meer Thais verkouden rond dobberen!
  Straks is het weer lekker warm, geniet van wat frisse lucht.
  Bert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website