Met het klimmen der jaren vliegen de pondjes er aan is een veelgehoorde klacht. Wat kan je daar aan doen? 

De voornaamste oorzaak van gewichtstoename als je ouder wordt, is dat je spiermassa langzaam afneemt. Je lichaam gaat voor een groter deel uit vet bestaan. Hierdoor daalt je ruststofwisseling: spieren verbruiken namelijk vrijwel constant energie, maar vet doet dat niet. Daarnaast ga je als je ouder wordt ook minder bewegen. Je conditie neemt wat af en je hebt minder energie. Er ontstaat een soort vicieuze cirkel. Blijf je dan hetzelfde eten net als vroeger, dan kom je vanzelf aan.

Vrouwen hebben nog meer pech vanwege de hormonale veranderingen waarmee ze te maken krijgen. Na de overgang krijgen vrouwen een lagere stofwisseling.

Een andere reden dat je aankomt kan ook zijn dat je in een prediabetische fase zit: insulineresistentie. Het lichaam kan dan niet goed meer omgaan met grote hoeveelheden koolhydraten, waardoor je zwaarder wordt.

De meeste ouderen die het lukt om slank blijven, zijn nog heel actief. Natuurlijk helpt fietsen en wandelen wel, maar voor ouderen is krachttraining ook belangrijk omdat je zo je spiermassa intact kan houden. Dat kan in de sportschool, maar ook thuis door te trainen met gewichten en de juiste oefeningen te doen.

Wees je bewust van wat je eet en blijf lekker in beweging, dan voorkom je overgewicht. Het lijkt zo simpel, maar je moet het wel doen natuurlijk.

Bron: Gezondheidsnet

12 reacties op “Zo voorkom je gewichtstoename als je ouder wordt”

 1. Sjaak S zegt op

  Regelmatig zwemmen of / en een cross trainer gebruiken, wanneer je niet wilt fietsen of wandelen vanwege de honden of gewoonweg te hete zon of te veel regen.
  Ik gebruikt mijn crosstrainer bijna iedere dag en zet daarbij een film op die me geestelijk bezig houdt. Zo is een uur in een mum van tijd voorbij. Om af te koelen heb ik een kleine ventilator voor me staan. De duurdere crosstrainers hebben dat ingebouwd…
  Crosstrainer: cardio, maar ook spierversteviging voor het hele lichaam…

 2. ruud zegt op

  Een andere mogelijkheid bij het zwaarder worden, is je schildklier te laten testen met een bloedmeting.
  Mijn huisarts heeft me ooit verteld, dat die trager ging werken bij oudere mensen, met allerlei complicaties, als gewichtstoename.

  Nu ligt het naar mijn niet-medische mening iets complexer, namelijk, dat als je ouder wordt, je ook wat minder actief wordt wat als gevolg heeft, dat je schildklier wat trager gaat werken, waardoor je weer minder actief wordt en zo verder.

  Maar misschien dat onze site-dokter daar een mening over heeft?

  • willem zegt op

   Ruud,

   Je verhaal over een trager werkende schildklier klopt. Maar toch is het merendeel van de mensen op leeftijd gewoonweg te dik door te weinig beweging en te veel calorieën. Voor 90 procent van ons is het gezegde ieder pondje komt door het mondje nog steeds van toepassing. En dan rest alleen meer sporten en of minder eten. De voordelen van sporten gaan daarbij veel verder dan gewichtsbeheersing alleen.

 3. Ruudk zegt op

  Het verhaal klopt wel maar er zijn veel manieren om het lichaam op een eenvoudige manier te ondersteunen met natuurproducten.
  Bijvoorbeeld: drink op nuchtere maag een glas water met een uitgeperste limoen.
  ‘S middags en ’s avonds een glas zelfgetrokken gemberthee met limoen
  Vergeet geen knoflook te eten en gebruik kaneel in gerechten
  Zie website greatlifeandmore.com of het YouTube kanaal.
  Het is een kleine toevoeging aan je eetpatroon maar met positieve resultaten om bovenstaande gemaakte opmerkingen te voorkomen.

 4. rene23 zegt op

  Volgens onderzoek is het Mediterrane dieet het gezondste voor de mens.
  Daarin wordt ruim olijfolie gebruikt.
  Hoe kom ik daaraan in Thailand ?

  • Sjaak S zegt op

   Dat je afneemt van water met citroen is een fabeltje dat nergens op berust. Gewoon water doet hetzelfde.
   Olijfolie in Thailand? Iedere supermarkt verkoopt deze. Gewoon op de afdeling olie kijken. Daar vind je olijfolie in grote en kleine flessen.

   • Ruudk zegt op

    Beste Sjaak,
    Ik lees niet in mijn reactie dat er in zou staan dat je van water met limoen zou afvallen, hetgeen jouw interpretatie is!
    Maar dit drink je ’s morgens om de PH (zuurtegraad) in je lichaam in balans te houden en zou ook kunnen bijdragen aan een goede werking van je lever.
    Maar je kunt het allemaal vernemen uit de vele YouTube filmpjes over dit onderwerp.
    Ikzelf heb er veel baat bij en dronk vroeger water ’s morgens.

 5. patrick zegt op

  Mijn gastronomische spier is overntwikkeld.
  ik heb nu een grill gekocht en grill meestal mijn vlees, vis, groenten.
  ik eet zeer weinig rijst, pasta, brood of aardappelen.
  ben gestart met een personal trainer die ik 3 keer per week zie voor een oefensessie.
  hopelijk zal dit mijn prediabetische status, mijn vette lever, mijn hoge bloeddruk, doen omkeren. anders loopt het slecht af.

 6. Carolien zegt op

  Voordat ik iets in mijn mond stop vraag ik me af heb ik echt trek of is het uit gewoonte of dorst. Ik drink nu de hele dag door water en let bewuster op wat ik eet. Heb sindskort een andere functie waarbij ik meer zit en ik merkte het meteen aan mijn gewicht. Nu ik beter op let en meer beweeg ben ik al 5 kg kwijt

 7. Slagerij van Kampen zegt op

  Als ik op de Thaise stranden loop zie ik meer vetmassa dan spiermassa. Wat de oudere farangs betreft dan. Hun Thaise vriendinnen zien er aantrekkelijker uit. Hoewel, de laatste jaren begint ook in de Isaan de obesitas toe te slaan. Zie zelfs al heel veel kinderen met overgewicht. Overgewicht is geen kwestie van teveel geld. Ook in Nederland zijn het vaak de minder opgeleiden en betaalden die het zwaarst zijn.

 8. NicoB zegt op

  Steeds weer lees ik dat je om af te vallen minder calorieën moet consumeren, inspanningsoefeningen doen, op dieet gaan, enz., allemaal leuk en aardig, maar dat helpt op lange termijn meestal niet.
  Steeds weer blijkt, dat mensen die op dieet gaan vaak terugkeren op hun oude gewicht en vaak zelfs er boven.
  Ik heb de wijsheid niet in pacht, zal toch na veel studie proberen heel kort uit te leggen hoe je blijvend gewicht verliest en waarom.
  DE vijand bij gewichtstoename is niet vet, maar suiker, te veel inname van suiker, suiker wordt door het lichaam, snel, omgezet in vet.
  Een oplossing ter voorkoming van gewichtstoename is dus minder suiker eten, wat vandaag de dag overal ingekieperd wordt.
  Een extra oplossing is om over te gaan op ander vet dan het door suiker veroorzaakte vet, door bijvoorbeeld olijfolie te gebruiken, avocado, noten te consumeren, etc., dat vet gaat in je lichaam een andere weg, wordt in alle rust door het lichaam verwerkt en niet zo snel als suiker, wat dus tevens voorkomt dat je snel weer trek krijgt.
  Dit is de kortste versie van uitleg, ik hoop dat het duidelijk is, olijfolie op je salade, avocado in een blender met groene groenten, tomaten, ui, knoflook, rode biet, flaxseeds, amandelen, cashew noten, honing, wat zeezout, noem maar op, fruit tot maximaal 1/3e van je blendervulling, alles naar eigen smaak of voorkeur.
  Uitgebreide uitleg hoe, wat en waar, zie de site van Dr, Mark Hyman, http://www.drhyman.com en neem kennis van diens methode: Eat Fat, Get Thin.
  Geloof het of niet, het werkt tegen overgewicht en voor een stuk extra boost van je gezondheid.
  Overigens, ik heb geen overgewicht, nooit problemen mee gehad, een mooi BMI en gebruik het programma van Dr. Hyman om mijn lichaam van wat gezonders dan suiker te voorzien.
  En dan dit, suiker is ook nog eens de Superbenzine van kanker, veroorzaker van obese en diabetes.
  Eet smakelijk en blijf gezond.
  NicoB

  • Cornelis zegt op

   Het is en blijft een simpel optelsommetje: meer calorieën binnnenkrijgen dan je verbruikt leidt tot een aangroei van het gewicht. In welke vorm die calorieën binnenkomen maakt niets uit – al proberen alle dieetgoeroes je wat anders te laten geloven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website