Ergens midden in de Isaan staat een klein dorpje. Een straat met een paar huizen. Als je er in de ochtend om 05.00 uur aan komt dan staat de hele straat al vol met auto’s van mensen die hun toekomst willen laten voorspellen bij het plaatselijke medium dat met geesten praat. Kosten: 0 baht.

Maar klopt de voorspelling dan deel je dat geluk met het medium. Een lucratieve business want haar huis ziet er met het jaar groter en mooier uit. Ze doet het voorspellen blijkbaar goed want de mensen blijven komen en komen en zijn vooral dankbaar. Er hangt altijd iets geheimzinnigs over haar en haar huis heen als je er binnen loopt.

Een afspraak maken kan maar vaak is het medium dan net weg omdat de geesten haar elders hebben gedirigeerd. Raar als westerling want afspraak is toch afspraak en geesten die je wegroepen? huh? En al helemaal als je dan om 06.00 uur in de ochtend daar ter plaatse staat met je vriendin die daar heilig in gelooft. Maar als ze er wel aanwezig is dan “dood” ik de tijd met in de auto te wachten en/of wat rond te kijken/lopen.

Monniken

En altijd tijdens het wachten komen de Boeddhisten in alle vroegte door de straat gelopen met hun huifkar om hun eten voor die dag op te halen. Werkelijk iedereen komt zijn huis uit en geeft eten, hoe weinig ze zelf ook hebben. Als tegenprestatie spreken de boeddhisten hun zegen uit over de man/vrouw/gezin/huisdieren en het hele huis. Sommigen nemen zelfs een stoel mee naar buiten zodat de oudste boeddhist even kan uitrusten van zijn lange wandeltocht langs de huizen. Alles uiterst vreedzaam en respectvol. Als de boeddhisten beginnen te bidden dan gaat er een rustgevende toon van hun gebed door je heen. De Thaise mensen knielen, buigen of gaan laag zitten om de zegen van “veel” geluk vooral goed te kunnen ontvangen.

Maar bestaan er op het gebied van voorspellen wonderen? Geen idee. De vrouw waar ik het net over had gooit wat as en botjes en ander resten van een dier in een kom en leest daaruit de toekomst. De boeddhisten doen het numerologisch. Op basis van je geboortedatum en geboortetijd berekenen de monniken wat je de komende tijd (jaren) te wachten staat. Of je ziek wordt. Wanneer je beter kunt binnen blijven of wanneer je juist een bepaalt iets moet gaan doen.

Leuk om eens voor je te laten uitrekenen een aanrader om eens te laten doen. Neem wel een enveloppe mee met postzegel met je eigen adres er al op ingevuld en een papiertje met daarop je geboortedatum en geboortetijd. Liefst volgens onze kalender en volgens de Boeddhistische kalender (+543 jaar als ik goed heb geteld). Hij doet het voorspellen en bereken van je toekomst in alle rust en alleen (je bent er dus niet bij) en stuurt de voorspellingen op. Je zult verstelt staan van hetgeen (vaak algemeen en globaal) je in de schoot geworpen krijgt aan geluk. Maar sommige zaken die erin staan kan hij niet weten en als die dan uitkomen is dat best wel griezelig. Want hoe komt hij erop.

Goud

Ook kan je goud onder je huid laten inbrengen voor geluk en gezondheid. Dat laatste betwijfel ik toch sterk want ik meen me te herinneren dat (teveel) goud in je lichaam dodelijk kan zijn. Maar de Thai laten dit toch bijna allemaal door zo’n monnik onder de huid inbrengen. Status wellicht?

Maar goed mijn vriendin vraagt aan de plaatselijke boeddhist om te voorspellen hoe het zal gaan met het verkrijgen van een visum en verblijfsvergunning voor Nederland. Het is augustus 2005. Als je weet dat de vergunning op dat moment nog niet is aangevraagd en dat de gemiddelde doorlooptijd van een aanvraag 3-6 maanden is, dan is het toch al sterk dat Boeddha op basis van numerologie een voorspelling doet op datum. Hij zei op 1 november 2005 krijg je de bevestiging dat alles ie goedgekeurd en in januari 2006 ga je naar Nederland.

Nu gaat het in Nederland zo dat als je een partner naar Nederland wilt halen dan moet je naast de aanvraag ook allerlei bewijzen overleggen over hoe je en waar je elkaar hebt ontmoet (foto’s, correspondentie etc.). In eerste instantie dien je een aanvraag in bij de IND en de IND komt vervolgens met aanvullende vragen en gegevens die ze van je willen hebben. De aanvraag wordt ergens medio september ingediend.

Voorspelling

Ik wist van kennissen hoe het proces zou gaan lopen. Dus ik had een hard hoofd in die voorspellingen. Maar niks bleek minder waar en zonder ook maar iets te hoeven verstrekken aan aanvullende informatie of ook maar enige vorm van ontvangstbevestiging van de aanvraag komt er op 2 november 2005, een dag later dan de voorspelling van Boeddha, de goedkeuring. Doorloop tijd 6 weken en geen 3 -6 maanden. Gewoon in een keer goed. Raar toch? Kennissen reageerden allemaal verbaasd want zij hadden alleen maar problemen gehad met de aanvraag van een MVV. Geen additionele informatie hoeven te verstrekken gewoon alles oké.

Iets wat later nog zou opbreken omdat bij afgifte van de vergunning op de ambassade in Bangkok de ambassadeur zich afvroeg hoe een en ander zo had kunnen lopen. Hij weigerde om de daar klaar liggende reeds betaalde vergunning af te geven omdat hij van mening was dat de IND hier toch echt procedurefouten had gemaakt. De ambassadeur kon eigenlijk niks meer doen. De vergunning was goedgekeurd en betaald. Moest ik nu de dupe worden van procedurefouten van de IND? Ik was nota bene zelf in Bangkok om die vergunning samen met mijn vriendin op te halen. Na een weekend nadenken (wij in de stress natuurlijk) belde hij me in Bangkok op en gaf toestemming om de vergunning te komen ophalen. Boeddha kreeg ook nu weer gelijk want Januari 2006 was mijn vriendin in Nederland en kort daarna had ze al een verblijfsvergunning van 1 jaar en binnenkort een Nederlands paspoort en de Nederlandse nationaliteit.

Geesten

Als tegenprestatie werd er bij de eerste terugkeer in Thailand een varkenskop geofferd en werd er geld gegeven aan de boeddhisten, want het geluk moet terug vloeien naar de bron. Ik begrijp het rotsvaste geloof van de Thai in geesten, boeddhisme en alles wat daar mee te maken heeft. Want door dit soort ‘nauwkeurige’ voorspellingen kunnen ze er toch alleen maar in geloven (als je het al niet doet).

Overigens gebeurd dit offeren van een varkenskop vroeg in de ochtend zo rond 6 uur en wordt de kop na het offeren opgegeten door de hele familie en buren. Ik heb al eens vaker met de gedachte rondgelopen om varkenskoppen te exporteren naar Thailand want hier krijg je ze gratis bij de slager en daar betalen ze bijna 500 baht voor een halve kop. Big business wellicht?

Maar hoe kon de plaatselijke Boeddha op basis van geboortedatum en geboortetijd dit zo nauwkeurig voorspellen? Het zet je wel aan het denken. Zou er dan toch meer zijn tussen hemel en aarde?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Voorspellingen en het gelijk van Boeddha?”

 1. Ger zegt op

  Zelf ben ik ook een “waarzegger”. Om maar een voorbeeld te geven : als ik 10.000 keer met een dobbelsteen gooi dan weet ik zeker dat er 1/6 x 10.000 = 1666 een 6 volgt. Voor de keer dat ik dus een 6 gooi krijg ik positieve reacties en die vertellen het gretig door en belonen me goed. Voor die andere 10.000 – 1666 = 8334 zeg ik gewoon dat het hun karma vandaag niet goed was, en of ze een andere keer terug kunnen komen.

 2. Cornelis zegt op

  Met ‘boeddhisten’ in je verhaal bedoel je de monniken, neem ik aan. De monniken zijn allen boeddhist, maar niet alle boeddhisten zijn monnik.

 3. Norbert zegt op

  Ik ben zelf al jaren organisator van spirituele beurzen en dat in MAdrid. Op onze beurzen zijn er zelfs Voodoo standen. Ik sta steeds heel sceptisch tegenover zogenaamde helderzienden en voorspellers. Maar. . . .ik weet uit eigen ervaring dat er onverklaarbare krachten zijn die ons leven kunnen bepalen. Ik heb excorsismen bijgewoond waar ik de kwade energieën zelf fysiek heb gevoeld en heb ook mensen gekend waar ik van geluk eigenlijk begon te huilen, gewoon door hun aanwezigheid en hun stem te horen.
  Deze zaken bestaan.

  Un saludo,

  Norbert

 4. chris zegt op

  Ja, er is meer tussen hemel en aarde.
  Ik kan daar tientallen verhalen over vertellen. Maar nuchtere Nederlanders als wij zijn geloven wij dat niet zoals wij waarschijnlijk ook niet geloven dat je je geest kunt trainen. En dan bedoel ik niet in het onthouden van dingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website