Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.


Charly en de lange zit tijdens covid-19

De laatste weken helaas geen inspiratie gevonden om een artikel op Thailandblog te plaatsen. Ik had het graag anders gezien, maar er was mijnerzijds niet veel te melden. Verplicht opgehokt in mijn huis, en ja daar gebeurt weinig spectaculairs.

Ik volg, net zoals velen met mij, dagelijks de berichten over covid-19 en zijn slachtoffers. Echt om stil van te worden. Natuurlijk vanwege de vele dodelijke slachtoffers over de gehele wereld, weinig tot geen landen uitgezonderd. Thailand lijkt het voortreffelijk te doen, met ongeveer 40 doden en weinig besmette mensen. Nu zullen die cijfers wel niet echt kloppen, maar dat geldt zo’n beetje voor alle corona gerelateerde cijfers over de hele wereld.

Ik volg alle berichten over de ellende waarmee reizigers worden geconfronteerd.Reizigers die vastzitten in Thailand en naar hun thuisland terug willen. Thaise mensen die vanuit een ver buitenland terug willen keren naar Thailand, bijvoorbeeld om met Songkran bij hun familie te zijn. Pensionado’s die na een tripje naar hun geboorteland weer terug willen naar hun nieuwe woonland en geconfronteerd worden met de eisen die aan hun verblijfsperiode in Thailand zijn verbonden. Noem alle ellende maar op. Ongelooflijk.

Geen wonder dat ik geen enkele behoefte voelde om een onbenullig stukje tekst bij onze redactie in te leveren. Corona voerde en voert hoogtij en dan past zo’ n stukje van mij daar gewoon niet bij.

Ik krijg nu echter de indruk dat de meeste mensen een beetje corona-moe aan het worden zijn. Logisch, de beperkingen die eenieder treft zijn al niet leuk, maar ook iedere dag weer de, helaas ook gehypte, verhalen te moeten lezen, maken mensen na een aantal weken corona-moe. De ernst van de situatie is inmiddels wel bij de meeste mensen duidelijk.

Ook hier op Thailandblog is het nieuws over covid-19 uiteraard overheersend. De meeste postings gaan over covid-19 of hebben daar een direct verband mee. Het is dan prettig ook over andere onderwerpen te kunnen lezen. Binnen dat kader heb ik graag de bijdragen van Joseph Jongen gelezen. Wat kan die man boeiend en onderhoudend schrijven. Heerlijk. En dan de evaluaties van de Thaise keuken door Lung Jan. Heel plezierig, zeker als afwisseling op al het corona nieuws, om te lezen. Zelfs een bijdrage van een ingezonden stuk over een heerlijk diner in een luxe twee Michelin sterrenrestaurant in Bangkok. Het was de eerste bijdrage aan Thailandblog van deze man. Ik vrees dat het hierbij blijft, gezien sommige reacties. Jammer, schrijft iemand eens een ingezonden stuk en wordt hij bij wijze van spreken afgebrand.

Over covid-19 heb ik niet zo veel te schrijven. Er wordt al genoeg over geschreven en eenieder kan daar de informatie uithalen die hij of zij belangrijk vindt. Ik blijf de cijfers over de covid-19 slachtoffers in Thailand imponerend goed vinden. Of dit komt door de maatregelen die deze regering met militaire precisie uitvoert of omdat er zo weinig gemeten wordt, dat de gepresenteerde cijfers slechts een topje van de ijsberg zijn? Wie het weet mag het zeggen.

Wat ook opvalt is dat Prayut, na de met veel aplomb aangekondigde steunactie van 5.000 baht per maand, voor de komende drie maanden en zelfs indien nodig voor de komende zes maanden, inmiddels moet bekennen dat het waarschijnlijk bij slechts een maand blijft. Het geld is op, zo deelde hij mede. Mede omdat niet gerekend was op negen miljoen reacties in plaats van de gecalculeerde drie miljoen reacties.

Wat positief overkomt is dat er per 1 mei waarschijnlijk een aanzienlijke verlichting komt van de thans geldende maatregelen, ALS de situatie zich blijft ontwikkelen zoals nu het geval is. Phuket, Pattaya en het door mij zo geliefde Udon hebben zich in die zin uitgesproken. Het zou een verademing zijn indien dit werkelijk lukt. Vooral voor de vele mensen die daardoor weer aan het werk kunnen. En het zou de Thaise regering helpen om de economische recessie beperkt te houden.

Is er de afgelopen weken dan helemaal niets gebeurd in mijn persoonlijke omgeving? Jawel. Mijn (stief) dochter heeft haar school met goed gevolg afgemaakt. De bedoeling was dat zij, met haar eveneens geslaagde klasgenoten, op 25 maart haar diploma (wutthibat / งุฒิบัตร) in ontvangst zou nemen bij een massale, door de school georganiseerde, bijeenkomst in Central Plaza. Dat kon helaas geen doorgang vinden. Dit was natuurlijk een beetje sneu maar iedereen begreep de maatregel. Op hele kleine schaal daarom een feestje bij ons thuis gevierd, met een paar van haar eveneens geslaagde vriendinnen erbij.

Verder vierde mijn vrouw Teoy op 10 april haar verjaardag. Normaliter doen we dat met een aantal vrienden in een restaurant. In het Pannarai hotel, het Italiaanse restaurant daSofia of bij Brick House. Dit jaar was dat natuurlijk niet mogelijk. Dus met een zeer kleine groep mensen ook die verjaardag maar thuis gevierd.

Ik pas me overigens best wel aan, aan mijn gedwongen ophokplicht. Ik doe meer dingen in de huishouding. Lees een boek (dat was al heel lang geleden voor het laatst gebeurd). Help bij het koken of maak zelf een paar gerechten in de keuken. En, ik heb maar weer eens de Thaise taallessen ter hand genomen. Want als ik een ding zeker niet goed kan, is de hele dag niets zitten te doen.

Tja, verder begin ik me toch een beetje te vervelen. Niet de deur uit kunnen voor een gezellig uitstapje. Geen sport kunnen kijken omdat er simpelweg nergens in de wereld sportwedstrijden van enige importantie plaats vinden. De Amerikaanse honkbalcompetitie in de MLB had alweer een klein maandje aan de gang moeten zijn en in Nederland zou de voetbalcompetitie in een beslissend stadium zijn gekomen. Grote sportevenementen zoals de Parijs Open, Wimbledon, de Giro, de Tour de France, alle voorjaarsklassiekers bij het wielrennen, de Europa Cup voor voetballanden, de Olympische Spelen, noem maar op, zijn van de kalender gehaald of uitgesteld. Helaas, het is niet anders. Ik wil daar overigens niet over klagen omdat dit, in vergelijk met alle trieste gebeurtenissen rondom covid-19, volledig onbelangrijk is.

Dit alles overziend kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat we, met al onze kennis, eigenlijk nog steeds weinig tot niets begrijpen van de natuur en het ontstaan van dingen. En corrigeert de natuur, of is het een bovennatuurlijk wezen, met zekere regelmaat het gedrag der mensheid. In het verleden is dat al meerdere malen gebeurd, en ik vrees dat dit soort, volkomen verrassende ontwikkelingen, ook in de toekomst niet zijn uit te sluiten.

Beste lezers, nog even volhouden (zoals tegenwoordig alle politici menen te moeten zeggen). Ongetwijfeld komt er ook aan deze ellende weer een eind. Wanneer dat is, is echter een groot vraagteken.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/

8 reacties op “Charly en de lange zit tijdens covid-19”

 1. ergens in Thailand zegt op

  Dag ,
  er zijn bijna 25 miljoen aanvragen en daarvan krijgen 9 miljoen mensen de 5000 b en zeker 3 maanden.
  1ste termijn is betaald op 28 maart.
  Mijn vrouw heeft zich ingeschreven op 2 april en kreeg vannacht om 04.02 een sms dat het goedgekeurd was en de 2de termijn is vandaag uitbetaald aan weer een heleboel mensen.

  Je moet het online invullen en je moet bij je bank PromptPay Registeren met je ID Cardnr
  Zo kunnen ze het checken want Promptpay dat kun je maar bij 1 bank Registeren met je ID Card nr
  Vele hebben meerdere bankaccounts en dan kunnen ze het wel 5 of 10 keer aanvragen.

  Dit heeft mijn vrouw zo verteld tegen mij want ik kan geen Thais lezen en verstaan doe ik wel een beetje maar ook niet alles.want het gaat te snel lol lol

  En ja de government beslist vandaag weer wat er verder gebeurd
  BEN BENIEUWD

  Pekasu

  • Rob V. zegt op

   Helaas geen 3 maanden steun, het geld is al op zegt Prayut. Hij had 3 maanden steun beloofd, ambtenaren onder hem hadden het over mogelijk 6 maanden steun. Vergeet ook niet dat o.a. boeren géén gekd krijgen, daar zou een ander programma voor komen? Wat gaat daar allemaal nog terecht van komen?

   “Prime Minister Prayut Chan-o-cha on Wednesday said the government may be able to pay only one month of the promised three-month cash relief package for workers affected by the coronavirus epidemic. (…) Officials also said the program might even be extended for six months, if the pandemic does not subside.”

   Op sociale media zie ik boze reacties, dat de overheid wel bakken met geld in speeltjes stopt maar het plebs kan verrekken.

   https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/04/15/not-enough-money-prayut-slashes-3-month-relief-program/
   https://www.thaipbsworld.com/thai-pm-admits-government-can-only-afford-single-5000-baht-subsidy-payment/

   • Johnny BG zegt op

    Was het niet zo dat Prayuth vertelde dat er een wettelijke basis moet zijn om geld te lenen om de evt. de volgende maanden te kunnen betalen dus m.a.w. er moet nog even over gesproken worden?
    Als er inderdaad geleend moet worden dan is het niet meer dan netjes om dat op democratische wijze te regelen. Zou je dat niet doen dan stel je jezelf boven de wet. 😉

 2. chris zegt op

  ik werk als docent op een Thaie universiteit thuis.
  Natuurlijk geeft Covid-19 heel veel narigheid en problemen,maar er zijn ook een paar lichtpuntjes. Ik zal er een noemen uit mijn eigen dagelijkse praktijk. Nu ik met mij studenten online ben,is er ookgene examen aan et eind van het semester. Dat heb ik moeten vervangen door wekelijkse quizzen, die ik nu allemaal moet maken. In het middelbaar onderwijs zouden die schriftelijke overhoringen heten, althans vroeger.
  In deze wekelijkse quizzen stel ik de studenten een beperkt aantal vragen over het gedoceerde onderwerp (bv. communicatie-theorie). Ik relateer al deze vragen nu aan de huidige situatie en ik heb de indruk dat ze meer bij de les zijn dan anders.
  Voorbeeld van een vraag (in het Engels):

  The Thai government wants to change the behavior of the citizens in order to flatten the curve of the number of infected by the Covid-19 virus. People should keep distance, wash their hands often and wear masks in public. There is a special daily TV-program (in the morning) in which doctors and governmental officials give updates about all aspects of the actual situation: in Thai with a summary in English.
  There are 11 distortions or barriers for understanding or listening to the message: see the slide.
  Mention the 3 most important distortions for the daily TV program to communicate the message of the government on Covid-19. And explain your opinion.

  • Gringo zegt op

   @Chris: je maakt mij nu wel nieuwsgiering welke 11 barrieres jij op de slide hebt genoemd en wat jouw studentendan de drie belangrijkste vonden.
   Maak er maar een apart verhaal over en dan kun je wellicht hetzelfde doen met andere door jou gestelde vragen.

  • job zeedzen zegt op

   mijn waardering voor dit soort artikelen is meer dan de 2 die er automatisch kwam te staan; dus ga zo door Chris!

 3. Rex zegt op

  Hi Charly,

  Ik ben blij je weer teug te zien op Thailandblog, ik lees je berichten met plezier.

 4. Henk zegt op

  Toppie weer Charly. Leest zo heerlijk weg! Respect, dat je toch weer de pen ter hand genomen hebt, ondanks de ophokplicht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website