De ongezouten mening van Khun Peter

In de Telegraaf las ik vandaag een stukje van Jos van Noord. Een oud Azië correspondent van dezelfde krant. Wederom een heerlijk stukje Thailand promotie maar mijn nekharen gingen toch overeind staan. Ik heb niets tegen Thailand promotie, sterker nog het feit dat ik vele uurtjes steek in het bijhouden van dit blog zegt genoeg. Je moet wel gek zijn om dat te doen. Ik zit in de avonduren na mijn werkdag verhaaltjes te typen voor dit blog, terwijl ik ook onderuitgezakt met een glas bier voor de tv kan hangen.

Love farang

Natuurlijk is Thailand prachtig en is de bevolking aardig en beleefd. Ik wil die zin wel 10 keer herhalen als ik in ruil daarvoor een snoepreisje krijg aangeboden. Maar als je in een column zo duidelijk laat blijken niet objectief te zijn dan wordt het tenenkrommend.

Ik citeer uit het artikel:

“Omdat ik wat jaren geleden, bij mijn afscheid van Bangkok als Azië-correspondent van deze krant, door de Thaise regering werd benoemd tot ’Vriend van Thailand’, was ik hier afgelopen week uitgenodigd (!) te komen kijken hoe de zaken ervoor staan in dit wondermooie koninkrijk van de vriendelijkheid.

Er zijn in het regeringscentrum van Bangkok al enige dagen demonstraties, niet zo vreemd in deze ontluikende democratie, waar tegenwoordig iedereen onderwijs krijgt en, letterlijk, een stem heeft. Het verloopt allemaal beminnelijk en vreedzaam.”

Een snoepreisje naar Thailand maken is prima, maar dan de feiten verdraaien om vooral ook een vliegticket voor de volgende keer niet mis te lopen, gaat mij wat ver.

Jos weet ons te melden dat iedereen in Thailand nu onderwijs krijgt. Wie de werkelijke situatie kent in Thailand zal spontaan in de lach schieten. En al zou het kloppen dan zegt het nog niets over de kwaliteit van het onderwijs in Thailand, wat echt bedroevend is.

Lees de reactie van Guido die in Thailand woont, op een eerder artikel van mijn hand:

“Onderwijs Peter? Net een staaltje van geen, meegemaakt. Thai en Cambodians in de landbouw, op zich al vreselijk. Salaris 3 euro per werkdag. Ik stelde de vraag of de kinderen op de farm ook onderwijs kregen. Antwoord was; eh nee, de kinderen passen op de kleinere kinderen en de baby’s want de mamma’s werken ook op het veld.

Een ander stukje uit de proza van Jos: “de demonstraties verlopen beminnelijk en vreedzaam.”

Ja hoor, nog even en de redshirts en yellowshirts lopen samen de polonaise en omhelzen elkaar. Ook vergeet Jos te melden dat er bij dit ‘vreedzame protest’ al diverse gewonden (militairen) zijn gevallen bij bomexplosies.

Fijn dat je het zo voor Thailand opneemt, Jos, maar wat krom is blijft krom. Ook al probeert iemand het recht te praten.

.

7 reacties op “Recht praten wat krom is”

 1. Redactie zegt op

  Hier kan je het volledige artikel lezen: http://www.telegraaf.nl/binnenland/6420417/__Hopjes__Afkicken_3__.html?p=12,1

 2. Thai-getrouwe zegt op

  khun Peter, helaas kan ik het niet met je oordeel eens zijn. Ik herken de dagbeloning van ca. 3 euro, maar dat is een netto bedrag waar je op zich nog aardig van kan rondkomen ook. Niet vergeten dat nederland het meest genivelleerde land ter wereld is, dus een nederlands plaatje plakken op een buitenlandse situatie is sowieso geen juiste weergave van de situatie.
  Ook ik heb diverse malen in de Isaan gelogeerd, bij mijn schoonfamilie. Inderdaad gaat men daar wat losser om met de leertijdenwet dan we in nederland gewend zijn maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk onderwijs wordt aangeboden aan alle Thai. Het onderwijs varieert van kwaliteit, maar in het dorp (bij Det Udom) van mijn schoonfamilie is dat toch heel behoorlijk omdat ik zie dat 1 van mijn (aangetrouwde) nichtjes het prima doet op de universiteit van Bangkok (Ramkahaeng).
  Daarnaast zie ik ook dat de ouders in het algemeen willen dat hun kinderen het beter krijgen, en sturen ze de kinderen dus naar school. Een ieder die de afgeladen schoolbusjes ziet rijden zal toch moeten erkennen dat er veel gebruik wordt gemaakt van het aangeboden onderwijs.
  Al met al is het een land waar ik best zelf zou willen wonen, en zou ik kinderen hebben dan zou ik ze daar zeker willen laten opgroeien. Want zaken als respect, omgangsvormen, etc. wordt ze wel degelijk bijgebracht. Maar inderdaad, vooral het rekenen is wel wat minder…

 3. Khun Peter.bkk zegt op

  Stukken in de Telegraaf zijn ook niet altijd op waarheid berust.
  Het gaat vooral om de leescijfers.
  De verslaggevers van de Telegraag denken ook soms dat ze alles maar kunnen schrijven en boven de wet leven.
  Als je echt hier al jaren woont zoalsl wij, heb je soms een heel andere mening.
  Veel van die verslaggevers zijn nog nooit in een “Mo Baan” geweest, want dat is te ver van hun Hotel of luxe condo !

 4. guido goedheer zegt op

  thai -getrouwe , ik zou mij dan ook maar s beter verdiepen in de kwaliteit van onderwijs hier …
  er werken heel veel onderwijzenden zonder enig papier en ook buitenlanders .
  ik zelf kreeg een job aangeboden op een katholieke school in bangkok afgelopen september , geen papieren ? ach dat regelen we wel voor je.
  de leraar waar ik mee zou moeten samenwerken ,was een portugese jezuiet en eigenlijk was dat mijn reden om vriendelijk te bedanken voor de twijfelachtige eer.
  en ,helaas zijn de universiteiten ook in bangkok op een niveau wat voldoende is hier , maar een thai die verder wil studeren vertrekt naar de Usa of meestal Nieuw Zeeland .
  van 3 euro rondkomen op het platteland ?
  mensen zitten nonstop zonder geld , ook op de bedrijven gerund door nette hollanders….
  ik wil niet al te sjagarijnig schrijven maar nederlandse maatstaven heb ik losgelaten lange tijd terug.
  ik ben nederlander maar woon sinds 1989 niet meer in dat moralisties confrontatie paradijs .
  eerlijk toegegeven ,ik ben nog lang niet geaklimatiseerd in thailand , het is makkelijker met recht om te gaan dan met corruptie en onrecht , en ik kom het iedere dag tegen .
  ook met een red shirt regering zal dit niet veranderen , helaas

 5. Joop van Breukelen zegt op

  Khun Peter heeft volkomen gelijk. Wie alk langer in Thailand woont, kan zich nog herinneren dat de verhalen van correspondent Van Noord over Thailand niet altijd even positief is.
  Nu hij bijna met pensioen gaat, worden de verhalen steeds juichender. Een vorm van historische beoordelingspolarisatie, ingegeven door de wens om toch vooral op het lijstje genodigden van het Thais Verkeersbureau te blijven staan. Dat wil beslist geen kritiek op iets dat met Thailand te maken heeft. Jos, troost je met de gedachte dat als je bij de Telegraaf weg bent, je ook van alle lijstjes word geschrapt. Dan moet je ticket en hotels uit eigen zak betalen en zien we je vermoedelijk niet meer in Thailand.

 6. Batbold zegt op

  Wiens brood men eet, wiens mond men spreekt. De helft van wat in de Telegrof staat moet je met een korreltje zout nemen. Leuk om te lezen maar nieuwswaarde is nul, ook nooit eens een goed achtergrondverhaal bijvoorbeeld over Thailand. Zelfs de Belgen doen dat beter. BBC of engelse kranten, kan je ook online lezen, veel beter.

 7. Antoni P. Uni zegt op

  Men kan natuurlijk juichend enthousiast zijn over alles wat “bereikt” is en alles wat lekker goedkoop is in Thailand, maar ik denk dat De Telegraaf een niet erg goede naam heeft voor wat betreft zijn berichtgeving en dat was al in mijn Nederlandse tijd, laaaaaang geleden!
  En, Thai-getrouwe, u vermeld er niet bij hoe en wie die opleidingen en scholen financiert……..
  Verdenk mij er niet van zeer grof te willen schrijven, maar dat geld moet bij elkaar worden geschraapt, als het er al is, en wanneer er eens iets misgaat met de financiering dan springt er altijd wel een of andere “loanshark” bij en verder zorgen duizenden vrouwen die naar Bangkok zijn getrokken om te “werken” voor wat (extra) geld voor hun families!

  Van een door de autoriteiten aangestelde ’Vriend van Thailand’ kan ik me helaas alleen maar voorstellen dat dat een zeer eenzijdige vertoning is. Een kritische “journalist” krijgt deze “eer” toch echt niet en bij het bestaan van een site een mogelijkheid tot blokkering!

  Thailand en de Thai: geweldig, maar er zal nog heel wat aan de sociale en democratische kant bijgeschaafd moeten worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website