Huisjes kijken van lezers (17)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
30 januari 2022

Als dagelijkse lezer van het Thailandblog.nl bekijken we ook de laatste serie “Huisjes kijken van lezers’. Met goedkeuring van mijn zoon Ton hierbij wat informatie over het huis dat hij samen met zijn Thaise vrouw Tan heeft gebouwd in Kaeng Krachan.

Het ontwerp heeft hij zelf gemaakt. Een functioneel huis met drie gastenverblijven in de schaduw van een groot metalen dak van 440 m2. Gebouwd in 2017. Na wat opstartproblemen met Thaise aannemers, hebben ze vervolgens zelf alle materialen aangeschaft en de aannemer alleen ingehuurd voor arbeid. De woning heeft ongeveer 3,5 miljoen BHT gekost. In 2019 hebben ze een overkapping voor hun auto’s bij laten bouwen.

Er was ook een vraag van een lezer over de watervoorziening. Omdat het water uit de waterleiding eigenlijk alleen geschikt is om de tuin te sproeien, hebben ze een puls laten boren van 114 meter (!) met daarin een even lange PVC-leiding en onderin een pomp die het water naar boven stuwt. Op de begane grond hebben ze twee opslagtanks van 900 liter geplaatst en twee op de verdieping om waterdruk te hebben als de stroom uitvalt. Inmiddels voorzien van een wateronthardingsinstallatie die prima werkt. Het moet nog getest worden, maar volgens mij is het drinkwaterkwaliteit.

Hierbij wat foto’s waarbij wij zelf tijdens onze bezoeken de 5 badkamers hebben voorzien van wastafels van een gekapte boom en bamboe-elementen voor handdoeken e.d.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de bouwwijze, heeft Ton de hele initiële bouw met foto’s en filmpjes en tekeningen geplaatst op Flickr. Een en ander is te zien op: Flickr.com/photos/homekaengkrachan/ Wel met reclameboodschappen tussendoor.

Ingezonden door Jo, mede namens Ton, Tan en hun zoontje Ravel


Beste lezer, heb jij ook een huis laten bouwen in Thailand? Stuur een foto met wat informatie en de kosten naar info@thailandblog.nl en wij plaatsen het.» Laat een reactie achter


Rating: 4.44/5. From 16 votes.
Please wait...

19 reacties op “Huisjes kijken van lezers (17)”

 1. Osen zegt op

  Wat geweldig zo’n terras. Die kleine kan de gehele dag lekker rondjes fietsen daarzo. Ook de badkamer ziet er erg smaakvol uit met dat gebruik van hout. Veel plezier met jullie woning en bedankt voor het showen ervan.

 2. Leo zegt op

  beste Jo,

  Een geweldig huis, maar een opmerking over je waterinstallatie.
  De pomp hangt op 114m diepte? Is de pvc pijp voorzien van perforaties?
  Doe je verder niets aan het water dan alleen ontharden? Test het aub op ijzer en mangaan. Ik ken het grondwater in Thailand niet, maar in Nederland heb je zeker een zanfdilter nodig om ijzer en mangaan te verwijderen.

  • Ton Egbers zegt op

   Fijn eigenwijs “Keep It Super Simple” basis-ontwerp !

   Maar net als Leo, ben ik ben ook benieuwd of het voor die opvoerhoogte echt PVC is, of wellicht PE?
   Voor die opvoerhoogte heb je al ruwweg 12 bar overdruk nodig. Voor de lange termijn lijkt me PE dan meer geschikt dan PVC.

   En Leo, wat bedoel je met die perforaties? Want (gewenste?) gaatjes in een pijp kan ik echt niet zomaar rijmen met 12 bar…

   • Leo zegt op

    hi Ton,

    Een deepwell bestaat normaal gesproken over een geboord gat met een geperforeerde pijp in de watervoerende laag. De pijp is omhuld met grof materiaal zand/fijn grind. Het water stroomt dan toe door “het grove omhulsel” en de gaten in de pijp om het vervolgens op te pompen.
    Als de pijp niet geperforeerd is, moet het water dus alleen via de open bodem toestromen en zal de cap. heel minimaal zijn.

   • Jo Smits zegt op

    Ik zal Ton morgen vragen naar het materiaal van de buizen. Ik heb maar PVC geschreven, maar wellicht is het ander materiaal. Ik heb wel een foto gezien van de stapel buizen, Ze waren blauw, ik weet niet of dat iets zegt van het materiaal.

    • Leo zegt op

     Zal vast PVC zijn, maar zal ook geen probleem zijn.

  • Jo Smits zegt op

   Hallo Leo,
   Het water wordt ook niet gebruikt om te drinken of te koken. En dat zullen ze ook nooit doen zonder een afdoende en betrouwbare test. Maar het is wel goed water om (jezelf) te wassen en te douchen. Het water uit de lokale waterleiding wordt uitsluitend gebruikt voor het water geven van de tuinplanten.

   • Leo zegt op

    Als er geen grote hoeveelheden ijzer en mangaan in zitten, is dat zeker ok. Wassen en bijv een bad vullen met veel ijzer en/of mangaan in het water, is niet aantrekkelijk.
    .

 3. Pieter, zegt op

  .
  ‘Weer een Prachtig Design architectonische (simplistische) woning, met een prachtig open dak’ zodat de warmte weg kan (Theorie zwaartekracht Isaac Newton) Het is dan ook onbegrijpelijk dat ze in de warme landen hier niet meer aandacht/uitvoering aan besteden? De omschrijving klopt als een bus’ het is een zeer functioneel huis met vele mogelijkheden ‘om het zonder veel moeite en kosten uit te breiden naar eigen smaak en inzicht’ (Zoveel mensen … Zoveel wensen’)

  ps. Zeer spijtig dat dit prachtige onderwerp; huisjes kijken van de Thailandblog.nl lezers nu al zo snel gestopt wordt’ (?)

  Pieter

 4. endorfun zegt op

  Dat is een mooi huis, en ook de binneninrichting, wat ik ervan zag, is de moeite, en geen kitsch, maar origineel.

  • Jo Smits zegt op

   Om de privacy een beetje te borgen heb ik geen foto’s van binnen meegestuurd, maar ook met de inrichting zouden veel Nederlanders kunnen leven. Ik wil hier geen reclame maken maar in Bangkok is ook een vestiging van een bekende Zweedse winkelketen.

 5. Freek zegt op

  Alle foto’s gezien. Wat een klus man! Maar met een heel mooi resultaat. #Grandioos + beetje jaloers!

 6. Wil zegt op

  Wat een prachtig idee ik zou willen dat ik daar zelf opgekomen was.
  Zo simpel en effectief. Het huis wordt niet warm en boven een zee van ruimte, uit de zon
  en in de wind.TOP !!

  • Jo Smits zegt op

   Boven op de woning is een terras mogelijk van meer dan 300 m2. Ik heb er persoonlijk veel geklust; schilderen en klussen in de schaduw en er is altijd wel een beetje wind. Zelfs goed te doen voor een Nederlander!

 7. Ferry zegt op

  Vraag mij af wat er gebeurt bij storm of harde wind bij zo’n gigantisch dak ,waar de wind onderkan slaan.
  Verder zondermeer een prachtig huis.

  • Jo Smits zegt op

   Het dak heeft al verschillende stormen doorstaan en alle stalen kokerprofielen zijn gelast. En omdat de wind er ook doorheen kan scheelt dat veel in die belasting. Dak zou door de ligging tov. de zon ook kunnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van huizen in de naaste omgeving. Wellicht een toekomstig aanvullend project.

 8. John Chiang Rai zegt op

  Toch denken erg veel Thai met het ontwerp van een huis totaal anders,en dat heeft vaak te maken met een eeuwen lange ervaring .
  Veel traditionele Thai huizen staan daarom op palen waar onder het huis,anders als bij het op de foto zichtbare metalen dak,een koele ruimte ontstaat.
  Een terras net onder het hierboven afgebeelde metalen dak,is meestal zonder wind bloedheet en geeft bij een hoosbui,die ook vaak urenlang duren kan,een oorverdovend lawaai dat tot ver in het woongedeelte doordreund.
  Ik zou daarom van de ontwerper graag een eerlijke mening willen lezen,of het huis na bewoning en een paar jaar woon ervaring nog zo goed bevalt.
  De meeste Thai houden niet voor niets aan hun bouw traditie’s vast.

 9. Lung addie zegt op

  Ja beste John,
  ik heb ook zo mijn bedenkingen bij dat metalen dak. Naar ik op de foto kan zien zijn het het zelfs geen geisoleerde, (zowel warmte als geluid) platen. Bij een regenbui is het gewoon om gek te worden als je dat getrommel hoort. Ik had ook zo een overdekking voor het terras… heb dat snel vervangen daar het gewoon niet te doen was: gloeiend heet of geluidsproblemen, altijd iets … is wel de meest goedkope dakbedekking, dus is het voor veel mensen de BESTE.

 10. peter zegt op

  114 meter, das een aardig pompje zo, zoals gezegd 12 bar minimaal, je hebt ook nog te maken met
  verlies leidingweerstand. Maar ok werkt.
  Heeft je zoon de officiële route gevolgd? Je moet de boorput aangeven en het water moet gekeurd worden.
  Als je dit niet doet, kan dat een boete met zich meebrengen en wellicht sluiting.
  Mijn Thaise vrouw had ook een well laten slaan en in eerste instantie niets onder nomen.
  Echter haar moeder of andere familieleden wisten weer wel dat het moest en zodoende de regels gevolgd om verder nare consequenties te voorkomen.
  Wel lekker hoor zo’n grote open ruimte boven, maar inderdaad geen noise problemen bij regen?.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website