Vijf december is een Nationale feestdag in Thailand. Iedereen heeft een vrije dag en de Thai vieren dan de geboortedag van Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Bhumibol Adulyadej de Grote. Hij werd geboren op 5 december 1927 en is de zoon van prins Mahidol van Songkhla. Bhumibol is de negende Koning van de Chakri dynastie. In 1946 werd hij tot Koning gekroond. Inmiddels is hij niet alleen de langst regerende vorst in de geschiedenis van Thailand, maar ook de langst zittende vorst ter wereld.

De verjaardag van de Koning is vergelijkbaar met onze Koninginnedag
Op 5 december vieren de Thai de verjaardag van de Koning en het is dan tevens Vaderdag in Thailand. Het is voor de

De-verjaardag-van-Koning-Bhumibol

Thai het aangewezen moment om de Koning nog meer te eren dan zij normaal al doen. Het is een dag die in het teken staat van het tonen van genegenheid en trouw aan de man die zij zo respecteren. Er worden veel religieuze rituelen uitgevoerd. Alle openbare gebouwen en huizen zijn versierd met vlaggen, slingers, lampjes en zijn portret. De hele Thaise natie bidt om Zijne Koninklijke Hoogheid te zegenen met een goede gezondheid, geluk en de kracht om zijn verantwoordelijke taak uit te voeren.

Het Koningshuis heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Thailand
Naast het Boeddhisme heeft de monarchie altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Thailand. Zo is Koning Mongkut de grondlegger van het hedendaagse Thailand en heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het verdedigen van Siams onafhankelijkheid. Mongkut ging diplomatieke betrekkingen aan met Westerse mogendheden en sloot handelscontracten met ze af, maar waakte voor een al te grote invloed van het Westen. Hierdoor bracht hij Thailand welvaart en voorspoed. Koning Bhumibol Adulyadej is een directe afstammeling van Koning Mongkut.

De Koninklijke familie is prominent aanwezig in het Thaise straatbeeld

Fotos in het straatbeeld

In alle openbare gebouwen en vrijwel alle huizen hangt een portret van de Koning en de Koningin. De foto’s hangen ook altijd hoger aan de muur dan de foto’s van eigen familieleden. Het Koningslied wordt ten gehore gebracht in bioscopen, radio en TV. Iedereen gaat dan staan en de Thai eren het Koningshuis. In steden en dorpen zie je meterhoge foto’s van de Koning, langs de weg en op drukke kruispunten. De Koning staat ook afgebeeld op bankbiljetten en postzegels.

De bevolking van Thailand heeft diep respect voor Koning Bhumibol Adulyadej
Koning Bhumibol wordt gezien als de vader van de Thaise natie. Maar ook als een symbool van de eenheid van het Thaise volk. Het respect en de verering van de Koning is een belangrijk maatschappelijk fenomeen. Dit heeft te maken met het feit dat hij altijd veel voor de Thaise bevolking heeft betekend. De Koning heeft zich zijn hele leven ingespannen voor het welzijn van zijn volk. Er zijn, dankzij zijn inspanningen, veel projecten in het leven geroepen met als doel om de arme bevolking te helpen.
Ook tijdens binnenlandse conflicten heeft zijn ingrijpen er voor gezorgd dat bloedvergieten werd voorkomen. Daarnaast is de Koning een overtuigd Boeddhist en heeft ook, net als vele Thaise mannen, een tijd als monnik in een klooster doorgebracht.

Langst regerend en rijkste monarch ter wereld
ZKH Bhumibol is niet alleen de langst regerende monarch maar hij heeft nog een record op zijn naam staan, namelijk

De-negen-Thaise-Koningen

die van de rijkste vorst ter wereld. Uit een publicatie van Forbes staat de Thaise Koning Bhumibol Adulyadej  op een eerste plaats en is daarmee het rijkste gekroonde hoofd ter wereld. Zijn fortuin wordt geschat op 35 miljard dollar (23,5 miljard euro).

De Koning heeft een sterke invloed op de politiek en de strijdkrachten
Thailand is politiek gezien een onstabiel land. Regeringen komen en gaan en niet zelden plegen militairen een staatgreep. De Thaise bevolking heeft weinig vertrouwen in de politiek die bol staat van corruptie, roddel en schandalen. Ook hier is de Koning weer een stabiele macht die orde in de chaos kan scheppen.

De opvolging van de Koning is een lastig probleem

Koning-en-Koningin-van-Thailand

De 81-jarige Koning Bhumibol Adulyadej is al op leeftijd en kampt al langere tijd met gezondheidsklachten. De Thaise bevolking maar ook de vele expats in Thailand maken zich zorgen om de gezondheid van de Koning en vooral het moment dat hij zal komen te overlijden. De kroonprins Vajiralongkorn heeft nauwelijks enig aanzien en is het middelpunt van roddel en achterklap. De angst bestaat dat na een overlijden van de geliefde vorst het land, na een periode van diepe rouw, zal vervallen in politieke onrust. Geruchten over zijn slechte gezondheid leidde al tot grote verliezen op de Thaise beurs. De Thaise overheid doet er dan ook alles aan om dit soort geruchten de kop in te drukken en vooral steeds weer te benadrukken dat de Koning aan de beterende hand is.

Waarschuwing voor toeristen: majesteitsschennis is een ernstig vergrijp in Thailand
Hier in het westen kennen wij vrijheid van meningsuiting. In principe kunnen we iedereen bekritiseren zo ook het Koningshuis. Hoe anders is het in Thailand. Thailand heeft een sterk hiërarchische samenleving. Iedereen kent zijn plaats en schikt zich in zijn rol. Boeddha staat helemaal bovenaan die hiërarchie. De Koning komt op een tweede plaats. Zoals al eerder gezegd geniet Koning Bhumibol een groot respect en gezag. Hoewel Thaise mensen erg tolerant zijn en nergens een punt van maken, is het bekritiseren van de Koning of zijn familie een zeer grove belediging. Thai accepteren dat niet ook niet van toeristen.
Het is goed om als toerist een aantal regels in acht te nemen:
– Maak geen grappen over het Thaise Koningshuis.
– Ga geen discussie aan over hetzelfde onderwerp.
– Respecteer de cultuur en de daarbij behoren waarde en normen van de Thai.
– Ga respectvol om met alles waar een afbeelding van de Koning op staat. Dus ook geld, foto’s en dergelijke.

Om het belang hiervan nog maar eens duidelijk te maken, er staan hoge straffen op majesteitsschennis. Volgens artikel 112 van de Thaise strafwet kan je in Thailand een gevangenisstraf van 3 tot 15 jaar krijgen als je de Koning beledigt. Een voorbeeld van een dergelijke belediging is het verscheuren of verbranden van een bankbiljet met zijn beeltenis. Ga ook niet met je voet op een bankbiljet staan, want dat is ook een zeer ernstige belediging.

[ad#Google Adsense-1]

Voorbeelden van incidenten waar buitenlanders bij betrokken waren
In 2007 werd de 57-jarige Zwitser Oliver Rudolf Jufer, wegens belediging van Koning Bhumibol veroordeeld tot tien

Oliver-Rudolf-Jufer

jaar gevangenisstraf. Hij had in dronken toestand posters van de Koning met een zwarte spuitbus ondergekladderd. Omdat het om meerdere afbeeldingen ging worden de straffen per incident bij elkaar opgeteld. Hij had vijf afbeeldingen besmeurd. Dat betekende vijf maal vijftien jaar gevangenisstraf. De man in kwestie kwam in aanmerking voor 75 jaar cel, maar omdat hij bekende kreeg hij forse strafvermindering. Na enige weken in de gevangenis te hebben gezeten verleende Koning Bhumibol hem gratie. De Zwitser die al tien jaar in Thailand woonde werd wel het land uitgezet.

In augustus 2008 werd de Australische leraar Harry Nicolaides

Harry-Nicolaides

gearresteerd op het vliegveld van Bangkok. Hij had een boekje geschreven in 2005 en in Australië uitgebracht, waarin wat kritische teksten stonden over het Koningshuis. Van het boekje werden in totaal maar zeven exemplaren verkocht. Op 19 januari 2009 werd hij tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na een maand, op 19 februari 2009 werd ook hem gratie verleend.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website