saruntorn chotchitima / Shutterstock.com

Als u op de hoogte wilt blijven van het nieuws en achtergronden van het nieuws in Thailand zijn er meerdere nieuwsbronnen beschikbaar. Als u al wat vaker in Thailand geweest bent of hier zelfs langdurig verblijft, kent u de mogelijkheden en heeft u waarschijnlijk al een favoriete nieuwsbron. Dit artikel is dan ook voornamelijk bedoeld voor nieuwkomers, toeristen en mensen die anderszins geïnteresseerd zijn in Thailand.

De Thaiger website heeft onlangs een Top 10 van de Engelstalige nieuwsbronnen in Thailand gepubliceerd. De tien genoemde nieuwsbronnen doen het goed, elk op zijn eigen wijze. Alle proberen hun weg te vinden door het doolhof van moderne media, sommige doen dat beter dan anderen, terwijl ze dagelijks nieuws publiceren. Het maken en onderhouden van een nieuwsbron in Thailand is door de regelgeving van de overheid een zware opgave en men kan dan ook slechts bewondering opbrengen voor deze dagelijkse journalistieke prestatie. De 10 genoemde  nieuwsbronnen zijn:

 1. Bangkok Post

Traditioneel nieuws, nog steeds geleverd als een dagelijkse krant, maar met een uitgebreide en grondige website. Het bestaat al sinds 1946 en heeft inmiddels een staatsgreep of drie meegemaakt. Wat de overstap naar digitale media betreft, doet Bangkok Post het beter dan de meeste andere. Bangkok Post neemt in het algemeen een neutrale politieke houding aan, op enkele uitzonderingen na.

 1. The Nation

Is het andere grote dagblad met een eveneens uitgebreide en grondige website. Het is jonger dan de Bangkok Post, want in 1971 opgericht. The Nation heeft af en toe een meer partijdige lijn gevolgd, het werd beroemd vanwege de redactionele stem tegen PM Thaksin Shinawatra. De verkoop van de dagelijkse krant loopt echter ernstig terug, waardoor het bedrijf onlangs is overgenomen door Sontiyan Chuenruetainaidhama, oprichter van de conservatieve media T News en INN News. In dit stadium lijkt er geen invloed te zijn op de redactionele houding van The Nation.

 1. De Thaiger

Niet gehinderd door enige bescheidenheid, plaatst de Thaiger zichzelf ook in de Top 10. De Thaiger, die sinds april 2018 alleen als nationale website actief is, is de snelstgroeiende Engelstalige online nieuws-en-info-site in het koninkrijk (volgens de ‘statistieken ‘). “Wij zijn nieuw in dit wereldje en zullen er alles aan moeten doen om ons te bewijzen” De Thaiger beheert het nieuws en kiest onderwerpen die volgens de makers interessant, belangrijk of nieuwswaardig zijn, in het Engels en Thais.

 1. Thaivisa

De grootste en meest populaire nieuwswebsite in Thailand (in het Engels). The Thaiger selecteert het nieuws, maar ThaiVisa knalt alles op zijn voorpagina. Als het beweegt of ademt, vind je het verhaal op ThaiVisa. Het is groot, gewaagd en een eyeful van nieuws. Het is ook beroemd, of berucht, voor zijn enorm populaire fora waar toetsenbordstrijders hun meningen en wijsheid over alles verspreiden, vaak op zeer ongenuanceerde wijze. Het is de grootste Engelstalige nieuwswebsite in Thailand en bestaat alweer tien jaar.

 1. Khaosod Engels

Fris, selectief, goed geschreven en een rijzende ster in de Thaise journalistiek. Een uitloper van zijn veel grotere Thaise zuster. To the point, originele verhalen met een moderne journalistieke vonk. Ze hebben de neiging om hun verhalen te kiezen en bieden uitstekende inzichten wanneer ze dat doen. Origineel en verdient het om dagelijks gelezen te worden.

 1. Coconuts Bangkok

De meesten zullen het erover eens zijn dat toen Coconuts begon, het de beste en meest cheekiest nieuwsblog voor zijn tijd was. Het blog van Bangkok, dat eigenlijk Zuidoost-Azië beslaat, was een dagelijkse log-in voor de meeste hippe expats. In de afgelopen tijd hebben ze de moedige ‘paywall’-optie (men moet betalen voor goede journalistiek) bekendgemaakt. Coconuts heeft o.a. daardoor een beetje van zijn kracht verloren, maar het is nog steeds een gezonde en betrouwbare dagelijkse leeservaring.

 1. Thailand News

Als schaamteloze aggregator kopiëren en plakken ze koppen en een paar alinea’s met een link naar het oorspronkelijke verhaal. De site staat nog in de kinderschoenen, maar is zodanig ontworpen om hoog in de  Google rangschikking te komen. Om auteursrechtelijke problemen te voorkomen, bevatten de verhalen meestal een ‘look-a-like’ foto, in plaats van de echte foto uit het verhaal. In plaats van een bijdrage te leveren aan de wereld van de Thaise journalistiek, is de site slechts een parasiet die het nieuws van anderen gebruikt.

 1. Thai PBS World

Een nieuwsagentschap van de overheid, maar heeft zijn onafhankelijkheid in de afgelopen jaren bewezen. Als website  blijft het solide, betrouwbaar en verrassend (vooral met de militaire overheid) onbevooroordeeld. Heeft ook de neiging verhalen te publiceren, die andere nieuwsmedia niet hebben.

Als nummer 9 en 10 worden Phuket en Pattaya genoemd, maar volgens mij horen de media uit die plaatsen niet in de Top 10 van Thailand. De publicaties/websites zijn zeer plaatselijk gericht, niet actueel (wellicht met uitzondering van PattayaOne), maar voor locaal achtergrondnieuws, aankondigingen van evenementen, algemene informatie wel van belang. In die categorie vallen ook media in andere grotere plaatsen, zoals in o.a. Hua Hin, Chiang Mai, Chiang Rai, Korat, Khon Kaen en mogelijk ook nog elders. Een uitgebreid overizhct van de Thaise media vindt u op  www.abyznewslinks.com/thail.htm

Bron: grotendeels gebruik gemaakt van het artikel: thethaiger.com/news/

8 reacties op “Engelstalige nieuwsbronnen in Thailand”

 1. Rob V. zegt op

  Ik mis Prachathai! Dat in mijn ogen gewichter is dan de Pattaya/Phuket media. Al moet ik wel zeggen dat hrt afgelopen jaar er minder frequent nieuwe stukken op staan, tot vorig jaar dagelijks vers leesvoer nu is het meer wekelijks. Jammer want de stukken die er op staan hebben veelal wel diepgang. Daar doe je mij een groter plezier mee dan de roddel en achterklap sites die elke wind tot nieuws bombaderen.

  https://prachatai.com/english

  Zelf lees ik vooral The Nation en Khaosod. Ik kijk soms op de Prachatai, Bangkok Post en PBS. Thaivisa bezoek ik regelmatig maar dan alleen het forum mbt visumvragen, het nieuws daar lees ik nauwelijks. Is grotendeels wat de Nation ook heeft (thaivisa is opgekocht door the Nation) en een hoog gehalte expats en pensionados met een grote mond die elkaar te lijf gaan.

  Coconuts was tot een jaar of 2 verfrissend maar het afgelopen jaar heb ik slechts nog een enkele keer daar gekeken. Sinds ze achter een betaalmuur zitten is het helemaal lastig. Thaiger, Thailandnews en de phuket-pattaya media lees ik niet. Kan daar geen oordeel over geven.

 2. john zegt op

  probleem met alle engelstalige kranten is dat ze buiten bangkok en buiten de andere grote steden nauwelijks te koop zijn. Ik lees de digitale versie van bangkok post. Is dus iets anders dan de in dit artikel genoemde website. Voor de digitale versie van de Bangkok post dien je te betalen.

 3. Rob V. zegt op

  Ik zou Thai PBS geen nieuwsagent van de overheid noemen, het is publieke nieuwsmedia. De NOS of BBS niemen we ook geen staats-media (tenzij spottend of je bepaalde politieke denkbeelden hebt).

  “TPBS holds the status of state agency with legal personality, but is not a government agency or state enterprise”

  Het is een fijne nieuwsbron, als ik in Thailand ben en de TV aanzet (zelden) dan is dat eigenlijk alleen maar ThaiPBS. De regering van de dag is echter niet altijd blij met hen. De huidige junta bijvoorbeeld vind dat PBS te weinig oog heeft voor het nieuws dat de generaals graag de ether in slingeren en PBS teveel tijd besteed aan het in beeld brengen van problemen zoals armoede. Als de regering niet zo blij is met een luis in de pels dan die je in mij ogen juist wat goeds.

  “During its short history, Thai PBS has been attacked persistently by the government of the day. ”

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Thai_Public_Broadcasting_Service

 4. john zegt op

  overv thge nation valt nog op te merken dat ze een stevige samenwerking hebben waardoor je wel Nationartikelen maar geen artikelen van hun voornaamste concurrent de Bangkok Post zult tegenkomen. Maar omdat de Nation artikelen in Thaivisa meestal gewone nieuwsberichten zijn maakt dat denk ik weinig uit. Nieuws zal veelal op een vergelijkbare manier worden opgeschreven.

 5. Tino Kuis zegt op

  Een aardige opsomming van de Engelstalige pers in Thailand waar ik het grotendeels mee eens ben. Thai PBS is onafhankelijk, heeft zijn eigen geldbron, en doet niet aan reclame of soaps. Heel verfrissend. Er is veel, heel veel, censuur, vooral zelfcensuur, dus geloof niet meteen alle verhalen.
  Khaosod is uitstekend. Ze durven ook meer. Las net een artikel over (de weinige) vrouwen in de politiek.

  http://www.khaosodenglish.com/featured/2018/11/08/boys-only-club-halls-of-power-barred-to-thai-women/?fbclid=IwAR1HWc_-fDlXmtHytumr2W5v_eWG2ZnCp_EtDEVY5nlkd4GKeib6RuzHYY0

 6. Carl zegt op

  Vooral de cartoons in de Nation( Stepff’s view ) en de rubriek ” have your say ” , waarin expats en pesionado’s
  elkaar de maat nemen…, vind ik zeer amusant !
  Bovendien is de Engelse tekst in de Nation voor mij als “not native reader/speaker” wat prettiger om te lezen.

  Carl.

 7. Erik zegt op

  Google Alerts is een gratis service van Google en je kunt je abonneren op de dagelijkse e-mail met korte beschrijving en een link naar de internationale pers. Dat is per land dus je kunt de buurlanden van Thailand er bij nemen als je wilt. Het is in Engels en andere talen naar keuze maar de Engelstalige versie is het meest uitgebreid.

 8. Rob V. zegt op

  Inmiddels zijn daar ThaiEnquirer en Thisrupt bij gekomen (sinds begin 2020). Die eerste is wat meer van de achtergrond artikelen en de laatste wat meer van de video verslagen.

  https://www.thaienquirer.com/
  https://thisrupt.co/

  Oh en de Isaan Record mag er ook wezen!
  http://isaanrecord.com/

  De Bangkok Post valt mij flink tegen, nogal terughoudend in hun berichtgeving, bang om iemand tegen de haren in te strijken. Met getallen gaan ze vaak dr soep in en in oa politiek nieuws laten laat ze veel informatie weg. Beetje waardeloos. Alleen op de opinie pagina van die krant is het wel eens informatief en met wat meer pit. Zelfs het conservatieve The Nation heeft meer pit. Primair hou ik het bij Khaosod, Prachatai en daarna Thai PBS, Thisrupt, Thai Enquirer en dan de Isaan Record, Coconuts was een paar jaar geleden nog vers en nieuw maar heeft voor mij veel van dat verloren, ik check hen zelden nog.

  Wie maar 1 nieuwsbron wil volgen zou ik Khaosod of Prachatai aanraden. Maar om tunnelvisie te verminderen is meer dan 1 of 2 nieuwsbronnen wel zo verstandig. E

  Een uitstapje naar Thais talige websites -gebruik Google Translate of de automatische vertaalfunctie in uw browser- kan ook nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Matichon of Khaosod Thai.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website