Een bacchanaal in Isaan

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Isaan, Leven in Thailand
Tags: , ,
11 november 2016

Als vriendengroep hebben we besloten om nog eens bij elkaar te komen. Wij, een hoopje Nederlandstalige expats in Isaan, zitten al te lang verpauperd rond te kijken naar de vreemde gang van zaken hier. Dat eenzame drinken hangt ons de keel uit, wij willen net als al die anderen in de buitenlandse enclaves die Thailand rijk is ook wel eens een uitspatting.

We besluiten dat we naar de buurt van Roi Et gaan logeren in een resort dat iemand van de vrienden uitbaat. Niemand heeft een idee van waar en hoe we gaan uitkomen, maar wij zijn ondernemender dan de gemiddelde expat in Thailand gezien de afstanden in Isaan. En bereid om honderden kilometers te rijden, we wonen natuurlijk niet echt dicht bij elkaar – zonder dat dit onze vriendschap stoort.

Een gezapige rit met enkele auto’s doorheen een mooi landschap, het vlakke land is weg, ook de rijst verdwijnt beetje bij beetje, heuvelachtig groen met veel bloemenpracht komt in de plaats. En arriveren we aan een prachtig landgoed. Mooie, luxueuze bungalows tussen tropische boomsoorten. Een groot zwembad, olympische afmetingen met een duiktoren, daar rond kleurrijke parasols en ligzetels. Alles ligt aan de voet van een met wijngaarden bedekte heuvel waar op de top een Finse sauna staat. Dit gaat goed worden.

De gastheer, een Brusselaar, verwelkomt ons op ambassadeur-achtige wijze en leidt ons naar een buffet. Maatjesharing met fijn gesnipperde uitjes, gerookte paling, witloof met garnalen, chocolade en Brusselse wafels. Een overvloed dat nog wordt aangevuld met een keuze uit diverse Europese zattigheden als cava, cognac, jenevers. Dames in blauwe gebloemde sarongs met mouwloos shirtje bedienen ons met de glimlach, op de achtergrond hoor je zacht klassieke muziek.

Vervolgens wordt aan iedereen een logement toegewezen. Feeërieke bouwsels verborgen tussen goed onderhouden groen. Geluidloze airco via stemherkenning. Schuiframen tot op de grond met zicht op de heuvel, een mooi geweven gordijn laat licht binnen maar zon buiten. Het bed is uitnodigend bedekt met welriekende paarse bloempjes en er hangen spiegels aan het plafond. En de aanwezigheid van een meer-persoons bubbelbad doet De Inquisiteur twijfelen of hij wel weer naar buiten wil.

Wanneer de sfeer iets losser geworden is, vervangen Belgische bieren de sterke drank. Duvel, Leffe, Hoegaarden, Stella Artois. De groep wordt uitgelaten, dit wordt een memorabele tweedaagse. Lui aan het zwembad zitten, in de schaduw van palmbomen, ligzetels en een tap vlakbij. Je hoeft enkel maar te kijken en hoepla, een schone deerne brengt het verlangde.

Ondertussen is er een mobiele muziekinstallatie aangekomen, inclusief kleurrijk danspodium. Even later komen de oude hits tevoorschijn, per slot van rekening is de gemiddelde farang-leeftijd boven de vijfenvijftig. Maar het tempo wordt netjes overgenomen door de schaars geklede meisjes op het podium, hun heupen wiegen net zo hard op de Simple Minds als op traditionele Isaan-muziek.

Dat inspireert ons danig, in samenwerking met de Duvels, en wat later is de tijdelijke dansvloer volzet. Jawel, we hebben onze gaden meegebracht, wij zijn zo, we hebben geen geheimen en bovendien zijn Isaanse schonen, wanneer je er in hun eigen habitat mee samenwoont, erg tolerant. Gelukkig maar want Jan, een van de grotere feestvarkens van de bende, staat te kwijlen richting zwembad. Daar toeven enkele dames in te kleine bikini’s, volgens onze gastheer zijn dat de masseuses die tot onze beschikking zijn de ganse tijd. Van gastvrijheid gesproken.

Ondertussen is er ook een barbecue aangestoken. Prachtig ding, zonder twijfel Amerikaans want groter en meer mogelijkheden dan de ganse keuken van De Inquisiteur thuis. De sarong-dames zijn nu daar aan de slag, ze spreiden de geoliede borsten en billen uit op het vuur, euh, van kippen natuurlijk. Alleen is het niet zeker naar welke billen en borsten Jack aan het kijken is. Jack is de senior van de groep en wat sneller tevreden dan wij. Want er is ook Tim, in het dagdagelijkse leven een bescheiden karakter, gek op alle IT-gedoe. Nu echter, want nogal veel aan de jenever gezeten, ontpopt hij zich tot een soort gigolo, hij heeft een piepklein zwembroekje aan en begeeft zich naar de duiktoren. Om selfie’s te nemen, zelfs terwijl hij duikt. Die selfie’s laat hij uitgebreid zien aan alle aanwezige vrouwvolk.

Luc, de fijnproever van de bende, is naar de keuken verdwenen. Hij vermoedt dat de Brusselaar wel wat overschotjes bewaard, en als amateur kok gaat hij zich uitleven. Hij maakt Thaise hapjes, ieder heeft zijn eigen manier om indruk op de vrouwen te maken natuurlijk. Alleen, hij nam voor alle zekerheid vijf Leffe’s mee en dat laat zich proeven, alles veel te pikant geworden, niet geschikt voor farang magen.

De sfeer kan niet stuk, het bier blijft oneindig komen en dat moet uitgedanst worden. Zelfs hip-hop, op zijn Afro-Amerikaans uitgevoerd, want Jan keek vroeger wel al eens naar MTV, dus heupstotende tot hij een pijnlijke rug krijgt en moet afdruipen. Gevolgd door een masseuse, doch pech voor hem, mevrouw komt ook mee. Stilaan speelt onze leeftijd een rol en beetje bij beetje verdwijnt iedereen, we zijn voldoende ingeburgerd en zeggen simpelweg niks.

Zo ook De Inquisiteur die samen met liefje-lief naar de kamer verdwijnt. En we genieten van het bubbelbad, wetende dat er een uitnodigend bed staat te wachten. En die spiegel aan het plafond is erg uitdagend. Bovendien heeft de gastheer De Inquisiteur een geheimpje verteld : kanaal 999 opzetten. Dat breed beeldscherm is niet voor niks. De kamer is nu omgetoverd naar een soort Yab-Yum voor wie weet wat dit betekent … .

De volgende ochtend worden we vergast op een enorm ontbijt, buiten in een vrolijk zonnetje. Alleen gezonde dingen, goed voor lijf en leden, die ons weer fit genoeg maken voor een wandeling door de wijngaarden. Daar bovenop krijgen we ieder nog een kistje van de beste selectie wijnen – gelukkig zijn er weer die schone dames zodat we niets zelf hoeven te dragen. Op de top van de heuvel is er de sauna, een prachtig houten bouwsel, Lavada-import uit Finland, zeker weten. Handdoeken, shampoo’s en crèmes allerhande liggen ter beschikking.

Alleen Jan heeft een probleem, geen zwembroek. Kan je hem niet kwalijk nemen, die is vergeten dat het eigenlijk zo hoort. Geven we hem maar een sarong van een van de schonen, die zit daar niet mee, ze zal zich wel even discreet terugtrekken. Nu wil Jan weer niet meer mee naar de sauna … . We toeven hier nog een poosje, de champagne, gekoeld als het hoort en in niet te grote hoeveelheden maakt het aangenaam.

Onze middaghonger wordt een feest. Voor de Belgen toch. Fritten-met-stoofvlees-en-mayonaise. Tsjonge jonge toch, een week hier en iedereen is tien kilo zwaarder. Maar nu zijn we klaar voor de zware terugrit. Jep, Brusselaars in Isaan weten hoe een bacchanaal te organiseren!

Je ziet, in Isaan is veel te beleven. Nu ja, als je kan filosoferen. Over wat komen gaat. Want we gaan pas richting Roi Et ergens in februari. De derde samenkomst van een Belgisch-Nederlandse vriendengroep die ontstaan is door dit blog. En geloof me, de vorige twee ontmoetingen waren leuk, echt waar!

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Een bacchanaal in Isaan”

 1. Joseph zegt op

  Petje af. Mooi met heel veel humor geschreven verhaal. Ik ga mijn reisplannen anders indelen en ga naar Roi Et. Mag ik mee?

 2. ton zegt op

  Zeg waar het resort is en ik ben een gelukkig man hahaha

 3. Khun Peter zegt op

  Leuk verhaal en goed geschreven. Ik zag het zo voor mij.

 4. Jan VC zegt op

  De fantasie van de Inquisiteur is overweldigend!
  Graag wou ik weten wat hij gesnoven heeft. Thailand laat op dat punt immers niet met zich spotten.
  De Isaan en zijn verdorven kanten werden hier prachtig in de verf gezet. 🙂
  De Brusselaar is verwittigd!

 5. Piet zegt op

  Leuk verzonnen…ik geloof hier niets van en zeker niet in het degelijke Roi Et want waarom zou de Inquisiteur het adres weglaten dit is toch wereld reclame voor dit resort.
  Maar wel een droom waar iedere man op kikt
  Goed geschreven !!

 6. timker zegt op

  Prachtig geschreven! Ik verwachtte een blog over de 2e bijeenkomst maar het is dit geworden. Een toekomst droom cq verwachting. De realiteit zal waarschijnlijk anders worden maar geheid zal het ook weer een mooie samenkomst zijn net als de eerste 2 keren. Februari is nog ver maar dankzij dit verhaal genieten we nu al! Bedankt daar voor !!!
  Tim (de stille genieter uit NL)

 7. Alfons Dekimpe zegt op

  Ik wil er bij zijn volgende maal.
  Op uitzondering vande sauna sta ik graag mee in de rij.
  Eten en drinken, zwemmen plezier maken en een oldie muziekje mee zingen of iets in de nabijheid.
  Februari mijn agenda zal aangepast worden.

 8. Alexis zegt op

  Beste,

  Kan je me de naam van deze plaats bezorgen, ik zit ook in de isaan en het gemis van Belgisch eten en drank is soms groot.

  Bedankt

  Alex

 9. PEER zegt op

  Beste Inquisiteur,

  Vertel me waar dat aardsparadijs staat, want wij wonen in Ubon Ratchathani en dat zijn vijf boogscheuten van Roi Et!
  Wij willen ons óók wel ‘ns Adam & Eva wanen.
  Met Isarnse groeten,

  Peer

 10. Andy & Neng zegt op

  Leuk bericht hebben wel interesse in zo’n samenkomst. Ook wij komen uit de Issaan en wonen vlak bij Ban Phaeng (mekong-rivier) De bedoeling is dat wij as jaar even aanwezig zullen zijn in de Issaan en kunnen wellicht ons schema hierop aanpassen.
  Laat ons het goede adres weten en dan kunnen we het misschien ook nog doorspelen aan een oud-collega in de buurt van Chiang Rai….met vriendelijke groet Andy en Neng

 11. Andy & Neng zegt op

  leuk laat ons ook weten waar dit precies is ,ik ken nog wel meerdere expats in de Issaan
  met vriendelijke groet Andy en Neng

 12. jowe zegt op

  Het verhaal lijkt wel een tegen offensief.
  Een tegen offensief op schrijvers die negatief schrijven over isaan

  M.vr.gr.

  • Jan VC zegt op

   De Isaan is HOT! 🙂

 13. Daniël M. zegt op

  Alles is gezegd in het verhaal en in de reakties. Of toch bijna alles…

  Deze inwoner van het Brussels gewest wilt er ook graag met zijn vrouwtje naartoe!!!

  Van harte bedankt voor deze “toeristische tip” !!

 14. jan zegt op

  zo,n prachtig verhaal. wordt jaloers
  is echt gein, wanneer schrijf je een boek

 15. Hendrik zegt op

  Mag Ik ook komen? Woon in omgeving Kalasin.

 16. bob zegt op

  Een echt modern sprookje. Leuk vooral dat gehengel naar het adres van dit paradijselijke oord.

 17. Slagerij van Kampen zegt op

  Het leven in de Isaan heeft zeker als voordeel dat men er gemakkelijk sociale contacten opbouwt. Immers, net als in het leger destijds: iedere farang zit in hetzelfde schuitje (hoewel er helaas nergens zee te bekennen is). Ondanks de beweringen van velen hier, die van het mijden van andere farangs welhaast een principe lijken te hebben gemaakt, vind ik de sociale contacten met de Thais weinig meer dan een slap surrogaat voor het contact met Nederlands, Engels of Duits sprekende Europeanen.
  Je zit in hun gezelschap (de Thais), ze spreken rap onder elkaar, lachen, en weer begrijp ik de grap niet. Mag met mijn haperende Thai al blij zijn de helft te verstaan, vooral als het snel gaat en ook nog in dialect. Voel me daar nooit in de groep opgenomen.
  Allemaal zeer vermoeiende dagelijks terugkerende communicatie problemen.
  Nee, leve de farangs! Vooral als ze net als ik stevig drinken! Heb in de Isaan vaak meer contact met farangs dan hier in Nederland met Nederlanders, mijn werk uitgezonderd. Je zoekt elkaar op omdat anders het linguïstische en culturele isolement ondraaglijk wordt. Mensen in de vreemde hebben dit niet voor niets van oudsher gedaan toch?

 18. willem Kalasin zegt op

  Mooi verhaal en natuurlijk zonder één woord te liegen. Ben direct gisteren samen met de vrouw vanuit Kalasin de provincie Roi-Et wezen verkennen maar helaas het juiste resort (nog) niet kunnen vinden. Zullen morgen een advertentie plaatsen teneinde de juiste locatie te vinden. Heb voor alle zekerheid, en omvast te wennen bij de drankhandel een paar Duveltjes gekocht. Ga nu even achterover op de bank liggen en dan een uurtje dromen. Bedankt voor het plezante verhaal.

 19. Lieve & Karel zegt op

  Dju, wij zijn in februari effe terug naar België, anders kwamen we zeker meedoen! Gelieve ons op de hoogte te houden van vergelijkbare exploten in Isaan vanaf april. Dan zijn we terug.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website