Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn vriendin is 55 jaar, bloeddruk is 148-65 en er is hartfalen vastgesteld. Haar gewicht was 52 kilo maar is nu onder de 40 gekomen
Drinkt en rookt niet. Had een klein verhuisbedrijfje met een stokoude pick-up waar ze veel zware lasten heeft getild. Na enkele valpartijen zo’n 2 jaar geleden wees onderzoek uit dat er een hernia met een ischias infectie- of beknelling was opgetreden maar niet ernstig genoeg om te opereren of te riskant.

Pijnen namen echter toe waarop nog enkele korte ziekenhuisopnamen volgden waar haar alleen pijnstillers werden verstrekt. Nu ligt ze thuis in mijn condo in Chiangmai te kermen van de pijn vanwege reumatische arthritis op verschillende plekken van haar lichaam (rug, arm, knieën), na haar arm ook nog gebroken te hebben toen ze naar het toilet wilde gaan.

Ze kan nu niets meer, kan niet staan, niet in een rolstoel stappen, zelfs haar telefoon opnemen kost haar veel moeite en pijn. Zij slikt nu op doktersvoorschrift tramadol en theophylline.

Wat zou er nog gedaan kunnen worden? Hebt u misschien suggesties, ook wat betreft medicijn gebruik?

Dank.

Groet,

N.

******

Beste N,

Theophyline is een middel dat geslikt wordt bij COPD, Asthma. Het lijkt me niet erg geschikt bij hartfalen, tenzij ze lijdt aan slaapapneu (stoppen van de ademhaling tijdens de slaap). Als uw vriendin COPD heeft, kan ze beter overgaan op inhalers.

Als ze reumatische artritis heeft, kan ze beter gaan beginnen met bijvoorbeeld methotrexaat, eventueel later gevolgd door zogenaamde biologische medicatie, zoals etanercept. Normale ontstekingsremmers lijken me bij haar gewicht niet geschikt. Cortison is wel een optie, maar heeft veel bijwerkingen.

Etanercept is één van de eerste biologische middelen. Er zijn nu vele mogelijkheden. U zult daartoe een “echte” reumatoloog moeten bezoeken. Vanwege de bijwerkingen niet zelf gaan dokteren.

Tramadol is een opiaat, dat gebruikt wordt bij pijnstilling. Het is zeer verslavend.

Ischias wordt veroorzaakt door prikkeling van de Nervus Ischiadicus. Dat is een dikke zenuwstreng die naar de benen gaat. U kunt er op drukken door te duwen in het kuiltje in de bil. Injecties op die plek kunnen erge pijn veroorzaken. Dat moet dan ook voorkomen worden.

Mij lijkt het beste om eerst de artritis te behandelen. De eventuele hernia kan dan later wel, als het dan nog nodig is. Reken op een langdurige revalidatie onder leiding van een fysiotherapeut.

Ik neem aan dat u ontsteking bedoelt in plaats van infectie. Dat is namelijk niet hetzelfde. Infectie wordt veroorzaakt door ziektekiemen. Ontsteking is de reactie van het lichaam op trauma. Dat trauma kan ook een infectie zijn. Elke infectie is een ontsteking, maar niet elke ontsteking is een infectie. In het engels spreekt men van infection en inflammation.

Als u nog meer gegevens heeft, zou ik die graag willen weten.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website