Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 68 jaar en 7 maanden, 1,78 groot, gewicht: 88 kg. Ondanks lengte en gewicht zegt men van mij dat ik er stevig uitzie, maar niet dik of gezet. Vijf jaar geleden woog ik nog 92 kg. Ik voel me ook niet dik of te zwaar, ofschoon mijn BMI te hoog is.

Ik ben gestopt met roken op mijn 55ste, en ik drink zo goed als geen alcohol. Regelmatig ga ik stevig fitnessen, eet gezond, veel groente en fruit, weinig rood vlees, matig varkensvlees, af en toe kip of vis. Wel eet ik graag brood, rijst, noedels.

Daags slik ik een tablet multivitamine. Ruim 12 jaar ‘s avonds om 20.00 uur Alfusozine 10 mgr, en gedurende 5 jaar Amlodipine 5 mgr na het ontbijt. Verder nooit klachten, geen operaties noch ziekenhuisopnames. De medicatie is van artsen van het BKH te Korat. In Nederland bezoek ik geen huisarts of specialist.

De laatste tijd/jaren kan ik na 18.00 uur geen maaltijden meer aan. Ik hou me aan ontbijt ‘s morgens en rond 16.00 uur mijn hoofdmaaltijd. Nogmaals: geen alcohol. Eet ik later dan hou ik een volle maag, die pas in de loop van de nacht leeg aanvoelt. Hierdoor slaap ik slecht. Na 3 of 4 uren word ik wakker, en is mijn hoofd vanaf nek/hals helemaal bezweet. Mijn haren zijn soms doornat, een handdoek en kussensloop eveneens, zo ook pyamajasje/shirt. Weer inslapen lukt mij dan niet meer.

Ik zorg er dus voor overdag te eten. Dat is lastig want samen uit eten ‘s avonds of met familie en/of vrienden gaat niet meer, tenzij ten koste van mijn nachtrust, en ‘s avonds eens later eten als dat zo eens uitkomt, valt dus ook zwaar op de maag en uit mijn slaap. Heb ik me gehouden aan etenstijden overdag, maar neem ik rond 20.00 uur toch wat snacks, nootjes, fruit, stukje kaas/worst, ook dan bekoop ik dat met nachtelijk zweten.

Wat vreemd is dat als ik na het ontbijt maar weer ga slapen, als ik de nacht ervoor te vroeg wakker ben geworden van het zweten, dat ik dan geen enkele last heb. Ik sta dan letterlijk en figuurlijk fris en vrolijk op. Het zweten is dus echt in de nachtelijke uren als ik later dan 18.00 uur de maaltijd nuttig, of nog wat snacks of hapjes neem.

Ik vraag me dus af of ik misschien ouderdomsdiabetes heb ontwikkeld? Urine en ontlasting zijn verder normaal. Kunt u duiden wat er aan de hand is, en wat ik kan doen om van dat nachtelijk zweten af te komen?

Dank alvast voor een te geven advies.

Met vriendelijke groet,

R.

******

Beste R,

Ondanks uw uitgebreide informatie, is het moeilijk om een conclusie te trekken.

Nachtelijk zweten kan vele oorzaken hebben, onder andere diabetes en hoge bloeddruk.  Ook bepaalde voeding kan het veroorzaken, te veel peper bijvoorbeeld.

Dan kan er nog een schildklierprobleem zijn, of een bloedprobleem. Ook bij tuberculosis en AIDS komt nachtelijk zweten voor.
Slaap apneu (ademhaling stopt even tijden slaap) is ook een oorzaak.

Het simpelste is een te warme slaapkamer. Niet onmogelijk hier.

Laat in ieder geval uw bloed (hemogram=bloedcellen) nakijken, ook de schildklier waarden TSH en FT4. Ook een bezinking (blood sediment, ESR) kan veel informatie geven.

U kunt als eerste proberen de Amlodipine ‘s-avonds in te nemen en de Alfusozine s’-morgens.

De bloedtest is wel belangrijk.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website