Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik heb al meer dan 10 jaar diabetes type 2. Ik gebruike 2 maal daags Metformine 500, en ook 2 maal daags Glipizide 5 Mg. Daarnaast in de morgen Aspirin 81 en in de avond doxazosin 2 Mg.

Mijn vraag luidt: is dat wel goed die twee Aspirine 81 en doxazosin samen? Af en toe heb ik veel gas in mijn maag, en daarvoor gebruik ik Omeprazol. Niet elke dag. Roken doe ik niet, en sinds ruim een jaar drink ik ook geen alcohol meer.

Mijn bloedwaarden liggen meestal onder de 150. Bloeddruk 121-74. Mijn gewicht is 79 kilo, en mijn lengte is 172. Ik woon sedert 5 jaar in Thailand, hier wordt elk jaar een foto van mijn ogen en een longfoto (?) gemaakt. Beiden waren ok. In Nederland werd nooit een longfoto gemaakt bij diabetescontrole wel elk jaar een foto van mijn ogen.

Graag advies.

Groet,

H.

*****

Beste H.

Dat ziet er allemaal niet zo slecht uit. Alleen zou ik een poging doen van de Glipizide af te geraken en inplaats daarvan 1 of 2 extra Metformine te nemen. Sulfonyloreas (Glipizide behoort tot die klasse) verhogen het risico op hart en vaatziekten en geven aanleiding tot gewichtstoename. Waarschijnlijk blijft uw suikerspiegel dan goed.

Het is veiliger een wat hogere suikerspiegel en HbA1c te hebben, dan een Sulfonylorea te slikken. De laatste tijd wordt daar veel over gepubliceerd. Dan duurt het altijd nog 1-20 jaar tot het bij de artsen doordringt.

Beide Aspirines zou ik ‘s-morgens na het ontbijt nemen. Onder de 70 kg is één genoeg. Waarom de Doxazosine? Voor de prostaat?

Over Omeprazol worden de laatste tijd rampzalige berichten verspreid. Die berichten zijn zwaar overdreven. Waarschijnlijk komt er binnenkort iets nieuws. Om dat te verkopen moet eerst het oude middel, hoe goed ook, zwart gemaakt worden. Een bekende verkoop techniek, die de industrie heel veel geld oplevert.

U kunt rustig doorgaan met de Omeprazol. Innemen voor het ontbijt. Vaak is 2-3 maal in de week voldoende, bijvoorbeeld zaterdag en zondag.

De jaarlijkse longfoto is zinloos, tenzij er een speciale reden voor is. Longfoto’s hebben geen enkel nut voor de preventie van wat dan ook.

De retinacontrole bij diabetes is wel nuttig.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website