Er is een overweldigend aanbod van hotels in Thailand, variërend van 5-sterren luxe hotels tot eenvoudige bungalows. De prijs en het type accommodatie is afhankelijk van de locatie. De meeste hotels vind je in Bangkok, de hoofdstad van Thailand.

In het algemeen kun je stellen dat de meeste hotels in Thailand een goede prijs-kwaliteitverhouding kennen. De prijzen van een hotelkamer zijn afhankelijk van de periode in het jaar. De hotelprijzen zijn hoger tijdens het koele seizoen (nov-feb) en lager tijdens het warme seizoen (maart-juni) of het regenseizoen (juni-okt). Een uitzondering daarop is Bangkok, waar bezettingsgraad van hotelkamers redelijk constant is en de prijzen meestal het hele jaar door gelijk zijn.

Hotels in Chiang Mai en Phuket zijn soms volgeboekt tijdens het koele seizoen, tijdens Kerst en Nieuwjaar en tijdens Songkran. Vanaf december en januari zullen de prijzen nog verder toenemen want dit is het hoogseizoen voor het toerisme in Thailand.

Hoe vind je een hotel?

Je kunt beginnen met de prijzen te vergelijken van accommodaties op verschillende websites. Informeer eventueel bij een reisbureau. Bedenk van te voren hoeveel je wilt besteden per overnachting.

Veel grote hotels hebben websites waar je online kunt reserveren, dit zijn niet altijd de best beschikbare tarieven. Soms kan een plaatselijke agent/reisbureau beter tarieven krijgen door volumeafspraken. Zelf bellen met een hotel en vragen om een discount op de tarieven, wil ook nog wel eens helpen.

Ook zijn er speciale websites om een hotel te reserveren in Thailand. Deze websites hanteren scherpe tarieven, vaak lager dan rechtstreeks bij het hotel. Voorbeelden van bekende hotelboekingssites zijn: R24 en Agoda.

Wat zijn de tijden voor het in- en uitchecken bij een hotel in Thailand?

Bij de meeste hotels in Thailand kun je inchecken om 14.00 uur en uitchecken om 12.00 uur. Het is raadzaam om het hotel te informeren over de geschatte aankomsttijd op de luchthaven. Zeker wanneer je heel vroeg of erg laat aankomt.

Wat voor alternatieven zijn er voor hotels?

Thailand heeft veel verschillende soort accommodaties. Naast hotels heb je de keuze uit:

 • Resorts
 • Appartementen
 • Guesthouses
 • Homestay
 • Pensions
 • Bungalows
 • Tenten

Wat kost een hotel of accommodatie in Thailand?

Zoals gezegd zijn er veel verschillende soorten accommodaties. Afhankelijk van jouw budget kun je een keuze maken. Je hebt al een simpele kamer voor 100 Baht per nacht. Een redelijke hotelkamer kost ongeveer 1.000 Baht (€ 24,-) per nacht. De luxe hotels beginnen vanaf 5.000 baht (€ 120,-) per nacht en hoger, sterk afhankelijk van de hotel locatie die je kiest.

Met welke toeslagen moet ik rekening houden in Thaise hotels?

Meestal geldt er voor een hotelkamer 10% service charge, 7% BTW en 1% aan provinciale heffingen. Bij elkaar ongeveer 18%. Tenzij anders vermeld, zijn deze belastingen niet opgenomen in de vermelde prijzen van de meeste midden- en hogere klasse hotels. Guesthouses hanteren vaak een vaste toeslag voor deze kosten.

Let er op of de prijzen op de website van het hotel of de boekingssite in- of exclusief bijkomende kosten zijn. Als er kosten bijkomen staat het meestal als volgt vermeld: Room rates are on per room per night basis and subject to 10% service charge and 7% prevailing government tax.

Het is een vervelende verrassing indien je er achter komt dat je bijna 20% meer betaalt dan je eigenlijk had verwacht!

Kan ik de toeslagen en accommodatiebelasting terug ontvangen?

Normaal gesproken is er geen sprake van enige teruggaaf van deze toeslagen.

Een langere periode in Thailand blijven, wat is de beste optie?

Wanneer je wat langer in Thailand blijft heb je de keuze uit accommodatie voor lang verblijf. Denk aan appartementen, flats en resorts. Deze zijn beschikbaar voor een huurperiode van een paar weken tot aantal maanden of een jaar. De tarieven zijn veel lager dan de normale hotelprijzen. Informeer bij verschillende aanbieders.

Meer hotel tips of een hotel reserveren?

Kijk op de Hotels Thailand pagina van Thailandblog voor meer tips en uitstekende hoteltarieven!

16 reacties op “Een hotel reserveren in Thailand? Lees onze tips!”

 1. hans zegt op

  Khun peter

  Leuk stukje, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat ik toelagen moest betalen in de hotels en ik heb er veel gezien.

  Ik geef meestal 20 tot 50 bath tip aan de sjouwer en aan de schoonmaakster, laat het geld gewoon op de kussen liggen, als je haar dan later vriendelijk vraagt om een extra dubbel stel handdoeken gaat dat van zelf.

  Een uiterst lieftallig receptionist bij een ontzettend duur hotel bedankte me voor de tip, maar gaf het aan mij terug.

  Later zal ik je leren hoe je tip moet geven als de bazin meekijkt zegt ze zachtjes in keurig engels

  Dat betekent een briefje opgevouwen in je handpalmen en dan een hand geven, zodat ze de fooi zelf kan opstrijken en niet in de fooienpot gaat waar alleen de bazin de sleutel van heeft. Doe dat tegenwoordig ook vaak in restaurants waar ik door de bediening goed word geholpen en het idee heb dat het geld ook in de verkeerde fooienpot komt.

  Een taxichauffeur zei tegen mei dat als ie een pakistanier of indier hem probeert aan te houden hij doorrijd, reden geven geen tip

  • Vraag de rekening en kijk eens goed op de bon. Misschien zie je het niet als een toelage omdat je een prijs inclusief hebt afgesproken, maar net zoals in Nederland is er sprake van belastingen e.d.
   Kijk anders even op de website van de TAT daar staat het ook.

   • ReneThai zegt op

    Als je via een van de vele hotel aanbieders een kamer boekt zijn de toeslagen inbegrepen , ik heb nooit bij het uitchecken een toeslag betaald en boek al jaren via Agoda-Passion-Sawadee en andere hotelaanbieders . Men belt bij het uitchecken meestal naar het kamermeisje om na te gaan of er nog iets uit de koelkast genuttigd is , en thats all.

    • @ ReneThai, klopt. Het is daarom raadzaam om dat vooraf goed te bekijken. Dit staat op de site bij R24:
     Remarks:
     Rates for Bangkok hotels are subject to 7% VAT and 10% service charge.

     In Chiang Mai heb ik in Centara Duangtawan Hotel overnacht. Rechtstreeks geboekt. Toen ik moest afrekenen kwam er 17% bij op:
     – Room rates are on per room per night basis and subject to 10% service charge and 7% prevailing government tax.

     Bij Agoda zit tax en service charge in het boekeingsbedrag. Maar je betaalt het wel. Agoda beweert dat bij hun de toelagen het laagste zijn. Zij zeggen dat sommige hotels er bij het afrekenen tot 30% er bij opdrukken!!

     • hans zegt op

      Peter ik heb nog nooit in de goedkopere zeg maar tot 1500 tb een gespecifeerde rekening gehad, gewoon een nota met er op d.d. en bijv 800 tb

      laatst keer in een bangkok hotel geslapen voor 1000 tb iclusief vervoer van 15 minuten naar het vliegveld, gewoon nota 1000 tb

      De enigste keer dat ik een gespecifeerde nota kreeg was Pat. in een erg duur hotel, waar je ook kon internetten overseas call en roomservice had etc kosten die je achteraf gewoon in een keer kon betalen. omdat het lowseason was, werd de kamerprijs flink verlaagd en hier kwamen later geen toeslagen bij.

      Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat ik me meldde bijde balie in me uppie voor een twee persoonskamer, dat ik later bij moest betalen om dat ik het bed niet in mijn uppie deelde, was het hotel inclusie ontbijd werd me ook nog gauw een extra voucher in de handen gedrukt voor de dame.

      Een receptionist was zelfs zo vriendelijk om me s nachts nog even in het oor te fluisteren bij het afgeven van het papiertje. Mister she is a he, vond wel attent had echt niet gemerkt.

      Tevens reserveer ik nooit een hotel omdat er vaak voldoende aan bod is, hoewel dit dan niet geld voor de badplaatsten beneden bangkok met de feestadagen en de thai dan soms een lang weekeinde hebben.

  • hans zegt op

   Ik weet echt niet of dat geld in de fooienpot gaat en eerlijk verdeeld word, ik zie wel dat als ik de tip onopgemerkt geef dat geld razendsnel uit het zicht verdwijnt. bij de man in de broekzak en bij de vrouw achter haar beha.

   Toen ik met me huidige vriendin (uit de isaan) voor het eerst ergens gingen eten, keek ze met vol ongeloof aan. Dat kon er bij haar niet in. in het begin probeerde ze ook nog gauw het tipgeld terug te pakken.

   In walking street vroeg me een sheman of ik haar borsten wou voelen voor 100 tb.
   Toen ik zei ik heb maar 50 bij me mocht dat ook wel natuurlijk.

   Me vriendin 2 keer razend de ene om de betasting en dan ook nog geld geven, hoe haalt jij farang het in je hoofd.

   Kalm uit gelegd dat veel meisjes in de bar en deze dame ook geld nodig hebben om van te leven en naar de ouders te sturen.

   Een andere keer in een bar zat ze met een katoi die uit haar buurt kwam te praten, trakteerde ze haar op een cola en gaf 30 bath aan haar. Ik kijk haar aan met een vragende blik, zegt ze dat deze man ook moet leven en de ouders moet onderhouden.

   In een restaurant bij mij om de hoek waar ik vaak kom en nu ook meerdere farang komen, door mijn verhalen over het lekkere eten ( me vriendin besteld van alles behalve vooral wat er niet op de kaart staat voor mij) geef ik altijd de tip open en bloot, ze leggen de nota op een schotel en komen met het wissgeld terug. Ik kan je beloven dat ik bijna nog nooit de thai aldaar heb gezien dat die tip geven.

   Krijg trouwens nu bij dit restaurant ongevraagd ( echt waar nooit om gevraagd of discussie van te veel etc) standaard 10% korting om dat ik er zo vaak kom en me vriendin ook niet te beroerd is om voor tolk te spelen af en toe denk ik. als er een toerist zijn handen hoog heft, omdat ze hem niet verstaan.

   Nou snappen die meiden het nog steeds niet ik dat geen frans kan, dat vinden ze maar raar weer. Ga dat niet meer proberen uit te leggen aa die (vaak wisselende) bediening mag me vriendin doen

 2. Chang Noi zegt op

  Bij de duurdere hotels hanteert men vaak “rack-rates” (die niemand werkelijk betaald) en die prijzen zijn bijna altijd ++ of netto. Dat betekend dat er nog +10 service charge bijkomt en nog +7%VAT bijkomt.

  Die belasting OK, maar die service charge die zou moeten worden overgelaten aan de klant. Als ik bij een hotel of restaurant 10% service moet betalen dan krijgt het personeel helaas geen tip. Jammer want waarschijnlijk steelt de baas die 10%.

  Als je hotels boekt via een web-site is de prijs die je in eerste instantie ziet vaak ook netto (of ++). Bij Agoda zie je pas op het allerlaatst welke prijs je echt betaald. Meestal is die prijs niet veel goedkoper als boeken via het hotel zelf (als je even door vraagt).

  Chang Noi

 3. Beste Wallie,

  De meeste Hotels hebben vaste prijzen, dus je kan gerust via internet boeken, voor prijzen en heel veel andere info.

  • Stuur maar een email: https://www.thailandblog.nl/contact/

  • Beste Wallie,
   Als je voor het eerst in een bepaalde plaats een hotel zoek, heb je wel een internetsite nodig ,je wil toch de prijs weten en hoe de accommodatie is, enz. Je kan ook ter plaatsen
   bij een willekeurige hotel binnenstappen, in deze moderne tijd is internet een geweldig hulpmiddel.
   Vraag me ook af hoe je aan de tel kom, of je moet er al eens geweest zijn.
   Per internet boeken is voor een hoop mensen de ideale manier, je ziet veel foto’s en soms video’s waar je terecht kom.
   Ik kom al 16 jaar in Thailand heb in 2sterren en 5 sterren overnacht, nog nooit heb ik van Thai/Farang prijzen gehoord.
   Wel bij een huis huren of kopen.
   Internet is een hulp middel voor mensen die er mee om kunnen gaan.
   Ik begrijp ook niet wat internet boeken te maken heeft met veel of weinig toeristen.

   • Beste Wallie,
    ik weet dat er 2 prijzen zijn ,alleen ik heb het nooit ervaren in Hotels.
    Ik heb ook een Thaise vrouw, op de markt mag ik niet eens wat kopen van haar,want dan rekenen ze de Farang prijs..
    Ik laat bijna altijd het kopen van de meeste dingen aan haar over.
    Ik vind afdingen erg leuk om te doen, b.v. ik koop een zonnebril, vraagprijs 1.000 Bath,
    ding ik af na veel onderhandelen naar ongeveer, 500 bath, en bij het afrekenen betaal ik 700 bath, de verkoper begrijpt er dan helemaal niets meer van, en ik lach me rot.
    erger vind ik de 2 prijzen bij attracties, daar ga ik echt niet in , niet voor het geld maar ik voel me gediscrimineerd
    verders een fijn weekend.
    Gr. Rick..

    • Henk van't Slot zegt op

     Ben pas geleden naar mini Siam en naar de krokodillenfarm geweest.
     Op vertoon mijn Thaise rijbewijs hetzelfde betaad als mijn Thaise gezelschap.
     Lukt niet overal jammer genoeg.

 4. hierinBKK zegt op

  1.allereerst dit: omdat Thaild ook erg populair is onder budgetreizigers, en steeds meer mensen menen te moeten geloven dat je MOET reserveren (want anders alles vol of zoiets) dat is dus NIET zo. de meeste goedkopere Thaise hotels en zeker de guesthouses etc zitten in geen enkel REServ systeem en doen daar amper aan-net als in een winkel is het ”verkoop tot uitverkocht”.
  2.het grootste problem met internet reserveringen is vaak dat mensen in een HTL terechtkomen (want zo lekker goedkoop) dat mijlen van alles weg staat-dus elke keer dure taxi nodig.
  3.de bekendste boekingssites zijn agoda en asiarooms. Ook via de site van airasia kan je vrij vaak goedkpere HTls vinden in de platsen die ze aandoen.
  4.verder is het bvb in BKK zo, dat veel HTLs zich specialiseren in een bepaalde groep. Als jij als 1e keer komer als onwetende NLer tussen allemaal Japanners of Taiwan-Chinezen komt, is dat soms erg vervreemdend.
  5. Thai in BKK geven ook nooit tip aan taxi-het is zelfs zo dat de prijs wel een paar baht naar beneden wordt afgerond. dat van die Indiers is gewon, zeg het maar waar het op staat; Discriminatie. Zijn de Thai erg sterk in. (omgekeerd trouwens net zo, hoor)

 5. Rogier zegt op

  Beste allemaal,

  Op dit moment gaat er een gerucht de ronde dat koh samui een disaster-zone is. Dat is dus absoluut niet het geval! We hebben hier op het eiland de ergste storm sinds 30 jaar gehad en het was erg slecht!! Veel mensen zijn hun huis en/of business verloren en er is veel kapot gegaan aan wegen en bomen maar de wederopbouwn is vol aan de gang. Maar overal op de wereld word verteld dat het nog steeds slecht is! Ze zeggen dat je er wel naar toe kunt vliegen maar dat niemand je op kan halen van het vliegveld omdat de wegen zo slecht zijn dat je er niet kunt komen en dat als je uiteindelijk wel opgehaald kunt worden dat je dan omkomt van de honger omdat er geen eten meer is op het eiland. Dat is dus allemaal bulls**t. Kom gerust naar Koh Samui en maak je geen zorgen! Hoop jullie allemaal snel te zien en als er verdere vragen zijn dan beantwoord ik die met plezier. Bedankt voor jullie tijd.

  Groeten,

  Rogier Driessen

  • Beste Rogier,
   Ik ben blij dat het weer goed gaat op het eiland, zal mijn klanten gewoon weer Ko-samui
   aanbevelen.

   Gr. Rick

  • michel zegt op

   beste rogier… hoop alles goed met jullie… probeer in contact te komen met je papa

   groet,

   m


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website