Zijn oliebollen caloriebommen?

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Voeding
Tags: ,
30 december 2023

Een oliebol is niet alleen een traktatie maar het hoort ook bij een lange traditie van Oud en Nieuw. Maar wat als je een beetje op de calorieën wilt letten? Is zo’n bol met poedersuiker dan wel verantwoord?

Oliebollen bestaan uit een beslag van bloem, melk, gist en een heel klein beetje suiker. Eventueel worden er rozijnen, krenten of sukade aan toegevoegd. Het deeg van oliebollen lijkt veel op brooddeeg, het bevat dan ook weinig suiker.

Tot zover gaat het goed maar dan komt het, de bollen moeten in het vet: frituren. Zo gauw de bollen in het vet gaan werken ze als een soort spons, een deel van het vet wordt opgezogen in de bollen.

Volgens het Voedingscentrum bevat een oliebol ongeveer 160 kilocalorieën, maar zij gaan wel uit van een kleintje (65 gram). Een gemiddelde oliebol van de oliebollenkraam zal al snel 120 gram wegen en dan kom je dus op ongeveer 300 kilocalorieën per stuk uit. Behoorlijk veel voor een tussendoortje, maar het is ook niet weer niet schokkend. Vergelijk het maar met een punt mokkataart (396 kcal), appeltaart (292 kcal), schaaltje chips (217 kcal), grote reep chocola (411 kcal) of twee eetlepels pinda’s (250 kcal). Voordeel is dat een oliebol nauwelijks suiker bevat.

Een volwassen man mag ongeveer 2.500 calorieën (kcal) per dag binnenkrijgen. Een volwassen vrouw 2.000. Als je vier grote oliebollen naar binnen werkt dan praat je over 1.200 kcal en als je dan verder ‘normaal’ eet vliegen de vetlagen al snel op je lichaam.

Een oliebol kan dus prima, maar het is nogal een verschil of je er één of twee eet op oudejaarsavond, of dat je de halve schaal in je mik kiepert. Als je problemen hebt met je gewicht, beperk dan het aantal oliebollen en let ook op andere snacks.

Bron: Gezondheidsnet.nl

24 reacties op “Zijn oliebollen caloriebommen?”

 1. Cees zegt op

  Het is niet het verschil of je er een of twee eet, het verschil is of ze op de juiste manier gebakken zijn,

  En voor die twee dagen, het zou me wat.

 2. jan scheys zegt op

  ZEKER WETEN maar als het niet elke week is dan geen probleem.
  bij ons in Belgie geen traditie zoals in Nederland maar vooral op kermissen waar men altijd een oliebollenkraam vind dat men bij ons in BELGIE een smoutebollenkraam noemt waar men soms ook de echte Belgische frieten kan kopen en genieten!

  • Nicky zegt op

   Inderdaad. “Smoutebollenkraam”. Vroeger standaard op de “Sinksenfoor” in Antwerpen en op de “Vogeltjesmarkt”. Verder aten we dit eigenlijk nooit. Echter, de smoutebollen waren zonder vruchtjes of rozijnen. Later toen ik meer en meer bij Nederlanders kwam, leerde ik de Oliebol kennen en ook dat die koud gegeten werd, in tegenstelling tot de warme “Smoutebol”
   Ik heb ze later ook standaard gebakken met oud en nieuw.
   Hier in Thailand hangt het er van af of we thuis zijn.
   In ieder geval, wens ik iedereen een fijne Kerst en de Oliebollen komen later

 3. Fransamsterdam zegt op

  Het enige pluspunt dat ‘Gezondheidsnet’ noemt – dat er geen suiker in zit – valt eenvoudig te omzeilen door de oliebol rijkelijk te bestrooien met poedersuiker.
  Geen poedersuiker voorhanden? Kunt u eenvoudig zelf maken van gewone suiker met een simpele staafmixer voorzien van het juiste hulpstuk, een scherp mesje.
  Het ziet er niet alleen leuker uit, ook het aantal calorieën neemt flink toe en de smaak wordt beter.
  Heeft iemand enig idee waar in Pattaya (dus niet in Jomtien) dezer dagen oliebollen verkrijgbaar zijn?

  • Michael Perz zegt op

   Oliebollen kan je krijgen in het Holland/ Belgiehouse (Darkside)

   • Michael Perz zegt op

    correctie: Holland Belgium House

   • Bert zegt op

    Bericht komt helaas te laat voor Fransamsterdam.
    jammer genoeg mag hij niet meer onder ons zijn.
    Mis nog altijd zijn leuke verhalen.

 4. Joop zegt op

  Wat kan mij die calorieen schelen ,ik eet die oliebollen omdat het een traditie is het liefst zoveel mogelijk.
  Ik kan me nog herinneren toen ik zo’n jaar of 12 was stond mijn moeder met mijn oudste zus de hele dag oliebollen en appelbignets te bakken.
  En na 4 dagen waren er nog wat over en gingen er nog prima in. HEERLIJK hoor.

  • Jos zegt op

   In Amsterdam heten ze Appelflappen.
   En zijn die Beignets die driehoekige dingen met Jam er in.

 5. Ingrid zegt op

  Natuurlijk zijn het calorie bommen maar die twee dagen (oudejaarsavond en nieuwjaarsdag) op een heel jaar is dat niet echt een probleem. Wat je iedere dag binnen krijgt aan teveel zouten, suikers en eventueel calorieën is een veel groter risico voor de gezondheid.

  Ik neem in ieder geval deze dagen lekker een wijntje en geniet van het eten. Na de feestdagen eten we weer met ons verstand en proberen te veel zout, suikers en calorieën links te laten liggen.

  Voor iedereen hele fijne feestdagen en een fantastische jaarwisseling. En voor 2018 een gezond en gelukkig jaar!

 6. John Chiang rai zegt op

  Ieder jaar opnieuw de zelfde denkfout.
  De meeste mensen maken zich zorgen,of ze tussen de kerstdagen en nieuwjaar van alle lekkerneien dikker zullen worden,hoewel ze bewezen, het het dikste worden,tussen het nieuwjaarsfeest en het kerstfeest.
  Dus gewoon met de feestdagen alles genieten,en in de laatstgenoemde periode,een beetje na denken.555

 7. RonnyLatPhrao zegt op

  Ik heb dat nooit begrepen waarom Nederlanders dat eten van oud op nieuw.

  Belgen eten geen oliebollen van oud op nieuw… Tenminste ik heb geen weet dat het ergens een traditie is.

  Meestal zitten we vol tegen middernacht door een lekkere Bourgondische maaltijd, vergezeld van het nodige vocht in de vorm van wijn of bier.

  Oliebollen is niet echt iets dat daarbij hoort.

  Oliebollen doet me denken aan een kermis , wel lekker dan met poedersuiker.

  • Gringo zegt op

   Zie de geschiedenis van de oliebol op https://nl.wikipedia.org/wiki/Oliebol

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Gringo,

    Bedankt.

    Alle drie de mogelijkheden kunnen de oorsprong verklaren.

    Wat ik me vooral afvroeg is, waarom Nederlanders die traditie wel in ere houden met Nieuwjaar en Belgen niet (meer) en stopt het nu bij de grens die toen dan nog onbestaande was ?

    Is het misschien iets waar de Belgen in 1830 ook mee gebroken hebben bij de onafhankelijkheid, want tijdens het jaar zijn de smoutebollen evengoed verkrijgbaar in België op gelijk welke kermis.

  • thea zegt op

   Zo zie je maar ’s lands wijs , ’s lands eer
   Hollanders eten ’s avonds niet, die bakken lekker oliebollen en beignets en eten 1 x per jaar dat, mmmmm
   Ik verheug me er al op

 8. John Chiang rai zegt op

  Over het genieten van oliebollen kun je erg kort zijn,je kunt ze net zoals al het andere op deze wereld eten, maar ook vreten.
  Met name deze laatst genoemde mogelijkheid,is met erg veel calorieën belast.

 9. Johanna zegt op

  Regelmatig koop ik van de kar 5 kleine gebakken bolletjes,die lijken een beetje op onze oliebol …de Thai eten ze met een saus, ze zijn er ook in een vlinder vorm .tot nu toe weet ik niet van welk deeg die gemaakt worden …ik vind ze heeeerlijk….wie o wie weet van welk deeg ze gemaakt worden??

 10. Henk zegt op

  Het speelt helemaal geen rol hoeveel oliebollen je op oudjaarsavond eet .Het speelt zelfs helemaal geen rol wat je tussen 24 december en 1 januari eet .
  Wat wel een grote rol speelt is wat je eet tussen 1 januari en 24 december .

 11. harry zegt op

  op zich hoeft een oliebol geen overdaad te zijn, het is maar net hoe je hem maakt en garneerd.
  als ik ze zou maken, zou ik hem als er krenten of rozijnen in komen niet nog eens met poedersuiker bestrooien want het beslag bevat al zetmeel van het meel en de melk lactose, genoeg koolhydraten dus en ik zou ze in de pure cocosolie laten glijden dan heb je nog een ”hybridebol” ook!

 12. Sjaak S zegt op

  Oliebollen? Ik vind er geen bal aan… tenzij ze gevuld zijn met jam of iets zoets… dan wil ik er wel eens eentje eten. De laatste heb ik echter meer dan zeven jaar geleden gegeten… pfff

 13. Patrick zegt op

  Ben gek op appelflappen….is er een adres in de omgeving van Hua-hin waar ik dit zou kunnen verkrijgen?

 14. Patrick zegt op

  Appelbeignets, dat is, het zijn geen appelflappen, sorry voor de fout.

  • Jos zegt op

   Voor mijn zijn het Appelflappen.
   Het is net iets als Patat of Friet, het ligt aan de streek waar geboren bent.

 15. carlo zegt op

  Tijdens mijn laatste vakantie in Thailand in april ll stond er een oude dame oliebollen en bananenbeignets te bakken op Sukhumvit-road bangkok nabij Nana. De lekkerste die ik ooit at, en ongelofelijk, slechts 40 baht voor 6.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website