De dood aan de goktafel

Door Klaas Klunder
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
16 september 2022

Ik schreef al eens over het kaartspelen hier in het dorp. Een ander welbekend fenomeen is het gokken tijdens de overlijdensperiode. Allerlei gokmogelijkheden zijn er.

Hier in het dorp wordt een soort balletje-balletje gespeeld met 3 dobbelstenen en een cup. De bankhouder heeft de stenen in de cup, schudt en keert om op de tafel maar licht de cup niet! Dan kunnen de deelnemers inzetten op combinaties. Doen geld in de pot bij de bankhouder en kunnen ook extra zetten zonder het geld daadwerkelijk te bezitten. Geen wonder dat het om veel geld kan gaan en er ook vaak ongelukken gebeuren. Vaak meer dan er werkelijk in de pot zit.

De bankhouder beheert uiteraard de pot, maar moet soms ook bijpassen wanneer er veel op eenzelfde lucky combinatie wordt ingezet. Maar vaak houdt hij er aan over. Hoe de verdeelsleutel van het geld in de pot over de deelnemers is begrijp ik nog steeds niet. Velen komen op deze gokmogelijkheid af, ook zij die in de verste verte niet met de overledene van doen hadden. Bier, Lao Kao en gokken, dat is je ware.

De bankhouder hier is een oudere man van ongeveer 65 jaar oud, genaamd Ta Tung, wat zoveel betekent als oude man. Hij leeft van de opbrengst uit het gokspel. Hij houdt nauwlettend de omroepberichten via de omroep van de obatoh bij betreffende overlijdens in een van de 13 dorpen die bij het tambon horen. Zodra een overlijden wordt gemeld speert hij naar de plek des onheils, begint te organiseren en laat het spel beginnen.

Zo ook deze week, vlakbij ons was een man van 50 jaar overleden aan overmatig drankgebruik, maar dat terzijde. Het spel was geanimeerd en er werd flink ingezet en de pot werd voller en voller. Op enig moment zetten veel deelnemers op dezelfde combinatie. Ta Tung schudt de stenen, er wordt ingezet en hij keert de cup! En er liggen 3 zessen! In een flits begrijpt hij dat dit hem veel geld gaat kosten, valt achterover en overlijdt. Animeren helpt niet meer, de ambulance is te laat. Wat er met de pot is gebeurd weet ik niet, in de verwarring is me dat ontgaan.

Voor mij resten er 2 vragen. Wordt er bij het overlijden van Ta Tung ook gegokt? Ik denk ja. En wie zal het gokstokje overnemen nu Ta Tung niet meer onder ons is?

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website