Ook in Thailand te verkrijgen: een patatje met extra mayonaise of een gehaktbal met lekker veel vette jus. Sommige landgenoten kunnen er niet genoeg van krijgen. Dat komt omdat de voorkeur voor vette smaken bij aantal mensen in de genen te zit. Hierdoor lopen zij meer risico op het ontwikkelen van overgewicht.

De universiteit van Cambridge onderzocht 54 mensen op hun smaakvoorkeuren. Veertien mensen droegen het zogenaamde MC4R-gen, twintig kampten met overgewicht en de overige twintig hadden een normaal gewicht.

De deelnemers aan het onderzoek werd onbeperkte porties van het gerecht ‘kip korma’ aangeboden in drie verschillende smaken. De drie varianten verschilden niet in uiterlijk en zo min mogelijk in smaak, maar bevatten wel uiteenlopende hoeveelheden vet. Er was een variant met weinig vet, een variant met de gebruikelijke hoeveelheid vet voor het gerecht en een extra vette variant.

De proefpersonen aten ongeveer evenveel, maar de mensen met het afwijkende gen kozen vrijwel allemaal voor de vette variant. De andere veertig mensen kozen voor de andere minder vette varianten.

De onderzoekers keken ook naar het effect van zoetigheid. De deelnemers moesten ook een keuze maken uit drie varianten van een pudding. De zoetste pudding werd door de mensen met het ‘vet voorkeur’ gen niet gekozen als de lekkerste.

“Meestal eten we etenswar met zowel veel vet als suiker. Door op deze verschillende voedingsstoffen te testen met deze specifieke groep kunnen we aantonen dat ons brein reguleert welke smaak onze voorkeur heeft”, aldus hoofdonderzoeker Sadaf Farooqi tegen BBC.

De onderzoekers benadrukken dat hun bevindingen geen excuus is voor mensen om vet te eten. Het blijft belangrijk om niet toe te geven aan dergelijke voorkeuren omdat het ongezond is en overgewicht kan veroorzaken.

Bron: BBC – www.bbc.com/news/health-37549578

1 reactie op “Onderzoek: ‘Voorkeur voor vet eten vaak genetisch bepaald’”

  1. Daniël M zegt op

    Of het genetisch bepaald is, dat weet ik niet.

    Maar feit is dat we eten krijgen van voor we geboren worden. Daarmee begint ons leven en ik geloof dat daardoor bepaald wordt wat we tijdens ons leven al dan niet graag zullen eten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website