Op vele plaatsen in Nederland, meestal in dorpen op het platteland, komt nog “burenhulp” voor. In mijn geboortestreek Twente kent men ook nog altijd het “noaberschop”, waarbij buren elkaar bijstaan in allerlei omstandigheden. In geval van ziekte wordt huishoudelijke hulp geboden of worden dagelijkse werkzaamheden op bijvoorbeeld een boerderij door buren overgenomen.

Ook bij verbouwingen aan het huis kan de eigenaar meestal wel op hulp van buren, vrienden of familie rekenen. Uiteraard wordt er voor die hulp niets betaald, een “dank je wel” is het loon met de toezegging: “Als ik wat terug kan doen, hoor ik het wel”. In die plaatsen is het een normale zaak, hoewel het wel door de individualisering van de maatschappij wel langzaam aan het verdwijnen is.

Ook op het platteland van Thailand is burenhulp een begrip. Ik herinner mij, dat het huis van mijn partner – op mijn kosten – werd verbouwd van een houten bouwval tot een stenen woning en die verbouwing werd gedaan door de broers van mijn partner met hulp van vele sterke mannen uit de buurt. Hun enige loon was een fles Thaise whisky aan het eind van de werkdag. Geen twee flessen dus, want anders zouden ze de volgende dag hun roes moeten uitslapen en niet op het werk verschijnen.

Ik heb de kosten van vooral de materialen betaald, heb ook wel de eerste klap met de hamer gegeven om wat muurtjes te slopen, maar daadwerkelijk meegewerkt heb ik niet. In de eerste plaats ben ik geen doe-het-zelver, ik heb gewoon twee linkerhanden, maar belangrijker was, dat ik als buitenlander geen werk in Thailand mag verrichten. Ik zou een werkvergunning moeten hebben!

Wat die werkvergunning betreft: hoe zit dat precies in juridische zin in Thailand? Een interessante vraag, die iemand – met iets andere bewoordingen –  stelde aan het advocatenkantoor Vimami Co.Ltd (Thai Laws for Foreigners). Dit kantoor heeft een website lawblog.vimami.com , waarop zij vele vragen van buitenlanders in gewone dagelijkse gebeurtenissen in juridische zin beantwoordt. In serieuze gevallen kan het bureau,  uiteraard tegen kosten,  juridische bijstand verlenen als het op een rechtszaak uitdraait.

De vraag in dit geval is dus tweeërlei:

 1. Mag ik als buitenlander meehelpen aan de bouw van een huis van mijn Thaise partner?
 2. Mag ik als buitenlander mijn (Thaise) buren of vrienden helpen bij dat soort werkzaamheden?

Mike Slanina van Vimami Co. Ltd. antwoordde als volgt:

Het antwoord is simpel: hulp in de private sector, ongeacht of het in eigen huis of dat van vrienden, familie of buren geschiedt, is zonder meer toegestaan. Er is slechts één voorwaarde aan verbonden en dat is, dat er geen compensatie in geld of goederen plaatsvindt. Met andere woorden, de buitenlander moet die werkzaamheden gratis uitvoeren. Als dit principe duidelijk wordt gevolgd en aannemelijk te maken is, hoeft de buitenlander zich geen zorgen te maken. Ga maar na, in Thailand verwacht niemand van een buitenlander, dat hij een drankvergunning heeft, alleen omdat hij zijn partner een biertje schenkt op zijn balkon. Ook als een buitenlander een vriend 10.000 Baht leent, hoeft hij geen vergunning als bankier te hebben. Een jaloerse buurman zal dus vergeefs een klacht hierover kunnen indienen.

Een buitengewone waarschuwing is echter op zijn plaats als het werk op enige wijze met de uitoefening van een beroep kan worden verbonden. De Thaise overheid en de politie hebben op dat punt weinig begrip en zijn dan scrupuleus. Een klant van mij werd onlangs gearresteerd, omdat hij een vriend had geholpen met de installatie en inrichting van een aquarium in de hal van zijn nieuw gebouwde hotel. Weliswaar vond geen betaling plaats, maar dit werd beschouwd als werk, dat niet gedaan mocht worden. Het heeft heel wat overredingskracht (en geld) gekost om die klant uit de gevangenis te houden in afwachting van een rechtszaak.

Dus, als een vriend je vraagt hem te helpen de muren te schilderen in zijn bierbar, weiger dan de verfkwast ter hand te nemen, want binnen de kortste keren loop je de kans dat je de muren van je cel in de gevangenis mag witten. Niet doen dus! Ook zelf een flesje bier pakken uit de koelkast achter de bar is al strafbaar!

Tot zover het antwoord op de vraag. Ik zei al, dat er op de website nog veel meer kwesties uit de doeken wordt gedaan. Als je zelf een vraag over de Thaise wet voor buitenlanders hebt, die nog niet beantwoord is,  kun je via een formulier op de website contact opnemen.

No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “Burenhulp in Thailand: mét of zonder werkvergunning?”

 1. theoS zegt op

  Wil je het huis schilderen waar je woont,eigen of op naam partner,dan kun je een werkvergunning krijgen voor de duur van het karwei.Geeg je aan bijv.3 weken,krijg je een werkvergunning voor 3 weken.Idem ditto voor het repareren van je eigen auto.Het is lachen,gieren,brullen hier in Thailand,nietwaar?

 2. jan geluk zegt op

  Hoe zit het als ik Thaise mensen les geef in het leren van de Engelse les bij mij thuis gratis?Ik ontvang er geen geld voor maar zij leren mij de Thaise woorden die ik belangrijk vind.Mag dat op deze manier.?

  • Jef zegt op

   Als je een verblijfsvergunning als ‘retired’ hebt, mag je helemaal niet werken, dus ook geen les geven, zelfs niet als gratis vrijwilligerswerk. En daaraan hou je je best. Het zal dan allicht ook onmogelijk zijn een ‘werkvergunning’ te krijgen, zelfs een tijdelijke zoals theoS hierboven suggereerde. De bedoeling is dat een ‘retired’ buitenlander in Thailand geld uitgeeft om (Thaise) mensen werk te bieden, dus niet dat hij ‘meehelpt’. Blijkbaar is iedere baht die men aan potentieel misbruik kan beletten, belangrijker dan nette sociale omgang en aanvaarding in je omgeving.

  • Jef zegt op

   Als je een verblijfsvergunning als ‘retired’ hebt, en je wil een kram in een muur van je woonst krijgen:
   1. Jaag je vrouw en alle andere personen het huis uit.
   2. Vergrendel de deur en alle ramen aan de binnenkant.
   3. Plak alle ruiten en kieren aan de binnenkant af.
   4. Laat een CD met een kakefonie aan tromgeroffel zo luid mogelijk spelen.
   5. Sla de kram in de muur.
   6. Berg je gereedschap weg.
   7. Maak de ruiten en kieren vrij, ontgrendel de ramen, zet de geluidsinstallatie af.
   8. Ontgrendel en open de deur en loop in paniek buiten, schreeuwend dat je een geest gezien hebt.
   9. Zodra iemand die kram opmerkt, zeg je: “Dat moet die geest gedaan hebben”.

 3. Soi zegt op

  Uit het artikel wordt duidelijk dat in de privésfeer hulp aan buren is toegestaan. Het antwoord van het geraadpleegde advocatenkantoor is helder. Het lijkt me dus sterk dat je een werkvergunning nodig hebt als iemand zijn eigen huis van een nieuwe verf wil voorzien, zie reactie @theoS. Ook het repareren van eigen of buurman’s auto lijkt mij geen probleem. De voorwaarde is duidelijk: je mag geen geld en/of goederen aannemen voor je private diensten.

  De 2e voorwaarde ligt wat ingewikkelder: er mogen geen verrichtingen plaatsvinden als deze als beroepshalve kunnen worden uitgelegd.

  De vraag geldt dan: wanneer zijn verrichtingen beroepshalve?

  Een deel van het antwoord is te definieren uit de eerste voorwaarde. Verrichtingen worden als beroepshalve cq beroepsmatig als:
  a- deze niet in de privésfeer plaatsvinden, bv in een ruimte in een ander gebouw dan je eigen huis, dan wel tbv mensen die niet tot je private sfeer behoren;
  b- deze verrichtingen betaald worden met geld of goederen.
  Echter: in TH komt daar nog een 3e definitie bij:
  c- Als de verichtingen beroepsmatig door een Thai zouden kunnen worden gedaan.

  Als je les geeft aan Thai mensen, (meervoud: meer dan één!) zie vraag @Jan Geluk, dan heb je zonder meer met deze 2e voorwaarde van doen. Buiten de eigen woning, en/of geld ontvangen voor dat lesgeven? Zorg voor het bezit van een werkvergunning!

  Maar let op: geef je thuis les aan mensen, en ook al wordt je niet voor dat lesgeven betaald, dan heb je toch van doen met punt c-. Dat je in ruil Thaise les krijgt van je leerlingen maakt niets uit. Gunsten en (weder)diensten kunnen in juridische opzicht op den duur zwaar op de maag komen te liggen, omdat dienstverlening normaal gesproken van een orde is waarbij van betalingen sprake is. Afspraken rond dagen en tijden kunnen uitgelegd worden als zou men een een lesrooster hanteren, meegebrachte studieboeken als cursusmateriaal.

  Kun je dan niemand bv Engelse les geven? Ja, dat kan: gewoon privé, één op één. Zoals dat met hulp aan je buren ook het geval is. En je leert tevens wat Thaise woorden.

  ps: Ook voor vrijwilligerswerk heb je een werkvergunning nodig.

  • kees 1 zegt op

   Beste Soi

   Ik was blij met de uitleg van Gringo zodat ik straks in alle rust wat aan mijn eigen huis kan rommelen
   of de buren misschien ergens mee kan helpen. zonder dat ik bang hoef te zijn opgepakt te worden
   Kom jij weer aan met punt C. Dat maakt alles weer onduidelijk.
   Wand volgens mij bestaat er niets wat je niet beroeps matig kan laten doen door een Thai.

   Groet Kees

   • Soi zegt op

    Beste Kees1, dat is nou precies wat het moeilijk maakt voor een farang om in TH iets te doen in het economisch verkeer. Ofwel: in de huidige wet- en regelgeving zijn farang daarvan uitgesloten. Het betreffen dan veelal pensionadoos jonger dan 65 jaar. Ouder dan 65 jaar krijg je sowieso geen werkvergunning. Expats daarentegen hebben via hun bedrijf een werkvergunning.. En zoals Gringo ook al meldde: als gepensioneerde mag jij zoveel aan jouw huis knutselen wat je maar wilt. Ook al zou een Thai dat beroepshalve ook kunnen, jij mag dat zelf omdat je in jouw eigen private sfeer blijft. Zelfs al zou de buurman jou vragen een klusje op te knappen, dan mag dat. Maar ga je vervolgens de hele straat langs: tja, dan moet je toch ooit een paar vragen beantwoorden! Want dat kan weer uitgelegd worden als zou een Thai beroepshalve er werkgelegenheid aan kunnnen hebben.

    • kees 1 zegt op

     Beste soi

     Bedankt voor de uitleg en Gringo ook natuurlijk. Het onderwerp is belangrijk voor mij
     Het zou vreselijk zijn als we straks in Thailand zijn en ik zou niks aan ons huis mogen doen terwijl we zoveel plannen hebben. Het zou voor mij een enorme domper zijn als ik niks meer mag doen
     Uit eindelijk denk ik dat het met de regels niet zo veel verschild als met Nederland
     Hier mag een buitenlander ook geen werk verrichten. Moet hij ook een vergunning hebben voor vrijwilligerswerk

     Groet Kees

  • rene zegt op

   Besten, dit klopt perfet maar ook in EU is deze regel bijna identiek:
   zeker in Belgie waar er rigoureus op gecontroleerd wordt. Je ma het economisch verkeer niet onderbreken door gratis hulp te verlenen tenzij in een heel beperkt aantal gevallen familie tot en met de derde graad ttz iedere familiestap omhoog tellen tot een gemeenschappelijke en dan terug naar omlaag tellen tot aan de “werknemer” dat is ook in Thailand zo. De kleinzoon van mijn zuster mag niet helpen: ik – moeder – zuster-zoon van mijn zuster – kleinzoon van mijn zuster ( 4 stappen ) Schoonfamilie is op gelijke voet gesteld. OOk dit principe is in Thailand geldig.
   Ik pas dus heel erg op als ik in de vennootschap van mijn vrouw werk want de vennootschap is een VREEMDE persoon en dus.
   Alhoewel de controle heel zwak te noemen is maar indien… dan wit je inderdaad een celmuur of heb je een financiele kater.

  • theoS zegt op

   Deze regels,waar ik het over heb,bestaan al lang,voordat ik hier kwam,40 jr terug.Je mag ook niet een vrachtwagen besturen of bus.Rij maar eens rond met een busje vol met Thaise mensen,zelf sturen,kijk maar eens wat er gebeurt.Of zelf verhuizen met een pick-up,mag ook niet.Niet dat ik mij aan al die regels houd.

   • Soi zegt op

    Het rondrijden met een busje vol Thai mensen, het besturen van een vrachtwagen of bus, zijn nou typisch van die activiteiten waarvan je kunt zeggen dat zij n i e t plaatsvinden in de private leefomgeving, en dat deze verrichtingen uiterst gevoelig zijn voor de uitleg dat je van een Thai werk weghoudt. Niet doen dus! Geldt ook voor het verhuizen van huisraad in een pickup. Ook dit kan door een van de vele pickuptransportbedrijfjes door Thai gedaan worden, dus let op! Blijf nou maar gewoon zelf aan jouw huis klussen, of aan huis jouw auto repareren: niets aan de hand!

 4. Hans Struijlaart zegt op

  Rijst bij mij direct een andere vraag op.
  Ik ga binnenkort naar Thailand en wil een centje bijverdienen met handelen op Ebay (munten ed.).
  Inkopen via internet of lokale markten en weer verkopen via vnl. ebay.
  Een soort eenmanszaakje waarbij ik geen personeel nodig heb.
  Kan ik dit zomaar doen? Weet iemand daar een antwoord op?

  Groeten Hans

  • rebell zegt op

   Lijkt me duidellijk, dat het geen buren hulp is ?. Je wilt er aan verdienen, dus open je een zaak. Het zijn ook niet jouw eigen munten die je net op de zolder hebt gevonden. Je koopt in, slaat er een toeslag op en verdient er aan. Bovenstaand wird duidelijk uitgelegd, dat dit niet mag zonder vergunning.

 5. BerH zegt op

  Hoe zit dat met vrijwilligerswerk? Ik wil in januari gaan helpen bij een organisatie die gehandicapte kinderen opvangt en helpt met school verzorging enz. Om dit te bekostigen hebben ze een eco lodge. Voor het eten voor die lodge hebben ze een biologische tuin. In die tuin wil ik gaan helpen voor langere tijd. Als tegenprestatie krijg ik de maaltijden en een korting op de overnachtingen.

  • Bucky57 zegt op

   BerH alles is afhankeijk met welk soort visa jij hier bent. Kom je binnen met een 30 dagen on arrival visa mag je niets doen. Beter gezegd je dient een uitnodiging te hebben van de vrijwillersinstantie dat je uitgendigd bent om vrijwilligerswerk te doen. Je krijgt dan een Werkpermit voor de duur van de werkzaamheden. Deze dient wel betaalt te worden en zijn in verhouding niet goekoop. Werken zonder werkpermit kan gevaarlijk dur worden. Iemand die onder Permit bezig is kan opgepakt worden en uitgezet worden als ongewenst. Echter voordat je dan op het vliegtuig zit ben je tig duizenden bhatjes armer. Dus geen werkpermit geen werkzaamheden verrichten.

  • Daniel zegt op

   Tot vier jaar terug heb ik les gegeven aan 10 to 12 jaar kinderen in een klein dorpje. Met een retirement visa. Alles ging tot de direkteur eens navraag deed. Het antwoord van hogerhand was NEEN, zelfs als ik het gratis deed, wat ook zo was. Ook niet met een retirementvisa, ik weet dit het staat ook zo op de visaaanvraag formulieren.

 6. oean eng zegt op

  🙂
  Ik heb begrepen dat je hier zonder vergunning mag werken, zolang het werk maar in een ander land plaatsvindt. En dat bestaat. Zus belt, mait etc met NL voor haar bedrijf in NL. Werkt zich het schompes zonder werkvergunning. Dat kan want is allemaal voor en “in” NL. Ik ben ICT-er (Internet) en druk me hier te schompes op [enter]. Ik host mijn dingen in NL (bijv. verzekereninthailand.nl..ook in NL gemaakt overigens toen ik daar was) en zou heel graag es een thaise hosting provider willen proberen…maar dat mag dus niet. Best komisch…vind ik. Jammer ook….voor Thailand dan…want ik had het hier kunnen besteden…maar mag dus niet. Ik ga ff verder met op [enter] drukken, okay? 🙂

 7. BerH zegt op

  Hoe kom je dan een werkvergunning en wordt die voor vrijwilligerswerk wel afgegeven? En zitten daar dan kosten aan verbonden?

  • Bucky57 zegt op

   BerH,
   Hieronder vindt je de gegevens voor een visa voor vrijwilligerswerk. vindt je ook op de site van de thaise ambassade. Vaak dien de kosten voor een workpermit zelf te dragen. Deze dien je bij aankomst in Thailand aan te vragen. Bij georganiseerde vrijwillegers werkweken liggen de kosten vaak rond de 10.000 Bath per week. Daarbij zijn dan wel de maaltijden en slaapplaatsen bijgerekend.

   Benodigheden voor een visum Non-Immigrant type O ( vrijwilligerswerk).
   Uw paspoort, kopie van uw paspoort, kopie van de vliegticket/vluchtgegevens, 2 recente gelijkende pasfoto’s, volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier, Kopie van Kamer van Koophandel van de organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk gaat verrichten ( inschrijving mag niet ouder zijn dan 6 maanden), uitnodigingsbrief van de organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk gaat verrichten ( in deze brief dient te staan welke periode u vrijwilligerswerk gaat doen en wat de werkzaamheden omvatten), kopie van de ID-kaart van de persoon die de uitnodigingsbrief heeft ondertekend.

 8. RonnyLadPhrao zegt op

  Het is allemaal wel dansen op een slappe koord en ik zou toch maar oppassen alvorens werken aan te vatten.

  In je eigen woning (getrouwd,of je kan bewijzen dat je daar geregistreerd bent vb gele boekje, of…) zal je inderdaad in principe weinig last hebben als je daar kleine werken uitvoert.
  Je zal dus waarschijnlijk het land niet uitgekieperd worden omdat je je eigen gras aan het maaien bent, of een muurtje schildert, of wat ook..

  Maar stel dat je bij je vriendin gaat overnacht of langere tijd verblijft, en je gaat goedbedoeld wat van die werkjes opknappen, kunnen de zaken al wel anders gaan liggen want men kan je werk zien als compensatie voor je verblijf/overnachting.

  Ga je buiten je woning wordt het al een stuk gevaarlijker en zeker als je in het vaarwater van de Thai komt
  Dus best o.a. geen tegeltjes gaan zetten, een muurtje metselen, gevels schilderen bij de buren of waar ook.
  Indien een Thai zich benadeeld mocht voelen omdat je zijn werk afneemt zou hij wel eens kunnen zorgen dat je in de problemen komt.

  Je kan natuurlijk wel proberen uit te leggen dat je dit gratis doet en je voor deze diensten dus geen geld en/of goederen aanneemt maar ga dat maar eens bewijzen.
  In Thailand bestaat zoiets als de omkering van de bewijslast dacht ik ttz in NL/BE zou men moeten bewijzen dat je iets ontvangt voor deze diensten (zwartwerk dus).
  In Thailand zal je moeten bewijzen dat je niets zal ontvangen… maar hoe doe je dat ?

 9. janbeute zegt op

  Ik ken iemand , een ras echte Hollander die is niet zo bang uitgevallen .
  Runt een eigen handeltje .
  Is nergens geregistreerd , en boert goed .
  Gaat jaarlijks net zo als ik , ook voor de retirement visa .
  Wie dan leeft wie dan zorgt .
  En zo zijn er nog vele die er wat bij snabbelen hier in Thailand .
  Ik woon hier nu al meer dan 9 jaar en heb nog nooit enige vorm van kontrole gezien van de emigratie .
  Ze mogen hier bij mij best komen hoor , ik voldoe aan de regels van een Retirement .
  Klus ook dagelijks , maar alleen voor mijzelf en niet voor anderen , en doe ook geen illegale zaken .
  Kontrole zou zeker een goede zaak zijn , maar ik denk dat het ook bij de Emigratie dienst in Thailand , ontbreekt aan gelden en mankracht .

  Jan Beute

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Beste Jan,

   Ze bestaan wel degelijk die controles al zullen ze frequenter zijn in de toeristische steden.
   Ga het daar maar eens vragen en menig zal je wel een verhaal hierover kunnen vertellen.
   Je zal dan nog best schrikken wat dikwijls de oorzaak was van een controle.
   Meestal zijn het de farang onder elkaar dan nog die mekaar geen zonlicht gunnen.
   Het resultaat is meestal financiële boetes die best prijzig kan, of het verbod om nog langer in het land te verblijven of de toegang die voor enkele jaren wordt geweigerd.
   Toch kan je ook best uit het vaarwater blijven van de Thai want indien die zich benadeeld voelt zal hij zeker ook alle middelen aanwenden.

   Goed trouwens om lezen dat je je aan de regels houdt.
   Zo zijn er natuurlijk ook vele.
   Meestal duurt dit het langst.
   Ik doe hetzelfde.

 10. gunther zegt op

  wat met als ik mijn vriendin wat help in de tuin
  ze heeft een boomgaard met appels (falang) en lemoenen
  ik logeer daar en help dan wat met gras wieden enzo ?? moet ik dan ook
  een vergunning vragen en zo ja waar vraag ik die dan ? hoeveel kost het ?

 11. Soi zegt op

  Beste gunther, die falang en lemoenen had jouw vriendin vorige jaren ook aan bomen en struiken hangen, en als deze vruchten destijds door Thai zijn geplukt, zou ik er van af blijven.
  Op de TH ambassade is alle informatie te krijgen mbt werkvergunningen.

 12. ron bergkotte zegt op

  Hoezo werkvergunning ? In Thailand wemelt het van de illegalen, hotels op Koh Samed ? Alles personeel uit Cambodja, straat en marktverkopers op Phuket ? uit Laos, Birma, Nepal, Bangladesh. Ook in de bouw zul je geen Thai vinden die zwaar werk verricht. Ik praat wel eens met ze en vraag, wat doe je als de politie je pakt, oh dan geven we wat geld. Zijn dit geen falang ?

  • Soi zegt op

   Precies Ron, een farang is een zeg maar een ‘westerling’. (Zoals in USA de term: Kaukasian wordt gebruikt. (De betekenis zelf opzoeken) De nationaliteiten die jij noemt betreffen ‘Asia-people’.

 13. Chris zegt op

  een kennis van mij , had een travel-agency gestart in hua hin ,paar jaar geleden…
  had ook een nederlandse partner…
  thaise tour gids meiden en zo…
  alleen de website en mails met nederlandse reisbureau heft hij zelf gedan..
  na een paar maanden stand op eens policie bij hem –
  zat hij net achter de computer met de website bezig –
  opgepakt voor illegal werken…..
  gelukkig had hij een invloedrijke chinese hoteleigenaar- kennis
  dadoor maar 50.000 baht boete –
  maar bedrijfe dicht ….
  en nog mazzel,dat die kennis was…..

 14. Chris zegt op

  …..en wat ik later gehoord heft, was de policie door en nederlander getipt….

 15. quillaume zegt op

  Mag ik de microfoon ter hand nemen in een bar en vervolgens een aantal liedjes zingen bij een bevriende
  landgenoot en dit met regelmaat?

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Voor zover ik weet zijn er genoeg bars waar het de bedoeling is dat men zingt (karaoke) volgens mij doe je dus niets verkeerd.
   Je kan de bar dan wel betaald hebben en dus eigenaar zijn maar daarom ben je nog geen zaakvoerder.
   Werken kan dus niet of je moest een werkvergunning hebben.
   Meestal is het dus de Thaise partner of Thaise vriendin die de zaakvoerder is en de nodige vergunningen aanvraagt. Geeft ze natuurlijk ook een macht over jou en je bar.
   Zing dus zoveel je wil want je bent een klant in je eigen bar. Blijf alleen achter de toog vandaan of bemoei je niet met de gang van zaken (tenminste niet in de zin dat men kan opmaken dat jij daar het zaakje regelt).
   Tip – zorg er ook maar voor dat men in je GSM toestel geen telefoonnummers kan vinden waarop men kan uitmaken dat jij daar het zaakje regelt zoals oa de brouwer,ijsverkoper, etc

   Maar dat kon je vriend je ook wel allemaal vertellen denk ik …..

 16. quillaume zegt op

  Deze vriend is eigenaar van die bar.

  • Kito zegt op

   Beste quillaume
   Als ik jou was zou ik bij het binnen- en terug buitengaan van de bar wel goed uitkijken dat er geen andere klant binnen- of buitenstapt nadat jij de deur opende.
   Want dan zou er wel eens kunnen worden van uitgegaan dat jij het werk van een (eventuele) portier inneemt!
   Het openen van die deur voor andere klanten kan immers beroepsmatig door een Thaise portier worden gedaan!
   Gr Kito

 17. ron bergkotte zegt op

  Soi het gaat mij niet om het verschil oost west maar om het feit dat zij werkzaamheden verrichten zonder werkvergunning en illegaal in het land verblijvend die een Thai ook zou kunnen verrichten. En vergis je niet, het zijn er vele tien zo niet honderdduizenden.
  Ron.

  • Soi zegt op

   Nogmaals Ron, het gaat niet om Oost of West, het gaat om het gegeven dat de door jou genoemde nationaliteiten behoren tot bv de Asean, resp tot buurlanden van de regio. Farang komen bv uit de Europese regio. Eenzelfde beweging is in NL en EU ook gaande. Roemenen en Bulgaren, zo ook Polen en Oekraïners: mensen uit de EU regio, dan wel buren in de Eurozone, zo goed als grenzend aan het Schengengebied. Hoeveel van hen zijn niet illegaal aanwezig en aan het werk? Hou je ook niet tegen!

 18. will zegt op

  zingen in je bar of die van je vriendin, cd tjes draaien, of iets dergelijks mag niet.!!! spreek uit eigen ervaring. een vriend van mij is gearresteerd omdat hij op mijn verjaardagsfeestje dj speelde. elk ding dat je doet in een zaak, die winst maakt. mag niet . mijn vriendin heeft restaurant. ik kom nooit achter de toog. in restaurant staat ook vijver. ik was vijver aan het uitkuisen met haar zoontje, of eten geven aan vissen. mag niet . want door die vijver komen er misschien meer mensen in de zaak. eigen ervaring. met tussenkomst van grote monnik en veel sorrys ben ik er van afgekomen met een verwittiging. maar ben wel toen opgepakt . ze hadden foto van iemand gekregen toen ik vissen aan t eyen geven was. als deze staat achterin de zaak , in privegedeelte een visbak . dan mag het wel . oppassen geblazen . al wat boetes, dus geld kan opleveren is strafbaar. en zoals iemand hierboven reeds schreef. u moet kunne bewijzen dat u hiervoor geen geld, of eten of zoiets kreeg. kun je nooit . !!! will


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website