Zout is net als suiker en zuur een smaakmaker. Toch moet je voorzichtig zijn en weten hoeveel zout je binnen krijgt. Te veel zout eten is ongezond. Het mineraal natrium dat erin zit, zorgt voor een hoge bloeddruk en een groter risico op hart- en vaatziekten. 

In Thailand wordt er vrij veel zout en suiker gebruikt bij de bereiding van eten. Vooral vissaus is een zoutbom en dat geldt ook voor noodlesoep. De kans dat je teveel zout binnenkrijgt is dan ook groot.

Nierschade door hoge bloeddruk

Je nieren zijn boonvormige organen, ongeveer 12 cm lang en 5 cm breed. Je hebt twee nieren: een in je linker- en een in je rechterzij, net achter de ribben. De nieren filteren jouw bloed. Ze zorgen ervoor dat afvalstoffen uit het bloed met de urine worden afgevoerd.

Ruim een miljoen mensen heeft chronische nierschade. Bij een deel hiervan is dit nog niet ontdekt. Dit kan ernstig zijn, want wanneer de nieren minder goed werken, wordt je bloed vergiftigd. En dat is weer slecht voor andere organen. Vooral mensen met diabetes en hoge bloedruk lopen extra risico op nierschade.

Nierschade is aan te tonen door middel van minuscule spoortjes eiwit in de urine. Ook kan nierschade zich uiten in een verminderde nierfunctie, dan werken de nieren al wat slechter Ruim 1,7 miljoen Nederlanders (10 procent van de bevolking) heeft er last van. In veel gevallen blijft de nierschade onopgemerkt. Maar liefst 170.000 Nederlanders hebben een sterk verhoogd risico op nierfalen en overlijden ten gevolge van hart-en vaatziekten.

Voorkom hoge bloeddruk en mogelijk nierschade

Zout (natrium) jaagt je bloeddruk omhoog en zorgt dat je vocht vasthoud, dat is erg slecht voor je nieren. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om maximaal 6 gram zout per dag te eten (beter nog minder). Dat staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Mocht je nooit zout uit het zoutvaatje gebruiken, dan kan je nog teveel zout binnenkrijgen. Van het zout dat je op een dag binnenkrijgt, komt namelijk gemiddeld slechts 20 procent uit het zoutvaatje. Dit is dus het zout waarmee je zelf gerechten tijdens het koken of aan tafel op smaak brengt.

De overige 80 procent – het overgrote deel – voeg je niet zelf toe, maar zit al in de producten die je koopt. Zo zit er veel zout in kant-en-klaarproducten als pizza’s, pakjes en zakjes, soepen en sauzen. Ook brood bevat aardig wat zout. Dat zijn dan ook de etenswaren die je vooral in de gaten moet houden als je op je zoutinname wilt letten.

Wist je dat deze etenswaren al de maximale hoeveel zout per dag bevatten:

 • klein schaaltje chips (0,5 gram) = 6 gram zout
 • kom groentesoep gemaakt van een pakje (1,97 gram) = 6 gram zout
 • pizza salami (4,28 gram) = 6,01 gram zout
 • 3 stokjes varkenssaté met saus (2,52 gram) = 6,55 gram zout
 • bord lasagne met vlees en saus (3,1 gram) = 6,19 gram zout
 • 4 oliebollen met rozijnen (2,07) = 6,45 gram zout
 • stamppot rauwe andijvie bereid met zout (3,97) = 6,84 gram zout
 • 2 opscheplepels groente met witte saus met zout (1,29) = 6,27 gram zout
 • punt appeltaart (0,33 gram) = 6 gram zout
 • 1 gerookte makreel (2,7 gram) = 6,49 gram zout
 • 4 bitterballen (0,88 gram) = 6,03 gram

13 reacties op “Te veel zout veroorzaakt nierschade: Hoeveel krijg jij binnen?”

 1. De Inquisiteur zegt op

  Tsja. Weer zo’n artikel.
  Alles wat opgesomd is, is lekker.
  Er is een Chinees gezegde:
  “liever 10 jaar als een tijger leven dan 100 jaar als een schildpad”.
  Daar hou ik van.

  • Khun Peter zegt op

   Lekker is relatief. Kwaliteitsvoedsel niet. Je gezondheid ook niet. Dat is je kostbaarste bezit, belangrijker dan de kortstondige bevrediging van suiker/zout.
   Verder denk ik dat je geen troep hoeft te eten om daar je geluk uit te halen….

   • rob zegt op

    Wat is de definitie van “troep” in dit geval? Wat de een troep vindt, is voor een ander een delicatesse.
    De gezondheidsfreaks staan altijd vooraan te roepen dat het niet mag en kan en dat het verboden zou moeten worden. En vergeten hierbij dat de mens zelf beslist wat hij / zij al dan niet eet of drinkt of doet. En het meest hinderlijke hierbij is dat zij uit alle macht proberen om aan iedereen hun mening op te dringen via allerlei artikelen uit diverse bladen en onderzoeken.

    • Khun Peter zegt op

     Het probleem is wel dat ik moet meebetalen aan de gezondheidszorg voor mensen die roken/zuipen/vreten. Daar zou ook wat aan gedaan moeten worden.

     • rob zegt op

      Nou ja Peter, in mijn geval betaal je dan heel weinig. Ik betaal mijn halfjaarlijkse onderzoeken etc. altijd zelf als ik in Bangkok ben. Kost alleen mij geld. In Nederland kom ik vrijwel nooit bij een dokter, behalve als ik een jicht aanval heb in mijn tenen en voor de griepprik en toch betaal ik ook 168 euro per maand aan de zorgverzekering.

     • Fransamsterdam zegt op

      Rokers, vreters en zuiperds zijn goedkoper. Mag voor deze categorieën nu de premie omlaag (voor de ziektekosten èn voor de pensioenen)?

      https://www.volkskrant.nl/opinie/-rokers-zijn-juist-goedkoper-voor-de-gezondheidszorg~a2929643/

  • Harrybr zegt op

   Behalve natuurlijk als het einde van die 10 jaar komt, want dan is het “dokter help me”.

 2. willem zegt op

  Mijn vader zei weleens (de man is al een twintigtal jaren dood), een kilo zout zou (nu) gewoon 1000,- eurie moeten kosten….

  • Harrybr zegt op

   Menig arts zei dat al vóór hem.

 3. Fransamsterdam zegt op

  Dat lijstje daar snap ik niet veel van. Het maakt niet uit hoeveel ergens in zit (van 0.33 gram bij de punt appeltaart, tot 4.28 gram voor de pizza salami), het eindresultaat is altijd net boven de 6 gram.

 4. Marco zegt op

  Altijd weer hetzelfde met deze onderzoeken.
  Niet meer roken
  Niet meer drinken
  Geen zout
  Geen suiker
  Niet in de zon
  Groenten zijn ook gevaarlijk vanwege de bestrijdingsmiddelen.
  Ik heb trouwens wel eens een onderzoek gelezen over mensen die zo bezig zijn met hun gezondheid dat ze door de stres die dat meebrengt 10 jaar korter leven.
  Sport is ook gezond kijk maar naar de blessures en de voetballers die met enige regelmaat tijdens de wedstrijd hartproblemen krijgen.
  Wielrenners en hardlopers zien er ook altijd supergezond uit met hun afgetrainde lichamen.
  Ikzelf werk al 25 jr in de continu dag en nacht dus ook niet goed voor je hoorde ik op het nieuws.
  Ik stop dus maar met werken en emigreer naar Thailand.
  Daar ga ik marathons lopen fietsen en bronwater drinken misschien haal ik dan de 65 .

  • Khun Peter zegt op

   Het gaat er natuurlijk om dat jij je bewust bent van de risico’s en alles met mate. Uiteindelijk bepaal je zelf hoe je leeft en hoe je dood gaat.

   • Mart zegt op

    Inderdaad hoe je leeft bepaal je zelf maar helaas kunnen we (nog) niet zelf bepalen hoe we dood gaan. Behalve natuurlijk als we er zelf een eind aan willen maken. Dan is er keus te over.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website