Ik heb in samenwerking met de Belgische ambassade een zo duidelijk mogelijk document gemaakt i.v.m. wat de overblijvende partner moet doen na een natuurlijk overlijden.

Misschien is het nuttig om de links Nederlandse/Engelse tekst door te spelen aan de leden van uw blog (voor Nederlanders is de procedure ongeveer gelijklopend).

Nederlandstalig: https://www.thailand-info.be/NATUURLIJKOVERLIJDEN.pdf

Engelstalig: https://www.thailand-info.be/NATURALDEATH.pdf

Ingezonden door Eugeen

22 reacties op “Document hoe te handelen na een natuurlijk overlijden in Thailand (lezersinzending)”

 1. christiaan zegt op

  Heel erg bedankt Eugeen.

  • Louvada zegt op

   Eindelijk een klaar en duidelijke samenstelling voor wat moet in geval van…. meestal als het gebeurd weten de meeste mensen niet waar beginnen en dit op een moment dat er meestal paniek is. Dit artikel kan uitgeprint worden en uiteraard ook in Thai vertaald worden indien er mogelijk geen directe bijstand kan verleend worden door vrienden en of familie . Met dank aan de opstellers en Thailandblog.nl

 2. Hans zegt op

  Super initiatief. Hartelijk dank Eugeen.

 3. Bruno Schevernels zegt op

  Bedankt Eugeen,

  Dit is het resultaat van weken nauwkeurig opzoekingswerk. In een uitstekend gedocumenteerd document. Het zal voor velen een opluchting zijn in een komplekse materie. Die wordt hier duidelijk overzichtelijk en bevattelijk uitgelegd en alle aspecten komen aan bod.
  Eugeen heeft hier een grote DANK U verdient om met dit werkstuk rust te brengen in een nu overzichtelijke
  toestand, die voor velen duidelijkheid geeft.

  ook in naam van mijn echtgenote, en van velen denk ik,

  allerhartelijkst

  Bruno SCHEVERNELS

 4. Dre zegt op

  Geachte Eugeen.

  Een zeer goed overzicht van datgene wat de Thaise partner dient te doen bij overlijden van haar partner in Thailand. Waarvoor nogmaals een dikke pluim.
  Helaas, mijn moeder zei altijd, dat – hoe later op de avond – ik een nogal scherpe geest had en dit indachtig zijnde denk ik dat er ergens een klein foutje in de info geslopen is.
  Behoudens een vergissing mijnentwege is me het volgende niet zo heel duidelijk ; uitgaande van een natuurlijke dood, zijn de meeste documenten …… overlijden in hospitaal.. name ……. So far so good. Maar bij overlijden thuis punt 3.2….. zie ik dat er ook een document is met vermelding hospitaal….. name. Zie punt 3.2…. Begrijpt U wat ik bedoel.
  Graag enige uitleg daaromtrend.
  Met vriendelijke groeten,

  Dre

  • Robert zegt op

   Uitstekend document maar waarom altijd over haar als partner, kan ook hem zijn. spreek over partner en vergeet de sexe.

 5. Hans Udon zegt op

  En is er ook een versie in het Thais beschikbaar voor onze Thai partners die soms niet allemaal evengoed Engels spreken?

  • lungfons zegt op

   Ik denk dat het echt een meerwaarde zou geven indien er ergens een Thaise vertaling zou kunnen gemaakt worden.
   Toch alvast een super bedanking voor Eigen voor al het werk dat hij hiervoor heeft gedaan.

 6. Luc zegt op

  Zeer overzichtelijk en nuttig. Heel erg bedankt !

 7. Jan zegt op

  Beste Eugeen,

  Bedankt voor dit uiterst duidelijk overzicht…wordt erg gewaardeerd.

  Het enige wat ik mis is wat is het advies bij het dreigend einde te doen als je in België of Nederland verschillende rekeningen bezit bij brokers hebt aangaande aandelen en crypto’s.

 8. Lung addie zegt op

  Beste Eugeen,

  mijn felicitaties voor het heel goed gefundeerd artikel op TB. Dit is echt iets nuttigs. Ik weet maar al te best wat voor problemen het overlijden van een Belg, al dan niet gehuwd met een Thaise echtgenote, met zich meebrengt. Ik heb namelijk het laatste jaar reeds zo een viertal van deze dossiers persoonlijk ter harte genomen. Zelfs met deze goede aanwijzigingen is en blijft het voor de Thaise weduwe een groot probleem om door de administratieve molen te geraken en dit reeds door het feit dat zij meestal de taal niet machtig zijn. Het is dus ook ten sterkste aan te raden dat, een vertrouwenspersoon met op dit vlak kennis van zaken, aangeduid wordt voor het te laat is,
  Gisteren hebben Ronnylatya en ik, en dit naar aanleiding van een dossier, welke ik onlangs behandelde, betreffende een overlijden van een Belgische man in Thailand, het er nog over gehad om, om als toevoeging aan mijn dossier: ‘uitschrijven voor Belgen’ zo iets te schrijven.
  Was zinnen dit te doen maar is nu totaal overbodig daar ik, aan uw artikel, niets van toegevoegde waarde kan aan toevoegen.
  Langs deze weg wil ik uw toestemming vragen om dit artikel, door Khun Peter, te laten toevoegen aan mijn dossier ‘Uitschrijven voor Belgen’ daar het heel nuttig is en dus gebundeld kan worden met mijn dossier. Ik zou het eventueel vertalen naar het Thais.

  Met vele groeten en waardering,
  Lung addie, dossierbeheerder Uitschrijven voor Belgen.

 9. Daniel zegt op

  Dag Eugeen. Beste dank voor de info. Zou het echter mogelijk zijn ook wat info te ontvangen over Overlijden Belg, samenwonend , doch niet gehuwd. Hoe wordt dit opgelost ? Wat is de gang van handelen ? Groeten en dank.

  • Lung addie zegt op

   Beste Daniel,
   voor niet gehuwde “Belgen” is het voor de overblijvende dame eigenlijk heel eenvoudig. De Belgische ambassade wordt bij overlijden, van een in Thailand wonende Belg, altijd verwittigd. De ambassade geeft dit door en de overledene wordt geschrapt in het Rijksregister.
   Een pensioen hoeft ze niet aan te vragen daar, aangezien niet gehuwd, heeft ze hier geen recht op.
   De pensioendienst zal automatisch het pensioen stopzetten en, kijk maar eens op het jaarlijks levensbewijs: daar staat duidelijk op dat de pensioendienst, indien er teveel betaald werd, dit kan terugvorderen en ze hebben daar de mogelijkheden voor.
   De belastingen hoeven ook niet verwittigd te worden want ook daar heeft zij niets mee te zien.
   Bij de banken heeft ze ook niets te zien daar ze geen erfgename is. Ze kan enkel, indien er een ‘Belgisch testament’ opgemaakt en geregistreerd is hier beroep op doen maar hier is het taak van de notaris, welke altijd in Belgie aangesteld wordt om het testament uit te voeren, opzoeken wie en wat de erfgenamen zijn…..
   Voor wat betreft tegoeden in Thailand: daar zijn verschillende mogelijkheden maar die moet je zelf met de bank maar uitzoeken. Een Thais testament opmaken en registreren is hier wel aanbevolen maar kan enkel gaan over zaken in Thailand en niet over zaken in Belgie. Rekeningen bij een Thaise bank, enkel op naam van de overledene, daar kan ze, zonder Thais testament, ook geen aansprak op maken. Dat is al moeilijk genoeg voor de wettige erfgenamen.
   Dus wat dit betreft: op voorhand informatie vergaren, een advocaat raadplegen en daar naar handelen anders is de kans groot dat de overblijvende met lege handen achter blijft.
   Ik spreek uit ondervinding.

 10. Robert zegt op

  Ik mis in het document aanwijzingen voor als je niet gehuwd bent en/of een partner hebt zonder gehuwd te zijn.

  • Cornelis zegt op

   Vreemd dat je die mist. De schrijver geeft toch glashelder aan voor welke categorie zijn tekst geldt?

 11. Robert zegt op

  Ik zal in afzienbare tijd een op de Nederlandse situatie gebaseerde versie publiceren.

  • haki zegt op

   Beste Robert!
   Daar zie ik naar uit en zou je dan ook aandacht kunnen geven voor het overlijden van niet-voor-de-wet getrouwde Nederlander? Want die komen veel voor in Thailand, om uiteenlopende redenen. En je ziet dat hier bij de Belgische versie daarover al vragen zijn.
   Alvast dank voor je moeite!
   Haki

   • Tino Kuis zegt op

    Ik heb eens al deze formaliteiten afgehandeld voor een thuis overleden Nederlander in Thailand die geen partner had en alleen woonde. Dat ging precies zo als hierboven omschreven. Ik zie dus geen verschil met/zonder (Thaise) partner.

   • robert zegt op

    Beste Haki,
    Ben er al aan begonnen

 12. Ferdinand zegt op

  Ik ben 78 en ik denk zoals iedereen dat ik zal 100 jaar worden zodat dit document nog niet dringend is doch ik wens mijn zeer grote dankbaarheid voor dit werk uit te drukken.

 13. jani careni zegt op

  Ernstig document en dank u met 1 opmerking, ik heb een living will gedaan in een privé hospital met advocaten +2 getuigen en 1 arts, kost 6.000 baht en is levenslang geldig, juist gevraagd aan mijn advocaat, misschien gratis in BKK hospital en enkel 5 jaar geldig.

 14. robert zegt op

  Beste Eugeen,

  Kunt u mij op [email protected] uw email adres bezorgen om u tzt mijn versie van uw document ter lezing (en lering) te zenden.

  m.vr.gr.
  robert


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website