Foute toeristen informatie

Door Lung Addie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
5 mei 2015

Lung Addie woont sedert geruime tijd vast in het Zuiden van Thailand, op het platteland, dus in geen geval in een grote toeristische stad. Lung Addie heeft eraan gewerkt om hier goed ingeburgerd te raken, hij respecteert de Thaise lokale bevolking met hun eigen levenswijze en cultuur en de Thaise mensen rondom hem respecteren hem evenzo.

Pathiu ligt op een aangeduide fietsroute, de scienic route, welke van Pratchuap Khirikhan over Chumphon verder langs de kust naar het Zuiden loopt. Hoewel niet al te druk gebruikt komen er heel regelmatig fietstoeristen langs deze route. Meestal zijn het Nederlanders, Belgen en Fransen, landen waar fietsen heel populair is. In Pathiu kent Lung Addie een vriendin, eigenares van een mooi resort, Pathiu Beach New Resort, dat langs beide kanten van deze kustweg ligt: 10 tweepersoonskamers aan het strand, 13 tweepersoonsbungalows, 1 vier- en 1 6 persoonshuis aan de overkant van de weg. Dit resort wordt 95% door Thaise mensen en een 5% door toevallige Farang toeristen bezet. De prijzen van de bungalows staan op een groot bord aan de ingang aangegeven: 500Baht/nacht ( met aircon, TV, warm water) …. Prijzen van de kamers aan het strand afhankelijk van het seizoen. Daar Lung Addie kort bij het resort woont en de eigenares goed kent, zij spreekt zelfs Nederlands want heeft 40 jaar in Nederland gewoond, wordt, in geval van taalproblemen, nogal eens de hulp van Lung Addie ingeroepen. Lung Addie spreekt vloeiend Nederlands, Frans, Engels, Duits en brabbelt ook wel wat Thais .

Het verhaal nu:

Een koppel Franse wielertoeristen, bepakt en bezakt kom aan bij het resort. Uitgeput door een foute inschatting van het klimaat en de route. Men verwacht langs de kust een vlak parcours, zoals in Nederland en België, maar dat is het hier niet, het is een sterk golvend parcours.

Grote moeizame onderhandelingen met de eigenares die geen Frans spreekt en de Fransen die natuurlijk niets dan Frans spreken. Zij roept de hulp van Lung Addie in want zij ziet dat die mensen wel degelijk dringend rust kunnen gebruiken. In tussentijd wist Lung Addie reeds wat het probleem was.

De Franse toeristen worden door Lung Addie uitgenodigd op een gratis drankje om de discussie verder te zetten en ook om deze mensen iets te verduidelijken. Zij verlangden een tweepersoons bungalow te krijgen voor 350 Baht/nacht, inbegrepen ontbijt voor twee. Dit was voor de eigenares onmogelijk want dan moest zij er eigenlijk geld aan verliezen. Na vertrek moeten de lakens gewassen worden, electriciteitskosten, zeep, handdoeken ….

Lung Addie vraagt aan de Fransen waarom zij zo een prijs eisen. Zij hadden informatie gekregen van THAILANDKENNERS. Vrienden van hen, die reeds tweemaal, voor drie weken, in Thailand op vakantie geweest waren en zodus OVERAL in Thailand geweest waren hadden hen goed geïnformeerd. Dat waren dus de “Thailandkenners”. Zij hadden hun gezegd dat ze NOOIT en NERGENS de vraagprijs mochten betalen maar minstens 1/3 moesten afbieden daar ze anders gerold waren door de Thais. Op de andere plaatsen langs het parcours hadden deze toeristen steeds het antwoord gekregen, na hun voorstel, dat alles volzet was.

Lung Addie ging dus in gesprek met de Fransen. Lung Addie is een Farang en geen Thai, dus kan op een rechtstreekse, open manier praten en zeggen wat op zijn tong ligt, iets wat een Thai nooit zal doen daar de Thai steeds voorzichtig en superbeleefd wil zijn.

Jullie rijden hier rond op fietsen welke minstens 2000 Euro gekost hebben. Jullie hebben beiden een digitale reflexcamera met superlens rond de hals hangen welke ook zeker 1500Euro stuk gekost hebben, dus duidelijk geen armoedzaaiers, en nu komen jullie discussiëren over een faire prijs van 12,5 Euro voor beiden, dus 6,25Euro/p. In een goedkoop hotel in Frankrijk, een Campanilletje, betaal je per persoon minstens 60 Euro, dus 120 Euro voor nacht en dan is 12,5 Euro, een prijs welke hier duidelijk aangegeven is, teveel. In plaats van naar die Thailandkenners te luisteren gebruik even jullie verstand en besef wat jullie vragen aan de mensen hier. Ze noemen de fietstoeristen hier reeds kiniou, gierig, en arm. Ze zien jullie reeds van ver met lede ogen aankomen en hebben liever dat jullie doorrijden dan te stoppen en hun tijd te verprutsen met onrealistische eisen. Jullie geven de lokale mensen de indruk dat zij bedriegers of dieven zijn.

Dat op de andere plaatsen alles volzet was enkel een uitvlucht van de Thaise uitbaters niet onbeleefd over te komen door jullie botweg te weigeren, zoals ze in Frankrijk zouden doen. Uit pure beleefdheid hebben ze gezegd dat alles volzet is.

Blijkbaar werd ik niet geloofd en deden ze toch nog een poging, ondanks mijn eerlijke uitleg, met als bod dan 400Baht met ontbijt, iets wat niet kon voor mij. Toen kwam Lung Addie zijn pittig karakter te voorschijn, want voor hem was de maat nu wel vol. Ik hoor hier net dat de eigenares een reservering gekregen heeft voor de twee laatste vrije bungalows en zonder enig commentaar 500Baht krijgt van de Thaise gasten. Jammer maar nu zijn we ook volzet.

Ja, wat moeten wij nu doen? …. Nog 40km verder naar Chumphon fietsen? Ja kan je doen, maar ik heb een andere oplossing: wil je gratis een slaapplaats met gratis ontbijt? Een beter alternatief kan ik jullie onmogelijk aanbieden. Hier 1km verder, aan de pier, is een brug, ik heb nog een grote kartonnen doos van een aangekochte diepvries, die geef ik je mee en onder de brug lig je droog en het is er rustig. Morgenochtend, als de vissers binnen varen hebben ze steeds wel wat vis welke ze niet kunnen verkopen en aan de kippen voeren, die kan je gratis krijgen en is levende vers. Ik geef jullie mijn aansteker, welke 10 Baht in 7-Eleven gekost heeft, gratis mee zodat je,met wat gesprokkeld hout, jullie gratis ontbijt kan klaarmaken.

Ze hadden het begrepen en …. Weg waren ze. Heb hen de volgende dag teruggezien toen ik met de motor in Chumphon was en ze riepen me aan. Ze hadden wel een kamer gevonden, zelfs voor 300Baht maar zonder ontbijt, zonder aircon, zonder eigen douche of toilet. Beiden waren echter niet blij want ze waren overbeten door muggen en vlooien. Ze werden wel degelijk naar hun vraag bediend, doch kregen waar ze om vroegen: een luizige goedkope kamer en dit alles door zich heel goed te laten informeren door zogenaamde Thailandkenners.

Lung Addie heeft hen verder nog de raad te geven om, eens terug in Frankrijk, de mensen erover te informeren dat je heel voorzichtig moet zijn in een Thais HOTEL want dat ze niet comfortabel of insectenvrij zijn. Maar er vooral niet bij vertellen dat je geslapen hebt in, een op eigen vraag, kamertje van 300 Baht aan de kust in het hoogseizoen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Foute toeristen informatie”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Veel mensen die ergens op vakantie geweest zijn hangen graag de alwetende uit. Wanneer ze dan ook nog sterk generaliseren kun je een totaal verkeerde indruk krijgen.
  Over Thailand:
  -iedereen rijdt zonder helm.
  -Kanum Krok kun je overal op straat kopen.
  -in Pattaya is alles 24 uur per dag open.
  -in Bangkok kun je overal naar de wielerkoersen kijken.
  -het eten kost niks.
  -(motor)taxichauffeurs zijn allemaal oplichters.
  -in het regenseizoen moet je er niet komen.
  -je vindt overal een prima middenklassehotel voor nog geen 25.- euro.
  -de farang is altijd de klos.
  -freelance ladyboys zijn allemaal dieven.
  -als je met 1000 Baht betaalt proberen ze je van 500 terug te geven.
  -als een straatverkopers je iets aanbiedt is dat een scam.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Vaak wordt er dan nog ter onderbouwing bij vermeld dat een oom van een kennis van een buurman het nota bene zèlf heeft gelezen op internet. Tsja, dan is het bewijs wel geleverd.

  • Danzig zegt op

   Nog een paar leuke:
   – in Pattaya komen alleen oude, vieze mannen
   – Pai bevindt zich niet op het gebaande pad
   – de Full Moon Party is leuk
   – reizen per nachttrein is comfortabel
   – in het diepe zuiden is het levensgevaarlijk
   – Chang is lekker bier
   Enz. enz.

  • colorwings zegt op

   Klopt helemaal! voor het werkelijke Thailand moet er in elk genoemd punt ergens “bijna” geplaatst worden anders is het veel te generaliserend!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   en laat ons de topper niet vergeten – Alleen in de Isaan vind je het echte Thailand

 2. robbert zegt op

  Ls,

  Een heel mooi stukje waar heel veel waarheid in zit.Er zijn geen betere lessen dan levenslessen. Gr Robbert.

 3. Miranda zegt op

  Hoi lung Ad die,

  Mooi en goed geschreven.
  Meer kan ik er niet aan toevoegen.
  Op basis van jouw verhalen gaan we nu naar Chumpon en of Pathiu. Je hebt me ook de juiste informatie gegeven op mijn vraag wat nu verstandig is geld of pinnen. Nog bedankt daarvoor.

  We zitten nu op Koh Phanang maar hierna komen we naar Chumpon.

  Gr. Miranda

  • lung addie zegt op

   Beste Miranda,

   indien jullie naar Chumphon of Pathiu willen komen staat het jullie vrij mij te contacteren. Indien ik jullie van hulp kan zijn zal ik dat zeker met volle plezier doen. Een goede tip reeds: blijf zeker niet in de stad Chumphon, is een stadje als zovele andere. Ga bv naar Sapphli, Thung Wualen beach, Cabana Resort of Nana Beach resort. Van daaruit is het eenvoudig de streek verder te verkennen. Pathiu Beach zelf zal mogelijk voor jullie een beetje te rustig zijn.
   lung addie 080 144 90 84

 4. henry zegt op

  Prachtig en waarheidsgetrouw verhaal. Het is zelfs zover gekomen dat ik soms plaatsvervangende schaamte krijg als ik toeristen op, naar Thais totaal onbeschofte manier bezig zie

 5. Harm Klooster zegt op

  En dan hebben Nederlanders de naam zuinig te zijn.

 6. Gerry zegt op

  500 bath is zeker de prijs. Dit is de prijs die ik, als fietser, betaal voor een dergelike accomodatie. Dit is de prijs die men vraagt. Een enkele keer is het lager maar dan heb je minder. Ik hoop dat fietsers geen verkeerde indruk achterlaten want ik kom graag terug in Thailand, met de fiets.

 7. Jack G. zegt op

  Toch denk ik ook een beetje van; je komt voor de eerste keer in Thailand. Dan ga je info zoeken en dan krijg je info van ‘ervaren’ Thailandgangers en je leest het één en ander van iemand die 10 jaar geleden daar was. We kennen die verhalen wel van in Bangkok … bla,bla…. Je hebt een budget gemaakt en je zoekt naar de goedkoopste tickets en de rest voor je reis. Of je gebruikt de tip van ga naar een hotel en ga pingelen op de prijs. Willen ze niet? dan loop je weg en meestal krijg de dan je kamer voor jouw prijs. Lekker met je mobieltje met een prijsvechterssite in de hand lekker streng onderhandelen. Ik lees op diverse sites dat je gek bent als je dat niet doet. Ook op deze site zie ik die reacties regelmatig voorbij komen. Dan snap ik best dat die Allo, Allo Fransozen zo te werk gingen. Het is de kunst om een middenweg te vinden en dat zal je misschien niet op je eerste reis gaan lukken. Soms moet je als dollend toerist even op weg geholpen worden. Wat een geluk voor hen dat zij Lung Addie met een grote denkbeeldige spiegel tegen kwamen. Hopelijk denken ze erover na en kan hun Karma weer gaan stijgen door het net even anders aan te pakken. Mij valt het op dat met name Nederlanders nogal boos reageren op Thai die iets aan ze wil vragen/te koop aanbieden. Nederlanders verliezen ook hun glimlach als het gaat om fooien. Die Franzen zullen ook wel geen kleine tip hebben geven. Maar ze hebben wel lekker jeuk gekregen.

 8. gonny zegt op

  Beste Lung Addi
  ,
  Wederom een prachtig eerlijk verhaal,laat toekomstige toeristen deze verhalen nou is serieus nemen , dan blijven we welkom in dit mooie land.

  Je commentaar van 27-01 en van 05-05,hebben voor mij bevestigt volgende vakantie zeker naar Pathiu.
  Geweldig geschreven bedankt daarvoor(,echter denk ik dat het er nu minder rustig wordt echter eigen schuld dikke bult)Wij zijn net terug van 6 weken genieten in Thailand , maar bij thuiskomst begin ik gelijk weer te plannen voor de volgende vakantie in Thailand.Zeker was dat de Ratchaprapa dam in Ban Ta Khun op het programma zal staan,nu staat Pathiu inclusief hotel ook op de planning, nu nog verder zoeken naar natuur parken,ongerepte verborgen plekjes in deze regio en dan door naar Ao Manao beach.Gelukkig of helaas!!! heb ik nog even de tijd en komen er nog mooie verhalen en tips op Thailand blog voorbij.

  • Jan zegt op

   Beste Gonny,
   Wellicht off topic…maar als je besluit om naar Ao Manao te gaan moet je beslist de berg beklimmen die je vanaf het Ao Manao strand links zie liggen…het is een geweldige klim met bovenop een prachtig uitzicht…water en goede sportschoenen zijn aanbevolen…de ingang van de klim is naast de kleine tempel gelegen binnen het complex van de thaise luchtmacht….is gewoon toegankelijk….!!!!
   De klim start met een betonnen trap van een kleine 400 plus treden en gaat dan over in een klim (af en toe behoorlijk steil) waar je jezelf aan touwen naar boven kunt begeleiden…..succes en veel plezier…

   • richard walter zegt op

    jan, dit is toch de berg met de lieve kleine zwart/wit aapjes, die je een handje geven en niet stelen of byten zoals de grysbruine in het tempel comlex in pratchuap khiri Kan??

 9. janbeute zegt op

  En dan mogen die zogenaamde Europesche race elite fietsers , met hun vast wel dure moutainbike helm op hun knar , uiteraard nog blij zijn dat ze levend zijn aangekomen .
  Was vol op in het nieuws vandaag ,
  Weer sportfietsers omgekomen bij een verkeers ongeluk .
  Demonstratie met spandoeken zag ik net nog op de TV Stop de Killing .
  Gisteren zelfs in Chiangmai 3 dode sportfietsers door een dronken uni student .

  Jan Beute .

 10. richard walter zegt op

  15 geleden was een hollandse bystandstrekker met zn geld een middenstander in thailand.
  nu is de waarde van de AOW 1054 ongeveer thai baht 35.000 .
  Myn thaise stiefdochters verdienen als verkoopsters in het seizoen in chiangmai elk 10.000

  Een goede raad nodig geen mensen uit (nederlanders) die thailand uitsluitend kennen dmv tv en/of thailand visiteurs van 15 jaar terug

 11. Jan zegt op

  Beste Richard,
  Klopt hoor wat je aangeeft…beneden aan het begin van die betonnen trap tref je behoorlijk wat apen aan…vlak naast de tempel kun je voor 20 Bath wat voer kopen en daarmee de honger van de apen stillen…hierdoor zijn ze volgens mij veel rustiger en vriendelijker dan de apen die je aantreft bij het tempelcomplex bovenop de berg aan de andere kant van de plaats Prachuap….maar als je daar naar boven wilt en je neemt een stok mee om mee te dreigen dan kom je veilig boven en later ook weer naar beneden.
  Het uitzicht bovenop de te beklimmen berg is vele malen mooier dan dat bij de tempelberg…!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website