Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben man, 57 jaar oud, 1m79, 89 kg, roker (3 – 4 cigarillo’s / dag, geen alcohol. “Prehistorie”: hoge bloeddruk + diabetes. In februari van dit jaar ben ik opgenomen in het ziekenhuis met hartfalen. Er is een hartkatheterisatie gedaan en daaruit blijkt dat de “widowmaker” en de ader die mijn hart voorziet van bloed voor 80% aangeslibt zijn (zie bijlage). Ik kreeg volgende cocktail van medicijnen:

 • Diovan 80mg -> 1 tablet per dag
 • Lasix 10mg -> 0.5 tablet per dag
 • Aldactone 25mg -> 1 tablet per dag
 • Metformin 850mg -> 2 tabletten per dag
 • Jardiance 10mg -> 1 tablet per dag
 • Aspent 81mg -> 1 tablet per dag
 • Nebilet 5mg -> 0.25 tablet per dag
 • Omeprazole 20mg -> 1 tablet per dag
 • Crestor 10mg -> 1 tablet per dag

Ik weet dat medicijnen wat bijwerkingen hebben die na een tijd verdwijnen, doch de bijwerking waren na een maand nog niet verdwenen en werden zelfs erger:

– duizelig
– gevoel van flauw te vallen
– ganse dag vermoeid
– spierpijnen

Ik heb dit aan de cardioloog vermeld in maart en april, maar zonder gevolg. Bij het laatste bezoek aan de cardioloog waren de bijwerkingen zo erg dat ik mij bijna niet meer kon bewegen: spierpijnen, gewrichtspijnen (ellebogen, knieën, enkels), nog altijd duizelig, alhoewel ik al met de Jardiance gestopt was (veel last van gevoel dat ik ging flauwvallen en het hielp toch niet om de glucose levels naar beneden te halen) nog steeds het gevoel dat ik ging flauwvallen, ganse dag vermoeid en duizelig.

Na een CT-scan bleek er niets aan de hand te zijn met mijn hersenen dus ben ik in samenspraak met de cardioloog gestopt met de meeste medicijnen. Op dit moment slik ik nog enkel Metformin (2 x 850mg / dag), Aldactone (0.5 tablet / dag), Omeprazole (1 tablet / dag) en Aspent (1 tablet / dag).

Mijn vraag is nu: mij glucose levels kan ik redelijk onder controle houden door wat ik eet (pillen helpen nauwelijks). Maar ik heb een probleem met mijn bloeddruk: tijdens de medicatie periode 125/95, nu terug 173/133, wat te hoog is. Zijn er medicijnen met geen of minder bijwerkingen die er voor kunnen zorgen dat ik in hartfalen klasse 1 blijf?

Met vriendelijke groeten,

Henri

******

Beste H,

Ten eerste zie ik geen bijlage en geen suikerspiegels.

Ik begrijp heel goed dat iemand ziek wordt van deze hoeveelheid medicijnen. Aan de andere kant maakt hartfalen ook zeer moe. Waarom geen stents geplaatst, voordat de kransslagaderen helemaal dichtslibben?

Er is nog een medicijn, dat u zou moeten stoppen. Tabak! Essentieel.

Metformin kunt u eventueel verhogen naar 3×1.000 mg per dag. Ook een dieet en oefening (dagelijks een stevige wandeling) zijn hier zeer nuttig.

Probeer eveneens de Nebilet weer in te voegen. 2,5 mg per dag ‘s-morgens.

Tevens Chlorthalidone (Chotalin) 25mg ‘s-morgens. Dat is een diureticum, evenals Aldactone, maar niet zo sterk als Lasix (furosemide).

Samen houden ze de kaliumbalans in evenwicht. Wel wat zout eten en Kalium en Natrium na enkel weken controleren. Normaal drinken
Als de bloeddruk na twee weken nog niet aanvaardbaar is Ramipril 2,5mg s’-avonds.

Dieet en oefening (dagelijks een stevige wandeling) zijn hier ook zeer nuttig.

Zet het hoofdeinde van het bed 10cm hoger.

Veel meer kan ik nu ook niet zeggen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website