De “wijnkenner”

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
15 oktober 2018

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaan de volgende verhalen over. Vandaag: De wijnkenner.


De “wijnkenner”

De meeste Thai zijn geen wijndrinkers en zeker geen wijnkenners. Een achterneef van mijn vrouw drinkt zelf nooit wijn, maar onlangs had hij wel een fles rode wijn voor mij meegenomen.

Aardig natuurlijk, want hij weet dat ik regelmatig wijn tot mij neem. Maar ik had zo mijn bedenkingen, want niet alleen is hij geen wijnkenner, de wijn was afkomstig uit Californië en met die wijnstreek heb ik nog nooit goede ervaringen opgedaan al moet ik wel zeggen dat mijn enige poging om wijn uit die streek te drinken mogelijk al 40 jaar in het verleden ligt.

Verder kon ik zonder bril alleen maar ontcijferen dat het alcoholpercentage 12.5% was, en dat is wat magertjes voor een goede rode wijn. Ook zat de wijn in een fles die taps toeliep maar aan de bovenkant weer beduidend breder werd, daarmee de kans dat zuurstof tot de wijn zou doordringen aanzienlijk toenam. En er zat geen kurk op maar een soort jampotdeksel, maar dan van inferieure kwaliteit (je kon de deksel er zo aftrekken, zonder te draaien). Verder was het volgende op het etiket nog te ontcijferen: Paul Masson, premium California, Burgundy.

Mijn neef drong echter aan om de wijn te proeven, en ik stemde natuurlijk maar toe. Het troebele vocht in het glas deed mij niet reikhalzend uitkijken naar de eerste slok maar de slok was nog erger dan wat ik verwachtte. Toch maar toegegeven dat het een lekkere wijn was en neef keek tevreden.

Die avond kwam een Duitse vriend op bezoek en ik wilde toch ook zijn mening horen want zelf ben ik niet echt een wijnkenner en bovendien is het proeven van wijn sterk afhankelijk van de verwachtingen en de ambiance. Maar ook hij liet heel verstandig na de eerste teug de rest van de wijn in z’n glas achter.

Later hoorde ik dat onze neef die wijn ruim 20 jaar geleden had gekocht en nog 8 flessen thuis had staan. Ik heb toen maar m’n leesbril gepakt en toen bleek dat er geen informatie op de fles stond over welke druivensoort was gebruikt en ook niet van welk jaar het was. En uit Bourgondië kwam die wijn natuurlijk niet. Kortom, het beeld was compleet: een inferieure wijn die ver over datum was. Maar wat gaat mijn neef nu met de resterende acht flessen doen? Toch niet aan mij geven?

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “De “wijnkenner””

 1. henri zegt op

  Die acht flessen reserveren voor een Thaise bruiloft, die een uurtje of 3 aan de gang is. Succes verzekerd.

 2. Hans van den Pitak zegt op

  Burgundy betekent hier niet Bourgogne, maar de (Early) Burgundy druivensoort. Maximale bewaartijd zeker geen 20 jaar. Ik denk eerder 10 jaar.

 3. Eddy uit Oostende zegt op

  Drink regelmatig deze wijn-is van goede kwaliteit en altijd in een karaffles.Het alcoolgealte 12.50% is normaal voor een goede wijn maar 8 jaar is welm een beetje overtijd.Liefst binnen de 3 jaar uitdrinken maar slecht word hij niet-alleen een beetje zuur van smaak;

  • Hans Pronk zegt op

   Het was zelfs 20 jaar…. En waarschijnlijk niet gekoeld bewaard.

 4. Sjaak S zegt op

  Volgens mij had Eddy uit Oostende al een flinke slok wijn achter de kiezen toen hij zijn antwoord schreef…
  Toch vind ik het frappant. Thailand is nu eens absoluut geen wijnland en toch zie ik telkens weer verhalen over die gefermenteerde druivensap komen. Zelfs Nederland moet toch de meeste wijnen importeren. Wie er behoefte aan heeft om goede wijn te drinken, zal toch eerder richting Europa moeten zoeken. Of zou men in de Kongo ook goede wijn kunnen krijgen en lokale wijnkenners tegen komen?
  Zuid Afrika is andere koek. Of wijn…. Daar kun je toch zeer goede wijn kopen, ik kan me de naam Stellenbosch nog herinneren.
  MaarThailand? Laat het toch met rust… hier is (goede wijn) duur en er is geen wijncultuur (ook niet op weg naar Pala-U bij Hua Hin….of vergis ik me?

  • Hans Pronk zegt op

   De wijn kwam uit Californië. En het zou best kunnen dat er tegenwoordig goede wijnen uit Californië komen. Maar zo lang er genoeg keus is kies ik liever iets anders.
   Thaise wijn heb ik ook 40 jaar geleden geprobeerd maar daarna nooit meer.

  • Eddy uit Oostende zegt op

   Deze wijn komt uit Californie.USA. ze hebben daar zeer goede wiinen zoals in Italie,Spanje,Chili,Argentinie enz..

 5. Patrick zegt op

  Hoe heter de streek, hoe hoger het alcoholgehalte, tot max 15.5 graden. Californie heeft topwijnen maar ze zijn peperduur. Alle wijnstreken liggen tussen de 30ste en 50ste breedtegraad.

 6. Henk zegt op

  Hans , ik hoop voor jou dat je neef de komende 8 jaren telkens een heerlijke fles wijn voor jou verjaardag meebrengt .waarom ??? “”Toch maar toegegeven dat het een lekkere wijn was en neef keek tevreden.”” Ik heb me aangeleerd om nooit meer te liegen door een advies van een vriend van mij .Hij zei altijd .als je niet liegt hoef je de volgende keer niet na te denken wat je gezegd hebt en kom je niet zo onbetrouwbaar over als je een juist en direct antwoord geeft .. Waarom niet gewoon eerlijk gezegd dat je het leuk vond dat hij een fles wijn voor jou meebracht maar dat het in ieder geval duidelijk NIET jou smaak is ,dan brengt hij de resterende 8 flessen niet meer mee .Dit heeft natuurlijk niks met de smaak van de wijn te maken maar moest me toch even van het hart ,ons is geleerd :”””Eerlijkheid duurt het langst “”

 7. Ronny zegt op

  Ik heb in juli een fles wijn mee gebracht van Loei, een wijntje van 2014, koste rond de 800 TH Batch.
  Moet wel zeggen dat ik heel aangenaam verast was!
  Ik had dit een tien jaar geleden ook eens geprobeerd, maar toen was dit niet te drinken.
  Moet toegeven dat ze veel hebben bijgeleerd!

 8. Ernst@ zegt op

  Ik laat me altijd voorlichten door Ilja Gort, de Nederlandse wijnboer uit Frankrijk want die heeft regelmatig goede tips.

  https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/432375/Gorts_Wijnkwartier.html

 9. slagerijvankampen zegt op

  Mijn ouders lieten destijds een aangebroken wijnfles ook gewoon staan tot de volgende verjaardag vaak een slordig half jaar later. De genodigden zullen mogelijk hetzelfde ervaren hebben als u na de eerste slok.

 10. Ruud Rotterdam zegt op

  Duitsland heeft tegenwoordig ook zeer lekkere wijnen b.v. Spätburgunder is het Duitse equivalent voor Pinot-noir een rode wijn dan een Dornfelder Barrique uit de Pfalz of de streek Württhemberg ook niet te versmaden. en zeker nu wij een zachte herfstaanvang hebben heerlijk maar geniet van Thailand.

 11. Hein elfrink zegt op

  Geachte heer
  Ik ken die flessen nog van lang geleden
  Het is een slobberwijntje voor in de zomer
  Je had het in wit ,rood en rose
  De fles was net een bloemen vaas
  Zeker geen wijn om weg te leggen voor later
  Hein


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website