Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Sinds 1 1,5 jaar volg ik de ketogenic lifestyle met internitting fastening. Minimum carbs, medium protein and high fat diet (geen processed food) en alleen eten in een 6-8 uur tijd tijdsinterval.

Voordien was ik zwaar gestrest door mijn werk, wat ik 2 jaar geleden daarom heb opgegeven inclusief de alcohol. Roken heb ik nooit gedaan. Woog 100 kg en had voordien een veel te hoge bloeddruk 180/110 en was hard op weg om diabetisch te worden. Ben nu 61 jaar, 1.88 m, weeg inmiddels 75 kg, bloeddruk is nu onder de 120/60 en mijn hartslag is tussen de 50 en 60 en loop minimaal 5 km per dag en zwem min 1 km per dag.

Ben principieel tegen medicijnen en gebruik ze alleen wanneer mijn lichaam er zelf niet meer uitkomt wat zeer zelden is. Slechte Cholesterol waarde zijn ver onder het gemiddeld en Hdl is ver over het gemiddelde, zelf op keto.

Initieel op keto was mijn fastening bloedsuiker in de morgen drastisch naar beneden gegaan met ongeveer 30 -40 punten tot zeer gezonde waarden maar na ongeveer een half jaar stijgt het in de morgen weer geleidelijk naar de oude waarden en kom uit op waarden tussen de 110 en 130 (eigen meting die overeenkomt met a private lab tests) en dit zelfs na 16-18 uur fasting. Waar mijn HB1aC vroeger tussen de 6.1 en 6.3 zat is dit nu constant op de 5.3. Vreemd genoeg 2 uur na mijn hoofd keto maaltijd (welke in nuttig rond 13:00 uur) is mijn fasting bloedsuiker meestal onder de 90. Echter nog eens 4 uur later, zonder te eten, is het weer rond de 110. Mijn Fasting insuline heb ik een jaar geleden laten meten bij een private lab en was 5.62 micro liter/ml een een fasting bloedsuiker van 99, wat mij volgens de Homa-IR calculatie zeer licht insuline resistance zou betekenen.

Volgens een duur private hospitaal hier ben ik inmiddels weer diabetis omdat ik 2 maal achter elkaar juist boven de 125 fastening bloedsuiker zat. De insuline and Hb1Ac waardes en Homa-IR zijn geen onderdeel van de standaard diabetes test en de dokter begreep niet goed waarom ik hieraan waarde hechte. Brengt mijn visie hun te weinig inkomsten of sla ik de bal volledig mis en zijn dergelijke hoge fastening bloedsuikers wel degelijk gevaarlijk?

Heb me sinds jaren niet zo goed gevoelt en zou deze levensstijl nog jaren willen volhouden. Veel geld betalen aan dokters die het gehele speelveld niet kunnen overzien is ook niet direct mijn ding. Dan dokter ik liever mijzelf.

Graag uw advies.

Groet,

H.

*****

Beste H,

Wat betreft uw diabetes zou ik me voorlopig niet te veel zorgen maken. Een standaard diabetes test omvat inderdaad geen insuline, Homa-IR en Hb1AC. Het meten van die waarden zou u eens per jaar kunnen doen. Meer is onzin en geeft geen enkele extra informatie. De laatste tijd komen er berichten binnen, dat Hb1Ac minder betrouwbaar is, als men dacht.

2x fasting bloedsuiker van 125 zegt niet zoveel. Een afwijking van 10% bij lab. waarden is heel normaal. Eventuele nierfunctiestoornissen kunnen ook de suikerwaarden, incl. Hb1Ac beïnvloeden.

De meningen over een keto-dieet zijn verdeeld. Heb er weinig ervaring mee. Hoewel u tegen medicijnen bent, volgt u wel zo’n dieet, dat ook een zware ingreep is op een normale natuurlijke levensstijl. Daarbij weet niemand wat er precies gebeurt in uw lichaam. Bloedwaarden geven vaak slechts surrogaat informatie.

Ik raad u aan suikermetingen te doen voor u eet en twee uur daarna. Dan krijgt u een nuchtere en een postprandiale waarde. Rondom het ontbijt en de lunch zijn goede momenten. Doe dat enkele weken en noteer exact, wat u eet. Ook eventueel tussendoortjes. Dan krijgt u een grafiek, waaruit u kunt aflezen, of er iets aan de hand is.

Verder zou ik me niet te zeer vastbijten in allerlei laboratorium waarden. Dat kan een obsessie worden, waaronder uw levenskwaliteit ernstig kan gaan lijden.

Geen enkel dieet geeft garantie voor een langer en/of beter leven. Dat geldt ook voor vele medische behandelingen. “Pas op voor het konijn”, zei ik vaak, iets wat collega’s vaak niet grappig vonden.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website