Maarten Vasbinder is een gepensioneerd huisarts (wel nog een BIG-inschrijving), een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Al zeker bijna 20 jaar geleden is mij door de huisarts NL Tamsulosine 10 mg voorgeschreven vanwege BPH. In 2016 is deze gewijzigd in Alfuzosine 10 mg en 2 jaar geleden heb ik zelf naar aanleiding van diverse vraagstellingen aan u op Thailandblog Finasteride 5 mg erbij gedaan. Maar sinds een jaar word ik na een 2 tot 3 uur slaap wakker, want plassen. Ik ben daarna helemaal wakker en na een half uurtje woelen en draaien sta ik dan maar noodgedwongen op. Het is dan midden in de nacht. Tegen de ochtend of later ben ik doodmoe en ga ik naar bed. Ik slaap dan maar weer een uur of 3 en word wakker om alweer te plassen.

Ik drink ongeveer 2 tot 2 ½ liter vocht daags, en na 20.00u helemaal niets meer. Maar eigenlijk maakt dat niets uit. Want ook bij meer vochtinname plas ik ’s avonds zo goed als niet. Het is alsof mijn lichaam wacht totdat ik ‘s nachts een paar uur heb geslapen.

Ik zou graag mijn dag- nachtritme weer normaal zien, en ’s nachts enkele uren ongestoord kunnen slapen.

Behalve genoemde 2 medicijnen slik ik nog dagelijks 15 mg Enalapril. Bloeddruk normaal, 135/70 bij een leeftijd van 72 jaar en een gewicht van 82 kg. Ik rook niet, drink zeer matig een borrel, geen bier noch wijn, en sport elke dag 1-2 uur.

Nou las ik in uw blog dat u een vraagsteller de mogelijkheid van een Thiazide diureticum voorstelt in plaats van genoemde Enalapril. U noemt als voorbeeld Hydrochloorthiazide. Is het in mijn geval ook een mogelijk alternatief? Enalapril vervangen of in verlaagde dosis combineren met een Thiazide? Op het internet kwam ik een bijsluitertekst tegen van Viatris/Mylan over een combinatie van enalaprilamaleaat en hydrochloorthiazide. Mijn redenering is dat ik dan overdag en ’s avonds meer moet plassen, en ‘s nachts kan doorslapen? Indien mogelijk is er dan een aanpassing in dosering nodig van beide BPH-medicijnen.

Dokter Maarten, wat vindt u? Is mijn redenering een juiste? Zijn er bij de inname van een diureticum bijwerkingen te verwachten?

Alvast dank en vriendelijke groet,

H.

*****

Beste H,

Het slikken van een diureticum ’s morgens heeft qua plassen hetzelfde effect als een halve liter water minder drinken per dag.

Als ik u was, zou ik de enalapril verminderen tot 10 mg, eventueel 5 mg. Ook zou ik niet gaan liggen woelen als u aandrang voelt, maar direct naar het toilet gaan. Ga zitten en relax. Dan plast u meer uit.

Ook een paar kilo minder zal in het algemeen geen kwaad kunnen, zeker als u te zwaar bent. Daardoor zult u meer slaap krijgen. Lukt dat niet alles, dan kan een uroloog misschien nog wat doen.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website