Een mattenklopper in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
6 mei 2021

Toen ik vele jaren geleden naar Thailand verhuisde liet ik een deel van de inboedel van mijn huis in Alkmaar professioneel in een grote houten kist pakken om mij per vrachtschip achterna te reizen. Een deel, zei ik, dus niet de meubels of elektrische apparaten, maar denk aan boeken, keukengerei, serviesgoed, kleding, schilderijen, keramische kunst (van mijn toen net overleden vrouw) en nog andere voor mij dierbare voorwerpen.

Veel daarvan bezit ik nu na bijna 20 jaar nog steeds, hoewel er vanzelfsprekend wel menig glas gebroken is en ook het serviesgoed tussentijds noodgedwongen aanvulling nodig had door breuk of anderszins.

De mattenklopper

Hoe het in de kist terechtkwam weet ik niet meer, maar ook een mattenklopper behoorde tot de inhoud. In Nederland is een mattenklopper immers in vrijwel elke huishouding aanwezig. Het is niet bepaald een dierbaar voorwerp voor mij, ik ben er zelf nooit mee geslagen als ondeugend kind, maar de dreiging van mijn vader was wel regelmatig aanwezig. Zelf dreigde ik er vreemde katten in onze tuin wel mee, maar nooit daadwerkelijk voor dat doe gebruikt.

Ik heb de mattenklopper al die jaren regelmatig gebruikt, nou ja regelmatig, toch wel een keer of drie per jaar. Dan gingen de tapijten uit onze woonkamer naar buiten en over het hek en ik mocht me even uitleven om het stof en vooral zand uit die vloerkleden te slaan. In het begin had ik nog wel bekijks van buren, want het lawaai, dat ik produceerde, was niet mis. De mattenklopper werd alom bewonderd, want zoiets hadden de Thais nog nooit gezien.

Mattenklopper in het geweld gesneuveld

Vorige week was het weer zover. Enthousiast begon ik te meppen en wat zich al een poosje aankondigde, gebeurde. De mattenklopper brak in tweeën en werd onbruikbaar. Twintig jaar geweld had zijn tol geëist. Ik heb het werk toen maar afgemaakt met een stevige lat, maar het resultaat is toch anders. Een nieuwe mattenklopper heb ik in Thailand (nog) niet gevonden.

Mattenklopper op Wikipedia

Wel gezocht op internet, maar wat ik vond was alleen wat geschiedenis en weetjes over de mattenklopper. Wist u, dat de mattenklopper voornamelijk wordt gebruikt in Nederland, België en Duitsland? Volgens Wikipedia zou de mattenklopper eind jaren zeventig zijn verdrongen door de stofzuiger, maar mijn mattenklopper heb ik toch wel veel later gekocht. Ik vond dan ook nog wel enkele Nederlandse websites, die dit onvolprezen stuk huishoudgereedschap nog steeds te koop aanbieden.

Trivia

 • In Suriname worden hele mooie ringen gemaakt met een motief van een mattenklopper. Het is traditie dat je zo’n ring krijgt van of geeft aan een geliefd persoon. Het is een symbool van vriendschap of liefde. Je mag de ring alleen zelf dragen en je mag hem nooit aan iemand anders schenken.
 • De mattenklopper is het symbool geweest van het Simplistisch Verbond, een fictieve organisatie waarmee Kees van Kooten en Wim de Bie op de beeldbuis verschenen. De mattenklopper stond voor het uitkloppen van stoffige zaken en het bestraffen van zaken die niet in orde zijn.
 • In mijn jongensjaren was het tijdschrift Donald Duck mijn grote favoriet. Er schijnt ooit een verhaal in gestaan te hebben waarin Donald de drie neefjes met een mattenklopper achterna zat. Ik kan mij dat niet herinneren, ik heb er nog naar gezocht, maar niet terug kunnen vinden. U wel?

» Laat een reactie achter


Rating: 4.11/5. From 9 votes.
Please wait...

5 reacties op “Een mattenklopper in Thailand”

 1. Gringo, als je op internet zoekt op ‘rattan carpet beater thailand’ dan zie je wel iets wat er op lijkt.

 2. Eduard zegt op

  Beste Gringo, ik klop allang geen matten meer maar heb er wel een gevonden voor je op Lazada Thailand, precies de zelfde als afgebeeld op je foto hier, ” Carpet beater”
  Gr. van Oud Twentenaar

 3. Henk zegt op

  Zoals Eduard al zegt zijn ze in Thailand eenvoudig te bestellen .de Thaise naam is ไม้ตีพรม en als Thailandblog deze link accepteert kan je eenvoudig even op de link hieronder klikken Succes ./
  https://www.lazada.co.th/products/sweepy-by-saj-i247833177.html

  • Inge zegt op

   Wij zijn anderhalf jaar in Bangkok en hebben al meerdere malen mattenkloppers gezien hier. Kijk bij een van de vele riet, rotan, bamboe winkeltjes. Die vind je overal.

 4. Gerard Lonink zegt op

  Voor z’n mattenklopper moet je nog steeds in Alkmaar zijn, om precies te zijn bij J.Boom aan de Huigbrouwerstraat 8, sinds 1835.

  https://shorturl.at/qtyR4

  Als op op deze Google Maps link kijk kun je ze op een foto in de winkel aan het plafond zien hangen 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website