Hartmassage in Cha Am

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
26 maart 2015

Het zal je maar gebeuren: voor je ogen zakt een vriend of bekende in elkaar. Hartstilstand! Of een volstrekte vreemde. Je staat met de handen in het (spaarzame) haar. Hartmassage en/of mond-op-mondbeademing? De vraag is alleen hoe?

Dokter Chanchai Jarturanrassamee heeft in dat opzicht een missie te volbrengen. Leer zo veel mogelijk mensen hoe ze in deze omstandigheden dienen te handelen. Want elke seconde telt. Chanchai is drie dagen per week verbonden aan het Petcharat Hospital in Cha am. De rest van de week praktiseert hij in het Sirirat in Bangkok.

In samenwerking met Okay Supermarket van Paul Graff in Cha am gaf de arts op het terras van de winkel een minicursus voor bijna twintig gegadigden, inclusief het personeel. Opmerkelijk was de aanwezigheid van veel oudere buitenlanders uit Cha am en relatief weinig Thaise partners.

Bij hartmassage is snelheid van het allergrootste belang, want elke minuut vertraging levert minder kans op dat de betrokkene het er levend vanaf brengt. Mond-op-mondbeademing wordt tegenwoordig niet meer in dergelijke gevallen geadviseerd, want je weet nooit welke ziektes de man of vrouw op de grond onder de leden heeft. Juiste plaatsing van handen op de ribbenkast is belangrijk, om het breken van ribben te voorkomen.

Dus moest iedereen oefenen op de pop die op het terras van Okay Supermarket beschikbaar lag. Dokter Chanchai leverde daar het lied bij van de BeeGees, Staying alive. Dit om de honderd keer pompen per minuut draaglijker te maken. Hartmassage, bij voorkeur door twee personen die kunnen afwisselen (terwijl de andere 1669 belt) is immers een uiterst vermoeiend bezigheid. Aan het eind van de minicursus kregen alle deelnemers een oorkonde.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website