Minder dan 10 procent van de buitenlandse toeristen, die naar Thailand komen, hebben een bezoek aan het noordoosten, de Isaan, op hun programma staan. Dat is jammer, want deze grootste regio van het koninkrijk heeft veel aanbevelenswaardig: tempels uit de Khmer-periode, zwerftochten langs de steden aan de grote Mekong rivier, een pittige, zeg maar zeer scherp gepeperde keuken en vooral ook een ongelooflijk vriendelijke en gastvrije bevolking.

Ja, aan een bezoek aan de Isaan zitten ook wel wat nadelen. De grote stedelijke centra zijn een beetje saai en bieden maar weinig aan nachtleven, Engels wordt ook niet overal gesproken en sommige landelijke wegen zijn hoognodig aan een renovatie toe.

Maar laat die nadelen je niet beletten om een interessante verkenningstocht door het meest onontgonnen gebied van Thailand te maken. Ik heb voor u een logische route uitgestippeld, die in ongeveer een week te doen is. Het is in feite een rondreis, zodat je in elk hierna genoemde steden kunt beginnen.

Wat Non Kum, Nakhon Ratchasima

Nakhon Ratchasima

Vaak aangeduid als Khorat, want deze stad, ongeveer drie uur rijden ten noordoosten van Bangkok, ligt op het Khorat Plateau. Het is een zeer uitgestrekte stad met een kwart miljoen inwoners en is vanuit Bangkok goed bereikbaar met de auto via de snelweg Nr. 1. Om te overnachten beveel ik het Hermitage Resort aan, een middenklasse hotel met een goede Spa en een Chinees Restaurant. In de karaokebar kun je dan een beetje van het “nachtleven” in het noordoosten opsnuiven.

Khorat is een mooie basis voor een bezoek aan het Khao Yai National Park, de Pensuk ranch, waar een Wildweststadje is nagebouwd, compleet met cowboys en indianen. Onderweg vanuit Bangkok kwam u al langs de Chockchai boerderij, bekend van een aantal populaire zuivelproducten, u maakt daar op interessante en educatieve wijze kennis met een Thais melkveebedrijf. Ook op deze ranch een uitstekend steakrestaurant. Let wel op: in de weekenden is het hier bijzonder druk.

Phimai Historical Park

 

Phimai Historical Park

Ongeveer 60 kilometer ten noorden van Khorat vindt u het Phimai Historical Park in de stad Phimai, een voormalige voorpost van het Angkor-rijk. In feite wordt verondersteld, dat sommige hier goed bewaarde structuren ouder zijn de de Angkor Wat. Het middelpunt van dit park is de uit het tumultueuze begin van de 11e eeuw daterende Prasat Hin Phimai, een kolossaal zandstenen heiligdom.

Khon Kaen – Angel House Studio / Shutterstock.com

Khon Kaen

Khon Kaen, de provincie ten noorden van Khorat heeft ook veel voor de toerist te bieden, ik noem er slechts enkele. Voor degenen, die gefascineerd zijn door reptielen en dinosaurissen – en welke jongen is dat niet? – is het interessant om een bezoek te brengen aan het Phu Wiang Dinosaur Museum. Het museum is gelegen in het Phu Wiang National Park, in de buurt van Khon Kaen. In dit museum een aantal skeletten van dinosaurussen, die voor het eerst in 1976 in Thailand werden ontdekt. In het park treft men verschillende bouwputten aan waar sommige van deze skeletten zijn opgegraven.

Een bezoek hier is mooi te combineren met een tripje naar Ban Kok Sa-Nga (Cobra- dorp), waar de bevolking slangenshows opvoert en Ban Kok Tortoise Town (schildpaddenstad). In dit stadje sjokken honderden “heilige” schildpadden door de straten. Beide plaatsen zijn ongeveer 50 kilometer buiten Khon Kaen en zijn goed bewegwijzerd.

Khmer Tempel in Buriram

Buri Ram

Buri Ram betekent “aangename stad”, maar eerlijk gezegd valt er weinig opwindends over te vertellen. Het is wel een goed startpunt voor een bezoek aan de fenomenale Wat Khao Phnom Ruang. Deze tempel ligt op een heuvel van waar men geniet van geweldige vergezichten over het groene platteland. De tempel is gewijd aan Shiva, een godheid uit het Hindoeïsme, en omvat ook een groot massief stenen fallisch monument, een seksueel object van verering. Na een paar uur heb je het wel gezien en is het goed om een stukje verder op de stad van de olifanten te bezoeken.

Surin

Surin

Surin is de plek, waar de culturen van Laos, Khmer, Thai en Kui samenkomen. Het wordt uitgebeeld in het provinciewapen, de hindoeïstische god Indra rijdend op een heilige olifant met op de achtergrond een heiligdom in Khmer-stijl.

Surin in de provincie van de olifanten. In het Elephant Study Center in Baan Ta Klang worden dagelijks shows opgevoerd. Het gaat hier niet alleen om de show, want in het centrum worden ook veel misbruikte en gewonde olifanten verzorgd. Als u toevallig in november die kant op gaat, treft u het met de jaarlijkse Elephant Festival, een groots evenement met honderden olifanten.

De Mekong rivier

De Mekong rivier

De Mekong rivier is wel de belangrijkste rivier in Zuidoost-Azië als het om handel en cultuur gaat, u treft honderden plaatsjes, dorpjes en steden langs de rivier met een rijke geschiedenis en talloze bezienswaardigheden. Rijd langs de rivier vanuit Ubon Ratchatani, Yasathon, Mukdahan naar de provincie Nakhon Phanom. De gelijknamige provinciehoofdstad is nu een slaperig stadje, maar wel met een gewelddadig verleden dankzij de nabijheid van Laos. Tijdens de Vietnam-oorlog nam Ho Chi Minh gedurende drie jaren zijn toevlucht in het dorp Ban Nachok. De voormalige residentie van deze Vietnamese leider fungeert nu als een museum, waar zijn revolutionaire leven wordt getoond.

Nong Khai

Nong Khai

Om nog meer te genieten van de maritieme sfeer van de Mekong, is een bezoek aan Nong Khai aan te bevelen. De mysterieuze rivier lijkt wat op Loch Ness, hoewel hier het mysterie jaarlijks wordt blootgelegd tijdens het Naga Fireball Festival in oktober. Tijdens dit festival stijgen kleine en grote vuurballen vanuit de rivier op. Er is een wetenschappelijke verklaring voor dit fenomeen, maar geloof de bevolking maar, want het zijn de draakachtige wezens, die op de bodem van de rivier wonen, die deze vuurballen schieten. Op deze wijze brengen zij hulde aan Boeddha.

Huur in Nog Khai een fiets, maak een tochtje langd de rivier en bezoek de surrealistische beeldentuin van Sala Kaewkoo, Meer dan 100 sculpturen, sommige ervan wel 20 tot 25 meter hoog, beelden boeddhistische en hindoeïstische figuren uit.

Chiang Khan

Chiang Khan

We gaan verder en rijden naar Chiang Khan, een rustiek stadje aan de Mekong in de bergachtige provincie Loei . In dit stadje met fotogenieke houten huizen, winkels en restaurants kom je echt tot rust, want het leven hier lijkt ingesteld op het tempo van een slaapwandelaar.

Om te overnachten is het Chiang Khan Guesthouse aan te bevelen, gerund door een Nederlands/Thais echtpaar. Het echtpaar staat bekend als zeer gastvrij en zij regelen graag allerlei uitstapjes, bijvoorbeeld naar Chateau de Loei, een bekende wijngaard. Het guesthouse zelf, gehuisvest in een teakhouten woning, heeft een meer dan voortreffelijke restaurant.

Naschrift Gringo

Het bovenstaande is een fragment uit Tuttle Travel Pack Thailand, een boekje, dat voor ongeveer 500 Baht te koop is. 

Ja, doe de Isaan in een week is net zoiets als wat de Amerikanen doen met Europa, een meerdaagse reis en ze hebben “heel Europa” gezien. De Isaan heeft veel meer te bieden dan wat in dit artikel staat en ik ben het eens met wat aan het begin gezegd wordt: het is zonde dat zo weinig toeristen dit interessante deel van Thailand verwaarlozen. Ik kom er zeker nog vaker op terug.

66 reacties op “Als toerist door de Isaan”

 1. Chris Hammer zegt op

  Deze reis heb ik in 1994 en 1995 gemaakt.En kan net als Gringo zo een trip aanbevelen Ik bleef tweemaal bijna 4 weken in een dorpje in de provincie Buriram, van waaruit ik bijna alles, wat Gringo vermeldde, heb gezien met uitzondering van Nong Khai. Ik hoop in het komende jaar ook Nong Khai te bezoeken en wellicht even de grens over te wippen naar Laos

  • Jan VC zegt op

   Beste Chris,
   Een goed idee! Nongkai is gezellig en zeer dicht bij de “gezellige” hoofdstad van Laos. Een visum voor Laos heb je nodig en wordt zeer vlot versrekt! Een pasfoto en een lijstje invullen, 40€ betalen en klaar is Kees. Je neemt juist over de grens een bus (15 THB) om de grens met Laos aan te doen. Eenmaal je documenten in orde zijn neem je een taxi voor 200 THB en je bent in Vientiane!
   Veel reisplezier! Wij wonen 125 km van de grens met Laos!
   Jan
   W
   Sawang Daen Din
   Thailand

 2. Henk zegt op

  Leuk stuk! Inderdaad een vergeten gebied voor veel toeristen! Prachtige watervallen, giga rubberplantages, er zijn vele festivals, de omgeving van Bueng Khon Long met het grote meer is prachtig. De Mekong river. Dit is het echte Thailand. Saai? Vergeet het maar!

 3. Karel van den Berg zegt op

  Het is inderdaad een vergeten stuk van Thailand, deze promotie is dan ook op zijn plaats. De thai leeft dan ook nog op een andere wijze en dat is ook zeer de moeite waard. onze familie woont in Mahasarakham en Surin.

  • jan zeggelaar zegt op

   Karel, weet je een goed Resort of Hotel in Surin en bezienswaardigheden in/rond Surin ?
   Bijvoorbaat mijn dank

   • klaasje123 zegt op

    Hoi Jan,

    Majestic bij het busstation is goed. Plm 1000 baht pn. Vlak bij het treinstation is een nieuw hotel verrezen. Weet ik weinig van, zag er wel mooi uit. Station uitlopen, na 50 m bij de brillenzaak linksaf en dan na 50 m rechts.
    Zijde weven Plm 10 km noord van de stad. 2e week van november de olifanten intocht. Phanom Rung tempel is verder weg maar ook nog te doen per auto.
    Succes

    • Guy P. zegt op

     Majestic rekent nu 1200thb/nt (2 weken geleden nog gelogeerd). Ontbijtbuffet incl. Beetje overpriced maar er is niks beters in de buurt!

   • Guy P. zegt op

    Indien je interesse hebt in Khmer tempelsites kan ik de Prasat Muang Thom aanraden. Zuiden van Surin op het einde van Rd 2407, knal op de grens met Cambodja – cfr Google Maps. Weinig bekend (nog geen entrance fee betalen !), maar meer dan de moeite waard en vergelijkbaar met Prasat Muang Tam, nabij de Phanom Rung in Buriram.

 4. peter zegt op

  Op sommige listings voor “The Best Places to Retire in the World” staat nong khai genoemd, in onderstaand artikel staat nong khai op plaatst 8. Ik ga der zeker eens kijken.

  http://www.squidoo.com/the-best-places-to-retire

 5. Jan zegt op

  Onderaan in het artikel staat een kennelijke fout:
  “het is zonde dat zo weinig toeristen dit interessante deel van Thailand verwaarlozen. Ik kom er zeker nog vaker op terug”.

  Er zijn ook maar weinig mensen in Isan die Engels kunnen praten….

  • Gringo zegt op

   Jan, ik heb “nooit geen” fout willen maken, maar je hebt gelijk.
   Of weinig mensen bezoeken de Isaan of veel mensen verwaarlozen de Isaan, je mag kiezen.

   • DT zegt op

    Bij mijn eerste solo rondreis in Thailand in 2008 merkte ik na 14 dagen dat de Lonley PLanet slechts 3 â 4 pagina’s besteedt aan dit grote gebied. Lonley Planet in Ghuesthouse in Kanchanaburi achter gelaten en richting Isaan met de bus. Eerst in etappes naar Chaiyaphum en dan gedurende 3 maanden telkens van streek naar streek. In de plaats waar ik verbleef een motorbike gehuurd en een kaart van de Changwat met de genummerde wegen (niet meer te verkrijgen) en me zalig laten verdwalen met leuke ontmoetingen en de ontdekkingen over me laten komen. Nooit een probleem gehad.

  • Chris zegt op

   Klopt dat in de Isaan heel weinig mensen Engels spreken. Ze zien er ook het nut niet van in. Ik heb een kleinzoon die al jaren Engelse les volgt op school (zaterdagschool) maar nog steeds spreekt hij geen woord Engels. Zelfs als ik hem iets simpel in het Engels zeg dan kijkt hij mij nietszeggend aan, glimlacht even en weg is hij.
   Heb er al meerdere keren met Thai over gesproken dat deze kennis de toeristen zou aantrekken maar het doet hen niets.
   Misschien zijn de mensen zo apathisch geworden omdat zij gedurende jaren en jaren achter werden gesteld door Krung Thep.

   • Henk zegt op

    Engels is inderdaad een manco in de Isaan. Maar het onderwijs is ook heel slecht hier. Er zitten totaal geen prikkels in. Ook de opvoeders zal het een zorg zijn.

    • Chris zegt op

     Van een Australiër die als leraar werkzaam was in Ubon heb ik gehoord dat de lessen gegeven worden door twee leraars samen. Eén engelstalige en één Thai die alles in hun eigen taal vertaalt (ik stel me dan ook vragen bij de kwaliteit van die vertalingen). Wat nut heeft het dan een engelstalige leraar te hebben!? Zo leer je nooit Engels.
     Spijtig, een verloren kans.

    • klaasje123 zegt op

     Een “leuk” feitje is ook dat je op school niet kunt blijven zitten als je onvoldoende je best doet. Want zitten blijven is niet goed voor de kinderziel. Resultaat, velen halen al snurkend het “highschool” diploma. Verklaart veel nietwaar?

  • Toey zegt op

   By the way..er zijn ook maar weinig buitenlanders c.q. medelanders die Thai of Khmer spreken.
   Uiteindelijk zijn we gasten in deze gastvrije prachtige streek.
   Niet teveel reclame maken er is al teveel kapot gemaakt!

 6. siets van der Leede zegt op

  . De grote stedelijke centra zijn een beetje saai en bieden maar weinig aan nachtleven?
  Absoluut niet!!!
  Ik woon in de stad Khon Kaen en daar is zeer veel en gavarieerd nachtleven!!!

 7. HansNL zegt op

  Ik woon al zeven jaar in de Isan.

  In Khon Kaen

  En wat ben ik blij dat ik zo weinig toeristen zie!

  Derhalve Gringo, en voorwaar ik stel je stukjes bijzonder op prijs, alsjeblieft, maak geen reclame voor de Isan.

  En Sietse, maak nou geen reclame voor het nachtleven in Khon Kaen.

  De meesten van ons die in Khon Kaen leven, of leven en werken, hebben helemaal geen behoefte aan hordes toeristen die alle prijzen vreselijk opdrijven en het karakter van de Isan nog verder verpesten.

  Het is ons wel goed zo.

  Ga nu maar naar Pattaya, Bangkok, Phuket, Chiang Mai, en dat soort toeristenoorden, en laat vooral de Isan links, of rechts, liggen

  Dank U

  • Leo Th. zegt op

   Ben het volkomen eens met HansNL! Verhalen op internet over hoe mooi een bepaalde streek, stad of plek is, hebben een enorme impact. Nu zullen er door deze recensie op Thailandblog niet ineens horden naar de Isan afreizen maar ik hou al die bijzondere plekken in Thailand, die ik in de loop der jaren door wat toeval en een beetje avonturisme ben tegengekomen, lekker voor mezelf en deel ze hooguit met familie en vrienden. Ik raad iedereen aan, wanneer je daar behoefte aan hebt, op eigen houtje op “ontdekkingsreis” te gaan en te genieten van wat je onderweg op je pad treft.

   • chris zegt op

    beste Leo.
    Je hoeft niet bang te zijn voor al die hordes van toeristen in Isan want onderzoek naar het keuzegedrag van toeristen toont aan dat internet (en andere comunicatiemiddelen) van zeer geringe invloed is op het kiezen van de vakantiebestemming. Nagenoeg alle bestemmingen in de HELE wereld presenteren zich op het internet en de huidige stromen vakantiegangers zijn vanuit het verleden tamelijk voorspelbaar. Er is dus sprake van een hoge mate van gewoontegedrag en van een zeer geleidelijke groei van interessante bestemmingen. Mond-tot-mond reclame werkt nog het best. Dus vertel liever niks tegen familie en vrienden.

    • Leo Th. zegt op

     Beste Chris,

     Geinige reactie van je en bovendien nog een geruststelling ook. Hoewel je misschien wel de spijker op zijn kop slaat met je advies om niks tegen familie en vrienden te vertellen, zal ik het niet helemaal opvolgen. Er moet natuurlijk wel wat te vertellen zijn bij thuiskomst en iederen vraagt of we hebben genoten. Vriendelijke groeten en nog veel plezier, waar dan ook in Thailand.

  • Henk zegt op

   Helemaal eens! Het leven is geweldig in de Isaan! Vrienden uit Nederland vragen me steeds of ik me niet verveel, want, zeggen ze, er is daar zo weinig te doen. Ze weten niet beter, en ik laat het zo!

  • janbeute zegt op

   En zo denk ik er net zo over .
   Woon wel niet in de Isaan maar in Lamphun provincie .
   Niet ver van de stad Chiangmai
   Maar ben daarom ook blij dat er hier geen of zeer weinig toeristen komen .
   Houwe zo .

   Jan Beute .

  • Ria zegt op

   Begrijpelijk dat jullie die rust willen bewaren. Maar….Kunt U dan ook alle mensen in de Isaan van voldoende inkomsten voorzien?

 8. Erwin Fleur zegt op

  Beste Gringo,
  Erg leuk dat je de Isaan onder de loep neemt.
  Er is daar nog zoveel te ontdekken wat menig mens tot op heden niet heeft ontdekt.
  MMM je bent bij Nong Khai links af geslagen, als je rechts af gaat langs de Mekong en richting Pak Khat (waar ik 16 KM land inwaarts mijn huis heb en nog niet langere tijd verblijf dan jullie doen) naar Bung Kan gaat zijn ook leuke dingen te doen, zoals een rots beklimmen via houten trappen( enige rots in de weide omgeving)waar je mooie foto”s kan maken. zo zijn er ook watervallen maar dit is seizoen gebonden.
  Er zijn daar ook veel mogelijkheden om uit te gaan.
  Eerst behorden wij tot Nong Khai maar werdt te groot en is een groot gedeelte opgesplitst naar Bung Kan.
  Verder zijn er onderweg nu sinds een jaar of vijf veel Lotus supermarkten bij gekomen, dus als er hang is naar falang foot kan je je hart ophalen.
  Ik zou zeggen ik kan je nog meer vertellen maar dit wordt te lang.
  Verder leuk boekje en leuke verhalen… hoop dat er meer komt.
  DRUKFOUTEN ONDER VOORBEHOUD.
  Met vriendelijke groet,
  Erwin

  • peter lenaers zegt op

   Beste Erwin.
   Ook ik woon in het voor vele saaie Isaan.Heb eerst in Nong bua lamphu gewoond wat ook nog de Isaan is 4 jaar ,en inmiddels al 3 1/2 jaar jaar in een dorpje 12 km van Pak Khat .
   Verveling is bij mij nog nooit toegeslagen ,ik heb hier een nieuw huis gebouwd en woon bij de prachtige Mekhong revier met op de achtergrond de grote bergen van Laos .
   Het is inderdaad een flinke trip als je naar grote warenhuizen wilt gaan ,maar ook hier begint er wat meer grotere winkel centras te komen en wel menige Tesco lotes en sinds een maand of 3 een grote
   Makro vesteging in Bueng Kan .
   Ook is er geregeld wel wat te doen voor de mensen hier in de Isaan ,zoals boot racen voor de plaatselijke bevolking die dan wedstrijd racen met boten van verschillende lengtes aangaan .
   Vaak word er geroeid staddje tegen stadje of dorp tegen dorp wat heel vermakelijk is om dit te aanschouwen.
   Al met al ,als je net zo vindingrijk bent als de Thai hier dan hoef je je eigen nooit te vervelen .
   Hamvraag blijft hoe snel ben je tevreden .?
   Gegroet een tevreden Nederlander in de Isaan

   • Odilia zegt op

    Klopt Peter
    Je hoeft je in de Izaan niet te vervelen wij hebben er een week mogen kennismaken met het mooie en rustige en veel bezienswaardig heden daar samen met jouw

 9. Erwin Fleur zegt op

  Beste Gringo,
  Ben nog wat vergeten, mocht je in de toekomst hier nog naar toe gaan, vergeet dan niet
  de heerlijke vis uit de Mekong te eten.
  Met vriendelijke groet,
  Erwin

 10. Sir Charles zegt op

  Aan de andere kant, ken óók nogal wat mannen die hun liefde afkomstig uit Isan leerden kennen in Pattaya en nadien vertrokken om daar met haar in Isan te gaan wonen. Laten daar een huis bouwen, investeren in een stukje grond om gewassen er op te verbouwen, ach men kent de beweegredenen wel die hier op dit blog ook regelmatig doen voorbijkomen.

  Niets op tegen tot dusver doch vanaf dat moment werd Pattaya door hun verguisd als zijnde hét Sodom en Gomarra, te commercieel en te toeristisch, daar gaan alleen op seks beluste mannen naar toe daar ga je als normaal mens toch niet heen, daar deugd toch niets aan!

  Tót de relatie op de klippen liep… echter het viel me op dat diezelfde mannen vervolgens niet in Isan bleven wonen ondanks alle lofuitingen die het werd toebedeeld, het paradijs op aarde, het échte Thailand!
  ‘Wie nog nooit in Isan is geweest is nog nooit in Thailand geweest’ dé standaardzin, hoe vaak ik dat wel niet heb horen zeggen. 😉

  Dat ze niet in het dorpje bij haar familie bleven wonen is voorstelbaar maar Isan bestrijkt toch een groter gebied meer dan dat.
  Zelfs in een der grote steden aldaar werd geen domicilie gekozen maar wél voor die ene voormalige vissersplaats nu een bekende badplaats…

 11. Hemelsoet Roger zegt op

  De streek rond het Lam Ta Kong stuwmeer de poort tot de Isaan, zoals daar op ’n rotssteen staat op de oever van het meer, dat is niet zover van Chockchai Farm, is ook ’n prachtige natuur vooral de moeite waard als je van Korat naar Bangkok rijdt. Dan heb je bergaf ’n zeer mooi zicht op de prachtige omgeving.

 12. anton witzen zegt op

  hi,
  Ik ken het weliswaar van horen zeggen, maar vlak bij het Sima Thani hotel in Korat vind je de tenten waar het nachtleven zich afspeelt, er is daar een hele straat waar je kan kiezen uit bars (en de daarbij behorende girls:)
  Ik mag er van mijn vriendin (die daar om de hoek een hele leuke noodleshop runt) maar heb daar ook geen behoefte aan, mijn vriendin is een schat van een vrouw en doet alles voor mij. Als je nog meer wil weten kan ik het haar wel vragen.
  Veel plezier en korat en omgeving is heel erg mooi, ook daar in de buurt is trouwens een dinosaurusmuseum.
  groetjes
  anton

 13. rene.chiangmai zegt op

  Het begint te kriebelen.
  Volgend jaar kan ik hopelijk voor langere tijd (een paar maanden) naar Zuidoost-Azië.
  Ik zal deze tips zeker ter harte nemen.
  Ik ben nog nooit in de Isaan geweest. Als beginnend Azië-ganger leek het me ook een beetje moeilijker om daar in je eentje naar toe te gaan. Chiangmai of Hua Hin leken dan makkelijker om er heen te gaan en om er te verblijven..

  Voornemen: ik ga tot die minder dan tien procent behoren.

  Bedankt.

 14. Anthony zegt op

  Khon Kaen is niet mooi maar wel geanimeerd.
  Ik ging er enkele jaren geleden ,in november en hielp mee met de rijstoogst (Ubolratana district).

  Ik zag weinig toeristen in Khon Kaen.
  En als ik er zag , waren dat senioren , vergezeld van hun locale deerne.
  Het is voorgevallen dat oudere dames mijn arm vastnamen…eens voelen…
  blond blauwe ogen bleke huid , redelijk groot , 25 jaar… net een alien !
  De locals waren heel timide.

  Aanrader is Ubonrat Dam , Ubolratana district.
  Zie : https://www.google.be/maps/place/Khon+Kaen,+Mueang+Khon+Kaen+District,+Khon+Kaen,+Thailand/@16.6900233,102.7116033,10z/data=!4m7!1m4!3m3!1s0x3122602b91988e2f:0x93f0805cf799cc6!2sKhon+Kaen,+Mueang+Khon+Kaen+District,+Khon+Kaen,+Thailand!3b1!3m1!1s0x3122602b91988e2f:0x93f0805cf799cc6

  en https://www.youtube.com/watch?v=QzgGF1iQSo0

  Udon Thani en Khorat vond ik helemaal de moeite niet. Nong Khai was wel de moeite , kleine grensstad , perfect te verkennen met de fiets , niet te druk verkeer . verbluffend sculpture parc. Wel oppassen aan de grens (friendshipbridge) voor scams .

  • Leo Th. zegt op

   Paar maal in Khon Kaen geweest, grote vijver met gezellige restaurantjes en dat was het dan ook wel.
   Je hebt gelijk met Ubonrat Dam als aanrader. Ben ook in Khorat en Udon Thani geweest, aan de steden op zich vind ik net als jij , trouwens zoals de meeste van deze steden in Thailand, helemaal niets maar de omgeving en de natuur rond deze steden is schitterend en vol met verrassingen. Als ik iemand in Nederland naar bijvoorbeeld Oostvoorne in Zuid-Holland zou sturen, dan zou die zich ook afvragen van wat die hier moet doen. Maar als je bij Oostvoorne een wandeling door de duinen naar de zee maakt, dan kan je ook van de mooie en rustgevende natuur genieten. Ik vind het altijd moeilijk anderen te adviseren wat te bezoeken in Thailand. Als je er nog nooit geweest bent, maar dat worden er steeds minder, adviseer ik altijd maar gemakshalve een georganiseerde rondreis. Bespaart de nieuweling een hoop gezoek.

 15. Chris van het dorpje zegt op

  En nog een tip voor over dag is de zoo van Nakhonratchasima –
  een paar km richting zuiden ( Phakthongchai ) –
  met een leuke waterpark om lekker af te koelen ,
  zit alles in een ticket voor ( farang ) 100 baht .
  Is een groot terrein ,je kan ook een fiets huren
  of een elektrische golfkar ,
  maar het weekend heel druk .

  mvg

 16. Brit zegt op

  Hallo

  Ook ik zou heel graag wat van de Isaan streek zien. Vorig jaar de zeer toeristische route Bangkok – Chiang Mai – Ko Kut gedaan. Viel me een klein beetje tegen hoe toeristisch alles was, en ik vroeg me soms ook af: is dit het nu? Is dit Thailand? Het land van de glimlach en de gastvrijheid? Ik zag alleen maar dollartekens in de ogen van vele Thai, een lelijke hoofdstad en een iets minder lelijk Chiang Mai. OK en ook wel veel mooie tempels en heel veel mooie natuur en ongelooflijk lekker eten.

  Ik zou graag gaan voor veel natuur, cultuur, platteland, zelfs bij mensen logeren in een niet-voor-toeristen-opgezet “primitief” (begrijp me niet verkeerd) dorp. Ik zou graag langs de Mekong gaan, met openbaar vervoer of zelfs met een of ander soort boot(je). Maar het probleem is gewoon, dat je van openbaar vervoer in deze streek bitter weinig tegen komt op internet. Of toch minder makkelijk van hier tot daar geraken in tegenstelling tot op de toeristische routes…

  Natuurlijk is het zo, dat als het openbaar vervoer poepsimpel wordt dat dan iedereen ook naar deze streek zal komen en alles verpest wordt zoals veel andere plaatsen in Thailand. Maar het zou toch makkelijk zijn 🙂 met de auto daar rondrijden, nee dank u, heb genoeg ongevallen gezien tijdens onze “reis” vorig jaar…

  Heeft iemand tips? Ik zou vb van BKK (daar landen we uiteraard op) naar Nakhon Ratchasima (voor o.a. Khao Yai NP – maar dat is blijkbaar ook niet makkelijk te bereiken met openbaar vervoer!), van daar naar eventueel Buriram, Ubon Ratchathani (voor de “Grand Canyon”), naar Nakhon Phanom, Bueng Kai voor de Wat Pu Tok. Van daaruit nog enkele rivierdorpjes(stadjes) zoals Sangkhom, Pak Chom en Chiang Khan. Dan misschien via Loei naar Lop Buri om zo te eindigen. We hebben een goeie 20 volle dagen in Thailand (3/11 tot en met 26/11)

  Yep avontuurlijk is het niet echt omdat ik alles op voorhand beetje wil uitstippelen. Maar goed, daar is iedereen anders in denk ik 🙂

  Alvast bedankt voor de reactie! Groetjes

  • Anthony zegt op

   Hallo Brit ,

   Met alle respect ;
   Als je wil reizen en de spontane aard van Thailand wil ontdekken moet je je niet op de platgetreden paden begeven.
   Vakantie is vakantie.
   Nauwkeurige en vastgeledge planning lijkt mij absurd.
   Thailand is bijna even groot als Frankrijk.
   Op 3 weken tijd heb je Frankrijk niet gezien.
   Ik vind het (openbaar) vervoer goed georganiseerd in Thailand . Trein is een vooralsnog niet efficient vervoermiddel.
   In Bangkok , Khao San area vindt je om de X meter een reiskantoor . Voor NP Khao Yai bvb.
   Thailand vind ik gemakkelijk om te reizen .
   Vraag aan Tuk Tuk chauffeur of taxi om je naar bustation te brengen , afhankelijk van je bestemming.
   Bussen zijn redelijk confortabel en goedkoop . (lange reizen ongeveer 1 baht per km?) Wel ben je een tijdje onderweg… maar zo zie je iets , zo ontdek je het land , de mensen…
   Als je het echte Thailand wil leren kennen moet je trachten om zo simpel mogelijk te reizen en enkele woorden Thais leren …
   Vorig jaar 3 weken in de Filipijnen geweest en daar was reizen een ramp! Duur , onduidelijk , onveilig (criminaliteit)… Mijn mening blijft relatief en subjectief .
   Maar als Thailand je niet zou aanstaan , waarom ga je er dan opnieuw 3 weken naartoe?
   Je woorden / daden zijn nogel contradictorisch .
   Chokdee kap , veel geluk.
   Laat gerust iets weten.
   Sawathi khrap ,
   Anthony

   • Brit zegt op

    Hallo Anthony

    Natuurlijk heb je Frankrijk of (een deel van) Thailand niet in 3 weken gezien, dat zal ik ook nooit beweren. Daarom dat ik ook zeg dat ik op voorhand een beetje wil zien waar ik naartoe wil. Ik heb uiteindelijk maar 3 weken en heb dan echt geen tijd om ter plaatse uit te puzzelen waar ik naartoe wil en hoe ik dat denk te doen en zo.

    Op vlak van openbaar vervoer in de Isaan heb ik op internet hier en daar wel gelezen hoe/waar je openbaar vervoer kunt regelen, maar naar de kleinere dorpjes of steden of specialere tempels (zoals de Wat Pu Tok) of dergelijke, is niet altijd beschreven op internet. Ik kan me niet inbeelden dat je niet van de ene naar de andere plaats kan geraken, maar het zal gewoon iets minder makkelijk zijn te vinden en misschien wat langer duren om overal te raken. Maar zoals je zegt, dan zie je wel iets van het (naar ik lees) mooie landschap.

    We wensen alles zelf te doen, niet via reisbureau’s in Bangkok.
    Dat is ons vorig jaar heel goed gelukt, ook allemaal met het openbaar vervoer. Alles was vrij nauwkeurig gepland en dat beviel ons prima. Maar, zoals je zegt, dit was dus allemaal op platgetreden paden en dus was vervoer van de ene naar de andere plek echt wel gemakkelijk.
    We konden gewoon zeggen dat we in Guesthouse X of Y hadden geboekt en we werden er door een songthaew naartoe gebracht vanaf de Bus Arcade. Dat is het makkelijke aan op voorhand plannen. Anders kan je met je backpack op, in de hitte, gaan zoeken naar een guesthouse.

    Het Noordoosten van Thailand spreekt me meer aan omdat ik juist (bijna) overal lees dat je hier minder toeristen ziet en dat het bijgevolg ook minder toeristisch is ingesteld.
    Begrijp me niet verkeerd, Thailand stond me wel degelijk aan; we hebben veel moois en veel mooie natuur gezien, we hebben ongelooflijk lekker gegeten. Misschien ben ik wat naïef geweest om te denken dat we ergens zouden komen waar we eens niet om de twee meter op een groepje toeristen zouden botsten. Of meer toeristen dan Thai zouden zien.

    Ik had gewoon graag wat tips gehad om, op zelfstandige basis, (zonder eigen (huur)wagen te gebruiken,) een deeltje van de Isaan te zien. Het baart me gewoon een beetje zorgen dat ik juist in dit deel van Thailand niet alles mooi op voorhand kan opzoeken. Maar tegelijkertijd spreekt dit me ook aan, ja ik snap waarom je zegt dat mijn woorden nogal contradictorisch zijn 

    Ik wou Thailand helemaal niet afbreken. En ik reis graag simpel – alleen wat voorbereid 

    Groetjes

    Brit

    • Henk zegt op

     Hallo Brit, prima idee! De moeite meer dan waard! Zelf heb ik dit 2 jaar geleden gedaan. Vanuit BKK met de bus naar Surin. Vandaar uit o.a. tripjes gemaakt naar de markten op de grens met Cambodja. Verder steeds naar een iets grotere plaats gereisd, daar dan 1 of 2 dagen rondgekeken, en zo stap voor stap naar de Mekong. Rond Bueng Khon Long gestationeerd, hebben we veel moois gezien. Dit meer ligt ongeveer 20 km van de Mekong vandaan. Altijd in eettentjes in de kleinere plaatsen gegeten. Heerlijk! Nauwelijks toeristen gezien. Neem een goede landkaart mee, en op de verschillende busstations helpen ze je graag, als je aanwijst op die landkaart waar je naar toe wilt. Wij zijn toen vanuit de Isaan naar Chang Mai gegaan, daar een paar dagen vertoeft, en daarna met de trein terug naar BKK. Nu woon ik inmiddels in de Isaan, heb het er geweldig naar mijn zin. Woon in een kleine plaats, ben er de enige buitenlander. Laat ff weten of je contact wilt.

     • brit zegt op

      Dag Henk

      Heel erg bedankt voor de info! Ik denk dat wij gewoon van plaats naar plaats gaan, en van daaruit telkens een of twee bezienswaardigheden of nationaal park(en) doen. Bueng Khan daar zouden wij ook heel graag willen naartoe gaan om de Wat Pu Tok te bezichtigen/ op te klauteren 🙂 dus dat meer (dat ik nu net even heb opgezocht) nemen we gewoon mee in ons “reisschema” en blijven dan eventueel daar wat langer, aangezien we geen eilanden of zo gaan doen.

      Als je meer tips hebt qua vervoer en mooie dingen om te bezichtigen, of als jouw plaatsje ook zo mooi is om te bekijken, wil ik wel graag weten waar dat is als dat eventueel op onze route ligt of zo 🙂

      Er is nog niets vastgelegd, ik ben echt alles nog aan het bekijken (maar het is wel al begin november dat we vertrekken 🙂 )

      Komt wel goed, alleszins bedankt voor de info!

      • riekie zegt op

       ik woon 50 km van bueng kan je bent welkom voor een bakkie te doen

    • jan si thep zegt op

     Hoi Brit,
     Misschien voor velen ouderwets.
     Ik gebruik nog steeds een reisboek als lonely planet. Internet is leuk maar ook erg versnipperd. . In de lp staan heel veel streken en plaatsen beschreven. Maar ook hoe daar te komen met vervoer.
     Het is geen bijbel maar wel handig om ideen op te doen.

  • Wim zegt op

   Wij hebben een homestay in King Khaen, in het midden van den Isaan, nabij het Tungulare lake.
   Een kamer met airco = 500THB, zonder 350.4064, Tambon Dong Khrang Noi, Amphoe Kaset Wisai, Chang Wat Roi Et 45150, Thailand

   • Jan lao zegt op

    Wim, stuur me een emailadres, en telefoonnummer. Misschien iets voor van de zomer
    Gr. Jan
    lao0307772273.gmail.com

 17. Peter@ zegt op

  Je kan bijna overal komen waar je heen wil, als er geen normaal o.v. is vraag je het in restaurantjes of winkeltjes of waar dan ook of er iemand is die jullie kan brengen, particulieren spelen graag voor taxi tegen een voor ons zeer kleine vergoeding.

 18. Rob zegt op

  Beste redactie,

  Het Chiang Khan Guesthouse is inmiddels verwisseld van eigenaar !!

 19. Rob zegt op

  Tussen 2004 en 2008 heb ik als vrijwilliger engelse les gegeven, o.a in Hokham en Bandung. Openmind projects (OMP)en Mundo exchange hebben diverse projecten voor vrijwilligers.
  Het aantrekkelijke van Isan is inderdaad het feit dat er weinig toeristen komen.
  Toch is er het nodige te beleven. Ga bijvoorbeeld naar Phu Wua, een reservaat waar wilde olifanten leven. Verblijf in Kham pia in een homestay (thuis bij een Thaise familie). Meer info hierover en andre mogelijkheden op de site van OMP.

 20. ton zegt op

  best chris als je via bangkok naar korat wil gaan gaat dat echt niet lukken via highway 1 je zult toch echt de 2 moeten hebben anders kom je er nooit Dan moet van mij hart dat Buriram wel degelijk een uitgaansleven heeft, Ik kom zelf uit Nang Rong zeer mooie plaatst maar idd geen uitgaansleven,
  Heb al vele toeristen achter op mn motor naar de phanom Rung en niet te vergeten de Muang Tam gebracht, Het is in Thailand inderdaad het ondergeschoven kindje, maar is zo verschrikkelijk mooi. De tijd heeft hier nog stil gestaan. Niet dat jachtige van Bangkok, niet dat je weet wel van pattaya neee rust vriendelijke mensen.
  Een vriend van mij uit nederland was op vakantie in Thailand. Hij zou 3 dagen bij mij in de Isaan blijven. Hij is er 10 geweest vond het helemaal geweldig. Daarom te weing reclame voor de Isaan jammer hoop dat ik er toch iets positiefs aan bij kan dragen

 21. riekie zegt op

  Ik woon ook in de isaan in poncharoen 50 km van bueng kan een stad die 4 jaar geleden pas gebouwt en nog volop in opbouw,ik woon in een thaisdorp niemand spreekt engels alleen mijn kleinzoon van 7 en schoondochter hier zie je nog het echte thailand en hun cultuur heb 4 jaar op koh samui gewoont en 3 jaar in chiang mai .moet eerlijk zijn soms mis ik wel een farang restaurantje dat je hier niet vind en isaan food vind ik niet lekker dus kook zelf met de middelen die ik heb want farangproduckten zijn hier ook erg schaars er is alleen een tesco en macro in de stad buen kan .ken hier verschillende nederlanders die zeer gelukkig zijn .hier zien de thaien je niet als een atm machien en ik betaal dezelfde prijzen als de mensen hier zelf.en geniet elke dag van mijn kleinzoontje dat ook de reden is dat ik hier ben gaan wonen om hem groot te brengen goed engels te leren en later ook nederlands .ook de emigratie is de beste die ik ooit heb meegemaakt in thailand .

 22. Jan zegt op

  In de buurt van de stad Nakhon Ratchasima ligt de Wat Ban Rai de Tempel in de vorm van een olifant, dit is echt een “must see” van een tempel, zelden zo’n spectaculair bouwwerk gezien en vlak bij zijn wat restaurantjes waar je heel lekker en voor zeer weinig kan eten.

 23. Maurice zegt op

  Roi Et is prima om n paar dagen te chillen rond t meertje in t centrum. S’avonds kun je naar t Mai Tai hotel gaan om voor 120 Baht p4er uur te dansen (vnl cha cha cha en rumba) met n Thaise schone……Als je niet dansen kunt, leren deze dames t je wel. Big fun!

 24. Joost Buriram zegt op

  Ver verouderd bericht, de steden in de Isan zijn al lang de saaie steden niet meer als in dit bericht wordt geschreven.

  Ik woon zelf nu zes jaar in Muang Buriram, wij hebben hier twee gezellige uitgaanscentra (in het centrum en de Lively Market) met elke avond in veel gelegenheden live music en er komen nog steeds leuke uitgaansgelegenheden bij, met zeer aantrekkelijke consumptieprijzen (bij enkele gezellige gelegenheden zelfs nog 3 grote flessen (0,62 L) Chang bier voor 200 baht), dit komt mede omdat er hier een grote universiteit is met bijna 10.000 studenten, maar ook vanwege de voetbalclub ‘Buriram United’ (in de laatste zes jaar voor de vijfde maal kampioen van de PL in Thailand), die gem. 15.000 toeschouwers trekt en het ‘Çhang International Circuit’, waar volgend jaar zelfs de belangrijkste motorrace in de wereld, de MotoGP wordt verreden, hierdoor zijn er in een paar jaar tijd zeker 100 hotels, van goedkoop naar duur, in en nabij Muang Buriram, bij gekomen en die zijn volgend jaar in oktober, tijdens de MotoGP, vrijwel allemaal al vol geboekt.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste,

   Erg leuk om dit te herplaatsen.
   Nu een aantal jaren verder zijn er toch veel mensen die het gezien hebben in de
   toeristische gebieden.

   De verandering is toch nu zichtbaar wat de prijzen betreft. De de economie van Thailand is
   slap, weinig in en export en alles wordt duurder.

   Het verbaast mij dat zo veel vakantiegangers nu toch anders tegen Thailand aan kijken,
   en nu het zo (saaie) gedeelte van Thailand willen gaan verkennen.

   Het blijft toch een mooi land waar nog veel te ontdekken valt.
   Leuk dat mensen beseffen dat de roze bril best nog wat langer op mag blijven.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 25. Aad zegt op

  Twee jaar geleden met Tour Isaan op reis geweest door de gebieden waar iedereen het nu over heeft.
  Er is wel zo veel te zien in Isaan en met deze mensen zie je Isaan op een mooie manier.
  We hebben zoveel mooie dingen gezien het eten was top.
  Dus als je Isaan wil zien op een geregelde manier ga met Tour Isaan.
  Makkelijk en je krijgt er twee geweldige gidsen bij kado.

  En inderdaad Isaan is geweldig en we hoeven niet altijd het uitgaanleven in om te genieten

  Aad

 26. Marc Dalle zegt op

  Beste,
  Waarom ik zo vaak “de Isaan” lees is mij niet duidelijk. Het gaat over een plaats, een landsdeel. Volgens mij volstaat Isaan dan.

  • Pieter zegt op

   Vergelijk het met de Ardennen en de Alpen.

 27. Wayan zegt op

  Ik woon meer dan 12 jaar in Mahasarakham, de Universiteit stad van Isaan
  Een bezoek waard is te gaankijken in Wat Pawang Nam Yen, niet ver van het centrum
  Een prachtige temple met een grote pagode en de temples gemaakt van teak wood het heeft 112 pilaren en men is nog steeds aan het bouwen.

  Roy Et 40 km.van Sararakham zeker ook de moeite waard, ga eens met de kinderen of zonder , haha naar War Pa Non Sawan u zult zich best vermaken

  Ook Roy Et heeft ook een prachtige temple Pha Nam Thepprasit wanaram , is ongeveer 60 km vanuit Roi Et

  En natuurlijk een bezoek aan Khonkaen Zoo, enorm groot
  U kunt deze plaatsen eenvoudig terug vinden in google maps

  Helaas moet ik zeggen de Ubonrat Dam is niet echt een aanrader , ook cobra en turtle village zijn afraders gewoon waardeloos je bent in 5 min. uitgekeken

  Vliegen vanuit Bangkok is een goede optie met Airasia , houd er wel rekening mee dat het vliegveld verbouwd wordt
  Vlak bij het vliegveld is een er goed resort “ Rachawadee”
  Ook Taksila hotel in de stad is de moeite waard.

  Het moet me van het hart dat er weer slecht wordt geschreven over het onderwijs ( jammer)
  Men heeft hier een school , middelbaar onderwijs, English Program, waar degelijk onderwijs wordt gegeven door native teachers, ook op de universiteit wordt les gegeven in Engels
  Mijn zoon heeft zijn bachelor degree gehaald en is nu bezig met zijn master

  Veel plezier in Isaan

 28. Erwin Fleur zegt op

  Beste Gringo,

  In de Isaan zijn in de loop van de tijd heel wat meer attracties voor kinderen en ouderen
  Gebouwd.
  Zo ook in Pak khat tussen Nongkhai en Bueng Kan is een nieuw waterpark aangelegt.
  De vele kleine restaurands zijn er in alle maten en soorten.
  Wat betreft de prijsen, die zijn nog steeds het zelfde als 20 jaar geleden.

  Verder is de Engelse taal toe genomen zodat mensen u graag te woord staan.
  mocht dit niet het geval zijn dan hebben we nog steeds handen en voeten werk.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 29. Henk zegt op

  Ik zag wat reacties van mij terug uit 2014. Mijn enthousiasme voor de Isaan was er toen zeker al. Dat is alleen maar meer geworden. Er zijn hier zoveel prachtige plekken, en je ontdekt er steeds meer bij als je hier langer woont! Te veel om op te noemen! Prachtige natuur, we wonen vlak bij Wat Phu Tok. We kunnen tripjes maken, vanuit ons guesthouse, (400 Thb pp) met onze 7 zits SUV. Ontdek het echte Thailand, de Isaan!

  • gust zegt op

   Exact adres ?

   • Henk zegt op

    In Phowmankeng. Bueng Khon Long. Email: [email protected]

 30. Pieter zegt op

  Watpaphukon.
  De moeite waard bovenop een beboste heuveltop, een weg van enkele km’s gaat er naar toe.
  Watpaphukon in Udonthani (100km) ook 100km vanaf Nong Khai.
  https://nl.dreamstime.com/tempel-van-thailand-watpaphukon-udonthani-oktober-image128172297

 31. Lenaerts zegt op

  Beste Hans
  Bij deze sta ik aan u kant . De meeste toeristen beseffen niet hoe belangrijk isaa.n is
  Daar ze geen enkele ervaring nog kennis hebben over Thailand . De meeste toeristen denk en vernederen isaan.
  Nu alles duurder word denken de touristen zo maar binnen t wandelen en met hun paar euro’s te zwaaien
  Isaan heeft meer te bieden en de meeste moeten zeker niet onderdoen voor en Europalaan of dergelijke

  Eerst u moet aanvaard worden in het dorpen. En u aan Pasen aan hen .euro telt niet voor deze mensen vriendschap en begrip .

  Ik ken Thailand zeer goed .en isaan is voor mij en 2 de thuis .

 32. Marcel zegt op

  Mijn vriendin komt uit Ban Dung (regio Udon Thani) en ja de Isaan is een mooi gebied, en als ik dit zo allemaal lees heb ik voorlopig nog veel te reizen in dit stuk van Thailand

 33. Franky zegt op

  Heel goed dat vele mensen in Isaan hun eindbestemming gevonden hebben !
  Ik hoop dan ook dat ze er zeer lang van mogen genieten …
  Zelf woon ik in Hua Hin, maar heb al wel enkele reizen gemaakt naar Isaan.
  Telkens ben ik blij als ik terug “thuis” kom. Immigratie is hier enkele km van de deur. Twee privé hospitalen en een staat ziekenhuis allen binnen de 15 km. Enkele, kleinere, shopping malls, zee en bergen, van streetfood tot luxe restaurants beschikbaar, nightlife indien gewenst is aanwezig. Europese producten en brood beschikbaar….
  Maar respect voor ieders mening.
  Mag ik eerlijk de vraag stellen ?
  Hoeveel van jullie zouden in Isaan wonen ware het niet dat de wederhelft dat beslist had (weliswaar op vrouwelijke manier ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website