Wie voor een frisse neus naar Thailand gaat, komt van een koude kermis thuis. De kwaliteit van de lucht is op veel plaatsen bar en boos. Kort gezegd: ongezond. Niet alleen Bangkok speelt in dat kader een rol, veel toeristische plaatsen houden hun mond, uit angst toeristen af te schrikken. Kijk maar naar Hua Hin (en ook Pattaya).

Zet de app AQI (Air Quality Index) op uw telefoon en besluit daarna waar u heen gaat (of wil wonen). De app heeft duizenden meetpunten over de hele wereld, waardoor u altijd kunt zien of ter plekke een aanslag op uw gezondheid wordt gepleegd.

Elke dag staat de Bangkok Post vol met verhalen en foto’s hoe slecht de lucht is in de hoofdstad. Of de wereld ophoudt bij de stadsgrenzen. Daar trekt de lucht zich echter niets van aan. Zoals gewoonlijk krijgt het (vracht)verkeer de zwartepiet toegespeeld en het gebrek aan wind. Er wordt wat water gesproeid vanaf hoge gebouwen, de politie houdt enkele zwarte walm uitbrakende vrachtwagens aan en adviseert een mondkapje te dragen. Dat is het dan wel zo’n beetje.

Geen letter over de problemen in de rest van het land en die zijn niet mis. Hua Hin en Pattaya gelden uiteraard als schoon, want deze plaatsen liggen aan de zee.

Nou, vergeet het maar. Hua Hin telt twee meetpunten die op zondagmiddag 140 (ongezond voor gevoelige personen) en 159 aangeven (ongezond voor iedereen). De hoeveelheid fijnstof (2,5 microgram per kubieke meter) is dan meer dan 70. Ter vergelijking: Het maximum in Nederland bedraagt 25, terwijl Thailand een veilige grens aanhoudt van 50). De komende week valt geen verbetering te verwachten. Vanuit Hua Hin zijn de heuvels in een grijze waas gehuld. ‘Zeemist’ riep een lokale deskundige. Aan mijn zolen, luidt mijn antwoord.

Chonburi heeft een twintigtal meetpunten, die allemaal (dik) boven de 150 zitten. Ook geen lekkere plek om met je kinderen vakantie te vieren. Pattaya zelf zit op 157. In Bangkok van hetzelfde laken een pak met uitschieters tot 170. Geen enkel punt meet onder de 150.

In Hua Hin kan het verkeer onmogelijk gelden als schuldige. Die twijfelachtige eer komt aan boeren die richting Birma hun suikerriet afbranden voordat het naar de fabriek gaat. Elders gaat het om het afbranden van resten op rijstvelden.

Het is verboden, maar dat geldt voor zo veel zaken in Thailand. Het gaat om de handhaving en de verplichting om streng op te treden. Van bijna elk stukje land is de eigenaar bekend en zou het mogelijk moeten zijn deze te beboeten als hij over de schreef gaat. De overheid wacht echter tot de regen komt (eind mei) en denkt: het waait wel over. En dat terwijl het officiële ‘brandseizoen’ in maart nog moet beginnen. Ga tot die tijd liever naar provincies als Chayaphum (overal minder dan 60) of zelfs Udonthani.

Een goed advies: download AQI en koop een goed mondkapje. Uw adem inhouden is efficiënt, maar niet effectief…

36 reacties op “Een frisse neus in Thailand? Vergeet het maar!”

 1. Johnny BG zegt op

  Van de fijnstof ga je niet dood heb ik gelezen, maar wel is er een verhoogd risico voor risicogroepen op het verergeren van andere aandoeningen die wel dodelijk zijn.

  Van Dr. Tino K. heb ik begrepen dat zeg maar een maand per jaar als vakantieganger in Thailand niet direct een gevaar oplevert als er daarna in veilige waarden wordt geleefd.

  Om het simpel te houden zou ik weleens willen weten of het nou echt allemaal een probleem is. Van roken kan je longkanker krijgen is inmiddels wel aangetoond maar hoe en wat met deze vervuiling?

  Ik ga mij hier op gevaarlijk ijs begeven om te stellen dat ik dit zou willen weten voor de mensen die gezond zijn.
  Het hele leven was en is erbij gebaat om de sterkste te laten overleven dus ik ben benieuwd hoe we er nu echt voor staan.

  • Je gaat niet dood aan fijnstof, maar aan gezondheidsschade door fijnstof. Je gaat ook niet dood aan roken maar aan de gevolgen van langdurig roken.

   Wat zijn de gevaren van fijnstof?
   Smog door fijnstof in de lucht kan volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten veroorzaken. Ook is het slecht voor hart en bloedvaten. De gezondheidsschade is groter als de concentratie fijnstof hoger is. Patiënten met astma en andere longziekten zijn extra kwetsbaar. Net als mensen met hart- en vaatziekten. Bij ernstige smog vormen ook jonge kinderen, ouderen, mensen met suikerziekte, sporters en mensen die zwaar werk doen in de buitenlucht risicogroepen. Het is niet bekend hoeveel mensen sterven aan de gevolgen. Het RIVM schat het aantal op 7.000 tot 12.000 doden per jaar. Volgens longartsen verkort fijnstof het leven van Nederlanders met 13 maanden.

   Bron NPO

   • Johnny BG zegt op

    Bedankt voor de info Peter.

    Schijnbaar is er momenteel nog niets te bewijzen en wellicht is er daarom minder behoefte om het op te lossen.
    13 maanden op een mensenleven van 75 + is denk ik niet veel voor de rekenmeesters belast met het kosten/baten plaatje.

    • Gelukkig wordt je maar langzaam vergiftigd in Thailand….. Op termijn zal dit voor toeristen een grote rol gaan spelen. Die gaan Thailand straks mijden als de pest.
     Voor mij speelt het ook een rol. Ik zou minder snel gaan overwinteren in Thailand in jan-feb-mrt. Ik denk dat je alleen nog na de regentijd in Thailand rustig kan ademhalen.

     • Johnny BG zegt op

      Dat was ook mijn gedachte.

      Mocht het dus een probleem zijn dan zou het de NL overheid of andere landen sieren om een soort van negatief reisadvies te geven voor de risicogroep.

      Mochten er meer landen dit onder de aandacht brengen en dus een mindere instroom van toeristen teweeg brengen dan kan er mogelijk een verandering plaats vinden.

 2. Hans Bos zegt op

  Peter doelt op het jaarlijkse aantal doden in Nederland. In Thailand ligt het aantal uiteraard veel hoger. Ter vergelijking: in Amsterdam ligt de AQI op dit moment (zondagmiddag) op 39 en in Alkmaar zelfs op 16. In Den Haag en Rotterdam ligt de Air Quality Index op 45. Vergeleken met 170 in Bangkok, Hua Hin en Pattaya kun je dus in Nederland gerust ademhalen…

  • Theiweert zegt op

   Maar het is dan daar ook nu ook winter, maar wat is het normaal in de zomer. Als je nu naar Sisaket gaat heb je voldoende frisse lucht. Je gaat ook niet naar Parijs, New York of Amsterdam voor frisse lucht op vakantie.

 3. l.lagemaat zegt op

  Vandaag in Pattaya een paar keer een meting gedaan: 57
  Misschien een tikfout met 157

  • Denk dat het wel klopt. Rayong is 155. En dat is diep in het rood.
   http://aqicn.org/city/thailand/chonburi/health-promotion-hospital-ban-khao-hin/

   En in de buurt van Apeldoorn 24 (Groen)

  • Chris zegt op

   I. Lagemaat, ik zou echt willen dat je gelijk hebt. Echter de realiteit is dat het echt erg gesteld is. De cijfers kloppen ( jammer genoeg ).

  • Jan zegt op

   Meten is weten. De kwaliteit van de lucht is per locatie binnen een gebied of gemeente sterk verschillend. Die 57 kan dus best kloppen, terwijl 157 tegelijkertijd ook klopt. Iets anders is de zichtbaarheid van luchtvervuiling. Die vervuiling kan namelijk onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Een hoge luchtvochtigheid (‘zeemist’ bijvoorbeeld) is meestal wel heel goed zichtbaar. De verfoeide lokale deskundige kan zomaar gelijk hebben. Zeemist zonder vervuiling is heel goed mogelijk. Luchtvochtigheid en vervuiling zijn beiden goed meetbaar. En meten is weten.

 4. KhunTak zegt op

  Jij klinkt alsof het jou geen zak kan schelen en alleen maar kritiek spuit.
  Van feiten heb je nog nooit of zelden gehoord. Jaaaaren geleden kon asbest ook geen kwaad.
  Loop eens een ziekenhuis binnen in Thailand en vraag om een gezondheidstest.
  Vele artsen adviseren ook een longtest, niet om geld te verdienen, maar simpelweg omdat er ontzettend veel mensen rondlopen met long en ademhalingsproblemen. Ook aan de kust.
  Dus hou op met zuurpruimen of kom met een onderbouwd antwoord.

  • Moderator zegt op

   Moderator: Op wie reageer jij?

   • KhunTak zegt op

    ik reageerdeop Johnny BG.

  • Johnny BG zegt op

   Beste Khun Tak,
   Ik ben in de positie dat ik iedere 2-3 maanden mij in het ziekenhuis mag melden voor een test om mijn gezondheid te testen.
   Tot zover nooit enig probleem gevonden qua longproblemen. Als arbeider in het lossen van containers in de haven kan ik u vertellen dat de lucht erin vol zat met fijnstof. Zeer goed te zien als de zon de loods in scheen.
   99,9% van de mensen kent dit fenomeen niet om het tijdens het werk mee te maken maar K. Tak weet hoe het werkt.
   En die zuurpruim…ik ken nog wel een plek waar deze ingestoken kan worden.

   • KhunTak zegt op

    Jij gaat teveel uit van je zelf.
    Mijn overgrootmoeder rookte 3 sigaren per week en nam ieder dag een jenevertje.
    Ze heeft de respectabele leeftijd van 95 jaar gehaald en was zelden ziek.
    Is dat vergelijkingsmateriaal ten opzichte van alle overgrootmoeders in Nederland?
    Denk het niet..
    Een negatief reisadvies voor alleen risicogroepen is mijns inziens onvoldoende.
    Het is voor niemand gezond om op vakantie te gaan of te wonen in Thailand waar de lucht zo vervuilend is.
    Maar een ieder heeft de vrijheid om daar toch voor te kiezen.

 5. Jan zegt op

  Hier in Pattaya is het verschrikkelijk , van de beach Road tot de 3 Road staat het ganse verkeer gans de dag stil met ronkende dieselwgens . Dus gans het centrum van Pattaya . Nog nooit meegemaakt en het is met momenten onhoudbaar om daar met de scooter in het verkeer stil te staan of langs te wandelen . Als je gezellig iets wilt drinken wordt je bijna vergast door het verkeer.

 6. Franske zegt op

  Beboeten?

  Vorige week reed ik nog van Hua Hin naar Pattaya. Op de rijksweg nr 7 tussen Suvarnabhumi en Pattaya werd op verschillende plaatsen de bermen afgebrand, jawel, door overheidspersoneel.

  Er wordt gewoon voor de gemakkelijkste manier gekozen, ongeacht de gevolgen.
  Jammer maar helaas…

 7. Tino Kuis zegt op

  Fijnstof is erg schadelijk voor de gezondheid bij mensen die al kampen met longziekten en voor iedereen als de gemiddelde waarden hoog zijn over een lange periode. Verkeer en industrie dragen bij aan het niveau van fijnstof maar het is vooral de verbranding op landbouwgrond die voor meer dan 50 procent verantwoordelijk is voor hoge waarden, ook in Bangkok. Fijnstof door verbranding kan over afstanden van wel 200 km worden aangevoerd. Daarnaast spelen atmosferische verschijnselen een rol. In deze tijd blijft de lucht op een laag niveau hangen en verspreidt zich niet naar boven.
  De regering zal de boeren financieel moeten bijstaan om hun oogstresten anders op te ruimen.

  • Pjotr Patong zegt op

   Hebben ze wel eens van onderploegen gehoord ? Verbetert de structuur van de grond ook nog. Wel gelijk na het oogsten.

 8. Jan zegt op

  Het is inderdaad bar en boos gesteld met de luchtkwaliteit in Thailand.
  Persoonlijk zou ik het erg waarderen als de Thaise regering veel meer op de toer van handhaving zou gaan en boetes en/of verboden zou gaan innen respectievelijk instellen.
  Wat ik echter niet goed kan plaatsen zijn de enorme verschillen in waardes tussen de app AQI en de app Air4Thai.
  Bij de eerste wordt er voor Pattaya een PM2.5 waarde aangegeven van dik 150 terwijl bij de 2e app de waarde van “slechts” 56….!!!!!!
  Ondanks dat beide waardes ontzettend ongezond zijn is het voor mij een raadsel waarom de waarden tussen de genoemde apps zo groot zijn.???

  • Yubi zegt op

   De AQI, is een index bestaande uit meerdere negatieve stoffen.een ervan is de hoeveelheid fijn stof in ug/m kubieke..
   De index staat momenteel op 162. Voor Pattaya, met hierin 76 ug fijn stof…..(het fijn stof gehalte bedraagt 1/4 tot 1/2 van de index.
   De Europese max norm ligt op. 25…Deze waarde zie je door op de plaats Pattaya te drukken in de app, en daarna naar beneden te scrollen.
   Mijn eigen tester geeft. 68 ug weer , in jomtien, op de Dongtang bracht. Waar bijna geen verkeer is. Dus zeer weinig verschil met Pattaya.
   Al de warenhuizen verkopen momenteel airpurifiers als zoete broodjes….
   In mijn slaapkamer heb ik momenteel slechts 7 ug door deze filter.
   Ook zo weinig mogelijk buiten komen ,en steeds een GOED mondmasker dragen.
   Merk ook op dat veel meer mensen sinds paar dagen lopen te hoesten….en weinig adem hebben.
   De lucht is hier dragelijker dan in BKK, maar zeker niet beter.

   • Jan zegt op

    Beste Yubi,
    Bedankt voor jouw duidelijke uitleg.
    Zou jij nog kunnen aangeven welke airpurifier jij gebruikt.
    Zijn deze filters geluidsarm..??

 9. ser kokke zegt op

  Ik heb 3 air monitoren, een buiten, een in de woonkamer en een in de slaapkamer, je schrikt je de pleuris, zowel binnens- als buitenshuis kan de PM2.5 (fijnstof) oplopen tot naar meer dan 200, maar ook TVOC en CO2 gaan op dit moment door de top hier in de provincie Lampang.
  In de woonkamer staat een luchtzuiveraar en ook in de slaapkamer, die in de slaapkamer kan het redelijk aan, voor de woonkamer heb ik er eigenlijk 2 nodig om het fijnstof binnen de perken te houden.
  Ik denk dat het risico op longkanker door de vervuiling in Thailand groter is dan een pakje caballero per dag.

 10. Jos M zegt op

  Als ik in Google play kijk naar AQI zie ik veel verschillende aps, welke is goed werkend in Thailand?

  Ik woon sinds kort vlakbij Khonkaen en het valt mij hier op dat veel mensen een mondkapje dragen.
  .

 11. Serge zegt op

  Ik heb sinds een tijd IQAIr AirVisual op de smartphone staan. Je krijgt 1 een oogslag een overzicht van alle plaatsen die in interesseren, met de prognose. Momenteel kleuren zowat alle voorname Thaise steden oranje-rood. Ongezond dus om langere tijd in door te brengen (zonder bescherming of filtering).

  Ik zag onlangs een reportage over Ulaan Baatar (hoofdstad van Mongolie). Zeer koud daar. Steenkool van slechte kwaliteit wordt en en aan aangevoerd om de vele krotten en schamele huisjes te verwarmen. De jongere generaties ontvluchten het platteland en komen terecht in sloppenwijken. De index is er op het moment dat ik bericht intik 198(!) .. Kinderen worden er ziek van de slechte lucht. Het verbranden van fossiele brandstoffen heeft zeer zeker een impact. Naast drinkwater wordt schone lucht een schaars goedje voor vele landen in de nabije toekomst..

 12. jean le paige zegt op

  ser kokke, a.u.b., :
  * waar zijn die monitoren van je verkrijgbaar ?
  * woon je in een urbanisatie of langheen een openbare weg ?
  * heb je een tuin ?
  Dank !
  jlp

  • Mark zegt op

   In Lampang is de luchtkwaliteit extra slecht door de grootschalige verbranding van bruinkool voor de electriciteitscentrales van Mae Moo. De uitstoot van de bruinkoolverbranding komt boven op die van de verbranding van landbouwresten, wegbermen, huishoudelijk afval, transport, enz … die elders in Thailand ook voorkomt.

 13. jacky zegt op

  ben pas terug van pattaya en inderdaad veel smog van de auto’s ongelovig maar waar , ik zat dikwijls met een zakdoek voor mijn neus in de toektoek

 14. Berry zegt op

  ik ben in Nakhon Sawan en maak ook gebruik van de app. geeft 159 aan in de buurt waar ik logeer maar de rest van de stad is onder de 80. Erg verschillend dus. Hoest me wel rot al 3 weken evenals mijn vriendin. ik ga me toch bedenken om weer naar Thailand te gaan. tot dusver ging ik 3x per jaar maar met deze lucht is het geen pretje. en de hele dag op een hotelkamer heb ik geen zin in. bye bye Thailand, ik heb heb je nu wel genoeg gezien. Dus nu weer de Pacific volgende keer. Fiji.Samoa etc.

 15. PaulW zegt op

  Goh, ik heb er eigenlijk nooit veel aandacht aan besteedt. Heb meeste tijd van m’n leven altijd aan zee gewoond. Nu ook weer in Jomtien. Maar de laatste dagen is de lucht behoorlijk grijs. Zeker s’morgens. Kan zelfs Ko Lan niet meer zien vanuit m’n balkonnetje. En ik heb de laatste dagen behoorlijk last ineens van hoesten en een dikke strot zoals dat heet. Mmmm, moet ik nu ineens mondkapjes gaan dragen en m’n apartement volzetten met air purifiers en niet meer op m’n balkonnetje genieten. Niet blij om zo m’n retirement te genieten. Zal eens gaan rondkijken waar de lucht beter is.
  Paul

 16. Frederique Baas zegt op

  Zou u mij aub kunnen doorgeven welke AQI ik moet hebben? Er staan er namelijk heel veel en ik weet niet welke goed is?
  Al dat mijn dank,
  Frederique

 17. Serge zegt op

  Geen persoonlijke ervaring mee. Ik heb het overwogen in het verleden, maar vond het te duur. Je hebt dan ten slotte alleen de melding, maar geen remedie.
  Ik heb wel een BlueAir Classic 605 luchtzuiveraar staan (ik woon in Belgie voor alle duidelijkheid) en deze filtert pollen, stof, rook etc. uit de omgevingslucht en toont de luchtkwaliteit met een indicator (geen AQI). Het raam openzetten heeft meestal een averechts effect en doet de zuiveraar op volle kracht werken. Ramen gesloten houden (zeker in pollenseizoen) en het ding zijn werk laten doen. Het toestel werkt met verwisselbare HEPA filters.

  https://www.evehome.com/en/eve-room
  https://www.sylvane.com/blog/five-best-indoor-air-quality-apps/
  (no affiliation)

  Voor buitenshuis zijn er voldoende apps en websites te vinden.

 18. Danny zegt op

  Heb mij zo een tester aangeschaft zodat ik het ter plaatse kan meten.Momenteel 68 in Na Jomtien.
  Wat mij wel verbaast dat als ik er de rook van 1 trekje van mijn sigaret inblaas het onmiddellijk stijgt naar 400.
  das aan 15 trekjes per sigaret en 40stuks per dag krijg ik toch iets binnen, en dit al 35 jaar, mocht het zo slecht zijn dan was ik er al lang niet meer toch….Begrijp mij niet verkeerd tis zeker ongezond maar kan mij niet van de indruk ontdoen dat ze in Europa een stukje overdrijven.

 19. Jos M zegt op

  Zou de hoeveelheid fijnstof ed niet afkomstig kunnen zijn van de vulkaan uitbarsting op de Filipijnen en van de bosbranden in Australië?

 20. PeterV zegt op

  Hier, in het zuiden is het zo slecht nog niet.
  Als ik op airvisual.com kijk, dan is het vanaf Chumpon wel ok.
  In Mueang Phuket is het – met 38 – zelfs lager dan Utrecht (59).
  Het lijkt vooral van de windrichting af te hangen, bij noordenwind zullen de waardes hier wel omhoog schieten; dan krijgen we de troep uit BKK.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website